Slanina, jehněčí steak, kozí sýr nebo pivo figurují mezi devíti výrobky, které letos ve Zlínském kraji získají právo užívat značku Regionální potravina. Hodnotitelská komise vybírala ze 128 přihlášených výrobků od 34 producentů. V tiskové zprávě to dnes sdělil zastupující mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Josef Holek. Loni v regionu komise vybírala ze 120 výrobků od 34 producentů.
Slavnostní předání ocenění se uskuteční 27. září na Dni Zlínského kraje ve Zlíně. "Velkou radost nám udělal zejména zájem nových výrobců, kteří se letos rozhodli zapojit poprvé. Těší nás, že se podařilo naplnit všechny soutěžní kategorie a ocenit skutečně ty nejlepší z nejlepších. Je to pro nás potvrzení, že značka Regionální potravina má smysl a představuje významnou podporu pro malé a střední producenty v našem kraji," uvedl krajský koordinátor soutěže Lukáš Vacek ze společnosti FESTING.
Soutěž se koná ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy, letos pošestnácté. Značku Regionální potravina mohou získat lokální producenti zemědělských a potravinářských výrobků, kteří nemají více než 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.
"Jsme malá značka a ocenění Regionální potravina nám výrazně pomohlo dostat se do povědomí veřejnosti. Jde o opravdu efektivní formu propagace. Působíme téměř na samotném okraji republiky, a o to víc si tohoto ocenění vážíme – pomáhá nám oslovit širší okruh zákazníků," řekl Jan Žák z Farmy Rudimov. Podnik v roce 2024 v soutěži Regionální potravina ve Zlínském kraji uspěl s hovězím rib eye steakem v bio kvalitě.
Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Soutěž má za cíl podpořit malé a střední regionální výrobce a zemědělce. Produkty by měly obsahovat nejméně sedmdesátiprocentní podíl místních surovin, hlavní surovina musí být ze 100 procent tuzemského původu. Podrobnosti jsou na webu soutěže.