Chat
Jak bude vypadat autobusová a kamionová doprava v ČR v budoucnosti?

17.09.2017 11:49

Zajímá vás, jak bude vypadat autobusová a kamionová doprava v horizontu příštích let a desetiletí? Jaké novinky a trendy čekají na cestující hromadnou autobusovou dopravou a jakým směrem se bude vyvíjet kamionová doprava v kontextu současných legislativních změn a nařízení EU? Na tyto a další dotazy vám rád odpoví generální ředitel společnosti ICOM transport, Zdeněk Kratochvíl, v pondělí 18. 9. od 14.00.

Zdeněk Kratochvíl je generálním ředitelem společnosti ICOM transport, která se za 20 let své existence stala jednou z největších dopravních firem v České republice i v Evropě. Působí v oblasti mezinárodní a tuzemské silniční dopravy a v současnosti provozuje přes 800 autobusů, 300 souprav nákladních vozidel a zaměstnává více než 1800 zaměstnanců. ICOM transport navíc funguje jako rodinný podnik. Společně se Zdeňkem Kratochvílem ho totiž vedou i jeho dcery, Kateřina a Eva.

Chat

  • Katka Nová

    Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda ve Vaší společnosti pracují za volantem také ženy - řídí třeba kamiony? A myslíte si, že se ženy řidičky nějak liší od mužů? Díky a hezký den, Katka

  • Host chatu

    Dobrý den, ženy máme ve společnosti nejenom za volantem autobusu či kamionu, ale i ve vedení společnosti. Předsedkyní společnosti i místopředsedkyní společnosti je žena. V naší společnosti v současné době máme 50 řidiček a jsme s nimi velice spokojeni. Naše moderní vozy se řídí velice pohodlně a mnohdy jednodušeji než mnohé osobní vozy. Můžete si přijít vyzkoušet jízdu autobusem či kamionem (pokud vlastníte alespoň ŘP sk. B) na každoroční akci Dny s ICOMem, které se konají ve všech našich koncernových společnostech.

  • Zdeněk z Prahy

    Zdravím a rád bych se zeptal, co soudíte o změnách, které v Německu zavedli pro české dopravce. Nevnímáte to z vašeho pohledu jen jako zbytečnou buzeraci českých kamioňáků? Díky, Z.

  • Host chatu

    Dobrý den, vnímáme. Bohužel se jedná o ochranářskou politiku těchto států, které mají větší sílu v rámci EU. Mrzí nás i, že těmito opatřeními jsou v EU znovu nastavovány hranice. Povinnosti a zákony vztahující se na řidiče a dopravce jsou v každé zemi jiné, což odporuje základním pravidlům EU. Řidič při přejíždění hranic musí mít například různé doklady vždy v jazyce té které země apod.

  • Jan Doleček

    Jak já to vidím, největší problém dopravy je, že se do ní stále plete stát. Myslím, že by bylo nejlepší, kdyby se stát i kraje z dopravy stáhly a vše se nechalo jen na volné konkurenci dopravců, třeba i těch malých. Co myslíte? Díky, J.D.

  • Host chatu

    Dobrý den, souhlasím s Vámi. Nicméně co se týče "základní dopravní obslužnosti" zde se jedná o dopravu, kde stát přispívá cestujícím na dopravu do zaměstnání, k lékaři, do úřadu a dětem do škol. Zde stát za své peníze bude chtít určovat pravidla. S tím by dopravce, který tuto činnost chce dělat neměl mít problém.

  • SK

    Kdy budou mít všechny české autobusy - dálkové, linkové - WIFI pro cestující?

  • Host chatu

    Dobrý den, neumím hovořit za všechny dopravce. Naše koncernová společnost provozuje cca 800 autobusů. V současné době máme vykryto WIFI v 30ti procentech autobusů a to především i v základní dopravní obslužnosti. U dálkových autobusů je WIFI všude.

  • DENMARK

    Je celkově nedostatek řidičů linkové a dálkové dopravy v ČR?

  • Host chatu

    Dobrý den, ano, je. Tento nedostatek je dlouhodobě známý. Bohužel stát tuto otázku neřeší. Každého výrobku se doprava účastní dokonce několikrát. Jinak řečeno bez dopravy by se zastavila ekonomika země.

  • SF

    Jak to vypadá s rolí revizorů v ČR - revizorů v dálkové a linkové dopravě?

  • Host chatu

    Dobrý den, revize provádí dopravce tak, aby zkontroloval činnost svých zaměstnanců. Revize provádí i krajské úřady a státní úřady.

  • Míla

    Dobrý den, kdybych uvažoval o tom, že u vás začnu pracovat jako řidič autobusu, co by mě čekalo a jaké nabízíte zaměstnancům výhody? Díky Míla, Pelhřimov

  • Host chatu

    Dobrý den, veškeré informace naleznete na www.modra-vlna.cz. Těšíme se na Vás v našem týmu :)

  • Vláďa z Jihlavy

    Hezké odpoledne, nedávno jsem si všiml, že před zápasem hokejové Dukly Jihlava jezdili Vaši řidiči v klubových šálách. Jako fanouška mě to samozřejmě potěšilo a přišlo mi to jako dobrý nápad. Moje otázka proto je, jestli máte v plánu v podobných akcích v budoucnu pokračovat a podporovat Duklu i nadále. Díky za odpověď, V.

  • Host chatu

    Dobrý den, samozřejmě máme v plánu pokračovat. Za vedení společnosti chci říct, že jsme měli radost z toho, že tuto a podobné akce vymýšlí a uskutečňují zaměstnanci sami za podpory nás, vedení.

  • Pepa, Brno

    Dobrý den,
    mám takový dotaz na tělo: řídil jste někdy Vy sám kamion nebo autobus a případně, kdy to bylo naposledy?

  • Host chatu

    Dobrý den, řídil, kamion i autobus. Za totáče jsem si touto čiností i přivydělával. Nejenom že jsem řídil kamion a autobus, ale v mém dřívějším osmiletém povolání učitele autoškoly jsem toto i učil. V začátcích mého podnikání v dopravě jsem byl řidič, účetní i zaměstnavatel v jedné osobě.

  • Motýl Emanuel

    Téma tohohle chatu mě přivedlo na myšlenku, jestli se vůbec do budoucna dá udržet cenově dostupná autobusová doprava.
    Bude i za pět nebo deset let vůle státu a samospráv finančně spoje dotovat nebo se z toho stane už jen čistě komerční záležitost, která bude pro lidi cenově nedostupná?

  • Host chatu

    Dobrý den, nedomnívám se. Podpora státu v zajištění základní dopravní obslužnosti bude určitě dlouhodobě nutná. Rozložení obyvatel v naší republice ve vztahu k průmyslovým oblastem není ideální. Většina zaměstnanců se sice za zaměstnáním nestěhuje, ale dojíždí.

  • Jarka Z.

    Pane řediteli, chci se zeptat, jak vidíte otázku konkurence v železniční dopravě. Pokud jde o tu autobusovou, tam bych řekla, že je, a na kvalitě dopravy je to docela znát.
    Zato na kolejích má stále monopol ČD. Změní se to někdy?
    Díky za odpověď, J.Z.

  • Host chatu

    Dobrý den, železnice pro nás není konkurence. Myslím, že autobusová doprava s železniční dopravou může žít v symbioze. Nebráníme se tomu přivézt lidi na železniční stanici a zase zpět. Železniční koleje nikdy nebudou nataženy do všech obcí.

  • Martínek Martínek

    Já se chci zeptat, jak se dá zabránit rušení autobusových spojů. Sice chápu, že dopravce neposkytuje dopravu v malých obcích jen z lásky k lidem a chce mít zisk. Na druhou stranu já, jako cestující, se potřebuju dostat do míst, kde bydlím a je mi celkem jedno, že tam moc lidí nejezdí... Takže, co se dá dělat, aby se nerušily spoje do malých obcí (bydlím na rakovnicku). Budu rád za odpověď, M

  • Host chatu

    Dobrý den, Váš přístup je poměrně bezohledný. Výraz "je mi celkem jedno", že v autobuse pojedu sám ať to stojí co to stojí, je hodně netolerantní k Vašim sousedům a spoluobčanům, kteří se na Vaší dopravě musí podílet. Ptáte se mě, co máte dělat? Musíte přesvědčit zastupitele Vaší obce, aby zaplatili ztrátu, která by takovouto dopravou vznikla. V dopravní obslužnosti jsou skutečně minimální zisky pro dopravce, které se v současné době pohybují kolem 2-3 %. Tento zisk ztěží kryje nehodovost, která je v dopravě bohužel běžná.

  • Tomáš Koláček

    Zajímalo by mě, co si myslíte o autonomní dopravě? Je opravdu reálné, aby v horizontu deseti dvaceti let jezdily autobusy a kamiony opravdu úplně bez řidičů? A bude to mít vliv na cenu jízdného pro cestujcí?

  • Host chatu

    Dobrý den, autonomní doprava je jistě budoucnost. V současné době již ve světě jezdí mnoho autobusových i vlakových spojů bez řidiče. Tento proces je však velice náročný především z pohledu bezpečnosti cestujících. Nejsem optimistou, že do dvaceti let bude autonomní doprava naprostou běžností.

  • Martin Ř.

    Prosím o radu, vyplatí se koupit autobus na operativní leasing? Nebo to tak nefunguje? Děkuji, Martin

  • Host chatu

    Dobrý den, na pořízení autobusu existuje mnoho způsobů financování. Záleží na Vašem podnikatelském plánu. Neumím jednoznačně odpovědět na Vaši otázku na základě informací, které jste mi poskytl.

  • Bára Sichanová

    Budoucnost asi těžko předvídat, jak ale podle vás bude vypadat autobusová doprava v roce 2050? Nebo už budeme lítat vzduchem :-).

  • Host chatu

    Dobrý den, jak kdo :) Vývoj technologie jde čím dál rychleji dopředu. Netroufám si říct, že si v roce 2050 budete umět vytisknout dopravní prostředek doma na 3D tiskárně :) Rád bych se této dopravy dožil a byl bych zvědav, jestli bych se mohl pohybovat v řídící složce dopravních společností :)

  • Kapitán Exner

    Dobrý večer,
    jak to vlastně dnes funguje se správou a údržbou autobusových nádraží? Kdo je spravuje a má na starost, aby tam fungovaly info cedule nebo informační okýnka, záchody a td. Má to na starost dopravce nebo někdo další? Občas totiž vypadají nádraží dost neutěšeně, neni ani kam si odskočit :-(

  • Host chatu

    Dobrý den, správu a údržbu autobusových nádraží má na starosti vlastník. To co popisujete je skutečně nedůstojné dnešní doby. V naší společnosti jsme postupovali ve třech etapách. V první etapě jsme zabezpečili moderní bezpečný vozový park. V druhé etapě jsme museli nastavit nadstandardní podmínky pro naše řidiče tak, aby tyto moderní autobusy řídili zkušení a zodpovědní profesionálové. Již třetím rokem probíhá v naší koncernové společnosti třetí etapa a to je modernizace autobusových nádraží pro cestující. Nocoven a tak zvaných šoférek pro řidiče. Tak jak v současné době jsou zmodernizována autobusová nádraží například v Dačicích, ve Svitavách apod. chceme v krátké době mít všechny naše autobusová nádraží. Bohužel tyto rekonstrukce jsou o poměrně velkých nákladech. Nicméně našim cestujícím chceme vytvořit podmínky třetího tisíciletí. https://budejovice.idnes.cz/dacice-... zpravy.aspx?c=A161118_131153_budejovice-zpravy_khr http://www.denik.cz/cestovani/otevr... autobusove-nadrazi-20170120.html

  • Petr Dostál, Znojmo

    Co si myslíte o sílícím vlivu východních ekonomik? Má to nějaký vliv i na vaše podnikání? pokud ano, jaké? díky!

  • Host chatu

    Dobrý den, samozřejmě, že každá ekonomika má vliv na svého souseda. Úspěšnost podnikání je především v kvalitě a perfektní organizaci.

  • Andrej

    Dobrý den rád bych se zeptal na integraci s PID na území Voticka a Benešovka která by měla být obsluhována ICOMem. Jakým způsobem a od kdy by měla začít fungovat ?

  • Host chatu

    Dobrý den, tato problematika je v rukou ROPIDu (organizátor dopravy).

  • Petřík

    ceny pohonných hmot - má jejich vývoj vilv na cenu jízdného a tarifů za přepravu zboží? nebo máte nejaké poištěnní, které toto kryje?

  • Host chatu

    Dobrý den, pojištění nemáme. Zatím nevycházelo výhodně. S tímto problémem se každý dopravce musí vyrovnávat denně.

  • Nespokojený Kladeňák

    Pane řediteli, mám dotaz k nedávné situaci. Začátkem školního roku začala na Kladensku kolabovat doprava. Vaše společnost je v tom nevinně, protože tam jezdí Arriva, ta se taky za zpoždění omlouvala. Mě ale zajímá, co může dopravce dělat, aby nedocházelo k desítky minut trvajícím zpožděním v jízdním řádu a čím je to způsobeno. Chápu rozmary přírody, to se hlavně v zimě může stát. Ale proč se to děje na konci léta, to opravdu nechápu.
    Děkuju za Vaši odpověď.

  • Host chatu

    Dobrý den, pokud mám informace tento problém byl zaviněn nedostatkem řidičů při změně jízdních řádů.

  • Ulcov Dimitri

    Uz ste zkusali nasadit na nejakej trase autonomny autobus? To prece nemuze fungovat v realnom zivote, podla ma je to uplne scii-fi.

  • Host chatu

    Dobrý den, bohužel autonomní autobusy v současné situaci do normálního provozu v České republice nasadit nelze. Myslím, že v České republice je již zkušební dráha pro tento druh dopravy.

  • Zelený

    Dobrý večer. Často jezdím s autobusy ČSAD Ústí nad Orlicí. A musím konstatovat, že většinou to je hodně špatné. Řidiči zcela ignorují jízdní řády, jezdí velmi pomalu, i na přehledných silnicích I třídy mimo obec. Takže není vůbec žádný spolehnutí například na přípoje, včasný příchod do práce, školy. V zimě se v autobusech netopí, jednak na rozdíl od Iveca, či Soru tam jsou tuším 4 malá topná tělesa, která ale řidiči nechtějí používat, protože, cituji "by měli příliš velkou spotřebu a měli by pokrácenou výplatu", Sami jezdí ustrojení, jako při "cestě na severní pól", čepice, bunda, podvlíkačky. To u jiných společností není zvykem. Jak se na to díváte Vy, jako generální ředitel?
    Autobusy, zejména Mercedes, mají velmi malé rozestupy mezi sedačkami, takže cestovat v tom na nějaké delší trase je pro urostlého chlapa poměrně dos velké utrpení. Zkoušel jste se svézt těmito autobusy na nějaké delší trase?
    Domníváte, že autobusy Mercedes Intouro jsou vhodné na dálkové linky, kde jinak konkurenční společnosti nasazují skutečné dálkové autobusy?

  • Host chatu

    Dobrý den, v našich autobusech je vytápění autobusu nastaveno standardně automaticky. Řidič na vytápění vozidla nemá vliv, teplota ve vozidle je nastavena systémově. Teplo do vozu je dodáváno dostatečným množstvím radiátorů a to teplou vodou z motoru vozidla. V případě větších mrazů se automaticky zapíná přídavné topení, které pomáhá ohřívat vodu v motoru na dostatečnou provozní teplotu tak, aby vytápění prostoru autobusu bylo dostatečné. Prosil bych Vás o konkrétní poznatek, to je identifikaci autobusu a čas, kdy byl autobus nedostatečně vytopen. Je pravdou, že může dojít i k technické závadě, kterou řidič neohlásí. Pak Vám děkujeme za spolupráci při odstranění nedostatku.

  • Pavel

    Dobrý den, z nejmenovaného zdroje jsem slyšel že řidiči autobusů ve Vaší společnosti nemají moc velkou výplatu. A proto moje první otázka zní: Jak jsou řidiči placeni v době jízdy a v době čekání ? Lidé v dnešní době nemají zájem o práci řidiče (autobusu - kamionu). A druhá otázka zní: Proč podle Vás lidé v dnešní době nemají zájem o tu to práci ?

  • Host chatu

    Dobrý den, mohu se pochlubit, že v naší společnosti jsou řidiči nadstandardně odměňováni. V současné době se průměrná mzda řidiče autobusu pohybuje přes 29.000 Kč a k tomu diety v průměrné hodnotě 2.500 Kč. Dále řidiči mohou dostáhnout na benefity v částce až 4.000 Kč měsíčně. Naše společnost samozřejmě vytváří i nadstandardní zázemí pro řidiče ať již pracovní prostředí v autobusech, nocovnách, "šoférkách", ale i co se týče právní pomoci a podobně. V naší společnosti se řídíme heslem, že jsme všichni jedna dobře fungující velká rodina.

  • Kuchynka Jiří

    Dobrý den,
    chtěl bych se zeptat, jaký je váš recept na úbytek řidičů autobusů ve veřejné dopravě a pokud bude personální krize dál pokračovat a řidiči "vymírat", za jak dlouho se celý systém veřejné autobusové dopravy zhroutí?

  • Host chatu

    Dobrý den, především si společnost řidičů musí vážit. Již v minulosti jsme se o tomto problému spolu bavili. Souhlasil jste se mnou, že vydělané prostředky v dopravní společnosti se musí vracet zpět. Potom zbývá na zabezpečení budoucnosti, čili perspektivy zaměstnanců (moderní technika i technologie), ale i na zabezpečení současné situace zaměstnanců. Můj názor se v tomto nezměnil.

  • Oldřich K.

    Už podobná otázka v chatu zazněla, jenom bych doplnil. Dovedete si představit jak bude v blízké budoucnosti vypadat autobusová doprava na venkově? Osobně se domnívám, že bude sloužit jen pro čím dál méně děti do školy a ze školy. Ostatním lidem z vesnic už nyní je prakticky k ničemu. Nevyhovuje pracujícím ani nepracujícím. S výjimkou ranního a odpoledního spojení pro školáky jsou mnohde další, např. dva další spoje, většinou téměř nebo úplně bez cestujících.

  • Host chatu

    Dobrý den, tento problém jsme již v předešlých otázkách řešili, ve stručnosti pouze opakuji. Společnost se musí postarat o to, aby se zaměstnanci dostali do zaměstnání, občané do úřadů a k lékaři a děti do škol. Na to peníze musí zbýt vždycky. O rozsahu dopravní obslužnosti pak rozhodují samosprávy, které jsme si zvolili.

  • Zvídavý občan

    Dobrý den, já se chci zeptat, jak se tvoří jízdní řády. To přece musí být hrozná práce, udělat to tak, aby na sebe spoje navazovaly a cestující se dostali plynule tam, kam potřebují. Jak se to dělá???

  • Host chatu

    Dobrý den, je :) V dnešní době však již ve spolupráci s vhodným SW je tato činnost ulehčena. Samozřejmě při tvorbě jízdních řádů vycházíme ze zvyklostí a potřeb.

Foto: archiv

Autor: - red -

Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Názor lingvistky
Je psaní tečky za zprávou v messengeru neslušné?

Původní zpráva Když vám někdo na vaši zprávu na messengeru odepíše s tečkou na konci, cítíte se dotčeně, nebo to vůbec nevnímáte? Podle internetové lingvistky Gretchen... víceDiskuse (9)

Doc. MUDr. Marie Bartoňová, CSc.

Týden zdraví
Jaký typ korunky vydrží nejdéle? Ptali jste se doc. MUDr. Marie Bartoňové, CSc.

Lidé touží po krásném a zdravém úsměvu, avšak ne všem ho příroda nadělila. Jak lze nahradit prasklý či chybějící zub? Jaký typ korunky vydrží nejdéle a vypadá... více

Jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Pod palbou čtenářů
Ptali jste se hejtmana Haška. Nejzajímavější odpovědi o lhářích a mluvčí

Původní zpráva Kdo lže v kauze "falešné mluvčí"? TÝDEN.CZ vám přinesl exkluzivní možnost zeptat se přímo hejtmana Michala Haška. Ten byl na našem on-line chatu přítomen v... více

Žena mnoha životní rolí: Zora Jandová. Ve čtvrtek dopoledne odpovídala na otázky čtenářů v chatu Týden.cz.

Chat s osobností
V rozvíjení nadaných dětí je naše školství pozadu, říká Jandová

Původní zpráva Šéfredaktorka dětského vysílání ČRo Rádia Junior Zora Jandová byla ve čtvrtek dopoledne hostem on-line chatu se čtenáři Týden.cz. více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov