Počasí
Déšť a sníh ztížily v Česku dopravu, na Moravě stoupají hladiny

28.04.2017 12:04 Aktualizováno 28.04. 22:11

On-line

  • 07:20
    TÝDEN.CZ

    Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line přenosu, který bude sledovat povodňovou situaci v Česku.

  • 07:21

    Na silnicích v Jihočeském kraji je vyhlášen kalamitní stav. Na Prachaticku, Českokrumlovsku a jihu Českobudějovicka je neprůjezdná řada silnic kvůli popadaným stromům a sněhu na vozovce, na některých železničních tratích kvůli popadaným stromům nejezdí osobní vlaky.

  • 07:38
    voda

    Hladiny řek v Moravskoslezském kraji po nočním vytrvalém dešti dnes dál stoupají. V ostravské části Polanka nad Odrou už vodohospodáři vyhlásili na Polančici třetí stupeň povodňové aktivity, tedy stav ohrožení. Na dvou dalších místech, v Držkovicích na Opavsku a Kozlovicích na Frýdecko-Místecku, platí na řece Opavě a na Ondřejnici druhý povodňový stupeň, tedy stav pohotovosti.

  • 07:54

    Dopravu na Vysočině ztěžuje sněžení, místy nemohou vyjet kamiony a autobusy. Největší problémy způsobuje sníh na Jihlavsku a na Žďársku. Hasiči na několika místech odstraňovali stromy ze silnic, policie přijala oznámení o devíti dopravních nehodách.

    Silničáři vyjeli se sypači, na hlavním tahu I/38 z Jihlavy směrem na Stonařov a na Štoky shrnovali sníh z vozovky traktory s radnicemi. Dispečeři autobusových dopravců hlásili nad ránem silničářům obtížně průjezdné úseky také u Pavlova a Příseky na Jihlavsku a mezi Novým Městem na Moravě a Jimramovem.

  • 07:58

    Silničáři mají na Jesenicku v terénu veškerou techniku, i tak je údržba komplikovaná. "Sypačů máme venku hodně, ale to co projede, opět pokryje mokrý sníh. Pokud řidiči nemusí, ať vůbec nevyjíždějí."

  • 08:23

    V Královéhradeckém kraji v noci a časně ráno sněžilo. Silničáři na prohrnování a solení silnic nasadili 15 sypačů. Rozbředlý sníh zůstával na cestách zejména v Krkonoších, na Náchodsku a v Orlických horách. Všechny silnice byly s opatrností sjízdné, žádnou nemuseli silničáři uzavřít. Opatrní by měli být hlavně řidiči s auty s letními pneumatikami.

  • 08:33

    Vydatné sněžení a náledí komplikují ráno dopravu na Bruntálsku. Policisté hovoří o sněhové kalamitě. "Nabádáme řidiče všech motorových vozidel, aby necestovali po úsecích silnic první třídy čísla I/11 a I/45 spojující Šumpersko, Jesenicko a Bruntálsko. V této lokalitě je sněhová kalamita doplněná i náledím, jsou zde uvězněny kamióny, je zde několik menších dopravních nehod a průjezd je velmi složitý a komplikovaný, "řekl mluvčí bruntálské policie René Černohorský.

  • 08:59
    voda

    Kvůli vydatnému dešti meteorologové rozšířili výstrahu před povodněmi. Ohrožení nově platí na Novojičínsku, povodňová pohotovost v dalších šesti okresech na východě Moravy. V dalších částech Moravskoslezského a také v části Plzeňského kraje je povodňová bdělost. Hladiny některých toků na východě Moravy se už dostaly na první nebo druhý stupeň povodňové aktivity.

  • 09:31

    Přes deset tisíc domácností v jižních Čechách je bez proudu, některé bez něho mohou být i v sobotu. E.ON poruchy odstraňuje, situaci komplikují nesjízdné silnice, na nichž leží sníh i popadané stromy.

  • 09:51

    Mluvčí moravskoslezských silničářů Simona Součková řekla, že v souvislosti s deštěm je uzavřena silnice spojující Krnov a Brantice. "Důvodem je zatopení železničního viaduktu, silnice je uzavřena do odvolání," řekla.

  • 10:11

    Meteorologové očekávají výrazný vzestup hladiny Bečvy na Přerovsku. V Dluhonicích by měla podle nich být dosáhnout minimálně prvního povodňového stupně.

  • 10:42

    Policejní mluvčí upozorňuje řidiče na dopravní kalamitu způsobenou silným sněžením na Jesenicku a některých úsecích Šumperska. V daných oblastech je mnoho úseků zcela nesjízdných a některé jsou sjízdné pouze se zimní výbavou.

  • 11:48
    hasiči

    Dopravu na Vysočině ráno ztěžovalo sněžení a stromy popadané do silnic. Hasiči zasahovali od 05.00 u více než 30 událostí. Policie přijala oznámení o 14 dopravních nehodách, při nichž byli podle dostupných informací zraněni tři lidé. Dopoledne díky mírnému oteplení sníh roztál a situace na silnicích se uklidnila.

  • 11:49

    Hladiny řek ve Zlínském kraji stoupají. Druhého stupně povodňové aktivity dosahuje nyní Vsetínská Bečva ve Velkých Karlovicích a Bystřička u stejnojmenné vodní nádrže. První stupeň platí na dalších deseti místech, vyplývá z údajů Českého hydrometeorologického ústavu.

  • 12:36

    Přes deset tisíc domácností v jižních Čechách je stále bez proudu, ráno jich bylo téměř 20 tisíc, některé bez něho mohou být i v sobotu. E.ON poruchy odstraňuje, hrubý odhad škod je v milionech korun. Na mnoha místech mokrý sníh lámal stromy, energetici mají hlášeno nejvíc poruch na Českokrumlovsku a Prachaticku.

  • 12:48

  • 12:54

    Dopravní situace v Jeseníkách se po ranní a dopolední kalamitě způsobené hustým sněžením postupně zlepšuje. Sněžení ustálo a většina silnic je už s opatrností sjízdných, řekl dispečer jesenické správy silnic.  "V horských oblastech se zvýšenou opatrností, ale jsou tam už jen zbytky sněhové kaše. Ještě tam doděláváme nějakou údržbu," uvedl dispečer.

  • 12:55

  • 14:15

Foto: ČTK , Ožana Jaroslav

Autor: - red -, ČTK



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Tající sníh
Problém se suchem je v Česku menší než dřív, půdu dosytily deště

Problém se suchem je v České republice menší než v posledních pěti letech. Půdu dosytily deště a tající sníh a dostane se do ní ještě voda ze sněhu, který v... více

Ilustrační foto.

Rozmáčená pole
Sklizeň cukrové řepy v ohrožení. Komplikuje jí počasí

Počasí letos na podzim komplikuje sklizeň cukrové řepy z polí, která jsou podmáčená. Například cukrovar v Dobrovici na Mladoboleslavsku se kvůli tomu potýká s... více

Ilustrační foto.

Meteorologické jevy
Přibývá počet přírodních katastrof, přesto je počet obětí menší

Počet přírodních katastrof se v posledních 20 letech výrazně zvýšil. Upozorňuje na to Světová meteorologická organizace (WMO). Počet obětí přírodních katastrof... více

Řeky se uklidnily, podle předpovědi budou hladiny i nadále klesat.

Povodňový stupeň
Řeky se uklidnily, podle předpovědi budou hladiny i nadále klesat

Situace na řekách, které v úterý na několika místech zvedl trvalý a vydatný déšť, se přes noc uklidnila. Druhý povodňový stupeň platil ráno už jen na... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov