Ministr odpovídal on-line
Drábek: Postižených se výběr důchodu z bankomatu netýká

Jaromír Drábek.

Chat s osobností

22.08.2011 11:00

Nový způsob posuzování zdravotního stavu pro přiznání dávek, zpřísnění kontrol pacientů na nemocenské a vzrůst minimální mzdy. Za těmito chystanými reformami stojí ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Jak se budou tyto reformy zavádět? Bude nový systém fungovat, aniž poškodí sociálně slabší občany? Ministr Drábek odpovídal on-line.

Jaromír Drábek vystudoval ČVUT, poté pracoval jako výzkumný pracovník ve Výzkumném ústavu energetickém. V letech 2002-2008 působil jako prezident Hospodářské komory ČR. V roce 2007 se stal členem předsednictva a rozhodcem Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře ČR a Asociace krajů ČR. V roce 2008 mu byl udělen titul čestného prezidenta Hospodářské komory ČR. O rok později stál u zrodu strany TOP 09, za niž kandidoval ve volbách roku 2010 do Parlamentu ČR. Vedl kandidátku za Ústecký kraj a byl zvolen poslancem. Téhož roku mu byl přidělen resort práce a sociálních věcí. Je ženatý a má dvě děti.

Chat

  • Pavel Skácel

    Dobrý den,

    zajímalo by mne, která korporace si objednala tyto protilidové reformy?. Současně by mne zajímalo, zda si uvědomujete, že svým počínáním ohrožujete životy tisíců Čechů a současně i ten svůj, jelikož takový nahněvaný občan by Vám mohl položit bombu pod auto či Vás podříznout jako zločinné prase (viz. hrdinný čin Mašínů).

    Nemáte strach o svůj život? Děkji a přeji hezký den

  • Jaromír Drábek

    Dobrý den, řekl bych, že tyto reformy si objednala ve volbách korporace většiny lidí, kteří už nechtěli rozhazovačný a neefektivní stát, protože je to nebezpečné pro nás všechny a zejména pro mladou generaci. Víc k tomu nemám co dodat, zastrašování se ve svém věku opravdu nebojím.

  • Radek Polák

    Pane ministře, zajímalo by mě, jak se usíná někomu, kdo veřejnosti vědomě lže a myslí jen na svůj užitek a veřejné peníze.

  • Jaromír Drábek

    To nevím, to se musíte zeptat někoho takového.

  • Mgr. Skácel

    Vážený pane ministře, máte vůbec ještě nějaké přátelé mimo tu koaliční partaj, což vlastně přátelé nejsou?

  • Jaromír Drábek

    Ano, přátele mám a musím říci, že pořád stejné jako v minulosti.

  • Petr Koukal

    Pane ministře, jak dlouho ještě budete pokoušet trpělivost pracujícího lidu? To se tu musí stát něco jako v Sýrii, Norsku apod., abyste pochopili, že jste špatní??? Jen kradete veřejné peníze, o lidi vám vůbec nejde.

  • Jaromír Drábek

    Veřejné peníze nekradu. Všechny veřejné zakázky jsou na wbu mpsv, můžete si to zkontrolovat. Srovnávat naši situaci se Sýrií opravdu nepovažuji za adekvátní. A se šílencem v Norsku už vůbec. Nevím, co máte na mysli pod pojmem pracující lid. Občané se vyjádřili ve volbách zřetelně.

  • Pavel Trávníček

    pane ministře, jste připraven vysvětlit občanům, proč nebyly vyplaceny dávky hmotné nouze, podpora v nezaměstnanosti a dávky ssp? Díky vaší pseudoreformě nic nefunguje, Vy děláte, že o nefunkčnosti systému nevíte a lžete všem i sám sobě, že šetříte a vše funguje. Ani sami Vaši podřízení těm Vašim mstivým výmyslům nevěří a znají jen odpověď .... to je politické zadání. Rozkrást, co se dá.

  • Jaromír Drábek

    Děkuji za upozornění. Budu se i nadále ze všech sil snažit, abych nikdy nevyplacení dávek vysvětlovat nemusel.

  • Petra

    Dobrý den, pane ministře. Z negativních příspěvků si nic nedělejte. Brblalů je všude spousta. Chtěla bych se zeptat. Jak to bude s výpovědí, když člověk poruší nemocenskou. Bude česká správa sociálního zabezpečí při kontrolách mírnější? Co když si jen odskočím do lékarny a zrovna nebudu při kontrole doma. Děkuju, Petra

  • Jaromír Drábek

    Dobrý den, děkuji za podporu. V návrhu je možnost výpovědi při závaženém, především opakujícím se porušení léčebného režimu. Takže nemusíte mít obavu, ale bude dobré, když si paragon z lékárny schováte.

  • zdeněk

    Hezký den, nezmění se něco v tom, že první tři dny nemocenské jsou neplacené? Připadá mi to nefér. Zdeněk

  • Jaromír Drábek

    Pěkný den, změnu navrhovat nebudu, považuji to za klasický a správně nastavený příklad spoluúčasti. Statistiky to jednoznačně potvrzují. Je to stejné jako při pojištění auta, kdy první část škody platíte sám a až od určité výše pojišťovna.

  • František Drozd

    Dobrý den pane ministře,

    chtěl bych se zeptat jak dlaeko je projekt vyplácení dávek na elektronickou kartu. Myslím, že je to dobrý nápad - tedy pokud bude omezena částka k hotovostnímu výběru a bude možno z aněj kupovat jen věci denní potřeby.

    Dále bych se chtěl zeptat, kdy budou mít povinnost lidé pobírající podporu v nezaměstnanosti, hlásit se v komunitních centrech nebo např. zametat chodníky. Jednak si zachovají návyky (v noci se spí - přes den pracuje - odpoledne a večer se tráví čas s rodinou) a bude jim znemožněna práce na černo.

    Přeji hodně sil a trpělivosti s vysvětlováním potřebných kroků.

  • Jaromír Drábek

    Dobrý den všem diskutujícím. Budu odpovídat popořadě, jak otázky přicházejí. Ohledně elektronické výplaty dávek je aktuální stav takový, že legislativně je zákon po prvním čtení v poslanecké sněmovně, příští týden nás čeká druhé a snad i třetí čtení, poté bude předlohu projednávat senát, účinnost by měla být od ledna. Po věcné stránce je vypsáno výběrové řízení na webu mpsv, každý může sledovat průběh včetně odpovědí na otázky uchazečů. Povinnost přijmout nabídku na výkon veřejné služby bude také od ledna, je to součást celého balíku sociální reformy. A děkuji za přání.

  • Kuvajt

    Pěkný den, četl jsem na Týdnu článek, že nezaměstnaní se budou muset hlásit dvakrát týdně na úřadech práce. Aby se zamezilo tomu, že spousta lidí pracuje na černo. Kolik takových lidí podle vás je? Znáte někoho takového?

  • Jaromír Drábek

    Dobrý den, ta informace není přesná. Je to tak, že u uchazečů o zaměstnání, kde je podezření na práci na černo, bude mít úředník úřadu práce širší možnosti v nařízení povinné návštěvy nejen úřadu práce, ale třeba i CzechPointu na nejbližší poště. Aby boj proti nelegálnímu zaměstnávání, které ubírá prostředky všem poctivým, byl účinný, ale zatěžoval klienty co nejméně. Nezávislé odhady obvykle uváději míru šedé ekonomiky v ČR kolem 15 %. Kontroly např. za poslední 2 měsíce odhalily několik set nelegálně pracujících, byly jim odebrány dávky, zaměstnavatelé byli potrestání pokutou a na řadu z nich je podáno trestní oznámení či návrh živnostenskému úřadu na odebrání oprávnění k podnikání.

  • Ondrusova

    Dobrý den pane ministře, prosím Vás, proč se v novelizacích vůbec nepočítá s autisty? Já sama mám syna vysoce funkčního autistu, s IQ 95, který má ovšem obrovské problémy se vůbec obléct, najíst, s osobní hygienou a také se socializací a především orientací - jak místem, časem, tak osobou - prostě pro praktický život je totálně ztracen - jsem samoživitelka, mám ještě jedno zdravé dítě. Dá se říci, že žiju jen z PNP, který byl přiznán 2. stupni. Alimenty mi zaplatí sotva nájem a inkaso. Už teď nás posudkáři stírají kde to jen jde - přišli jsme o průkaz ZTP/P, posudkářka napsala, že jde o tzv. posudkový omyl, klesli jsme jen na TP (což je nám zhola na nic).
    Mnoho mých známých psalo Vám co tedy mají dělat a bylo jim suše odpovězeno, že nás samoživitelek s postiženým dítětem je jen hrstka - PROSÍM NEZAPOMÍNEJTE NA NÁS A NAŠE DĚTI a přidejte do zákonů i autismus - však správně zdiagnostikovaných stále přibývá.
    Jímá mě hrůza, že se zvedne DPH - čili vše - od služeb po zboží a už teď živořím se svými dětmi s 5 tisíci na měsíc.
    Dokážete si toto vůbec představit?
    Děkuji za odpověď a přeji příjemný den.

  • Jaromír Drábek

    Dobrý den, na autisty opravdu nezapomínám, nový systém posuzovaní by měl být i pro Vás vstřícnější, protože bude lépe definovat celostní posuzování (nejen formální schopnost provést úkon, ale také míru samostatnosti při rozhodování).

  • Dana Kl.

    Dobrý den pane ministře, hovoří se o tom, že se bude rušit prodloužená rodičovská dovolená a bude se spojovat s PnP? Pokud k tomu dojde a mé dítě zůstane ve II. stupni PnP, budu mít měsíčně o 2800 Kč méně, což bude pro nás velice těžké ačkoliv mám manžela, který nás živí...Posuzování PnP se taktéž mění, bohužel nemám pocit, že k lepšímu, posuzování je velmi různorodé, nejsou daná jasná pravidla a pokud bude oněch 10 okruhů - každý posudkář si to vysvětlí jinak a obávám se, že to bude jen horší. Dcera má ZTP/P, je těžce handicapovaná, zcela odkázaná na moji péči. Má kombinované postižení, je jí 5 let a přesto nedosáhneme na více než II. stupeň PnP. Myslíte si, že ony změny nám přinesou nějaká pozitiva? Není důvod se roku 2012 spíše obávat?

  • Jaromír Drábek

    Dobrý den, skutečně předpokládám sloučení rodičovského příspěvku a příspěvku na péči v této kategorii, bude to tak jednodušší pro Vás i z hlediska administrativních nákladů, v návrhu je příplatek k příspěvku na péči k dorovnání rozdílu mezi výší rodičovského příspěvku a příspěvku na péči. Nový způsob posuzování vychází z doporučení WHO, zavádí se po celém světě, okolní země už se jím řídí, je to jednoznačně krok dopředu, uvidíte, až bude k tomu zpracovaná doprovodná vyhláška, že to bude změna k lepšímu. Není se tedy čeho obávat, naopak by pro Vás měl být systém přehlednější, přívětivější a ze strany státu méně administrativně náročný.

  • Jirka

    Dobrý den pane ministře. Jsem ochrnutý, vůbec nevycházím z bytu. Pokud zavedete tzv. sociální kartu, jak se dostanu k důchodu a příspěvku na péči? Je zcela vyloučeno, abych se dostal k nějakému bankomatu. Jediná možnost pro mne je dostávat peníze poštou v hotovosti tak jako dosud. Děkuji za odpověď.

  • Jaromír Drábek

    Dobrý den, pro osoby se zdravotním postižením bude zachována možnost hotovostní výplaty.

  • Ali

    Dobrý den, myslíte si, že kvůli bátorovi padne vláda? Taky se nebudete účastnit jednání?

  • Jaromír Drábek

    Dobrý den, podle mého přesvědčení není myslitelné tolerovat situaci, kdy na jednom z ministerstev je možné takové chování, jaké převedl pan Bátora. Ani já se osobně nezúčastním zasednání vlády, dokud tento problém ministr školství nevyřeší. Snad převládne zdravý rozum a vyřeší se to opravdu rychle.

  • Autor

    Setkal jste se v poslední době s tím, že by Vás někdo přirovnal k Breivíkovi? Rozdíl je jen v tom, že vy používáte jako zbraň zákon. I takovéto názory v internetových diskusích padají a nejsou výjimkou. Za sebe musím říct, že s Vámi v mnoha věcech nesouhlasím. Napadlo Vás někdy, že v důsledku Vašich opatření, uvrhnete mnoho lidí do neřešitelné chudoby a boj o přežití? Proč se u Vás vyplácejí odměny 120 000? Uvědomujete si, že například neřešení a podpora korupce ve výsledku zatíží mnohem více státní rozpočet, než šetření na nejpotřebnějších? Proč nezavedete majetková přiznání - čeho se bojíte? Argumentujete zveřejněním citlivých informací a přesto zavádíte opatření, díky kterým budete nezaměstnané občany štítkovat a každý na veřejnosti ihned pozná, že je nezaměstnaný. Co je komu do toho? K čemu tyto lidi využíváte jako exponát v muzeu a předhazujete posměchu ostatním, morálně degradovaným? Děkuji Vám za čas na odpověď.

  • Jaromír Drábek

    Tolik otázek najednou, tak popořadě. Nesetkal. Srovnávat použití zbraně se zákonem je opravdu zvláštní. Nesouhlasit je normální, taky s řadou názorů nesouhlasím, to však neznamená, že bych je nerespektoval. Na obecné obvinění, že uvrhnu mnoho lidí do neřešitelné chudoby, je těžké reagovat. Nic tomu nenasvědčije, reformy spoří především provozní náklady. Odměny se vyplácejí za kvalitní práci a považuji to za správné. Co se týká korupce, zveřejňujeme všechny výběrová řízení na webu. Majetková přiznání jsou zbytečná, tutéž pravomoc má již nyní finanční úřad, byla by to jen zbytečná a drahá administrativa navíc. Nezaměstnané neštítkujeme, opravdu nevím, co tím máte na mysli. Děkuji za všechny korektní otázky a názory, přeji hezký den a těším se zase někdy u Vašich otázek. Jaromír Drábek

Foto: Robert Sedmík

Autor: - red -

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Exministr Jaromír Drábek (archivní snímek).

Krok
Stíhání exministra Drábka kvůli přípravě podvodu žalobce zrušil

Státní zástupce zrušil stíhání bývalého ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09) a jeho náměstka Vladimíra Šišky z přípravy dotačního podvodu a zneužití... více

Jaromír Drábek.

Krok
Exministra Drábka policie stíhá kvůli přípravě podvodu

Národní centrála proti organizovanému zločinu stíhá dva bývalé vedoucí pracovníky ministerstva práce kvůli přípravě dotačního podvodu a zneužití pravomoci při... více

Bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Dvojnásobné příjmy
ČSSD ve stopách exministra Drábka: zvýší platy expertům

Původní zpráva Vládě se nedaří sehnat odborníky, kteří by šli pracovat do státní správy. Proto rozšiřuje množství oborů, v nichž budou dostávat vyšší plat než ostatní... více

Ilustrační foto.

"Vlaječková válka"
Platy odborníků podle Drábka? Ministerstvo je chce zdvojnásobit

Původní zpráva Státním úřadům a institucím chybějí odborníci například oz oblasti informačních technologií, ale i práva či managementu. Proto ministerstvo práce a sociálních... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov