OBRAZEM: Grandiózní přehlídka na Rudém náměstí

Autor: ČTK/AP

09.05.2015 12:45

Moskva v sobotu viděla grandiózní vojenskou přehlídku, kterou vyvrcholily oslavy 70. výročí vítězství sovětské armády nad nacistickým Německem. Největší vojenskou přehlídku v moderních ruských dějinách Kreml pojal i jako ukázku rostoucí bojeschopnosti armády a demonstraci síly v době napjatých vztahů se Západem. Putin prohlásil, že spojenecký duch z doby druhé světové války se musí stát příkladem partnerství pro současné politiky v zájmu spravedlivých cílů zachování míru, a 9. květen – tedy ruský Den vítězství - označil za den síly Ruska. "Čas nemůže zatemnit paměť ani odpovědnost za její zachování," řekl ruský prezident. Většina pozvaných hostů ze zahraničí se ale na Rudé náměstí nedostavila kvůli agresivní politice Ruska vůči Ukrajině. Přítomen nebyl ani český prezident Miloš Zeman, který přehlídku sledoval v Moskvě v televizi.

Vladimir Putin hrdě kráčející přes Rudé náměstí.

Vladimir Putin hrdě kráčející přes Rudé náměstí.

Pro zvětšení klikněte do obrázku

Nejdiskutovanější názory

  • Hogo Fogo (143 hlasů) 09.05.2015 15:55

    Z diskuse na iDnes: Ať je dnešní situace jakákoliv fakt je ten, že...

  • Hogo Fogo (135 hlasů) 09.05.2015 17:22

    Prezident Ruska Vladimir Putin pronesl projev na vojenské přehlídce...

  • Hogo Fogo (131 hlasů) 09.05.2015 16:22

    Novinář, odborník na filosofii politiky Bronislaw Lagowski má za to,...

  • pn pn (125 hlasů) 09.05.2015 15:48

    Tobe nikdo nepujci ani stipec rozumu.

  • Hogo Fogo (121 hlasů) 09.05.2015 15:23

    Ančo krávo, to mají půjčené.

Vložte nový příspěvek

Pro přidání vlastního názoru musíte být přihlášen.

Přihlášení | Registrace

Diskuzní příspěvky

To, že Putin na vojenské přehlídce vyzval k upevnění světové bezpečnosti, je chvályhodné. Oceňuji především jeho výzvu týkající se všech mocností: »Našim společným úkolem se musí stát vypracování systému rovnoprávné bezpečnosti všech států odpovídající soudobým hrozbám, který bude vybudován na regionálním a globálním základě mimo vojenské bloky,« řekl Putin. Jedna možná cesta k dosažení světové bezpečnosti je uvedena v dopisu všem lidem na planetě, který byl zveřejněn např. na: http://miloslav7.blogspot.cz/2015/01/otevreny-dopis-vsem-lidem-na-planete.html

Hlasuj - toto je kvalitní názor - 111 hlasů

..jsem nadšený, spokojený a šťastný...

Hlasuj - toto je kvalitní názor - 97 hlasů

Až tě Šimurda objeví, tak ho klepne a bude po štěstí.

Hlasuj - toto je kvalitní názor - 94 hlasů

Simurda ceka za zaclonou, az jak to vse dopadne.

Hlasuj - toto je kvalitní názor - 89 hlasů

ta postsovetska retorika a uvazovani je mi odporna jak uvahy Dolanskeho a Borka na CT24

Hlasuj - toto je kvalitní názor - 95 hlasů

Prezident Ruska Vladimir Putin pronesl projev na vojenské přehlídce věnované 70. výročí vítězství ve Velké vlastenecké válce.

Vážení občané Ruska!

Drazí veteráni!

Vážení hosté!

Soudruzi vojíni a námořníci, seržanti a staršinové, mičmani a praporčíky!

Soudruzi důstojníci, generálové a admirálové!

Blahopřeji vám k 70. výročí Vítězství ve Velké vlastenecké válce!

Dnes, kdy si připomínáme toto posvátné výročí, i znovu uvědomujeme veškerou grandiozitu Vítězství nad fašismem. Jsme hrdi na to, že právě naši otcové a dědové dokázali zdolat, rozdrtit a zničit tuto temnou sílu.

Přehlídka vítězství na Rudém náměstí
© RUPTLY. MICHAIL VOSKRESENSKIJ
Přehlídka vítězství na Rudém náměstí. VIDEO
Hitlerovské dobrodružství se stalo hrůzostrašným ponaučením pro celé světové společenství. Tehdy, ve 30. letech minulého století, vzdělaná Evropa neuviděla hned v ideologii nacismu smrtelné nebezpečí.
A nyní, po 70 letech, dějiny znovu volají k našemu rozumu a k naší bdělosti. Nesmíme zapomínat na to, že myšlenky rasové nadřaděnosti a výlučnosti měly za následek nejkrvavější válku. Bylo do ní zapojeno téměř 80% obyvatelstva zeměkoule. Byly zotročeny a okupovány mnohé evropské státy.

Sovětský svaz zachytil ty nejkrutější údery nepřítele. Byly sem přisunuty elitní vojenská seskupení nacistů. Byla tu soustředěna veškerá jejich vojenská moc. Zde probíhaly největší co do počtu vojsk a techniky a rozhodující bitvy Druhé světové války.

A je zákonité, že právě Rudá armáda po drtivém útoku na Berlín udělala vítěznou tečku za válkou s hitlerovským Německem.

Za svobodu rodné země bojoval celý mnohonárodnostní lid. Všichni nesli těžké břímě války. A všichni dohromady uskutečnili nesmrtelný hrdinský čin záchrany vlasti. Rozhodli se o výsledku Druhé světové války. Osvobodili do nacistů evropské národy.

A ať už dnes žijí veteráni Velké vlastenecké války kdekoliv, musejí vědět, že my v Rusku hluboce uctíváme jejich vytrvalost, statečnost a věrnost frontovému bratrství.

Milí přátelé!

Veliké Vítězství zůstane navždy hrdinským vyvrcholením našich dějin. Pamatujeme si však také na naše spojence v protihitlerovské koalici.

Jsme vděčni národům Velké Británie a Francie, a také Spojených států amerických za jejich přínos k Vítězství. Jsme vděčni antifašistům z různých zemí, kteří obětavě bojovali v partyzánských oddílech a v ilegalitě. Mj. i v samotném Německu.

Pamatujeme si na historické setkání spojenců na Labi. Na důvěru a jednotu, které se staly našim společným dědictvím a příkladem sjednocení národů kvůli míru a stabilitě.

Právě tyto hodnoty se staly základem poválečného světového řádu. Byla založena Organizace spojených národů a vytvořen systém moderního mezinárodního práva. Tyto instituce prokázaly skutky svou efektivitu při urovnání sporů a konfliktů.

V posledních desetiletích se však začaly stále častěji ignorovat základní zásady mezinárodní spolupráce. Zásady, k nimž se lidstvo protrpělo v globálních válečných zkouškách.

Viděli jsme pokusy o vytvoření monopolárního světa, vidíme, jak nabírá obrátky silové blokové myšlení. To všechno podkopává stabilitu světového rozvoje.

A naším společným úkolem se musí stát vypracování systému stejné bezpečnosti pro všechny státy. Systému, který by byl adekvátní současným hrozbám, budovaného na regionálním a globálním neblokovém základě.

Milí přátelé!

Vítáme dnes všechny naše zahraniční hosty a vyjadřujeme naši zvláštní vděčnost zástupcům zemí, které bojovaly proti nacismu a japonskému militarismu.

Spolu s ruskými vojáky budou po Rudém náměstí pochodovat jednotky dalších devíti států. Jsou to zástupci Ázerbájdžánu, Arménie, Běloruska, Kyrgyzstánu, Kazachstánu a Tádžikistánu. Jejich dědové a pradědové stáli bok po boku na frontě a v zázemí.

Ruský prezident Vladimir Putin
© SPUTNIK/ SERGEJ GUNĚJEV
Putin vyprávěl, jak jeho rodiče zázrakem přežili za války
Jsou to zástupci Číny, který stejně jako Sovětský svaz ztratil v této válce mnohé miliony lidí. A na jejímž území byla hlavní fronta boje s militarismem v Asii.
Odvážně bojovali s nacisty také indičtí vojáci.

Pevný a nesmiřitelný odpor kladli fašistům Srbové.

V průběhu celé války naši zemi aktivně podporovalo Mongolsko.

A teď v jednotných řadách stojí na přehlídce už vnuci a pravnuci válečné generace. Den Vítězství je naším společným svátkem. Vždyť Velká vlastenecká války byla bitvou za budoucnost celého lidstva.

Naši otcové a dědové zažili nesnesitelné útrapy a ztráty. Pracovali na pokraji svých sil. Bojovali, aniž by šetřili vlastní životy. Ukázali příklad ušlechtilosti a skutečného vlastenectví.

Skláním se přede všemi, kdo do posledního dechu bránili každý dům, každou hranici vlasti. Kdo zahynuli v urputných bojích u Moskvy a Stalingradu, na Kurském oblouku a na Dněpru. Kdo zemřeli hladem a chladem v nedobytém Leningradu. Kdo byli umučeni v koncentračních táborech, v zajetí a v okupaci.

Skláníme hlavy před světlou památkou synů, dcer, otců, matek, dědů, mužů, žen, bratrů, sester, spolubojovníků, příbuzných a přátel.

Hlasuj - toto je kvalitní názor - 135 hlasů

Skláníme hlavy před světlou památkou synů, dcer, otců, matek, dědů, mužů, žen, bratrů, sester, spolubojovníků, příbuzných a přátel. Všech, kde se nevrátili z války. Všech, kdo už nejsou s námi.
Vyhlašují minutu ticha.
Minuta ticha.
Drazí naši veteráni!
Jste hlavními hrdiny velikého Dne Vítězství. Váš hrdinský čin předurčil mírový a důstojný život pro mnohé generace. Umožnil jim tvořit a odvážně kráčet vpřed.
A dnes vaši děti, vnuci a pravnuci spolehlivě brání tuto vítěznou výšinu. Pracují pro současnost a budoucnost své země. Oddaně slouží vlasti. Se ctí odpovídají na složité současné výzvy. Zaručují úspěšný rozvoj, mohutnost a rozkvět naší vlasti, našeho Ruska!
Sláva národu-vítězi!
Blahopřeji ku svátku!
Ke dnu Velikého Vítězství!
Hurá!

Hlasuj - toto je kvalitní názor - 102 hlasů

Mohl byste nám přiznat, co jste vlastně za národnost? Čech určitě ne.

Hlasuj - toto je kvalitní názor - 93 hlasů

Ve jménu které třídý zvláštní školy jsi mne oslovil, imbecile, když se tváříš, že zastupuješ i spolužáky.
Nebo jde snad o kolektiv pokoje číslo 13 raplhausu v Bohnicích?
Magore uslintanej, polib mi prdel. Můžeš 2x, cajzle.

Hlasuj - toto je kvalitní názor - 98 hlasů

Tohle je Mongol riznutej Tatarem tlacici se do Kremlu.

Hlasuj - toto je kvalitní názor - 89 hlasů

Pražská kavárna už mele z posledního. Do diskuzí vysílá takový mentální trosky, který připomínaj poslední naději Němců před Berlínem - Volksturm. )))

Hlasuj - toto je kvalitní názor - 120 hlasů

V 75 letech jsem se poprvé díval.
Ano, naleštěná paráda, zkrátka přehlídka.
Ale zdaleka nejdůležitější je, ža tato armáda státu se 142 miliony obyvatel drží na řetězu dravce vládnoucí 808 milionům lidí, které straší že jsou ohroženi.
Nemít dravci hnízda po celém světě byli by k popukání.

Hlasuj - toto je kvalitní názor - 102 hlasů

Pripomenme si, jak se po obsazeni Polska v r.1939 nacistickymi a bolsevickymi vojsky konala spolecna prehlidka rude a nemecke armady v Brestu Litevskem. Proste soudruzi ve zbrani.

Hlasuj - toto je kvalitní názor - 107 hlasů

Máš to marné, zatím vede Dvořák. Vypoť ještě nějakou blbost.

Hlasuj - toto je kvalitní názor - 113 hlasů

Novinář, odborník na filosofii politiky Bronislaw Lagowski má za to, že polské vedení se snaží pokaždé, když se slaví výročí svátku vítězství, Moskvu nějakým způsobem urazit, tentokrát se takovou příčinou stal konflikt na Ukrajině. Polské vedení si vymýšlí různé úskoky, aby obyvatelům Ruska zkazilo svátek vítězství, píše novinář, odborník na filosofii politiky Bronislaw Lagowski v polském časopise Przeglad. Nedávná situace s Nočními vlky, kteří chtěli uspořádat sváteční jízdu přes Polsko, se stala, jak zdůrazňuje profesor, jedním z takových momentů, kdy se „normálně vychovanému člověku zdá, že se dostal do blázince pro nezkrotné pacienty". Noční vlci navštívili Národní památník na Vítkově Noční vlci navštívili Národní památník na Vítkově v Praze. VIDEO Poláci se o každém výročí snaží Moskvu nějakým způsobem urazit, tentokrát se stal důvodem Krym. Profesor zdůrazňuje, že 80% ztrát způsobila Německu sovětská armáda (autor se odvolává na profesora Normana Davise). Sovětský svaz mobilizoval všechny své síly, aby zabránil dalším akcím Německa. Kdyby se sovětské totální mobilizaci nedostávalo nějakého podstatného prvku, pak není známo, jak by válka dopadla, zdůrazňuje Lagowski. „Pro národy západní Evropy by znamenalo vítězství Třetí říše ztrátu nezávislosti. Pro Židy pak úplné vyhlazení a pro Slovany — Poláky, Ukrajince a Rusy — otroctví. Obyvatelé Ruska mají nesporný důvod k tomu, aby byli hrdí na to, že se jim podařilo takovému vývoji zabránit. Stydím se za polského prezidenta, který přemýšlí, co by se dalo udělat, aby měli obyvatelé Ruska svátek vítězství zkažený", uzavírá Bronislaw Lagowski.

Hlasuj - toto je kvalitní názor - 131 hlasů

Ježíši, Hogofogo, tobě se ten mozek úplně rozpustil na sračky nebo máš 100 rublů za příspěvek.

Hlasuj - toto je kvalitní názor - 89 hlasů

Z diskuse na iDnes:

Ať je dnešní situace jakákoliv fakt je ten, že z Ruska v minulosti odešel každý agresor jako zpráskaný pes. Na tom se ( snad ) nedá nic zpochybnit ani dnes. Takže oslava hrdinství obránců je normální.

Hlasuj - toto je kvalitní názor - 143 hlasů

A víc toho nemají? Jen to, co jezdí na náměstí?

Hlasuj - toto je kvalitní názor - 110 hlasů

Ančo krávo, to mají půjčené.

Hlasuj - toto je kvalitní názor - 121 hlasů

Tobe nikdo nepujci ani stipec rozumu.

Hlasuj - toto je kvalitní názor - 125 hlasů

ty nemáš co negramotný hňupe

Hlasuj - toto je kvalitní názor - 106 hlasů

Ještě s něčím jsou zrovna na dovolené, ale moc toho nebude, proč myslíte, že Putin dojednával stahování techniky :))))

BRW: defilovali na přehlídce i zelení mužíčci bez insignií?

Hlasuj - toto je kvalitní názor - 114 hlasů

Vidím, že dnes se tady budou idioti trumfovat, kdo je větší.
Zatím vedeš.

Hlasuj - toto je kvalitní názor - 107 hlasů




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov