Chat s osobností
Co vše spadá do závislostí? Jak je léčit? Odpoví MUDr. Petr Popov

16.02.2017 06:02

Když se řekne závislost, většina lidí si představí alkohol, nelegální drogy a cigarety, to však zdaleka není všechno. Jaká kritéria definují závislost? Na co všechno si můžeme závislost vypěstovat? Jaké jsou její příčiny a jak s ní bojovat? Ptejte se MUDr. Petra Popova v pátek 17. února od 10.00.

MUDr. Petr Popov, MHA, je od roku 2012 primářem Kliniky adiktologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. LF UK. Vystudoval medicínu na Fakultě všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v Praze (1987) a dále se specializoval v psychiatrii (I. a II. atestace) a v oboru léčení alkoholismu a jiných toxikománií. Je kvalifikovaným psychoterapeutem a supervizorem; absolvoval experienciální výcvik v dynamicky orientované skupinové psychoterapii (SUR), bálintovský výcvik a výcvik v integrativní supervizi, akreditovaný Evropskou asociací pro supervizi.

Chat

  • Hana

    Dobrý den, prosím o radu, jak můžu pomoci synovi, který již absolvoval dvakrát protialkoholní léčení, bohužel neúspěšně. První den po propuštění z léčebny přijel domů už opilý. Manželka se s ním rozvedla, ale bydlí spolu ve společné domácnosti. Pokud nemá peníze, tak to vydrží, ale jakmile pobere mzdu, tak pije dokud všechno nepropije. Nechodí potom do práce a vždy ve zkušební době ho propustí. Alimenty neplatí, vše propije, třeba týden vůbec nejí. Snacha ho nechce nahlásit, protože by ho zavřeli a stejně by žádné peníze neviděla. Snažíme se snaše pomáhat, jak jen to jde, ale jsme s manželem v důchodu a jsme ze všeho již strašně unaveni. Nadělal dluhy, které za něj splácíme, aby nepřišli o rodinný dům. Do léčebny už nechce jít, prý mu to nepomáhá. Mohl by při této diagnoze dostat invalidní důchod, není totiž už schopný pracovat, myslí bohužel jen na alkohol a nikdo s ním nehne, ani po dobrém ani po zlém. Psychiatr mi po telefonickém hovoru sdělil, že se máme přichystat.i na to, že se upije k smrti. To doopravdy na alkoholismus nejsou žádné léky ani mu není pomoci ? Pokud je výjimečně střízlivý, je velmi hodný, pracovitý, má přehled, ale jakmile propadne alkoholu, tak je z něj úplně jiný člověk. Poraďte mi prosím jak dál ?

  • Host chatu

    Dobrý den, problémů, které popisujete je hodně a stručně odpovědět lze takto: doporučuji Vám vyhledat odbornou pomoc- můžete se obrátit např. na naši adiktologickou ambulanci a objednat se k osobní návštěvě a konzultaci, jak postupovat. Informace jak se objednat a kontakty naleznete na: http://www.adiktologie.cz/cz/articl...

  • Olga

    Dobrý den, jak je na tom suchá smečka TJ Apolinář? Opravdu to všichni držíte?

  • Host chatu

    Informace pro všechny ostatní: Suchej únor (www.suchejunor.cz ) je zajímavá akce kterou čtvrtým rokem pořádá Liga otevřených mužů a naše pracoviště - Klinika adiktologie 1.LF UK a VFN při ní spolupracuje. Snažíme se přitáhnout pozornost veřejnosti - zejména mužů - k problematice alkoholu a alkoholismu v ČR. Informace pro tazatele: Suchá smečka TJ Apolinář prosperuje lépe, než je patrno z webu akce (je nás více a navíc existuje ještě jiná apolinářská "Suchá smečka" - ADI 1) a všichni držíme :)

  • Adam

    Dají se nějak léčit závislosti třeba na nakupování? Kdy už je to vlastně závislost, že člověk kupuje jednu věc ve více barevných variantách (například oblečení)?
    děkuju

  • Host chatu

    Jako adiktolog jsem opatrný v používání slova "ZÁVISLOST" - snažím se tento termín používat jako odborný termín - diagnózu pro "syndrom závislosti na psychoaktivní látce", tak jak je definován v Mezinárodní klasifikaci nemocí (Tj. diagnóza F 1x.2, MKN-10). Závislost na nakupování v MKN-10 uvedena není, ale může se jednat o jiný typ poruchy chování, který se projevy syndromu závislosti blíží. Může to být také průvodní jev jiné duševní poruchy, či poruchy chování a pokud dotyčného výrazně omezuje v normálním fungování, je namístě vyhledat odbornou pomoc (psychoterapeuta, psychologa, příp. psychiatra).

  • Katka

    Dobrý den, pane doktore,
    je možné zbavit se závislosti na hracích automatech?

    Děkuji.

  • Host chatu

    Ano, je to možné, ale velmi často je nutné vyhledat odbornou pomoc. Lze se obrátit např. na naší adiktologickou ambulanci: http://www.adiktologie.cz/cz/articl...

  • Kája

    Je horší závislost fyzická, nebo psychická?

  • Host chatu

    Jen pro pořádek: závislost je jedna, vzhledem k tomu, že se týká vždy jednoho konkrétního člověka, tedy pokud se jedná o závislost, vždy jsou přítomny projevy fyzické i psychické, jen se (v kontextu konkrétního jedince a jeho aktuálního stavu) liší jejich intenzita. Fyzické projevy při odvykacím stavu mohou být závažnější z hlediska ohrožení vitálních funkcí.

  • Martin Noáček

    Dobrý den, rád bych se zeptal, jak je to s klasifikací alkoholu z pohledu závislosti. Vzniká u něj závislost opravdu stejně rychle jako u například u heroinu? A je jeho škodlivost pro lidský organismus stejná, jako v případě tvrdých drog? Děkuji.

  • Host chatu

    Závislost vzniká u různých jedinců různě rychle a obecně lze konstatovat jen to, že čím mladší dotyčný jedinec je, tím je větší pravděpodobnost, že se u něj závislost rozvine rychleji. Statisticky se závislost na alkoholu rozvíjí déle, než závislost na heroinu, ale v individuálních případech to nemusí platit. Rozdělování drog na "měkké" a "tvrdé" nemá opodstatnění (nejsou definována kritéria pro "tvrdost" či "měkkost"), resp. může být zavádějící. Je např. alkohol "měkká" droga ? Droga, která může uživatele zahubit při jedné (či dokonce první) "aplikaci" ? Určitě ne. Ale co pak s tím, že máme alkohol jako legální tvrdou drogu ?

  • Hana Kuželová

    Dobrý den, pane doktore,
    jak jsme na tom v závislostech na lécích v porovnání se zahraničím?
    Děkuji za reakci.

  • Host chatu

    Nejsme na tom moc dobře, návykové léky jsou u nás dlouhodobě hojně zneužívány. Týká se to zejména zneužívání hypnotik a benzodiazepinových anxiolytik, analgetik, anorektik, anabolik a léků, obsahujících stimulační látky, např. pseudoefedrin.

  • Jonáš

    Dobrý den, můžeme nějak pomoci závislému člověku na automatech, který je ale přesvědčen, že závislostí netrpí?

  • Host chatu

    Pokud se dotyčný domnívá, že nemá s automaty žádný problém, lze mu pomoci jen velmi obtížně. Pokud ale kvůli hraní skutečně problémy má, je možné jej vhodným způsobem s realitou konfrontovat. Univerzální návod neexistuje, doporučuji individuální odbornou konzultaci, např. v adiktologické ambulanci.

  • Honza

    Dobrý den doktore. Jak poznám, že jsem na něčem závislý? Jak si vlastně sám závislák (třeba na alkoholu) může uvědomit, že potřebuje lékařskou pomoc? A je opravdu lékařská pomoc nutná?

  • Host chatu

    Závislost (přesněji F 1x.2 Syndrom závislosti na psychoaktivní návykové látce) má svá definovaná diagnostická kritéria: 1. touha nebo pocit puzení užívat psychoaktivní látku („craving“) 2. potíže v kontrole užívání látky 3. somatický odvykací stav 4. průkaz tolerance vůči účinkům látky 5. postupné zanedbávání jiných potěšení a zájmů 6. trvalé užívání látky/pokračování v užívání látky přes zjevný průkaz škodlivosti pokud se vyskytují alespoň tři z těchto šesti příznaků opakovaně v průběhu jednoho roku, lze (z lékařského hlediska) hovořit o závislosti. V případě rozvinuté závislosti je často lékařská pomoc nutná.

  • Alena

    Když u téže osoby je závislost na sexu následována závislostí na alkoholu a poté lékovou závislostí, co je vlastně důvodem? Je možné tyto tři závislosti spojovat pod jednu příčinu? Jsou osoby, které mají sklon k závislostem obecně nebo mají malou odolnost k problémům a hledají si úniky? Nebo za to nemohou a důvod je jiný?
    Děkuji

  • Host chatu

    Rozklíčovat, co bylo dříve a co vyvolalo ostatní problémy, je v případě závislostí na více návykových látkách, komplikované navíc jinými poruchami chování někdy obtížné. Většinou je vhodné a někdy i nutné řešit je současně, ale postupuje se od toho, co dotyčného nejvíce ohrožuje. Co je prapříčinou všech potíží je někdy možné odhalit, málokdy rychle a většinou nemá smysl tím řešení potíží začínat. Určité dispozice k závislostem máme my lidé všichni, psychiatr profesor Vondráček to formuloval tak, že "Každý člověk má svojí drogu" (ale ne každý se s ní v životě potká...).

  • GF

    Co závislost na nezávislosti - co si o takové závislosti myslíte?

  • Host chatu

    To je na delší povídání - aniž bychom opustili medicínu, je tady přeci jen významnější "filosofický" přesah, ale pokud bych zůstal v adiktologii, tak pokud je "nezávislost" naplněna pouze abstinencí, tak to nemusí fungovat. Abstinence je předpokladem nezávislosti závislého člověka, ale sama o sobě nestačí jako smysl života.

  • DIS

    Dědí se závislosti?

  • Host chatu

    Dědí se dispozice pro snadnější (rychlejší,...) vznik závislosti, nikoliv komplexní porucha (onemocnění). Není to něco "vrozená vada" se všemi projevy rozvinuté poruchy. Je to vyšší riziko pro její vznik.

  • SK

    Kolik existuje závislostí?

  • Host chatu

    Závislost je (z medicinského hlediska) definovanou poruchou, týkající se u konkrétního člověka konkrétní návykové látky, nebo jiné definované poruchy - např. patologického hráčství. Návykových látek je velmi mnoho, přesný počet není znám, vzhledem k tomu, že denně se objevují nové "návykové látky" (např. ze skupiny "nových syntetických drog").

  • Radek Mikula

    Jaká a jak závažná jsou rizika antidepresiv z hlediska nebezpečí závislosti?

    Jaký je rozdíl mezi návykovostí a tzv. syndromem z vysazení?

    Jsou s antidepresivy spojena také další rizika psychologického charakteru?

  • Host chatu

    Velmi často se NESPRÁVNĚ hovoří o závislosti na antidepresivech, ačkoliv se jedná o rozdílné látky - nejčastěji benzodiazepinová ANXIOLYTIKA. Většina skutečných antidepresiv má riziko vzniku závislosti velmi malé. Ale i při jejich nesprávném (zejména velmi rychlém vysazování) může vzniknout něco jako syndrom z vysazení se závažnými negativními projevy. Čas pro chat vypršel, díky za dotazy a mějte se dobře! Petr Popov

Foto: archiv

Autor: - red -

Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Mrazy udeřily! A vaše oči mohou trpět…

Mrazy udeřily! A vaše oči mohou trpět…

Česko zasáhla vlna mrazivých dnů. Když rtuť teploměru klesne hluboko pod nulu, mohou povětrnostní podmínky ovlivňovat náš organismus, včetně kondice očí. Vítr... více

Ilustrační foto.

Protiepidemický systém
Sportovní představitelé navrhují zkušební otevření vnitřních sportovišť

Lídři českého sportu se spojili a apelují, aby i ve čtvrtém rizikovém stupni systému PES fungovala vnitřní sportoviště. V dopise ministru zdravotnictví Janu... více

Ilustrační foto.

Hemodialýza
Čištění krve každý rok podstoupí asi 11 tisíc pacientů se selháním ledvin

Hemodialýzu, při které se mimotělně čistí krev pacienta a nahrazuje se tím funkce ledvin, ročně v Česku podstoupí asi 11 tisíc lidí, z toho zhruba 7000... více

Ilustrační foto.

Nižší přírůstek
Nákaza koronavirem se ve čtvrtek potvrdila u 6471, kteří se nechali testovat

Ve čtvrtek v Česku přibylo 6471 potvrzených případů nákazy koronavirem. Je to o 1402 méně než před týdnem, ale také nejvíce za posledních šest dnů. více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov