On-line chat
Jak vyplnit daňové přiznání? Přečtěte si rady odbornice

17.03.2011 11:00

Den odevzdání daňového přiznání se blíží. Máte s vyplněním potíže? Nevíte, co si můžete nechat odečíst? Odbornice na daňové poradenství Simona Fialová odpovídala na otázky čtenářů ve čtvrtek.

Simona Fialová pracuje ve společnosti Facta. Věnuje se vedení účetnictví a daňovému poradenství pro malé a střední firmy.

Chat

  • Martin Bílek

    Dobrý den, je mi 23 let, od 19 let pracuji a teď jsem začal studovat vš v kombinované/dálkové formě. Mám nárok na slevu na daních? Děkuju za odpověď

  • Simona Fialová - jak vyplnit daňové přiznání

    Ano, v tomto případě máte nárok na základní sleva na poplatníka a dále slevu na vlastní studium, a to až do dovršení věku 26 let.

  • Petr

    Kolik si myslíte, že si "slušný" daňový poradce vezme plus mínus od OSVČ za zpracování daní, pokud podnikatel v minulém roce tzv. jel na paušál. A daňovému poradci donesl ke zpracování jen bankovní doklady o příjmech plus doklady o odpočtatelném důchodovém připojištění. Existuje suma, která by už od daňového poradce byla nemorální?

  • Simona Fialová - jak vyplnit daňové přiznání

    U naší kanceláře zaplatíte za přípravu přiznání k dani z příjmů fyzických osob, včetně Přehledů na sociální a zdravotní částku 3.500 Kč (včetně odkladu tzn. na základě plné moci daňovému poradci) nebo 2.000 Kč (v případě březnového podání). Domnívám se, že je to obvyklá cena za zpracování daňového přiznání. Za nemorální považuji určit výpočet odměny daňového poradce podle výše příjmu podnikatele. To je mimochodem i v rozporu se zákonem.

  • pavlína

    co se stane, když odevzdám daňové přiznání špatně vyplněné, nebo v něm bude něco chybět? dostanu sankci?

  • Simona Fialová - jak vyplnit daňové přiznání

    Jde o to, o jakou chybu se bude jednat. Pokud půjde jen o formální pochybení, tak Vám paní z finančního přadu pravděpodobně jen zavolá, aby si danou skutečnost ověřila nebo Vás požádá, aby jste si chybu přišla na Finanční úřad opravit. Pokud půjde o větší chybu, která bude znamenat chybně vypočtenou daň, může Vám správce daně doručit výzvu k odstranění pochybností. Sankce Vám hrozí jen v případě, že daň uvedená v daňovém příznání měla být vyšší. Pak Vám Finanční úřad doměří úrok z prodlení.

  • Honza

    Mají vaši klineti nějaké velmi špatné zkušenosti s kontrolou z finančáku? Lze se před kontrolory na nějaký čas schovat, třeba odjezdem do ciziny? Myslím v případě, že mám například trochu binec v papírech h a potřebuju si je v klidu dodělat. Jak dlouho lze před konrolory unikat? Dny, týdny, měsíce...

  • Simona Fialová - jak vyplnit daňové přiznání

    Občas k nám přichází klienti, u kterých právě probíhá kontrola z Finančního úřadu, která se nevyvíjí podle jejich představ. Zatím se nám vždy podařilo Finančnímu úřadu vše vysvětlit ku prospěch klienta a klient již u nás zůstal. Já osobně razím teorii "slušného" chování a dohody se správcem daně.

  • Aleš

    Jste vdaná? Máte nějakou vážnou známost?

  • Simona Fialová - jak vyplnit daňové přiznání

    Všechny své pracovní známosti beru vážně. Rádi Vás přivítáme mezi naše klienty:-)

  • Mirka

    Zjistí finanční úřad, že podnikatel FO nakupuje v Makru zboží (v hlavičce je IČO FO) a přitom má pozastavený ŽL? Tyto nákupy z Makra nejsou dávány do výdajů, ale zboží je použito jako surovina ve firmě manželky.
    Výdaj ani příjem se nikde neobjeví.
    Je firma Makro povinna poskytnout finančnímu úřadu soupis nákupů

  • Simona Fialová - jak vyplnit daňové přiznání

    Každý poplatník má povinnost vysvětlit a doložit všechny skutečnosti, které se týkají jeho podnikání. Takže společnost MAKRO jistě na "správný" dotaz ze strany Finančního úřadu předloží výpis svých prodejů. Finanční úřad od Vás pak může žádat vysvětlení, kde jste získal prostředky na nákupy v Makru. Důkazní břemeno je pak na Vás.

  • Jan

    Jsou velké rozdíly v kvalitě daňových poradců? Existují i tak špatní, před nimiž byste své přátele varovala, aby nevyužívali jejich služeb?

  • Simona Fialová - jak vyplnit daňové přiznání

    Já mám kolem sebe jen samé skvělé kolegy. Každého z nich bych Vám bez pochybností doporučila.

  • Zdeněk

    Dobrý den,dcera pracovala ve firmě 2010 od ledna do října.V listopadu odletěla do Anglie jako au-pair pracovat.Stačí tedy vypsat příjem z firmy do daňového přiznání?

  • Simona Fialová - jak vyplnit daňové přiznání

    Příjem za výpomoc s domácími pracemi v zahraničí, a to za stravu a ubytování (tzv. au-pair) není předmětem daně. Vaše dcera uvede do daňového přiznání jen příjmy od zaměstnavatele. Do 15.2. mohla také požádat o zúčtování daně u svého zaměstnavatele.

  • Jan Fejfar

    Dobry den,

    v roce 2011 jsem absolvoval 2 zkousky smerujici k ACCA clenstvi. Jsou dle §15 odst. 8 uznatelne jako odpocitatelne polozky? Dekuji.

  • Simona Fialová - jak vyplnit daňové přiznání

    Podle §15 odst. 8 si můžete odečíst úhrady za zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělávání. Domnívám se, že pokud pouze na základě zkoušek získáváte členství, pak se na Vás tento odstavec vztahovat nebude. Nicméně detailně systém ACCA neznám, musela bych se problém déle zabývat.

  • Diana

    Jak doložím příjmy agentury práce,která mi potvrzení o příjmech nechce vystavit.Mám jen smlouvu,výpis z účtu.Je možné jednotlivé odvody mzdy spočítat odhadem,nějak podle tabulek poradcem?

  • Simona Fialová - jak vyplnit daňové přiznání

    Zaměstnavatel je povinen vystavit potvrzení o zdanitelnýh příjmech, a to na žádost zaměstnance. Toto potvrzení Vám však nevydá, pokud Váš příjem v jednotlivých měsících nepřesáhl 5.000 Kč hrubého a Vy jste u tohoto zaměstnavatele nepodepsala Prohlášení poplatníka. V tomto případě je daň uhrazena srážkovou daní, která je konečná a Vám z titulu tohoto příjmu nevzniká povinnost podat daňové přiznání. Příjem ze zaměstnáním nelze do daňového přiznání uvést ani odhadem ani na základě výpisu z bankovního účtu.

  • Baron

    Prosím, do kterého řádku daňového přiznání se napíše částka důchodu ke zdanění, která převyšuje 288 000,- Kč za rok?
    Dík za odpověď!

  • Simona Fialová - jak vyplnit daňové přiznání

    Částka důchodu převyšující 288.000 Kč za rok představuje tzv. ostatní příjem (§10) a uvedete ji do Přílohy č.2, druhá část (ř. 207 a 209). Následně se také uvede do ř. 40.

  • simona

    Dobrý den, jsem studentka, vydělávám si 4,5 tisíce korun na brigádách měsíčně. Musím taky vyplňovat daňové přiznání?

  • Simona Fialová - jak vyplnit daňové přiznání

    V tomto případě Vám skutečně nevzniká povinnost podat daňové přiznání.

  • vytisknul jsem si daňové přiznání na domácí tiskárně, má ale trochu tmavší barvu, než by mělo mít. bude to vadit?

  • Simona Fialová - jak vyplnit daňové přiznání

    Barva přiznání vadit nebude. Jen je důležité dodržet správnou verzi. Nyní je to pro fyzické osoby vzor č. 17 a pro právnické vzor. č. 21.

  • Jarka

    kolik je běžná taxa u danˇ.poradce zavystavení DAP, vč.přehledů SP a ZPvpřípadě výdajů tzv.paušálem?Děkuji

  • Simona Fialová - jak vyplnit daňové přiznání

    U naší kanceláře zaplatíte za přípravu přiznání k dani z příjmů fyzických osob, včetně Přehledů na sociální a zdravotní částku 3.500 Kč (včetně odkladu tzn. na základě plné moci daňovému poradci) nebo 2.000 Kč (v případě březnového podání). Domnívám se, že je to obvyklá cena za zpracování daňového přiznání

  • Juanita

    Dobrý den, přítel je cizinec, trvalý pobyt v ČR, v minulém roce měl příjmy v zahraničí, přičemž odvedl daně v USA, má povinnost odevzdat daňové přiznání a výkazy pro OSSZ a VZP?

  • Simona Fialová - jak vyplnit daňové přiznání

    Je důležité, zda je Váš přítel daňovým rezidentem v České republice, což podle Vašeho dotazu předpokládám. Pak má povinnost přiznat v ČR všechny svoje celosvětové příjmy. Daň zaplacenou v USA může započíst na úhradu daně v ČR, a to na základě potvrzení o uhrazené dani v USA. Přesný postup se řidí Smlouvou o zamezení dvojího zdanění. Přehledy pro OSSZ a VZP podává v případě, že má příjmy ze samostatné výdělečné činnosti (OSSZ).

  • Pan Karel

    Dobrý den, máte ráda huspeninu? děkuji Karel

  • Simona Fialová - jak vyplnit daňové přiznání

    Mám ráda škvařešinu od tatínka

  • Libor Seidl

    Zcela náhodou jsem na konferenci dostal příležitost stát se tutorem v eLearningovém kurzu pro společnost v USA. Neodmítl jsem - takové zkušenosti člověk nenakoupí. Po skončení kurzu jsem byl požádán o číslo BÚ a následně mi zaslali cca 700 USD. Nemám k tomu žádnou smlouvu, natož potvrzení o zaplacení daní v USA. Co s tím? S organizací nadále komunikuji, takže není problém si cokoliv vyžádat. Je uznatelným nákladem k dosažení tohoto výdělku měsíční poplatek za internet do mého bytu? Děkuji za radu.

  • Simona Fialová - jak vyplnit daňové přiznání

    Tento příjem považuji za příjem z příležitostných činností podle §10 odst. 1 písm. a) ZDP, který je do 20.000 Kč osvobozený. Pokud jste neměl žádné další příjmy (vyjma příjmu ze zaměstnání), nevzniká Vám ani povinnost podat daňové přiznání.

  • pepík ťuhýk

    vypadáte jako ta ........ daniela drtinová. nejste náhodou její sestra?

  • Simona Fialová - jak vyplnit daňové přiznání

    Nejsem, ale Daniela je moc sympatická. Určitě bychom si rozuměly.

  • MUDr. Faka

    Dobrý den, když mám jako student spoustu příležitostných brigád, kde mi srážejí daně, dostanu je všechny zpátky? Někde mi dali podepsat "růžové prohlášení," někde ne. Dohromady to nijak závratná suma není. Díky

  • Simona Fialová - jak vyplnit daňové přiznání

    Pokud Váš příjem v jednotlivých měsících u jednotlivých zaměstnavatelů nepřesáhl 5.000 Kč hrubého a Vy jste u tohoto zaměstnavatele nepodepsal Prohlášení poplatníka, daň je vyrovnána konečnou srážkovou daní, která se Vám už nevrátí. Jen pokud příjem přesáhne v daném měsíci 5.000 Kč hrubého, nebo jste v daném měsíci podepsal "růžové" Prohlášení poplatníka, zaměstnavatel Vám vydá potvrzení o zdanitelných příjmech. Pak podáte daňové přiznání, ve kterém tyto své příjmy "zúčtujete".

  • Josef G.

    Rád bych se zeptal, zda musím platit sociální pojištění jako důchodce, který si pravidelně jako externista přivydělává formou honorářů. Můj daňový poradce tvrdí, že musím, ale nezdá se mi to logické, platit si na důchod, který už pobírám.

  • Simona Fialová - jak vyplnit daňové přiznání

    Váš daňový poradce má bohužel pravdu. Nicméně po každých 360 dnech máte nárok na zvýšení o 0,4% původní výše výměru důchodu.

  • mirka

    musím do svého daňového přiznání zahrnout i jednorázový příjem ze Slovenské republiky, který tam byl zdaněn a mám na něj doklad "Potvrzení o zaplacení daně z příjmu", vystavený finančním úřadem , příjem byl ve výši 332EUR, daň 37,84EUR, pokud ano, do jaké přílohy a jakým kursem??
    jinak mám příjmy v ČR, po celý rok

    děkuji

  • Simona Fialová - jak vyplnit daňové přiznání

    Ano, tento příjem musíte zahrnout do svého daňového přiznání. Uvedete jej do Přílohy č. 3 a použijete jednotný kurz (v roce 2010 to bylo 25,270 Kč/EUR)

  • Helena

    Co lze uplatnit u výdajů v případě pronájmu bytu v osobním vlastnictví ?
    Lze uplatnit zaplacený měsíční předpis služeb a záloh do fondu oprav? Lze uplatnit i odpisy? Je-li byt koupen na hypotéku, pak i úroky?

  • Simona Fialová - jak vyplnit daňové přiznání

    Pokud uplatňujete výdaje ve skutečné výši, můžete si odečíst veškeré výdaje související s pronájmem, tj. tak jak uvádíte - platba za služeby, platba do fondu oprav, odpisy, úroky z hypotéky, a dále také výdaje na opravy, údržbu, daň z nemovitosti, zprostředkování pronájmu, úklid a dokonce i cestovní náhrady.

  • Pavel

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jakým způsobem mám zdanit autorský honorář za knižní publikaci. Zajímalo by mě, jestli mohu v tomto případě uplatnit výdaje paušálem. Děkuji za odpověď.

  • Simona Fialová - jak vyplnit daňové přiznání

    Ano, paušál uplatnit můžete, a to ve výši 40% z příjmu. Jde o příjem podle §7 ZDP, takže jej uvedete do Přílohy č. 2 DAP. Dále máte také povinnost podat Přehledy na sociální a zdravotní.

  • Vláďa

    Dobrý den Simonko, posílám pozdrav z Mladé Boleslavi a přeji hezký den.

  • Simona Fialová - jak vyplnit daňové přiznání

    Vláďo, i já zdravím z Prahy a těším se na další setkání:-)

  • márius

    Manželka si zvyšuje kvalifikaci studiem soukromé vyšší odborné školy a studium si platí. Zaměstnavatel ji na studium nepřispívá, ačkoli si kvalifikaci zvyšuje v oboru na který má prcevní smlouvu. Může si náklady na studium odečíst ze základu daně ?
    Děkuji.

  • Simona Fialová - jak vyplnit daňové přiznání

    Vaše manželka si může odečíst úhrady za zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělávání. Samotné studium však ne.

  • Tomáš

    Dobrý den, v loňském roce mi plynuly příjmy pouze od jednoho zaměstnavatele. Přesto bych si chtěl vyplnit daňové přiznání. Můžu?

  • Simona Fialová - jak vyplnit daňové přiznání

    Ano, můžete. Jen pokud Váš přeplatek bude do 50 Kč, Finanční úřad Vám jej nevrátí.

Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov