Miroslav Uďan
CHAT: Ptejte se. Vše, co jste chtěli vědět o e-shopech

11.06.2014 11:45

Přemýšlíte o tom, že začnete podnikat nebo že si při studiu či během rodičovské přivyděláte? Právě e-shop může být pro vás jednou z možností. Zajímá vás, co všechno provozování e- shopu obnáší a jakých chyb se vyvarovat? Nebo potřebujete poradit se svým stávajícím on-line obchodem? Na to vše a další otázky týkající se e-shopů se můžete ptát Miroslava Uďana v pátek 13. června od 11 hodin.

Miroslav Uďan se na základě vlastní zkušenosti s provozováním internetového obchodu před pěti lety rozhodl založit společnost Shoptet.cz, která se specializuje na pronájem e-shopů. Dnes firma působí na českém a slovenském trhu a také v Brazílii, kvůli níž se Miroslav Uďan naučil portugalsky. Pro všechny e-shopaře připravil ve spolupráci s dalšími odborníky na on-line marketing návod (www.MujPrvniEshop.cz), jak založit a úspěšně provozovat internetový obchod. Ve volném čase se věnuje sportu.

Chat

  • Pavel P.

    Dobrý den,
    měli jsme docela pěkný eshop s kvalitním zbožím (elektronikou pro měřící přístroje) a nakonec po několika "běžných" kontrolách od ČOI, od nichž jsme dostávali za čárku posunutou více doprava v obchodních podmínkách, či za chybějící slůvko v reklamačním řádu, ačkoliv neradi, (eshop byl velice oblíbený) jej zrušit, neboť jsme neměli na pokuty...Je to těžké, i oslovení právníci sami nevěděli, co s ČOI dělat, bylo nám řečeno, že kdyby byl eshop i ze zlata, stejně vždycky něco najdou, tak jsme to vzdali. Jinak Vám fandím, vypracovali jste se, držím palce s bojem proti úředníkům !!!

  • Host chatu

    Dobrý den, musím se přiznat, že o takovém případu slyším poprvé. Domnívám se, že jde bohužel spíše o zaležitost/pochybení jednotlivce, v tomto případě pracovníka ČOI, než že by šlo o politiku přístupu ČOI vůči e-shopům všeobecně. Pokud byste si to rozmysleli a chtěli zkusit prodávat online znovu, zkuste se na nás přímo obrátit, pomůžeme vám, jak se jen bude moct dát. A děkuji za podporu :)

  • Market

    Dobrý den,kamarádi si objednávají zboží z Číny a říkali, že se platí až po jeho přijetí. Jak je to možné?jak pak ty e-shopy vymůžou peníze, které jim někdo v zahraničí nezaplatí za zásilku?

  • Host chatu

    Dobrý den, s variantou toho, že by se platilo při přijetí zboží z Číny až v okamžiku předání, jsem se ještě nesetkal. Většina podobných služeb očekává platbu za zboží i dopravu předem kartou. Máte pravdu, že vymahatelnost platby by jinak byla velmi obtížná.

  • Jana Krausova

    Jaké druhy zboží se nejčastěji objevují v českých e-shopech a je tam tedy největší konkurence? elektronika nebo snad oblečení? děkuji

  • Host chatu

    Z našeho průzkumu (http://www.shoptet.cz/stav-e-commerce-v-cr-2013/) vyplynulo, že nejprodávanějším sortimentem na českých e-shopech je oblečení, pak automobilové příslušenství a v závěsu jsou potřeby pro dům a zahradu. Elektro, tolik populární v minulosti, se postupně dostává do pozadí.

  • Tereza Mandíková

    Dobrý den. Jsem doma s ročním dítětem a přemýšlím, že bych si založila e-shop. Umím háčkovat, tak mě napadlo vyrábět a prodávat čepičky. Myslíte, že mám šanci na úspěch a co byste mi do začátku poradil? Děkuji za odpovědi.

  • Host chatu

    Dobrý den, určitě se toho nebojte, podobných klientek u nás máme nespočet. Pokud to chcete jen zkusit, tak si můžete založit e-shop zdarma a vyzkoušet, jak Vám to půjde. Samozřejmě záleží na tom, kolik času chcete věnovat obchodu a jaké jsou vaše představy o výdělku. Jeden z velmi důležitých faktorů bude následná propagace Vašeho e-shopu. Zkuste se inspirovat radami z portálu www.MujPrvniEshop.cz.

  • Roman H.

    Zdravím. Chtěl jsem si založit e-shop, ale pak jsem zjistil, kolik stojí si jej nechat si udělat. Proč je to tak strašně drahé?

  • Host chatu

    Dobrý den, máte pravdu, e-shop na míru může být celkem drahá záležitost, ale jsou tu i jiné možnosti jako například pronájem, kdy měsíčně platíte několik stovek. Pak jsou tu zdarma open source řešení, ale tady musím upozornit na to, že pro provoz takového e-shopu musíte mít alespoň základní technické znalosti a jejich příprava je poměrně časově náročná. E-shop na míru bych doporučoval již zkušeným provozovatelům, kteří vědí, co všechno od e-shopu potřebují. U internetových obchodů na míru také musíte počítat s tím, že jakákoli aktualizace nebo úprava bude něco stát. Pro menší a střední e-shopy je proto ideální variantou pronájem, kdy se nemusíte žádné technické záležitosti starat.

  • Adam Joura

    Poradíte mi, co se nejlépe prodává na e-shopech? Přemýšlím o vlastním obchodě a nevím, co bych měl prodávat.

  • Host chatu

    Dobrý den, nejvíce lidé na internetu kupují elektroniku, kosmetiku a oblečení. Pokud to myslíte s e-shopem vážně, tak bych Vám doporučil zaměřit se na oblast, které rozumíte a kde byste zákazníkům mohl poradit v rámci osobní zkušenosti. Obchodů s výše zmíněnými komoditami jsou tisíce a konkurovat jim je těžké. Abyste přilákal zákazníky, musíte nabídnout něco víc než ostatní, a tím nemyslím jít cestou nejnižší ceny, takový boj je velmi těžké vyhrát.

  • Karel z Hodonína

    Zdravím, jsem už delší dobou bez práce a kamarád někde četl, že mít eshop je jednoduché a dají se tam vydělat slušný peníze. Nevím jak na to. Můžete mi poradit. Děkuju.

  • Host chatu

    Dobrý den, Karle, děkuji za otázku. O e-shopech toho bylo napsáno hodně. Založit si e-shop není nic složitého a se zodpovědným přístupem může být e-shop zajímavým zdrojem výdělku. Dnes si můžete pronajmout za pár stovek měsíčně e-shopové řešení. Druhou otázkou je jeho provozování. Musíte si ale uvědomit, že konkurence je veliká, jen v ČR je 35 000 e-shopů. Pokud chcete mít úspěšný internetový obchod, musíte se mu věnovat. Základem je plán, jasná vize a dobrý online marketing. V tomto ohledu bych Vás odkázal na webový portál www.mujprvnieshop.cz, kde je návod jak postupovat a kde se dozvíte, co všechno to obnáší.

  • Jarda, Olomouc

    Dobrý den, potřeboval bych poradit. Už přes rok mám vlastní e-shop, ale nějak ne a ne se pořádně rozjet. Ceny nemám vysoké, grafika je hezká a čistá. Něco jsem investoval do PPC reklamy a chlapík. Kde dělám chybu? Díky za odpověď.

  • Host chatu

    Dobrý den, jelikož nemám konkrétní informace, tak budou moje rady spíše obecné. Mezi e-shopy je konkurence veliká, proto musíte o sobě dát vědět. K tomu slouží online marketing, kdy je nutné nakombinovat ten správný a kvalitní mix nástrojů (PPC reklama, SEO, sociální sítě atd.) a aktivně se jim věnovat. Pokud Vám aktuální kampaně nefungují, projděte si statistiky Vašeho e-shopu, zaměřte se na analýzu klíčových slov apd. Také doporučuji mít něco navíc oproti Vaší konkurenci, co zákazníci ocení a díky čemu se k Vám budou stále vracet. Může to být například odborná poradna. Současně se svými zákazníky komunikujte! Pro více informací mohu doporučit portál mujpvnieshop.cz

  • Tomáš

    Zdravím, není těch e-shopů v Čechách nějak moc? Četl jsem, že jich je přes 35 000. Jak se můžou uživit?!

  • Host chatu

    Dobrý den, ano máte pravdu, Česká republika je e-shopovou velmocí. Co se maloobchodního obratu týče, tak má kam růst. E-shopy z celkového maloobchodního prodeje odkrajují pouze 5 – 6 %. Současně je si třeba uvědomit, že mnoho e-shopů nefunguje, nebo jen přežívá. Takže, pokud to někdo myslí s internetovým obchodem vážně a bude dělat správně online marketing a nabízet super služby, tak má možnost prorazit a být úspěšný. Nesmíme také zapomenout na to, že mnoho lidí má e-shop jako vedlejší přivýdělek, jedná se například o studenty.

  • Aleš Kroutil

    Má cenu si ke kamennému obchodu pořizovat e-shop? Vím, že je to teď móda, ale nejsem si jist, jestli energie a finance do toho vložené nejsou vyhozené oknem. Děkuji za informaci.

  • Host chatu

    Určitě to má smysl :), výhodou internetového obchodu totiž je to, že můžete prodávat i zákazníkům mimo vaše město, vlastně po celé republice. Další výhodou je to, že mnoho lidí si dnes nejprve na internetu zjistí, zda daný obchod má v nabídce zboží, které potřebují a pak již jdou na jistotu. Navíc náklady spojené s e-shopem nemusí být nikterak závratné, je možné si jej za měsíční poplatek pronajmout a v případě, že vám nebude přinášet žádné pozitivní výsledky, jej můžete rychle zrušit.

  • Hana

    Jak poznám, že e-shop je podvodný? Děkuji.

  • Host chatu

    Dobrý den, neexistuje pravidlo, podle kterého by se to dalo na 100 % určit. Doporučuji přečíst si recenze (např. na Heureka.cz), hodnocení a komentáře ostatních uživatelů. Podezřelé jsou obchody, které nabízejí zboží výrazně pod cenou, případně při nezvyklém zvýhodňování platby za zboží předem apod. Pomoci může také to, zda má e-shop například Heureka certifikát – Ověřeno zákazníky.

  • Evžen

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, kdo platí poštovné / náklady na dopravu při reklamaci zboží? Díky

  • Host chatu

    V případě, že je reklamace oprávněná, tak náklady na dopravu zboží platí obchodník. Prodejce je povinen nahradit nejnižší nutně vynaložené náklady. Podrobněji se tomuto tématu věnujeme na našem blogu: http://blog.shoptet.cz/novy-obcansk...

  • M. Stainer

    Dobrý den. Přijde mi, že české e-shopy nejsou moc zákazník friendly. Osobně nemám moc dobré zkušenosti s reklamací nebo dodacími lhůtami. Proč tomu tak je?

  • Host chatu

    Dobrý den, každý e-shop by měl mít jasně napsaná pravidla pro reklamaci a informace o dopravě na svých stránkách. Pokud tak nemá, není to věrohodný obchod a asi bych si tam nic nekupoval. Pokud nedodrží provozovatel e-shopu to, co deklaruje a o případných změnách Vás neinformuje, pak můžete objednávku zrušit. Špatné úrovně přístupu k zákazníkům ze strany e-shopů se můžeme zbavit tím, že budeme svoje zkušenosti veřejně sdílet na internetu.

  • Zdeněk

    Dobrý den, všichni pořád mluví o nakupování na internetu. Moc to nechápu. Na internetu si ty věci nemůžu osahat ani vyzkoušet. Proč je to tak populární?

  • Host chatu

    Dobrý den, lidé volí nákup na internetu z několika důvodů. Mohou takto nakoupit z pohodlí svého domova, nechtějí nikam chodit a mačkat se. Na internetu také je větší výběr a mohou jednoduše porovnat parametry produktů. Současně vám objednané zboží přijde až domů, což oceníte zejména u těžších věcí. V neposlední řadě je to i cena, která je v e-shopech nižší než v kamenných obchodech - není výjimkou situace, kdy si zákazník zboží vyzkouší a "osahá" v kamenné prodejně, ale následný nákup zboží již provede na e-shopu.

  • Fialka

    Přemýšlela jsem, že bych si otevřela obchod s módou. Ale bojím se, že když si to lidé nemohou vyzkoušet, bude se hodně věcí vracet nebo bude malý odbyt. Takže zvažuji raději kamenný butik. Co myslíte?

  • Host chatu

    Dobrý den, shodou okolností prodej oblečení přes internet zažívá v současnosti velký boom a proto se domnívám, že otevřít si kamenný butik je pro Vás daleko větší riziko (přes e-shop oslovíte daleko více zákazníků a jeho provoz je neporovnatelně levnější). Časem je možné e-shop zkombinovat s kamenným obchodem - které by mohlo sloužit zároveň jako výdejní místo pro objednávky zákazník vašeho e-shopu. Osobní odběry zboží jsou nyní trendem, který byste tak mohla využít.

  • marťan

    Zdravim. Jen názor. Všiml jsem si, že dneska začínají lidé na internetu nakupovat potraviny. Z velkých řetězců to je asi ok, ale z nějakého neznámého e-shopu, se mi to zdá dost divné, obchod nevidím a tak nevím, jestli to neskladují třeba někde ve špinavé stodole a podobně.

  • Host chatu

    Dobrý den, máte určitě pravdu. Zrovna v sortimentu zboží je důvěryhodnost e-shopu zásadnější než kde jinde. Určitě se vyplatí věnovat čas prověření e-shopu (recenze na Heureka.cz, popř. dejte na osobní dojem při telefonickém kontaktu provozovatele e-shopu). Podobné obavy jsem měl také, ale musím říct, že moje dosavadní zkušenosti s nákupem potravin přes internet (Samoobsluha od Dámejidlo.cz, popř. iTesco) jsou pouze pozitivní a velké nákupy už nedělám jinak :)

  • Karolína

    Vyrábím šperky a ráda bych je prodávala na internetu. Chci si založit e-shop, ale nevím jak. Co všechno k tomu budu potřebovat? Nejsem moc dobrá s počítači. Děkuji za odpověď.

  • Host chatu

    Dobrý den, obecně - pokud si budete chtít zřídit e-shop, tak máte následující tři možnosti. Řešení na míru, to pro Vás vytvoří programátor/společnost na základě vašich požadavků. Jedná se o finančně a časově nejnáročnější model. Další možností jsou open source řešení, která jsou k dispozici zdarma. Jejich nevýhodou je to, že si je musíte přizpůsobit na český trh a budete potřebovat pomoc při nastavení a následné správě. Třetí a pro začínající e-shopaře asi nejlepší variantou je pronájem e-shopu. Ty jsou vytvořeny jako univerzální pomocníci. Z nabídky je možné vybrat takový e-shop, který se nejvíce podobá vašim představám. Odpadá programování a velké úpravy v nastavení, takže jsou rychlým řešením. Pořizovací náklady se pohybují ve stovkách korun.

  • Luděk K.

    Dobrý den,
    dá se nějakým způsobem vyvarovat a rozpoznat podvodný eshop, který z lidí vytáhne peníze, pak se zruší a zboží nikdy nedojde? Slyšel jsem o několika takovýchto případech.
    Předem děkuji za odpověď.
    LK

  • Host chatu

    Dobrý den, jak jsem se již zmiňoval - věnujte pozornost věcem, jako jsou recenze nakupujících na Heureka.cz, podezřele nízkým cenám, chybějícím kontaktům na provozovatele e-shopu, podezřelé upřednostňování platby předem na účet atd. V případě, že přeci jen taková situace nastane a Vy v podvodném e-shopu nakoupíte, obraťte se co nejdříve na Policii ČR a na svoji banku, kde může být ještě šance stornovat odeslanou platbu.

  • Venca

    Zdravím, mohl byste mi poradit, jak poznám dobrý e-shop?

  • Host chatu

    Dobrý den, pokud se bavíme o důvěryhodnosti e-shopu, dejte hlavně na Vaš pocit, který máte z přístupu e-shopu vůči Vám jako zákazníkovi, z recenzí, či jiných hodnocení e-shopu na internetu. Bavíme-li se o kvalitě e-shopu, v první řadě by se Vám v něm mělo dobře nakupovat - ať už se jedná vzhled, logickou strukturu, kvalitní popisky a fotky zboží, rychlost načítání e-shopu apd., nebo o samotnou péči o zákazníka.

  • Houdková

    Dobrý den, zatím jsem v eshopu nic nikdy nekoupila. Jak jsem se koukala, tak je možné na internetu pořídit věci levněji. Mám ale strach, abych nenaletěla a nepřišla mi prázdná krabice. Na co si mám dát pozor?

  • Host chatu

    Dobrý den, paní Houdková, nákupů na internetu se nebojte. Z celkového počtu e-shopů je těch podvodných velmi malé procento. Pokud máte přesto obavy, tak doporučuji nakupovat v osvědčeném známém internetovém obchodě.

  • Honza

    Dobrý den, na internetu nakupuji celkem často, ale pořád se obojím platit online. Trochu mě to štve, protože pak musím platit extra za dobírku a ještě trávit hodiny na poště. Jsou moje obavy oprávněné?H

  • Host chatu

    Dobrý dne, nemusíte se platby online obávat. Ostražitost je ovšem na místě. Nejbezpečnější varianta je platit online v již Vámi ověřeném obchodě - proto pokud si nejste jistý, proveďte první objednávku v e-shopu na dobírku a následně již plaťte kartou. Pokud nechcete chodit na poštu, většina e-shopů nabízí i možnost nechat si doručit zboží kurýrem.

  • Petrs

    Proč se shoptet soustředí hlavně na lidi, kteří prodávají z obyváku. Nebo máte nějaký příklad, který uvedete, že dokážete nabídnout i profi služby pro velké eshopy? Neměli by se tvůrci eshopů soustředit pouze na ty, kteří to s eshopem myslí vážně? Pak by na trhu nemuselo být 35 tis eshopů a čoi by pak neřešila tolik prohřešků.UR

  • Host chatu

    Dobrý den. I kluci z Kasa.cz začínali v obýváku :), bez těchto malých krůčků nikdo velký e-shop nevybuduje. Na druhou stranu máme mezi svými klienty spoustu velkých e-shopů, proto se nemusíte obávat - to, že se zaměřujeme na začínající a střední eshopaře, neznamená, že bychom nedokázali nabídnout profi služby i velkým e-shopům. Naopak co se týče funkcí, naše řešení je jedno z nejrychleji se rozvíjejících na českým trhu. Co se týče požadavků ČOI a toho jak předcházet případným pokutám, snažíme se maximálně naše klienty vzdělávat a připravovat jim všechny potřebné podklady a dokumenty.

  • Láďa K.

    Dobrý den,
    rád bych začal prodávat na internetu (asi hračky nebo dětské zboží). Mám ale obavy, že vložené peníze (nájem eshopu, skladové zásoby) se mi včas nevrátí a budu muset zavřít.
    Co byste mi poradil?
    Dokážete říci, za jak dlouho se v průměru eshop dostane z červených čísel? (počítejme obyčejné malé eshopy řízené živnostníky bez nějak velkých fin. prostředků- řekněme do 30-40 tisíc Kč.
    Děkuji.

  • Host chatu

    Dobrý den. Na tuto otázku lze jen velmi těžko odpovědět. Online prodej je podnikání jako každé jiné - s velkými otazníky a riziky na začátku. Nedokážu Vám říct, kdy budete v plusových číslech - může to být měsíc i rok, roli v tom hraje to, jak se na podnikání připravíte, zjistíte si informace o konkurenci a Vašich potenciálních zákaznících, promyslíte kroky propagace svých produktů, zda budete průběžně vyhodnocovat výsledky provozu Vaše e-shopu atd. Nemůžu Vám předem slíbit, že budete úspěšný, ze zkušeností některých našich klientů Vám ale můžu říct, že pokud do toho půjdete naplno a s upřímným zápalem, tak budou šance na úspěch Vašeho e-shopu vysoké.

Foto: archiv

Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Profesor Josef Hyánek.

Ptejte se
ON-LINE: O vysokém cholesterolu s profesorem Hyánkem

Dědičnou dispozici k neschopnosti dostatečně zpracovávat cholesterol, si do života nese zhruba jedno dítě ze 400 až 500. Tato metabolická vada znamená, že dítě... více

Ing. Petr Havlíček.

Chat s osobností
ON-LINE: Vše o výživě a hubnutí. Odpovídal Petr Havlíček

Petr Havlíček specialista na výživu, odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju poradí, jak zhubnout nebo nabrat a podle čeho vybírat potraviny vhodné pro... více

MUDr. Daniela Fránová.

Chat s osobností
Jak ve zdraví přežít dovolenou

Před letní dovolenou se vyplatí důkladná příprava. Jaké léky si vzít s sebou do teplých krajin? Co čekat za zdravotní komplikace v obvyklých prázdninových... více

MUDr. Petr Herdegen.

Chat s odborníkem
Nestyďte se zeptat se na problémy s hemoroidy

Hemoroidy trápí každého čtvrtého Čecha, ale k lékaři jde jen málokdo. Lidé se stále stydí a raději trpí bolestmi i celé roky. V jaké zdravotní problémy se... víceDiskuse (5)




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov