Shrnutí
Demonstrace na Letné skončila. Už se ví, kdy bude další

23.06.2019 20:00

On-line

Obnovit

  • 19:53

    Záchranáři a dobrovolníci Českého červeného kříže při demonstraci na pražské Letné ošetřili okolo 60 lidí. Sedm pacientů odvezla zdravotnická záchranná služba do nemocnice, řekla mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová. Šlo podle ní vesměs o kolapsové stavy, zvracení a drobné úrazy.

  • 19:10

    Dnešní protivládní protest na pražské Letné byl zřejmě největší demonstrací od roku 1989, jak avizovali jeho organizátoři ze spolku Milion chvilek. Jejich odhad počtu účastníků potvrdila telekomunikační společnost T-Mobile, která na základě dat ze své sítě uvedla, že na Letné se sešlo víc než 258 000 lidí.

  • 19:09

    Na demonstraci proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) vyrazil dnes na pražskou Letnou například předseda Pirátů Ivan Bartoš. Protestující zdraví na sociálních sítích i politici dalších opozičních stran ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a Starostů a nezávislých (STAN).

  • 19:09

    O prázdninách není podle Mináře reálné, aby se každý týden scházely větší a větší počty lidí, jako tomu bylo v posledních týdnech. Protože ale považuje za pravděpodobné, že do podzimu se Babišovy problémy prohloubí, připravuje spolek Milion chvilek demonstraci den před připomínkou Dne boje za svobodu a demokracii. Pokud budou porušena pravidla demokratické hry, mají být další protesty dřív, například i o prázdninách, řekl Minář.

  • 19:09

    Organizátoři protestů proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a za nezávislost justice v Česku oznámili další velkou demonstraci na pražské Letné na 16. listopadu. Předseda pořadatelského spolku Milion chvilek Mikuláš Minář to řekl v závěru dnešní manifestace. V případě mimořádných událostí mohou být protesty i dříve. Do listopadu mají sympatizanti demonstrací každodenní prací pokračovat v tom, co setkání nastartovala, dodal Minář.

  • 19:04

    "Češi se vydali do ulic v největším protestu od dob komunismu," napsala americká agentura Bloomberg v úvodu své reportáže nazvané "Miliardářský premiér vyvolal v Praze největší protest od roku 1989". Agentura uvedla, že mnozí demonstranti přijeli do Prahy z nejvzdálenějších konců země s vlajkami České republiky a Evropské unie a s transparenty "Demisi".

  • 18:59

    Dnešní mohutná demonstrace na pražské Letenské pláni se dostala do zpravodajského servisu všech světových tiskových agentur i předních informačních serverů. Média upozorňují na mimořádný rozsah protestu, největšího od roku 1989, a informují o kauzách premiéra Andreje Babiše, které přivedly na pražské prostranství statisíce lidí.

  • 18:40

    Demonstranti by se podle organizátora Rolla měli zasadit za lepší budoucnost. "Vyjadřujeme nesouhlas se současnou situací a starost o další vývoj. Neděláme revoluci, k odkazu a hodnotám roku 1989 se vracíme a chceme na něj navázat tím, že se aktivně zasadíme o lepší budoucnost," připomněl demonstrace, které ukončily před necelými 30 lety komunistický režim v Československu.

  • 18:35

    Umělecký ředitel Dejvického divadla Myšička uvedl, že se akce účastní jako občan a s Pithartovými myšlenkami se ztotožňuje. Pithart popisoval fungování právního státu, které znamená, že právo je výš než prezident či premiér. "Ne každá demokracie umožňuje, aby příště vyhrál volby někdo jiný," varoval.

  • 18:12

    Demonstraci proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) na pražské Letné podpořili dnes odpoledne i protestující před libereckou Home Credit Arénou, kam se předseda vlády vydal na zahájení Olympiády dětí a mládeže. Babiš na protesty lidí před budovou nereagoval, v černé limuzíně projel kolem dovnitř do objektu. Dnes v dřívějších hodinách uvedl, že stále nerozumí tomu, proti čemu lidé demonstrují.

  • 18:05

    Zástupci drobných zemědělců a ekologů na dnešní protivládní demonstraci na pražské Letné kritizovali podnikání holdingu Agrofert, který premiér Andrej Babiš (ANO) v minulosti převedl do svěřenského fondu. Odmítli také podporu vlády pro velké zemědělské koncerny. Vláda nebrání ničení krajiny a půdy, uvedli.

  • 18:01

    Záchranáři a dobrovolníci Českého červeného kříže museli za první hodinu demonstrace na pražské Letné ošetřit 15 lidí. Jednoho pacienta odvezla zdravotnická záchranná služba do nemocnice, zkolaboval kvůli horku. Lidé protestující proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a za nezávislost justice dnes odpoledne zcela zaplnili letenskou pláň. Na demonstranty praží slunce, ve stínu je 24 stupňů.

  • 17:59

    Nechybělo ani řepkové pivo a deodorant proti motýlům. 

  • 17:57

    Jedná se tak pravděpodobně o největší demonstraci od roku 1989. Účastníkům to sdělil předseda organizujícího spolku Milion chvilek Mikuláš Minář. Později na základě výškové fotografie uvedl bez dalších podrobností, že se počet blíží tomu z revolučního roku. Na místo proudí další davy lidí.

  • 17:48

    Lidé mají s sebou různé transparenty. 

  • 17:44

    Aktuálně z Letné. 

  • 17:44

    Rajmont řekl, že se pod prohlášení podepsali například David Prachař, David Matásek, Vladimír Javorský, Ondřej Pavelka, Pavla Beretová či Saša Rašilov. "Jako občané této země už se dále nechceme dívat, jak premiér zatahuje společnost do čím dál hlubšího marasmu, politického i morálního," uvedli umělci v prohlášení.

  • 17:43

    Demonstranty na pražské Letné podpořily desítky divadel včetně herců Národního divadla. Zástupci organizátorů to uvedli při dnešním protestu proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a za nezávislost justice. Herec Filip Rajmont, který přečetl prohlášení umělců Národního divadla, řekl, že se připojila velká většina uměleckého souboru. V prohlášení mimo jiné odsoudili, že se vrací normalizační mentalita a lež se stává normou.

  • 17:09

    Demonstranti jsou velmi kreativní.

  • 17:08

    Na pražské Letné je podle organizátorů v úvodu dnešní demonstrace za nezávislost justice a proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) zhruba 250.000 lidí. Účastníkům to řekl předseda organizujícího spolku Milion chvilek Mikuláš Minář. Údaj se podle něj opírá o výškovou fotografii. Na místo proudí další davy lidí. "Podle výškových fotografií to vypadá, že je nás tady nějakých 250 000. Ale uvidíme, kolik lidí ještě dorazí," uvedl Minář. Na dějiště protestu mířily půl hodiny po jeho oficiálním začátku podle dostupných informací další tisícovky lidí.

Foto: Radek Cihla, Anna Julie Řehořová

Autor: - red -, ČTK



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Demonstrace pracovníků služby na doručování jídla a dalšího zboží Wolt, 1. února 20233, Praha.

Odměňovací systém
Kurýři rozvážkové společnosti Wolt protestovali v Praze proti snížení honorářů

Zhruba stovka kurýrů rozvážkové společnosti Wolt ve středu dopoledne demonstrovala na Václavském náměstí v Praze proti změnám v odměňování a snížení honorářů.... více

Oslavy výročí 17. listopadu (ilustrační foto).

Sametová revoluce
Česko si ve středu připomene výročí 17. listopadu opět v ulicích měst

Česko si ve středu připomene 32 let od sametové revoluce a 82 let od uzavření vysokých škol nacisty. Konat se budou pietní shromáždění i kulturní akce. více

Demonstrace spolku Milion chvilek.

Sněmovní volby
Milion chvilek vylepil na protest proti Babišovi asi ve 30 městech exekuční pásky

Spolek Milion chvilek v pondělí ráno připravil v desítkách měst po celé ČR happening s názvem "Zabaveno ANO-FERTEM". Akce má podle spolku upozornit na... více

Ilustrační foto.

Novela zákona
Před slovenským parlamentem se demonstruje, policie použila slzný plyn

Slovenská policie v pátek použila slzný plyn poté, co se demonstranti z řad odpůrců očkování proti covidu-19 pokusili vtrhnout do sídla parlamentu. více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov