OBRAZEM: Nejzajímavější stromy Česka

Autor: Strom roku/Lenka Mitrenga

29.09.2016 17:55

O titul Strom roku 2016 se uchází dvanáct českých stromů s nejzajímavějším příběhem. Vítěz postoupí do mezinárodní soutěže Evropský strom roku 2017. Jde o charitativní anketu a proto je hlasování zpoplatněné. Vybrané peníze poputují k finalistovi a navrhovatelé je využijí k výsadbě, péči o strom, úpravě okolí či větší propagaci. Hlasování končí do 10. října.

Lípa u sv. Anny
Druh stromu: lípa malolistá
Stáří stromu: 250 let
Lokalita: Plzeňský kraj, obec Břežany
Příběh stromu:
Podle vyprávění jezuity Alberta Chanovského žila v polovině 17. století ve vesnici Břežany žena, kterou manžel bil, až oslepla. Před velkým trápením utekla do lesa, kde si pod dohledem anděla hlínou umývala obličej. Když ze země náhle začala proudit voda, tak dlouho s ní ošetřovala své oči, až částečně uviděla. U zázračného pramene pak postavili kapličku a zasvětili ji sv. Anně. Voda ze studánky prý léčila všechny neduhy, zejména oční, a lidé si ji odnášeli domů. Při poslední přestavbě kaple v polovině 18. století vysadili před kaplí dnes již památnou lípu, která kapličku již několik století ochraňuje.

Lípa u sv. AnnyDruh stromu: lípa malolistáStáří stromu: 250 letLokalita: Plzeňský kraj, obec BřežanyPříběh stromu:Podle vyprávění jezuity Alberta Chanovského žila v polovině 17. století ve vesnici Břežany žena, kterou manžel bil, až oslepla. Před velkým trápením utekla do lesa, kde si pod dohledem anděla hlínou umývala obličej. Když ze země náhle začala proudit voda, tak dlouho s ní ošetřovala své oči, až částečně uviděla. U zázračného pramene pak postavili kapličku a zasvětili ji sv. Anně. Voda ze studánky prý léčila všechny neduhy, zejména oční, a lidé si ji odnášeli domů. Při poslední přestavbě kaple v polovině 18. století vysadili před kaplí dnes již památnou lípu, která kapličku již několik století ochraňuje.

Pro zvětšení klikněte do obrázku

Nejdiskutovanější názory

Vložte nový příspěvek

Pro přidání vlastního názoru musíte být přihlášen.

Přihlášení | Registrace

Diskuzní příspěvky




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov