Povodeň v Čechách
Hůř, než se čekalo. V Praze řádí dvacetiletá povodeň

03.06.2013 05:45 Aktualizováno 03.06. 21:44

On-line

Čerstvé informace o povodňové situaci přináší TYDEN.CZ ve svém on-line zpravodajství.

  • 05:59
    TÝDEN.CZ

    Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line reportáže z povodní, které postihly velkou část Čech.

  • 06:00
    voda

    Jižní část pražské zoologické zahrady v Tróji zalila voda. Všechna ohrožená zvířata jsou evakuována, zbývá přestěhovat pouze některé ptáky, řekl ředitel zoo Miroslav Bobek. Právě dolní část zoo byla zničena při katastrofálních povodních v srpnu 2002. Povodeň tehdy nepřežilo 14 savců a 135 ptáků, utracena musela být řada zvířat. Pracovníci zahrady tehdy evakuovali 1010 zvířat.

  • 06:01
    Všechny mateřské, základní a střední školy v Praze mají dnes zůstat uzavřeny. Kvůli velké vodě to nařídil pověřený primátor Prahy Tomáš Hudeček (TOP 09). Některé školy ale chtějí vyhovět rodičům, kteří nemají hlídání pro své děti, a o žáky se postarají. V Praze 13 bude ve školách obvyklá výuka.
  • 06:02

    Od nedělních 21.00 platí kvůli povodním pro sedm krajů, tedy všechny české s výjimkou Pardubického a Karlovarského, stav nouze. O jeho vyhlášení rozhodla vláda, informoval novináře po jednání kabinetu premiér Petr Nečas. Ministři schválili použití 300 milionů korun, které jsou už nyní připraveny k převedení obcím a městům na okamžité řešení povodňové situace. Vláda také rozhodla o nasazení vojáků.

  • 06:03
    MHD

    Kvůli záplavám je omezen provoz metra v centru metropole. Metro nejede v úsecích Dejvická - Muzeum, Českomoravská - Smíchovské nádraží a Kobylisy - Muzeum. Omezen je i provoz tramvajových linek. Opatření platí do odvolání.

  • 06:04
    Přibližně v 1.30 ráno začala v Praze-Zbraslavi evakuace městské části od okolí ulic Spojařů a U loděnice směrem k mostu Závodu míru. ČTK to řekl starosta Zbraslavi Aleš Háněl. Voda se podle něj za zábrany dostává kanalizací.
  • 06:04

    Největší potíže v Praze působí menší toky, zejména potok Rokytka, který ohrožuje dolní Libeň. K malým tokům proto magistrát postaví hlídky městské policie, které je budou sledovat. Protipovodňové zábrany se dokončují v Praze 1 a staví se rovněž v Praze 7. Novinářům to řekl člen krizového štábu a předseda zastupitelského klubu TOP 09 Jiří Vávra.

  • 06:06
    krize

    Záchranáři v neděli po 21:00 hodině v Trutnově vylovili z řeky Úpy tělo neznámého muže. Příčinu jeho smrti určí až nařízená soudní pitva. Policie nevylučuje, že by mohlo jít o oběť povodní. V souvislosti s povodněmi zemřeli v České republice již dva lidé.

  • 06:07

    Extrémní stupeň povodňového nebezpečí dnes kolem 2.00 hodin platil v Čechách na čtyřech místech, a to na Kocábě ve Šťěchovicích, Blanici v Louňovicích pod Blaníkem, Smutné v Božeticích a Lužnici v Bechyni. Třetí stupeň povodňové aktivity byl na 54 místech.

  • 06:07
    voda

    Voda z Vltavy zatopila parovod na českobudějovickém sídlišti Máj. Kvůli tomu mohou klesnout dodávky tepla a teplé vody na velké sídliště jihočeské metropole a některých objektů v centru města.

  • 06:16

    Po 4.00 hodině platil podle internetových stránek Českého hydrometeorologického ústavu třetí povodňový stupeň, tedy ohrožení, na devíti místech ve Středočeském kraji.

  • 06:17
    železnice

    Správě železniční a dopravní cesty (SŽDC) se v noci částečně podařilo zprovoznit nádraží v Kolíně, kde voda zaplavila koleje. Vlaky mohou omezenou rychlostí jezdit směrem na Pardubice i Kutnou Horu, řekl kolem půl páté mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský. Voda komplikovala provoz na důležité trati směrem na Moravu přes deset hodin. Stanice Kolín byla neprůjezdná zhruba od nedělních 18.00, protože se na kolejích kvůli ucpané propusti vytvořila laguna.

  • 06:19
    zácpa

    Voda komplikuje dopravu v Praze. V noci byla například uzavřena Strakonická ulice od Pražského okruhu po Barrandovský most - jde o spojnici mezi jihem Čech a metropolí. Kvůli velké vodě byly uzavřeny na pravém břehu Vltavy v Modřanech také ulice Mezi Vodami, K Jezu a U Kina

  • 06:40

    Stav ohrožení je v Libereckém kraji na Ploučnici a Panenském potoce na Českolipsku a Smědé ve Frýdlantském výběžku. Druhý povodňový stupeň mají na Jeřici a Lužické Nise, vyplývá z informací Českého hydrometeorologického ústavu a Povodí Labe. Toky sice v noci většinou mírně klesaly, k ránu ale začalo znovu vydatně pršet.

  • 06:40
    voda

    Vltava v Praze pravděpodobně nebude kulminovat v 7.00, ale později. Do Prahy totiž stále přitéká voda z Berounky, která ještě nekulminovala. Ve Vltavě nyní Prahou protéká 2760 m3/s.

  • 06:41

    Kvůli stoupajícímu Labi policie odklání automobily přijíždějící po dálnici D8 od Lovosic a Drážďan přes Teplice. Uzavřená je levobřežní silnice I/30 mezi Ústím na Labem a Lovosicemi. Do ústecké čtvrti Vaňov, kterou voda odřízla od centra, bude od rána jezdit speciální vlak. V noci se evakuovali obyvatelé části Děčína a Křešic, Počápel a Českých Kopist na Litoměřicku. Do 9.00 ráno mají své domovy opustit také obyvatelé více než 30 ulic v Ústí nad Labem, většinou ve čtvrti Střekov. Hladina v Ústí dosáhla dnes v 5.30 výšky 681 centimetrů. Očekává se, že Labe může vystoupat až na 10,5 metru. Obvykle korytem protéká voda, která dosahuje tří metrů.

  • 07:00
    voda

    Zálezlice na Mělnicku po 11 letech opět bojují s velkou vodou. Součást obce Kozárovice se musela evakuovat. Domovy opustily čtyři rodiny. Pět lidí evakuaci odmítlo, řekl starosta Jiří Čížek. Obec je symbolem povodní z roku 2002.

  • 07:04
    Společnost Člověk v tísni otevřela povodňové konto na pomoc lidem zasaženým záplavami. Organizace vyhlásila sbírku SOS Povodně 2013, která bude využita především na individuální pomoc postiženým rodinám.
  • 07:17

    Kvůli stoupajícímu Labi se evakuují lidé v Ústí nad Labem, Děčíně a několika obcích na Litoměřicku. Odejít musí i 1400 obyvatel Křešic na Litoměřicku či 500 lidí z Českých Kopist a Počápel u Terezíne. Města a obce podél řeky postavila protipovodňové zdi. Očekává se, že Labe může vystoupat až na 10,5 metru. Obvykle korytem protéká voda, která dosahuje tří metrů.

  • 07:18
    Kvůli vzedmutým tokům musely být evakuovány stovky lidí na několika místech ČR. V Praze to bylo například na Zbraslavi, v Modřanech a Lahovičkách. Na Zbraslavi radnice bojuje s nefunkčními protipovodňovými opatřeními. Pokud zábrany nevydrží, domovy bude muset opustit až 250 obyvatel Zbraslavi. Evakuace se zatím vyhnula Praze 5. Evakuována ale byla všechna zvířata z jižní části zoologické zahrady, kam voda natekla přes val, který dělí zahradu od řeky. Právě dolní část zoo byla zničena při katastrofálních povodních v srpnu 2002.

Foto: Robert Sedmík, David Kundrát, Martin Hykl, ČTK , Miroslav Bobek, Kamaryt Michal.

Autor: - red -



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Řádění živlu
Půl roku po povodni: někde stále zmar

Původní zpráva Více než půl roku po ničivých záplavách se postižené obce postupně vzpamatovávají. Pojišťovny jen domácnostem vyplatily téměř dvě a půl miliardy, přesto ne... více

Škody při povodních šly do miliard.

Povodně a zákony
Povinné ručení asi zdraží. Kvůli občanskému zákoníku

Rozhovor Nedávné povodně se cen pojistného pro domácnosti příliš nedotknou. Zdražení mohou očekávat spíše firmy, konstatoval v rozhovoru pro on-line deník TÝDEN.CZ... víceDiskuse (5)

Při povodních pomáhalo téměř 15 tisíc hasičů a policistů.

Peníze navíc
Policisté a hasiči dostanou za pomoc při povodních deset tisíc

Policisté, hasiči a další záchranáři, kteří pomáhali při červnových povodních, dostanou každý odměnu 10 tisíc korun. Vláda už před týdnem celkem uvolnila na... více

Ministr zemědělství v demisi Petr Bendl.

Končící ministr
Bendl: V resortu mám povodňové škody 3,56 miliardy korun

Letošní povodně způsobily v resortu ministerstva zemědělství škody za 3,56 miliardy korun, uvedl aktualizovaný odhad končící ministr Petr Bendl. Nejvíce živel... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov