Výsledek voleb
ČSSD má poprvé většinu v Senátu, může brzdit reformy

V Lidovém domě panovala po ohlášení výsledků nepokrytá spokojenost.

Volby živě

23.10.2010 16:24 Původní zpráva Aktualizováno 23.10. 17:15

On-line

  • 09:00
    TÝDEN.CZ

    Vážení čtenáři, vítáme Vás u on-line reportáže z finále senátních voleb. Dnes Češi zvolí 27 nových senátorů.

  • 09:25
    Výsledky voleb budou známy už vpodvečer. V senátních volbách bývá obvykle nízká účast a komisaři mají výsledky spočtené brzy.
  • 09:34
    ČSSD
    První kolo minulý týden vyhrála ČSSD, která má kandidáty ve 22 obvodech. K jejich nejčastějším soupeřům patří občanští demokraté, kteří se do finále dostali v 19 obvodech.
  • 10:19
    Druhé kolo senátních voleb rozhodne o tom, jak v horní komoře posílí sociální demokraté a levice. V Senátu už sedí dva komunisté, kandidátům ČSSD tak stačí pouhých deset křesel, aby levice ovládla horní komoru parlamentu.
  • 11:44

    Pokud by levice ovládla Senát, ztrpčovala by život vládě Petra Nečase. Zpomalovala by reformy a měla by větší vliv na budoucí volbu prezidenta.

  • 12:00
    TÝDEN.CZ

    Voličům zbývají už jen poslední dvě hodiny, aby ovlivnili příští podobu Senátu.

  • 12:19

    Volební účast bude podle informací z volebních místností zřejmě skutečně podstatně nižší než v kole prvním. Například v Praze 10 do dnešního poledne odvolilo pouze asi 22 procent oprávněných voličů. To je o deset procent méně než při minulých senátních volbách.

  • 12:39
    Finále senátních voleb ani druhý den nepřilákalo mnoho voličů. Z informací od volebních komisařů vyplývá, že svůj hlas přišlo během dopoledne odevzdat do 25 procent lidí.
  • 13:54

    Podle odhadu místopředsedy ČSÚ by mohly být výsledky definitivně sečteny zhruba kolem půl páté.

  • 14:01

    Volební místnosti se uzavřely. Komise začínají sčítat hlasy. První průběžné výsledky budou pravděpodobně známy již během několik desítek minut.

  • 14:10
    Nejlepší vyhlídky na vítězství měla ČSSD, která díky 22 finalistům mohla získat až 51 senátorů. ČSSD by tak sama v jednaosmdesátičlenném Senátu měla nejen nadpoloviční, ale i ústavní většinu. Se dvěma senátory KSČM by pak levice měla v horní komoře 53 zástupců. Nejčastějším soupeřem ČSSD byla ODS, jejich kandidáti se spolu střetli ve 14 obvodech.
  • 14:25
    ČSSD

    Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka poděkoval už několik minut po uzavření volebních místností voličům za účast. V lidovém domě se netrpělivě očekávají výsledky. Představitelé strany stále věří, že se jim podaří získat 12 senátních mandátů, aby ČSSD měla v horní komoře většinu.

  • 14:27

    Po sečtení prvních několika procent hlasů vedou ve svých volebních obvodech zatím: Vladimír Špidla (ČSSD), Jiří Komárek (ČSSD), Jozef Regec ČSSD), Miloš Vystrčil (ODS), Jan Žaloudek (ČSSD), Stanislav Juránek (KDU-ČSL), Martin Tesařík (ČSSD), Jaroslav Palas (ČSSD), Zdeněk Besta (ČSSD), Antonín Maštalíř (ČSSD), Stanislav Czudek (VV), Miloš Malý (ČSSD), Zdeněk Škromach (ČSSD)

  • 14:33

    Sociální demokraté momentálně vedou v 15 obvodech, ODS v pěti, Top 09 ve třech, Severočeši ve dvou, lidovci a Věci veřejné vítězí v jednom obvodě. Spočítáno je vašak zatím jen minimum hlasů a rozdíly jsou většinou malé.

  • 14:39
    ČSSD
    Členové ČSSD si čekání na volební výsledek krátí obědem, podává se klasický gulášek, řízky, salámy, sýry a zákusky. Na místě jsou přítomni předseda Bohuslav Sobotka, Michal Hašek, Jeroným Tejc či Roman Onderka, hlásí reportérka on-line deníku TÝDEN.CZ
  • 14:50

    Velmi těsný je po sečtení zhruba 40 % hlasů souboj na Liberecku předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) zde vede na Stanislavem Eichlerem (ČSSD o půl procenta.

  • 14:52

    Po sečtení zhruba 60 % okrsků vede ČSSD ve 13 obvodech, ODS v šesti, TOP 09 ve třech, Severočeši.cz a lidovci shodně ve dvou a Nezávislí v jednom.

  • 15:01
    ČSSD

    Senátorem za Bruntálsko bude moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas (ČSSD). Porazil dosavadního senátora Jiřího Žáka z ODS. Druhého kola senátních voleb se v obvodě zúčastnilo asi 21 procent voličů.

  • 15:06
    ČSSD
    Do Lidového dorazil Jiří Dienstbier mladší, nálada v táboře sociálních demokratů je zatím uvolněná, hlásí reportérka on-line deníku TÝDEN.CZ
  • 15:08
    ODS
    Senátorem za Jihlavsko bude bývalý hejtman kraje Vysočina Miloš Vystrčil (ODS). Porazil někdejšího jihlavského primátora za ODS Vratislava Výborného (ČSSD). Druhého kola senátních voleb se v obvodě zúčastnilo asi 23 procent voličů.

Autor: - red -



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Senátní volby
Demokraté mají v Georgii první vítězství, na dosah mají i druhé

Demokratická strana měla ve středu na dosah kontrolu nad americkým Senátem poté, co bylo ohlášeno vítězství jejího kandidáta Raphaela Warnocka ve druhém kole... více

Filip i místopředsedové KSČM dají v pátek funkce k dispozici.

Neúspěšné volby
Filip i místopředsedové KSČM dají v pátek funkce k dispozici

Předseda KSČM Vojtěch Filip i místopředsedové strany dají na pátečním jednání Výkonného výboru KSČM své funkce k dispozici. Je to reakce na výsledek senátních... více

Interiér Valdštejnského paláce, sídla Senátu.

Prezidentovo rozhodnutí
Volby do Senátu a do krajů se budou konat na začátku října

Volby do třetiny Senátu a do zastupitelstev krajů se uskuteční v pátek a v sobotu 2. a 3. října. Termín ve čtvrtek vyhlásil prezident Miloš Zeman. V tiskové... více

Ilustrační foto.

Nevhodné vyjádření
Tožička na žádost vedení Pirátů stáhne kandidaturu do Senátu

Tomáš Tožička na žádost předsednictva Pirátů stáhne svou kandidaturu v doplňovacích senátních volbách na Teplicku. Piráti o tom informovali na svých... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov