Profesionálové i spotřebitelé se u alkoholu stále více zajímají o původ, kvalitu, řemeslné zpracování a příběh za každou kapkou. Rum se tak stává sofistikovanou volbou pro všechny, kdo hledají charakter, autenticitu a chuťový zážitek. Podle průzkumu společnosti GlobalData je Česká republika nesporným lídrem na východoevropském rumovém trhu. V roce 2022 z něj zaujímala téměř 24 % s meziročním nárůstem o 26 %. Bez nadsázky tak můžeme hovořit o nové rumové éře, kterou u nás i ve světě ztělesňuje značka Planteray. Ta letos obhájila titul nejvíc trendy značky rumu v žebříčku nejprestižnějšího oborového magazínu Drinks International a figuruje i v trojici nejprodávanějších rumů na světě.
Česká republika má ve světě rumu význačné postavení. Rum se u nás stal fenoménem a tuzemská rumová komunita patří k nejsilnějším a nejvzdělanějším na světě. Vnímání rumu u nás bylo dlouhá léta pokřiveno omezenou nabídkou, kdy existovala víceméně jen jediná dostupná varianta, jenž má navíc s opravdovým rumem pramálo společného. Se vstupem nových značek na český trh se tento stav začal pomalu měnit. Spotřebitelé začali objevovat a poznávat nové chutě i míchané drinky, které do té doby znali jen ze zahraničních filmů. Další milník představoval příchod prémiových značek, jejichž produkty často definuje vazba na konkrétní lokalitu a způsob výroby. Spotřebitelé se začali více zajímat o chuť, kvalitu a původ rumů. A přesně to je důvodem obliby rumů Planteray, které se díky inovátorskému přístupu majitele a master blendera Alexandra Gabriela stávají symbolem nové rumové éry nejen u nás.
Značka Planteray nastavuje nový standard pro to, co znamená rum 21. století – propojení respektu k tradici a místu původu, mistrovského blendování a moderního neotřelého přístupu. Je to rum s jasnou vizí posouvat hranice chutí a propojovat tradice a vášně starých řemeslníků s moderními technologiemi a inovativním přístupem. Nejde jen o chuť. Jde o to, co je za ní, o způsob, jakým rum vzniká, o lidi, kteří ho tvoří, a o příběhy, které sdílí.
Rum světového měřítka
Rumy Planteray jsou zhmotněním kombinace unikátního terroir a výjimečných výrobních postupů v čele s neobvyklou technikou dvojitého staření. Rum je po destilaci nejprve stařen v karibských zemích, které utvářejí jeho základní charakter. Získává tak elegantní a ovocnou chuť Barbadosu, jindy zase jamajské tóny přezrálého ovoce, květinové aroma z Trinidadu nebo robustní tělo z Fidži. Tropické klima způsobuje rychlejší zrání díky vyšší teplotě a vlhkosti a rum tu obvykle zraje několik let. Následně je přepraven do Francie, kde dochází k druhé fázi zrání v sudech po koňaku Ferrand, za kterým rovněž stojí Alexandre Gabriel. Toto zrání je pomalejší a přidává komplexnost, jemnost a nové chuťové vrstvy. Může trvat několik měsíců až let v závislosti na edici. Kombinace rychlého tropického zrání a jemného kontinentálního dozrávání vytváří unikátní chuťový profil, který rumům Planteray dodává bohatou, harmonickou a jedinečnou chuť.
Široké portfolio značky zahrnuje rumy extra jemné a elegantní, ale i takové, které jsou plné, robustní a výrazné, vyhledávané největšími rumovými fanoušky. Pod značkou Planteray najdeme rozmanitou paletu chutí k různým příležitostem, pro samostatné popíjení i pro míchání drinků.
Král mezi rumy
Vlajková loď Planteray XO 20th Anniversary sklízí na prestižních soutěžích úspěchy i po 15 letech od svého uvedení. Blend velmi starých rumů charakteristických pro Barbados vznikl k 20. výročí Alexandra Gabriela v pozici master blendera. Má lehce nasládlou chuť s tóny skořice, melasy, vánočního koření, rumových čokolád a sušenek.
www.warehouse1.cz, 1 270 Kč
Třešnička na dortu
Planteray PXXO 20th Anniversary vychází z nejoblíbenějšího Planteray rumu a prochází navíc třetí fází zrání v sudech po sladkém sherry odrůdy Pedro Ximénez z Andalusie. To jeho chuti dodává výrazné tóny sušených peckovin a švestek, jež skvěle doplňují stávající chuťové vrstvy. Výsledkem je znamenitý rum ideální k pomalému popíjení a vychutnávání.
www.warehouse1.cz, 1 540 Kč
Tři oceány, tři země, jeden rum
Planteray Sealander v sobě kombinuje rumy z Barbadosu, Mauricia a Fidži. Výsledný blend dozrává do své výjimečnosti ve Francii v sudech po koňaku Ferrand. Má jemné, ale bohaté aroma hrušek, kdoulí a angreštu. Jeho chuť je bohatá, s tóny jetelového medu, lékořice, včelího vosku, sušených švestek a karamelového fondánu s vanilkou. Dochuť je dlouhá s přetrvávající chutí pečených jablek, fazolí tonka a sušeného banánu.
www.warehouse1.cz, 910 Kč
Oslava v Grande stylu
Exotický Plantation Grande Réserve je blendem různých rumů z Barbadosu, které zrály nejdříve v Karibiku a poté ještě rok ve Francii. Voní po grilovaném kokosu, vanilce a tropickém ovoci. Má vyváženou a komplexní chuť, ve které ucítíte tropické kandované ovoce se smyslnými vanilkovými tóny, jejichž bohatost je perfektně doplněna tóny čerstvého ovoce.
www.warehouse1.cz, 630 Kč

Tip na drink
Daiquiri Classic
4 cl Planteray 3 Stars
2 cl limetkové šťávy
1,5 cl cukrového sirupu
Do šejkru přidejte rum, limetkovou šťávu a sirup, doplňte ledem a důkladně protřepejte. Nalijte do sklenice na vysoké noze a dozdobte klínkem limetky.
Pineapple Daiquiri
4 cl Planteray Stiggin’s Fancy Pineapple
2 cl limetkové šťávy
1,5 cl cukrového sirupu
Do šejkru přidejte ananasový rum, limetkovou šťávu a sirup, doplňte ledem a důkladně protřepejte. Nalijte do sklenice na vysoké noze a dozdobte plátkem sušeného ananasu.
Historie drinku
Název „Daiquiri“ pochází z názvu pláže a dolu nedaleko města Santiago de Cuba, kde byl drink údajně poprvé připraven. Nejčastěji přijímaná verze tvrdí, že se tak stalo během španělsko-americké války. Americký inženýr Jennings Cox, který pracoval v železných dolech v oblasti Daiquiri na Kubě, měl uspořádat večírek. Když mu došla zásoba ginu, použil místní bílý rum, smíchal ho s limetkovou šťávou a trochou cukru, aby byl chuťově přijatelnější. Drink měl velký úspěch a Cox si ho zapsal do svého poznámkového bloku jako recept s názvem Daiquiri.
Další rumy značky Planteray naleznete na stránkách www.warehouse1.cz.
Více informací je k dispozici také na Facebooku a Instagramu značky Planteray Rum.