Chat
Jak předejít letním nástrahám a co si vzít s sebou na dovolenou?

09.08.2017 15:33

Léto je v plném proudu a rodiny s dětmi vyrážejí na dovolené. O prázdninách však číhají nejen na rodiče, ale především na děti všelijaké nástrahy. S horkými dny přibývá výskyt klíšťat, požahání od medúzy, úpalů, úžehů a v neposlední řadě spálenin od slunce. Jak lze letním nástrahám předejít? Jak při problémech postupovat? Co si vzít na dovolenou, ať už zahraniční, či tuzemskou, rozhodně s sebou? Ptejte se MUDr. Tomáše Dědiče v pátek 11. srpna od 12.00.

MUDr. Tomáš Dědič vystudoval 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. Má za sebou pracovní stáže ve Švýcarsku, Francii a Velké Británii. Působil jako dětský lékař ve Fakultní nemocnici v Motole v Praze, nyní je zaměstnán jako vedoucí dětský lékař v soukromém pražském zařízení Program Health Plus. 

Chat

  • ANTI

    Co asi nejhoršího ze zdrav. hlediska se může stát na letní dovolení v ČR?

  • Host chatu

    Dobrý den, to je velmi komplexní otázka. Ale co se týče dětské populace - během letních měscích je výrazně navýšena incidence dětských úrazů, které mohou být i velmi závažné - např. skoky do vody, tonutí, atd. Co se týče horkých letních měsíců - bychom neměli podceňovat úpal nebo úžeh, tyto dvě oněmocnění mohou být i v krajích situacích život ohrožující. Pro je třeba myslet na pokrývku hlavy, dostatečné množství tekutin u vašich dětí.

  • DIS

    Co asi nejhoršího ze zdrav. hlediska se může stát na zahraniční dovolené?

  • Host chatu

    Dobrý den, zase záleží kam na dovolenou jedete, kde bude ubytovaní a jak malé děti máte. Co se týče Afriky je třeba si dávat pozor na střevní infekce, a v oblastech s výsteme malárie - být zajištěni profylakticky antimalariky, samozřejmě nepodceňovat kvalitní repelent proti hmyzu.

  • GF

    Podceňují Češi obecně letní nástrahy - zdravotní letní nástrahy?

  • Host chatu

    ...

  • Jana

    Dobrý den,

    chtěla bych se zeptat jak postupovat, když mé dítě požahá medúza?

  • Host chatu

    Dobrý den, záleží na jakém kontinentu vaše dítě pošahá medúza. Ve středoevropském moři jsou medúzi nejedovaté, pouze způsobí lokální popálení. Ale v případě,že byste trávili dovolenou v Austrálii či na Havaji, kde se vyskytuje smrtelně jedovatá medúza čtyřhranka, je vždy nutné vyhledat lékařskou pomoc, jelikož může dojíž i k paralýze bránice a následnému udušení. Co se týče požahání nejedovatou medúzou, prvním krokem je vylézt z vody, ale né prudce, abych vaše dítě nebylo více požahané. Dle posledních guidelines je doporučenováno namočit postiženou část těla ve slané vodě - 40°C a smít žahadla z povrchu těla. Poté na postižené místo aplikovat pěnu na holení a nějakým ostrým předmětem - ostrou hranou kreditní karty či holítek opatrně odstranit drobné trny ze žahadel. V případě bolesti lze podat analgetika - Nurofen/Ibuprofen či Panadol/Paracetemol.

  • Nela

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak postupovat, když člověk omylem šlápne na mořského ježka a jak moc je nebezpečný? Děkuji

  • Host chatu

    Dobrý den, šlápnutní na mořského ježka je velmi částé zranění, jelikož Chorvatsko je oblíbená destinace českých turistů. Nejdůležitější je primární prevence - nosit ochranou obuv. V případě, že bude mít smůlu na mořského ježka šlápnete, je důležité - odenzifikovat postiženou oblast a pak následně opatrně vyndat jehlice z ježka - nejlépe pinzetou, drobné úlomky lze jemně vypreparovat jehlou. Poté sterilně krýt náplastí či obinadlem. Nicméně pokud dojde k zarudnutní rány a k rozvoji hnisavé sekrece, je důleživé vyhledat lékaře ke zhodnocení nálezu, případné indikaci lokálních či celkových antibiotik.

  • Alena

    Dobrý den pane doktore,

    co bych si podle vás měla zabalit s sebou na dovolenou? Jaké léky jsou vhodné?

  • Host chatu

    Dobrý den Aleno, samozřejmě záleží kam jedete na dovolenou a jak máte staré děti. Já většinou radím a předepisuji pacientům následující léky: V případě alergických projevů celkových či lokálních – Aerius tbl nebo Zyrtec tbl Zánět spojivek – Kanamycin gtt Hnisavá rýma – Pamycon gtt Zánět ucha – Otobacid nebo Otipax kapky Impetigo, zánět kůže – Framykoin nebo Fucidin Suchý kašel – Stoptussin nebo Sinecod gtt Antipyretika – Panadol (Paracetamol) a Nurofen (Ibuprofen) Při zvracení – Hydrasec sáčky Průjem – Smecta sáčky, Při silném průjmů – Imodium , Probiotika – Lactobacillus (firma Biopron nebo Swiss) Při laryngitidě – Fortecortin 4 mg tbl Širokospektrá ATB – Klacid 250 mg tbl (1 tbl á 12 hodin) – 10-14 dní – 2xbalení - ty moji pacienti nasadí až po telefonické konzultaci se mnou. Při štípnutí hmyzem a alergické reakci – mít s sebou Prednison 20 mg tbl a Dithiaden 2 mg tbl Poté léky na dezinfekci kůže a Panthenol nebo výborný je Flamigel.

  • Ondřej S.

    Dobrý den,

    mé dítě má alergii na slunce, ale chtěli bychom jet letos na dovolenou k moři... Jak bych mohl své dítě ochránit, aniž bych ho musel držet pod slunečníkem?

    Děkuji

  • Host chatu

    Dobrý den Ondřeji, solární dermatitida bývá čím dál častějším problémem, ale ne neřešitelným. Firmy zaměřující se dermatologii a s ní spjatou fotoprotekci kůži - vyvinuli několik preparátů, kde jsou vhodné pro pacienty se solární dermatitdou. Já mám velmi dobré zkušenosti s preparáty od společností Bioderma a LaRoche. Při výběru prerátu byste měli brát nejen ohled na SPF - faktor, ale kvalitní preparát poznate je ochrany proti UVA, čím víš ochrana proti UVA tím kvalitnější.

  • Aneta

    Dobrý den,

    jaké léky bychom měli mít vždy sebou, když jedeme na dovolenou do ciziny? Děkuji

  • Host chatu

    Dobrý den aneto, záleží do jaké destinace jedete/letíte, ale jak jsem již zmiňoval v předchozí otázce od paní Aleny, já doporučují svým pacientům si vzít tento balíček léků a případnou indikaci a dávkování léků řešíme s rodiči pacienta po telefonické domluvě. Seznam léků Alergie – Aerius tbl nebo Zyrtec tbl Zánět spojivek – Kanamycin gtt Hnisavá rýma – Pamycon gtt Zánět ucha – Otobacid nebo Otipax kapky Impetigo, zánět kůže – Framykoin nebo Fucidin Suchý kašel – Stoptussin nebo Sinecod gtt Antipyretika – Panadol (Paracetamol) a Nurofen (Ibuprofen) Při zvracení – Hydrasec sáčky Průjem – Smecta sáčky, Při silném průjmů – Imodium , Probiotika – Lactobacillus (firma Biopron nebo Swiss) Při laryngitidě – Fortecortin 4 mg tbl Širokospektrá ATB – Klacid 250 mg tbl nebo sus. – 10-14 dní Při štípnutí hmyzem a alergické reakci – mít s sebou Prednison 20 mg tbl a Dithiaden 2 mg tbl Při spáleninách kůže - Panthenol či Flamigel.

  • Alena

    Dobrý den,

    jak zjistím, že jsem správně vyjmula klíště? A dá se nějak zjistit, zda klíště bylo infikované?

    Děkuji.
    A.

  • Host chatu

    Dobrý den Aleno, Klíště odstraňujte ideálně pinzetou nebo speciálními kleštičkami, pokud klíště vytahujete holýma rukama, následně si ruce pečlivě umyjte. Klíště uchopíte co nejblíže kůži a kývavými pohyby nebo otáčením ho pomalu vyvikláte, ranku následně dokladně vydezinfikujte. Pokud chcete vědět, zda bylo klíště infikované, odešlete ho do laboratoře na vyšetření – jsou soukromá zařízení, ale lze odeslat do referenční laboratoře pro boreliózu.

  • Martin K.

    Dobrý den,

    chtěl bych se zeptat, jaké opalovací krémy jsou pro děti, které mají velmi citlivou pokožku, nejvhodnější? Děkuji za odpověď. Hezký den.

  • Host chatu

    Dobrý den Martine, pro děti volíme opalovací krémy, co s nejvyšším faktorem SPF, nejlépe 50+. Záleží jak staré děti máte. Všeobecné pravidlo: - děti do 6 měsíců by neměli být vystavováni přímému slunečnímu světlu - od 6 měsíců věku - jsou doporučené preparáty s fyzikálními filtry (minerální filtry), to jsou ty typy krémů, které se velmi špatě roztírají, každý je určitě velmi dobře zná. Ale Dnešní preparáty jsou již lehce roztíratelné. - od 2 let věku- lze užívat preparáty s chemickými filtry. Určitě úživat opalovací krémy 50+, nešetřit na ceně preparátu a pravidelně děti mazat v průběhu dnes.

  • Alexandra N.

    Dobrý den, pane doktore,

    vyrážíme s rodinou na dovolenou do exotické země. Jak bychom mohli předejít typickým žaludečním problémům? Opravdu pomáhá doušek slivovice?

    Děkuji

  • Host chatu

    Dobrý den Alexandro, žaludeční obtiže/střevní obtiže jsou velmi časté v Egyptě, Tunisko, všeobecně v severní Africe. Základní pravidlo - je pít v těcho zemích kohoutkovou vodu, jen balenou, nedávat si drinky s ledem a nejíst čerstvou zeleninu a ovoce, která byla kontaminována zdejší vodou. Co jako prevenci - dobrá je užívat v průběhu dovolené pravidelně probiotika. Co se týče alkoholu u dospělých to může být určitá ochrana, ale... u dětí alkohol rozhodně ne:)

  • Zuzana R.

    Dobrý den,

    chystáme se s rodinou na dovolenou do Itálie. Zajímalo by mě, jestli je bezpečné pít tamní vodu z vodovodu, nebo se tomu raději vyhnout a dát přednost vodě balené? Děkuji

  • Host chatu

    Dobrý den Zuzano, dle mých osobních zkušeností - kohoutková voda v Itálii je pitná a chutná. Ale samozřejmě záleží do jaké části Itálie jedete. Někteří lidé mohou mít žaludeční nebo střevní obtíže, ne že by voda nebyla kvalitní, ale má jiné minerální složení, jež může někde způsobovat zažívací obtíže. Já bych se zeptal delegáta, pokud jedete s cestovní kanceláří, jestli můžete pít vodu z kohoutku, většina delegátů jsou velmi dobře informovaní.

  • Simona A.

    Dobrý den,
    můj syn trpí během cestování nevolností od žaludku... Znáte nějaké tipy, jak se jim vyhnout - jde to i bez prášků? Děkuji.
    Simona

  • Host chatu

    Dobrý den Simono, záleži jestli se jedná o nevolnost v automobilu, autobuse nebo v letadle. Někteří malí pacienti mohou mít problémy s tzv. kinetózou, kdy Vám většina lékařů - doporucí Kinedryl. Který většinu pacientů útlumí a uspí. Co se týče přírodních preparátů - velmi dobré jsou bonbony či lízátka se zázvorem, které odstraňuje žaludeční obtíže. Někteří moji pacienti mají dobré zkušenosti s Homeopatiky, ale já nejsem zastánce tohoto směru...nicméně svým pacientům nezakuzuji či nejsem proti,aby tuto alternativní léčbu užívali. Někde pomáhají dechová cvičení.

  • Tomáš B.

    Jsou lidé, kteří by neměli radši cestovat do zahraničí kvůli zdrav. důvodům? Děkuji

  • Host chatu

    Dobrý den Tomáši, to samozřejmě záleží jaká zdravotní omezení mají daní pacienti. Co se týče dětí, je to vždy na individuální konzultaci pacienta se svým ošetřujícím lékařem či daným specialistou.

  • Kamila

    Dobrý den,
    chystáme se na dovolenou do Egypta. Známí, kteří se odtamtud nedávno vrátili, mě varovali, že měli téměř celou dobu střevní potíže.. Dá se jim vyvarovat? Jaké léky si pro jistotu vzít s sebou?

    Díky za odpověď

  • Host chatu

    Dobrý den Kamilo, co se týče zažívacíh obtiží v Egyptě, jestli již nastínil - odpovědi na otázku - Alexandry. Co se týče prevence - pít pouze balenou vodu, nepít drink s ledem a nejíst zeleninu a ovoce omytou místní vodou. Lze užívat po dobu pobytu probiotika. V případě propuknutí zažívacích obtiží, koupit si léky přímo v Egyptě, prý je účinnost výrazně vyšší. Já jsem byl s rodinou v Egyptě 04/2017 naštěsí nikdo znás neměl žádné zažívací obtiže.

Foto: archiv

Autor: - red -

Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Mrazy udeřily! A vaše oči mohou trpět…

Mrazy udeřily! A vaše oči mohou trpět…

Česko zasáhla vlna mrazivých dnů. Když rtuť teploměru klesne hluboko pod nulu, mohou povětrnostní podmínky ovlivňovat náš organismus, včetně kondice očí. Vítr... více

Ilustrační foto.

Protiepidemický systém
Sportovní představitelé navrhují zkušební otevření vnitřních sportovišť

Lídři českého sportu se spojili a apelují, aby i ve čtvrtém rizikovém stupni systému PES fungovala vnitřní sportoviště. V dopise ministru zdravotnictví Janu... více

Ilustrační foto.

Hemodialýza
Čištění krve každý rok podstoupí asi 11 tisíc pacientů se selháním ledvin

Hemodialýzu, při které se mimotělně čistí krev pacienta a nahrazuje se tím funkce ledvin, ročně v Česku podstoupí asi 11 tisíc lidí, z toho zhruba 7000... více

Ilustrační foto.

Nižší přírůstek
Nákaza koronavirem se ve čtvrtek potvrdila u 6471, kteří se nechali testovat

Ve čtvrtek v Česku přibylo 6471 potvrzených případů nákazy koronavirem. Je to o 1402 méně než před týdnem, ale také nejvíce za posledních šest dnů. více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov