Chat TÝDEN.cz
Hrozí Česku předčasné volby? Odpovídala politoložka Dvořáková

18.04.2018 14:28 Původní zpráva Aktualizováno 18.04. 18:35

Blíží se sestavení vlády s důvěrou? Jaké jsou nynější možnosti složení kabinetu? Jakým směrem by mohlo pokračovat vyjednávání ANO s ČSSD?  Hrozí Česku předčasné volby? Na tyto a další dotazy odpovídala profesorka Vladimíra Dvořáková, politoložka z Vysoké školy ekonomické.

Prof. PhDr. Vladimíra Dvořáková, CSc., patří mezi zakladatelské osobnosti české politologie po roce 1989, jednak odborně a teoreticky - zejména její publikace (ve spoluautorství J. Kunce) O přechodech k demokracii přinesla zcela nový teoretický vklad do ustavujícího se vědního oboru -, jednak editorsky, kdy od roku 1994 byla výkonnou redaktorkou a od roku 1998 je šéfredaktorkou časopisu Politologická revue. Byla předsedkyní Akreditační komise ČR. Na podzim 2008 absolvovala měsíční pobyt v USA na pozvání ministerstva zahraničí USA zaměřený na problémy vysokoškolského vzdělávání (Challenges to Higher Education). V roce 2009 jí redakce Listy udělila cenu Pelikán za zásluhy o politickou kulturu a občanský dialog.

Chat

  • Hana

    Dobrý den,
    dočkáme se vlády do léta?

  • Host chatu

    Všechno je v tuto chvíli možné, ale příliš velký optimista nejsem.

  • Klára T.

    Dobrý den,

    získá Andrej Babiš post premiéra? a pokud ano za jakých podmínek?

  • Host chatu

    Pan Babiš je premiérem v demisi. Aby se mohl pokusit o získání důvěry, musí ho oficiálně pověřit prezident Zeman a on pak sestaví vládu. Je logické, že prezident chce znát výsledky vyjednávání, ale na druhou stranu, není možné vyjednávat do nekonečna. Vyjádření, že mu nechává čas do června, je podle mne špatné, protože se stanovuje jakýsi termín bez ohledu na to, zda a jak se vyjednává a jaké jsou šance ne úspěch.

  • Honza D.

    Co si myslíte o vyjednávání ANO s ČSSD? Jak budou jednání pokračovat?

  • Host chatu

    V tuto chvíli je skutečně hodně aktérů a různých strategií. Neznáme návrh ANO, nevíme, jak dopadne sjezd KSČM a také nevíme, jestli by nakonec případnou dohodu ČSSD schválila. A ani moc nevíme, zda je dohoda ANO s ČSSD tím, co by si přál prezident pro udržení či posílení vlivu na vládnutí.

  • Hynek

    Dobrý den,

    jak by se podle vás měl k situaci postavit prezident ČR? Neměl by už zasáhnout?

  • Host chatu

    Prezident by neměl dopředu oznamovat, jak dlouho nechá pana Babiše jednat (do června). Ta délka jednání se má odvíjet od konkrétní situace a možností něco vyjednat. Pokud se nedaří a jednání se neposouvá, tak by to měl prezident odblokovat a hledat jiné alternativy, kdo by mohl získat důvěru sněmovny. Dlouhodobé vládnutí bez důvěry destabilizuje demokratický systém.

  • Petr P.

    Dobrý den,
    blíží se podle vás konečně sestavení vlády s důvěrou? Jak to vidíte?
    Děkuji.
    P

  • Host chatu

    Už jsem vlastně odpovídala. Moc velký optimista nejsem. Přitom v mnoha demokratických zemích se daří sestavit vládu i v mnohem komplikovanějších situacích.

  • SK

    Měl by se podle Vás změnit volební systém při volbách do PSP ČR?

  • Host chatu

    Nemyslím si, že by změna volebního systému k něčemu pomohla. Změnit by se spíše měla politická kultura, zodpovědnost politiků a jejich zodpovídání se. Pochopení toho, že stát není vlastnictvím politiků, že si musí zachovat určitou autonomii a ne být zdrojem zisku či ochrany pro konkrétní politickou skupinu.

  • SK

    Budou v ČR předčasné volby do PSP ČR letos?

  • Host chatu

    V tuto chvíli těžko říci. Ale lepší do konce roku předčasné volby než vláda bez důvěry.

  • ANTI

    Jak se chová podle Vás souč. prezident ČR M. Zeman ohledně sestavování nové vlády ČR?

  • Host chatu

    Zdá se mi, že sleduje vlastní strategie posilování osobního vlivu na vládnutí, což u nás prezidentu nepřísluší.

  • Michael Novák

    Pěkný den,
    hrozí podle vás Česku předčasné volby?

  • Host chatu

    Už jsem odpovídala výše.

  • Jana

    Dobrý den paní profesorko, nadejte ještě čas Tomia Okamury, nebo je pro koaliční vládu nepřekousnutelnou postavou? Děkuji

  • Host chatu

    Těžko říci, co je překousnutelné a co ne. Osobně se domnívám, že ANO vychází z toho, že toto spojenectví by přineslo zřejmě pokles hlasů, zapracovat program Tomia Okamury je hodně obtížné a fakticky nerealizovatelné v té podobě, jak je navrhován, a také Tomio Okamura je v tuto chvíli prezidentům muž a jeho nástroj vlivu na vládu. Uvědmme si, že období pragmatického spojenectví Babiš-Zeman je spíše již minulostí.

  • Jan Koloubek

    Dobrý den, o co jde ve skutečnosti ČSSD? Nabídka pěti ministerstev, z toho klíčové ministerstvo práce, a stejně jsou proti. Nechápu je. Děkuji!

  • Host chatu

    Problém je trestní stíhání pana premiéra. Pokud chtějí vyjednavači, aby členská základna dohodu schválila, musí skutečnost, že pan Babiš zůstane premiérem, kompenzovat ministerstvem, které by nedávalo panu Babišovi možnost ovlivňovat vyšetřování. Takže možná ani počet pěti ministerstev není tak podstatný, jako ministerstvo vnitra. Ale ten neustálý politický boj o ministerstvo vnitra a nejrůznější reorganizace policie ukazují, že vlastně máme podobný problém, jako na Slovensku.

  • Artuš

    Dobrý den paní profesorko. Přijde vám ze strany ODS moudré tak jednoznačné odmítání koalice s ANO? Programově nejsou tak daleko a tak mě zajímá, zda toto lpění na opozici nemůže ODS spíše uškodit. Děkuji

  • Host chatu

    Je to určitě obtížná situace a volba strategie. Po pravdě řečeno, podobné dilema má i ČSSD, zda koalice, pokud bude pan Babiš premiérem, není spíše cestou do pekla. ODS by přitom, alespoň z hlediska počtu křesel, byla v lepší pozici než ČSSD a nemusela by k tomu mít "třetího".

  • Lenka

    Dobrý den. Zajímalo by mě, jaké je vlastně v současnosti klima v ČSSD. Moc nechápu, co mají společného předseda ČSSD Hamáček, pak pan Zimola, pan Foldyna a další místopředsedové. Oproti minulosti, kdy ve vládě a v čele strany stálo sobotkovské křídlo, tak teď mi to přijde jaksi bez koncepce. Je to dobře nebo nikoli? Díky

  • Host chatu

    Máte pravdu, že složení je velmi "pestré", když to řekneme decentně. Různé proudy (a vazby) odrážejí asi současný poměr sil. Otázkou je, zda dokáží vytvořit obraz určitého směřování nebo budou pokračovat sebevražedné vzájemné podrazy. Také je podstatné, zda se bude hrát za "stranu" nebo za něco či někoho úplně jiného.

  • Petr Klopuček

    Dobrý den! Z toho, jak znáte Andreje Babiše - má nějaký plán, varianty, co přijde po tom, nebo je sám překvapený tím, jak se koaliční vyjednávání vleče? Myslíte si, že v konečném důsledku si vůbec dokáže představit, že nebude premiérem on sám?

  • Host chatu

    Přestože pan Babiě dává najevo, že ví, co a jak dělat z hlediska řízení státu, ani zde nemám pocit, že by byla zřetelná strategie a směřování. Pan Babiš měl vynikající předvolební marketing, uměl v něm skvěle vystupovat a bezprostředně reagovat na aktuální vývoj, ale dlouhodobější politika není jen na marketingu, začíná být nečitelný a reaguje spíše ad hoc.

  • Kateřina

    Zdravím vás. To, že předseda vlády není současně předseda hlavní politické strany je v současnosti k vidění například v Polsku. Jaké jsou klady a zápory této varianty, která je v Polsku vcelku efektivní a funguje? Moc děkuji!

  • Host chatu

    I když nejsem zastáncem mít trestně stíhaného premiéra, nevidím jako lepší situaci, že by fungoval jako šedá eminence. V takové situaci totiž ten politik ovlivňuje rozhodování a vlastně nenese žádnou odpovědnost.

  • Petr

    Zdravím paní profesorko. Vím, že je to trochu věštění z křišťálové koule ... ale jaký je váš POCIT z kauzy Čapí hnízdo? A jak podle vás dopadne? Děkuji za odpověď převelice.

  • Host chatu

    Pocit z kauzy Čapí hnízdo je smutný, jsem naprosto přesvědčena, že dotace šla v rozporu s určenou politikou podpory pro malé a střední firmy. Stručně řečeno -když tyto firmy mají "dobrý" nápad, tak mají problém sehnat financování. Proto se jim pomáhá. Je to něco jako když slíbíte stipendium studentovi, který má složitou sociální situaci a dostane to synáček bohatého papaláše. Jak dalece ale z právního hlediska došlo k porušení zákona, to nemohu posoudit. U nás se zákony umějí obcházet a nejhorší je, že to vlastně mnohým lidem připadá normální.

  • Regina

    Pěkný den přeji. Nakolik je pravděpodobné, že se pan prezident v červnu naštve a rozhodne se jmenovat vlastního člověka premiérem? Tedy Rusnokova vláda číslo 2? Děkuji

  • Host chatu

    Nedomnívám se, že se naštve. Ale domnívám se, že tato možnost patří k jeho strategii. Lidé budou už dost naštvaní a otrávení (koho ještě baví sledovat sestavování vlády) a cesta k další demontáži parlamentní demokracie bude otevřená.

  • Jeroným

    Dobrý den, nepřijde vám zvláštní, jak často pan Babiš jezdí za prezidentem republiky? Opravdu je to takový amatér, že bez něj nezvládne sestavit ani vládu?

  • Host chatu

    Tady bych nebyla příliš kritická, nevím, kdy je iniciativa prezidenta a kdy pana premiéra. Komunikace by měla být vzájemná. Netuším ovšem o čem komunikace je a nerozumím některým jeho postojům.

  • Leo Slehofr

    Paní profesorko, zajímalo by mě, jak vysvětlujete svým studentům, jaký je rozdíl mezi vládou a vládou v demisi. Ptám se vás jako profesorky, na jejíž univerzitě si Babisovi ministri aktuálně dělají agitku, jak se všude psalo.

  • Host chatu

    Já žádný kurz, kde by vláda pana Babiše vystupovala, neučím,i negarantuji a ani nesleduji. Tento dotaz asi patří jiným. Rozdíl vlády v demisi je v nižší míře legitimity a i když musí samozřejmě reagovat na aktuální věci, neměla by dělat zásadní dlouhodobá rozhodnutí, významné změny apod. Opět - je to hlavně o politické kultuře a tomu, co společnost dovolí a přijme.

  • Linda

    Dobrý den. Co byste poradila jako odborník panu Babisovi?

  • Host chatu

    Nic. Je to na každé osobnosti a pocitu zodpovědnosti, zda a za jakých okolností chce působit v politice.

Foto: archiv

Autor: - red -

Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Premiér Andrej Babiš (ANO).

Kontroverzní tvrzení
Média vyzvala Babiše k omluvě za výroky při interpelacích

Zástupci některých médií v pátek vyzvali premiéra Andreje Babiše (ANO) k omluvě za výroky při čtvrtečních sněmovních interpelacích. Babiš v jedné z odpovědí... více

Premiér Andrej Babiš (ANO).

Diplomacie
Důležitým tématem pro Unii a USA je zlepšení obchodních vztahů

Premiér Andrej Babiš (ANO) považuje za důležité zlepšit obchodní vztahy mezi Spojenými státy a Evropskou unií, vidí také velký prostor ve vědecké spolupráci.... více

Ilustrační foto.

Webový formulář
Do pátku by mělo začít sebereportování nakažených

Do pátku by mohlo začít sebereportování nakažených covidem-19. V pilotním testování formulář na pomoc hygienikům vyplnilo už téměř 300 lidí. Na twitteru to... více

Andrej Babiš.

Rozšíření eRoušky
Babiš vyzval operátory ke zlevnění chytrých telefonů pro seniory

Premiér Andrej Babiš (ANO) apeloval na mobilní operátory, aby zlevnili chytré mobilní telefony pro seniory. Podle Babiše by to pomohlo k většímu rozšíření... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov