Nová rumová éra odráží změnu ve vnímání alkoholu

Domácí
11. 6. 2025 17:30

Profesionálové i spotřebitelé se u alkoholu stále více zajímají o původ, kvalitu, řemeslné zpracování a příběh za každou kapkou. Rum se tak stává sofistikovanou volbou pro všechny, kdo hledají charakter, autenticitu a chuťový zážitek. Podle průzkumu společnosti GlobalData je Česká republika nesporným lídrem na východoevropském rumovém trhu. V roce 2022 z něj zaujímala téměř 24 % s meziročním nárůstem o 26 %. Bez nadsázky tak můžeme hovořit o nové rumové éře, kterou u nás i ve světě ztělesňuje značka Planteray. Ta letos obhájila titul nejvíc trendy značky rumu v žebříčku nejprestižnějšího oborového magazínu Drinks International a figuruje i v trojici nejprodávanějších rumů na světě.

Česká republika má ve světě rumu význačné postavení. Rum se u nás stal fenoménem a tuzemská rumová komunita patří k nejsilnějším a nejvzdělanějším na světě. Vnímání rumu u nás bylo dlouhá léta pokřiveno omezenou nabídkou, kdy existovala víceméně jen jediná dostupná varianta, jenž má navíc s opravdovým rumem pramálo společného. Se vstupem nových značek na český trh se tento stav začal pomalu měnit. Spotřebitelé začali objevovat a poznávat nové chutě i míchané drinky, které do té doby znali jen ze zahraničních filmů. Další milník představoval příchod prémiových značek, jejichž produkty často definuje vazba na konkrétní lokalitu a způsob výroby. Spotřebitelé se začali více zajímat o chuť, kvalitu a původ rumů. A přesně to je důvodem obliby rumů Planteray, které se díky inovátorskému přístupu majitele a master blendera Alexandra Gabriela stávají symbolem nové rumové éry nejen u nás.

Značka Planteray nastavuje nový standard pro to, co znamená rum 21. století – propojení respektu k tradici a místu původu, mistrovského blendování a moderního neotřelého přístupu. Je to rum s jasnou vizí posouvat hranice chutí a propojovat tradice a vášně starých řemeslníků s moderními technologiemi a inovativním přístupem. Nejde jen o chuť. Jde o to, co je za ní, o způsob, jakým rum vzniká, o lidi, kteří ho tvoří, a o příběhy, které sdílí.

Rum světového měřítka

Rumy Planteray jsou zhmotněním kombinace unikátního terroir a výjimečných výrobních postupů v čele s neobvyklou technikou dvojitého staření. Rum je po destilaci nejprve stařen v karibských zemích, které utvářejí jeho základní charakter. Získává tak elegantní a ovocnou chuť Barbadosu, jindy zase jamajské tóny přezrálého ovoce, květinové aroma z Trinidadu nebo robustní tělo z Fidži. Tropické klima způsobuje rychlejší zrání díky vyšší teplotě a vlhkosti a rum tu obvykle zraje několik let. Následně je přepraven do Francie, kde dochází k druhé fázi zrání v sudech po koňaku Ferrand, za kterým rovněž stojí Alexandre Gabriel. Toto zrání je pomalejší a přidává komplexnost, jemnost a nové chuťové vrstvy. Může trvat několik měsíců až let v závislosti na edici. Kombinace rychlého tropického zrání a jemného kontinentálního dozrávání vytváří unikátní chuťový profil, který rumům Planteray dodává bohatou, harmonickou a jedinečnou chuť.

Široké portfolio značky zahrnuje rumy extra jemné a elegantní, ale i takové, které jsou plné, robustní a výrazné, vyhledávané největšími rumovými fanoušky. Pod značkou Planteray najdeme rozmanitou paletu chutí k různým příležitostem, pro samostatné popíjení i pro míchání drinků.

Král mezi rumy

Vlajková loď Planteray XO 20th Anniversary sklízí na prestižních soutěžích úspěchy i po 15 letech od svého uvedení. Blend velmi starých rumů charakteristických pro Barbados vznikl k 20. výročí Alexandra Gabriela v pozici master blendera. Má lehce nasládlou chuť s tóny skořice, melasy, vánočního koření, rumových čokolád a sušenek.

www.warehouse1.cz, 1 270 Kč

Třešnička na dortu

Planteray PXXO 20th Anniversary vychází z nejoblíbenějšího Planteray rumu a prochází navíc třetí fází zrání v sudech po sladkém sherry odrůdy Pedro Ximénez z Andalusie. To jeho chuti dodává výrazné tóny sušených peckovin a švestek, jež skvěle doplňují stávající chuťové vrstvy. Výsledkem je znamenitý rum ideální k pomalému popíjení a vychutnávání.

www.warehouse1.cz, 1 540 Kč

Tři oceány, tři země, jeden rum

Planteray Sealander v sobě kombinuje rumy z Barbadosu, Mauricia a Fidži. Výsledný blend dozrává do své výjimečnosti ve Francii v sudech po koňaku Ferrand. Má jemné, ale bohaté aroma hrušek, kdoulí a angreštu. Jeho chuť je bohatá, s tóny jetelového medu, lékořice, včelího vosku, sušených švestek a karamelového fondánu s vanilkou. Dochuť je dlouhá s přetrvávající chutí pečených jablek, fazolí tonka a sušeného banánu.

www.warehouse1.cz, 910 Kč

Oslava v Grande stylu

Exotický Plantation Grande Réserve je blendem různých rumů z Barbadosu, které zrály nejdříve v Karibiku a poté ještě rok ve Francii. Voní po grilovaném kokosu, vanilce a tropickém ovoci. Má vyváženou a komplexní chuť, ve které ucítíte tropické kandované ovoce se smyslnými vanilkovými tóny, jejichž bohatost je perfektně doplněna tóny čerstvého ovoce.

www.warehouse1.cz, 630 Kč

Fotografie

Tip na drink

Daiquiri Classic
4 cl Planteray 3 Stars
2 cl limetkové šťávy
1,5 cl cukrového sirupu
Do šejkru přidejte rum, limetkovou šťávu a sirup, doplňte ledem a důkladně protřepejte. Nalijte do sklenice na vysoké noze a dozdobte klínkem limetky.

Pineapple Daiquiri
4 cl Planteray Stiggin’s Fancy Pineapple
2 cl limetkové šťávy
1,5 cl cukrového sirupu
Do šejkru přidejte ananasový rum, limetkovou šťávu a sirup, doplňte ledem a důkladně protřepejte. Nalijte do sklenice na vysoké noze a dozdobte plátkem sušeného ananasu. 

Historie drinku

Název „Daiquiri“ pochází z názvu pláže a dolu nedaleko města Santiago de Cuba, kde byl drink údajně poprvé připraven. Nejčastěji přijímaná verze tvrdí, že se tak stalo během španělsko-americké války. Americký inženýr Jennings Cox, který pracoval v železných dolech v oblasti Daiquiri na Kubě, měl uspořádat večírek. Když mu došla zásoba ginu, použil místní bílý rum, smíchal ho s limetkovou šťávou a trochou cukru, aby byl chuťově přijatelnější. Drink měl velký úspěch a Cox si ho zapsal do svého poznámkového bloku jako recept s názvem Daiquiri.

Další rumy značky Planteray naleznete na stránkách www.warehouse1.cz.
Více informací je k dispozici také na Facebooku a Instagramu značky Planteray Rum.

Autor: PR ČLÁNEKFoto: ARCHIV

Další čtení

Výtvarník Stefan Shamilyan v nové expozici s kosterními pozůstatky takzvaného hrádeckého vampýra Tobiáše, 12. června 2025, Hrádek nad Nisou, Liberecko. Původní expozici zpřístupněnou v roce 2012 ve sklepení Multifunkčního centra Brána Trojzemí v Hrádku nad Nisou zničila vlhkost a plíseň. Na nové expozici pracoval od loňského podzimu výtvarník a restaurátor Stefan Shamilyan.

V Hrádku nad Nisou otevřeli novou expozici takzvaného vampýra Tobiáše

Domácí
12. 6. 2025
puma americká

Kam se hrabou medvědi. Po Sokolovsku se toulá puma. Málem už ji měli

Domácí
12. 6. 2025

Bitcoinová kauza: Mohl být spáchán trestný čin a stát sporný dar jen tak nevrátí

Domácí
12. 6. 2025

Naše nejnovější vydání

TÝDENInstinktSedmičkaINTERVIEWTV BARRANDOVPŘEDPLATNÉ