OBRAZEM: Proti Zemanovi. Národní třídu zaplnily červené karty

Autor: ČTK , Šulová Kateřina, Doležal Michal, Vondrouš Roman

17.11.2014 12:00

Na protest proti prezidentu Miloši Zemanovi dorazilo na pražskou Národní třídu odhadem několik tisíc lidí. Jako nesouhlas s jeho politikou i vyjadřováním drželi nad hlavou papírky v červené barvě, pískali a vyzývali Zemana k abdikaci.

"Miloše do koše", neslo se z úst demonstrantů v den 25. výročí začátku takzvané sametové revoluce. Podobné heslo lidé skandovali v listopadu 1989 na adresu tehdejšího generálního tajemníka Komunistické strany Československa Milouše Jakeše. "Pane prezidente, Miloši Zemane, přestože jste dostal podporu nadpoloviční části zúčastněných voličů a slíbil jste, že zemi sjednotíte a budete ji s úctou a patřičnou odpovědností zastupovat, získané funkci jste se zpronevěřil a nezastupujete občany této země," znělo z reproduktorů. Podle organizátorů akce by měl prezident "s přihlédnutím ke svým činům a zdraví" zvážit odstoupení z funkce.

Výročí listopadu 1989 by mělo sjednocovat, ne rozdělovat, shodli se premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i vicepremiér Andrej Babiš (ANO). "Pokud dneska jsou organizovány demonstrace ve prospěch pana prezidenta, proti panu prezidentovi, tak je to špatně," řekl Babiš. Podle Sobotky byl Zeman prezidentem zvolen demokraticky v přímé volbě a lidé budou moci znovu rozhodnout, až mu uplyne jeho mandát. "Já mám takový dojem, že to (Zeman) sám vyprovokoval, a snad vědomě," řekl k protestům předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který byl Zemanovým protikandidátem ve druhém kole prezidentské volby.

Na protest proti prezidentu Miloši Zemanovi dorazilo odhadem několik tisíc lidí.

Na protest proti prezidentu Miloši Zemanovi dorazilo odhadem několik tisíc lidí.

Pro zvětšení klikněte do obrázku

Nejdiskutovanější názory

Vložte nový příspěvek

Pro přidání vlastního názoru musíte být přihlášen.

Přihlášení | Registrace

Diskuzní příspěvky




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov