Konečné zúčtování
Eurovolby vyhrálo Babišovo hnutí ANO, těsně před TOP 09

25.05.2014 19:01 Původní zpráva Aktualizováno 26.05. 06:06

On-line

Obnovit

  • 23:58
    EU

    Ve Španělsku získali vládnoucí lidovci 16 mandátů a oproti minulým volbám přišli o osm křesel, socialisté se 14 ztratili devět europoslaneckých postů. Třetí místo za dvěma tradičními stranami obsadila před třemi lety vzniklá levicová koalice řady malých stran La Izquierda Plural, která získala šest mandátů v Evropském parlamentu. Nebývalý úspěch nových malých stran podtrhuje zisk pěti křesel, které si rozdělí členové hnutí Podemos, které zakládali aktivisté spříznění s protestním hnutím Occupy. K urnám přišlo ve Španělsku 45.85 procent voličů.

  • 23:55
    Svobodní

    Svobodní považují zisk jednoho mandátu za úspěch: "Jsme šťastní, že to tak je. Je to pro nás velký úspěch," komentoval předseda strany a lídr kandidátky Petr Mach volební výsledek své strany, která získala 5,24 procenta hlasů. Podle Macha tento výsledek posunul Svobodné do vyšší ligy v rámci politické scény v České republice.

  • 23:52
    ČSSD

    Podle předsedy sněmovny Jana Hamáčka výsledek ČSSD není prohrou. "Je dobře, že se na špici umístily proevropské strany," řekl Hamáček.

  • 23:51
    TOP09

    Jiří Pospíšil za TOP 09, který dostal nejvíc hlasů ze všech kandidátů, prý vítězství nečekal a je velmi dojatý.

  • 23:48
    ANO

    "Vidíte, můj muž to říkal," komentovala vítězství hnutí ANO nadšená manželka ministra Stropnického herečka Veronika Žilková. 

  • 23:47
    TOP09

    "Není to vůbec divné, Niedermayer startoval v politice poprvé,“ komentoval Karel Schwarzenberg fakt, že Jiří Pospíšil předběhnul lídra kandidátky Luďka Niedermayera.

  • 23:45
    ANO

    Kandidát Pavel Telička: Výsledek je na jedné straně sympatický, ale závazkem zárověň."

  • 23:39
    ODS

    Kandidát ODS Jan Zahradil se vyjádřil pro Týden.cz k úspěchu Jiřího Pospíšila: "Jiří Pospíšil je marketingově založen, to ví každý." Je komické, že straně TOP 09 zařídil její úspěch bývalý člen ODS. Já ji pana Pospíšila ze srdce přeju.

  • 23:39
    Piráti

    Česká pirátská strana hodlá napadnout výsledek evropských voleb u Ústavního soudu. Chce zrušit hranici pěti procent k získání mandátu v Evropském parlamentu. Strana ve volbách získala 4,78 procenta hlasů.

  • 23:33
    KDU-ČSL

    Pavel Bělobrádek ocenil, že jako jediná strana z těch, které měly zástupce v Evropském parlamentu už v minulém období, posílila. "Jsme jediní, kteří prošli skutečnou sebereflexí a nejsou rozhádaní," řekl Bělobrádek. Strana se podlě nej poučila z toho, že jim voliči vystavili červenou kartu ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2009.

  • 23:32
    EU

    Na Slovensku vyhráli sociální demokraté (Směr-SD) premiéra Roberta Fica, strana ale v Evropském parlamentu ztratí jeden z dosavadních pěti mandátů. Dalších šest křesel z celkového počtu 13 slovenských europoslanců si rozdělí čtyři politická uskupení, která jsou členy konzervativní Evropské lidové strany.

  • 23:29
    EU

    Italské eurovolby vyhrála Demokratická strana premiéra Mattea Renziho, která získala 33 procent. Na druhém místě skončilo Hnutí pěti hvězd, za nímž stojí někdejší komik Beppe Grillo. Hnutí získalo 26,5 procenta hlasů. Na třetím místě skončila s 18 procenty pravicová formace Vzhůru, Itálie expremiéra Silvia Berlusconiho.

  • 23:27
    Volby

    Hnutí ANO by při přepočtu výsledku evropských voleb na sněmovní, získalo 43 poslanců, stejně jako TOP 09. ČSSD by měla 37 poslanců, KSČM 26, KDU-ČSL 24, ODS 19 a Svobodní osm poslanců. Vládní strany by přes úbytek poslanců pro ANO a ČSSD uhájily ve sněmovně většinu. K letošním evropským volbám ale přišlo tříkrát méně lidí než k loňským sněmovním.

  • 23:24
    TOP09

    Místopředseda TOP 09  Miroslav Kalousek po vyhlášení výsledků otevřel šampaňské a lídrovi strany Luďku Niedermayerovi předal meč z Hvězdných válek. "Luďku, ať tě síla provází," pronesl při při tom Kalousek.

  • 23:19
    ANO

    Šéf hnutí ANO Andrej Babiš řekl, že čekal sedmé místo. Vítězství podle něj znamená, že hnutí ANO je stabilní politická síla, čehož si Babiš prý velmi váží. "Bylo to o prsa," řekl překvapený Babiš.

  • 23:16
    TOP09

    TOP 09 a Starostové skončila těsně za hnutí ANO. Předseda Karel Schwarzenberg považuje tento výsledek za výborný. 

  • 23:06
    KSČM

    Předseda KSČM Vojtěch Filip po vyhlášení výsledků řekl, že považuje volební výsledek za úspěch. KSČM získala tři mandáty. Podle Filipa bylo velmi dobrým krokem zařazení poslankyně Kateřiny Konečné mezi kandidáty.

  • 23:05
    ANO

    Ve štábu hnutí ANO vypuklo okamžitě po vyhlášení výsledků veliké nadšení, ale zárověň i překvapení, protože s vítězstvím nikdo nepočítal.

  • 22:59
    ODS

    Volební štáb ODS sleduje výsledky voleb v televizi, z úst moderátora Václava Moravce a tleská.

  • 22:57
    EU

    Podle odhadů Evropského parlamentu získá nejvíce mandátů Evropská lidová strana, 211. Na druhém místě by měla být frakce socialistických stran S & D se 193 mandáty a na třetím liberálové z ALDE se 74 europoslanci.

Foto: ČTK/Šálek Václav, TOP 09

Autor: - red -, - pcl -, ČTK



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Pirátská strana.

Zástupci sněmovny
Eurovolby byly pro většinu stran prodělečné. Až na Piráty

Na letošních volbách do Evropského parlamentu vydělali ze sněmovních stran jen Piráti. Vyplývá to z porovnání nákladů na kampaně ze stranických zpráv... více

Ilustrační foto.

Hlasování v zahraničí
Eurovolby se rušit nebudou, rozhodl Ústavní soud

Skutečnost, že Češi nemohou ve volbách do Evropského parlamentu volit ze zahraničí, neodporuje ústavnímu pořádku ani mezinárodnímu nebo unijnímu právu.... více

Hynek Blaško a Jaromír Soukup.

Europoslanec
Generál Blaško: Hájím českou samostatnost před Bruselem

Rozhovor V letošních volbách do Evropského parlamentu vybojovalo hnutí SPD Tomia Okamury dvě europoslanecká křesla. Do jednoho z nich usedne generál v záloze a někdejší... víceDiskuse (9)

Dánská liberální kandidátka Margrethe Vestagerová.

Personální obsazení
Weber v čele Evropské komise? Merkelová má jinou favoritku

Německá kancléřka Angela Merkelová sice do čela příští Evropské komise oficiálně prosazuje lidoveckého kandidáta Manfreda Webera, její podpora má ale své... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov