Poslanecká sněmovna
Babišova vláda ustála hlasování o nedůvěře

27.06.2019 05:20 Aktualizováno 27.06. 06:27

On-line

Obnovit

  • 21:34

    Hlasovat se může až do čtvrtečního rána, přesněji 8.59.

  • 21:23
    ČSSD

    Prezident Miloš Zeman měl podle ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) právo jeho rezignaci odmítnout. Staněk to uvedl za nesouhlasu opozice v rámci své půlhodinové obhajoby ve Sněmovně. Odmítl, že by byl ministrem kultury v demisi, byť byl podle svých slov řádně odvolán. Připustil, že udělal spousty chyb, ale také mnoho prospěšného. "Po celé České republice je spousta měst a obcí, které znají jméno Staněk právě pro to, že jsme tam pomohli s památkami," uvedl mimo jiné ministr.

  • 21:10

    Spousta poslanců se vydala do protiútoku a podpořila Ferjenčíka. Kromě předsedy Pirátů Ivana Bartoše vyzvali Schillerovou k omluvě také zástupci ODS a KDU-ČSL.

  • 20:59
    ANO.

    "České veřejné finance jsou na špičce," hájí se ministryně financí Alena Schillerová. Odmítla kritiku předřečníka Mikuláše Ferjenčíka (Piráti). "Jste ještě mladý, doučíte se to," dodala.

  • 19:51

    Baxa se od kultury dostal ještě ke školství. Zpochybnil některé kroky ministra Plagy. Debyrokratizace se prý nedaří.

  • 19:28

    Zatímco poslanec Martin Baxa stále pokračuje ve svém projevu, do rozpravy je stále přihlášeno dalších devatenáct poslanců.

  • 19:18
    ODS

    Od zdravotnictví ke kultuře. Martin Baxa kritizuje ministra Staňka. "Je členem čtvrté vládní partaje, tedy hradní," uvedl. Staněk ve vládě zůstává, "ačkoli sama jeho strana ho ve vládě mít nechce."

  • 18:49

    Svoboda pokračuje: "Ministr Vojtěch dělá věci, které jsou možná aktuálně dobře, ale výhledově jsou špatně. Všechno budujeme na historickou podobu z 90. let. Chybí nám Bílá kniha, která by určila směr, kterým se české zdravotnictví povede."

  • 18:44
    ODS

    Vidím, že budeme hlasovat až do noci, zahájil své vystoupení Bohuslav Svoboda. "Pan ministr Vojtěch z těch velkých věcí nic neudělal. Poslední dobou plní stránky médií, bohužel ne kvůli zdravotnictví," uvedl poslanec ODS. Zdravotnictví potřebuje kompletní reformu systému, což Adam Vojtěch podle Svobody neučinil.

  • 18:21

    Prezident Miloš Zeman během návštěvy Vysočiny prohlásil, že se až po jednání s šéfem ČSSD Janem Hamáčkem se vyjádří k tomu, zda se novoměstský starosta Michal Šmarda stane novým ministrem kultury. Zeman zároveň uvedl, že se se Šmardou, který je místopředsedou sociálních demokratů, setkal v úterý. Ani jeden z nich obsah schůzky nekomentoval.

  • 17:59

    Po šesti hodinách sněmovní debaty k návrhu opozice na vyslovení nedůvěry vládě se ke slovu dostali řadoví poslanci. Dosud hovořili jen řečníci s přednostním právem. Do rozpravy se hlásí 24 poslanců. Sněmovna si již v úvodu odhlasovala, že může jednat až do půlnoci.

  • 17:44
  • 17:43
    Česká pirátská strana

    Pirát Jakub Michálek kritizoval vládu za chybějící zákony o lobbingu a whistleblowingu. Kritiku sklidila vláda také za časté střídání ministrů.

  • 17:01
    ANO.

    Premiér Andrej Babiš (ANO) ve vztahu k holdingu Agrofert podle ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) v podstatě postupoval v souladu s českým zákonem o střetu zájmů. Vlastně není co řešit, řekla ministryně ve Sněmovně při projednávání žádosti opozice o vyslovení nedůvěry vládě, jejímž důvodům je právě údajný Babišův střet zájmů. Na adresu svých kritiků někdejší státní zástupkyně řekla, že si některé z nich pamatuje z odposlechů.

  • 16:49
    Česká pirátská strana
  • 16:05
    ČSSD

    "Premiéra o podání kompetenční žaloby vůči Miloši Zemanovi nepožádáme. Strana se na tom nedohodla," otočil Jan Hamáček. Jeho původní slova byla prý dezinterpretována. "Je to jedna z možností řešení, ale není to tak, že stojí v nějaké rovině ultimáta, že bychom požádali premiéra, aby tu žalobu podal. Pan prezident vyjádřil ochotu jednat, takže my jsme připraveni jednat, do té doby nemá cenu něco dalšího řešit," řekl předseda sociální demokracie.

  • 15:57
    Starostové

    Koaliční tým Andreje Babiše (ANO) je vládou minulosti, nekomunikace a uzavřenosti ve vlastní pravdě, hnutí Starostů ji proto nepodpoří, řekl předseda STAN Vít Rakušan při schůzi Sněmovny, na níž chce opozice vládě ANO a ČSSD s podporou KSČM vyslovit nedůvěru.

  • 15:35
    Miroslav Kalousek.
  • 15:22
    SPD.

    "Vládu nepodpoříme ani dnes," řekl u pultíku předseda SPD Tomio Okamura. ČSSD by podle něj měla vládu opustit, protože je nedůvěryhodná.

  • 15:12
    ČSSD

    Hamáček chce po premiéru Andreji Babišovi (ANO), aby hned v pondělí podal ústavní žalobu na Miloše Zemana, pokud prezident do neděle neřekne, kdy jmenuje ministra kultury Michala Šmardu (ČSSD), jenž by ve funkci měl nahradit jiného kandidáta sociální demokracie Antonína Staňka.

Foto: ČTK , Vít Šimánek

Autor: - red -



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Dukovany.

Dostavba Dukovan
Nízkouhlíkový zákon by měl mít bezpečnostní aspekt, žádá opozice

Takzvaný nízkouhlíkový zákon o výkupu elektřiny z plánovaného bloku Jaderné elektrárny Dukovany by měl podlepátečních návrhů opozice stanovit maximální cenu... více

Poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík a předseda Ivan Bartoš.

Růst mzdy
Piráti: Doufáme, že ve Sněmovně podpoří zmrazení platů politiků

Čisté platy politiků, soudců a státních zástupců vzrostou kvůli změnám v daňovému balíčku asi o 8000 korun měsíčně, řekl v pátek novinářům poslanec Pirátů... více

Předseda ČSSD Jan Hamáček.

Mzdy
ČSSD a Piráti kritizují schválený daňový balíček. Podle nich je šílený

Daňový balíček, který v pátek v noci schválila Sněmovna, je podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka nezodpovědnou sekerou zaseklou poslanci ANO, ODS a SPD.... více

Schůzi svolal předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Mimořádná schůze
Kvůli zrušení superhrubé mzdy se poslanci sejdou ve čtvrtek

Vládní změny daní a zrušení superhrubé mzdy budou poslanci schvalovat příští čtvrtek 19. listopadu v odpoledních hodinách. Mimořádnou schůzi Sněmovny na tento... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 05/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov