Chat
Jak zabavit děti o prázdninách? Ptejte se Zory Jandové ve čtvrtek 30. června od 09.30

30.06.2016 09:42

Letní prázdniny už jsou za dveřmi a děti čekají dva měsíce volna, sluníčka a odpočinku od školních lavic. Jak zabavit děti o prázdninách? Jaké aktivity jim mohou zpestřit letní měsíce? Ptejte se vedoucí dětského vysílání v Českém rozhlasu a šéfredaktorky stanice ČRo Rádia Junior Zory Jandové ve čtvrtek 30. června od 9.30.

Zora Jandová vystudovala herectví na DAMU (1982), soukromě klasický zpěv, obor kondiční a sportovní specialista na Vysoké škole tělesné výchovy a sportu Palestra (2009), aktuálně doktorandské studium marketingové komunikace a reklamy na Univerzitě Konštantína Filozofa v Nitře. Herečka a zpěvačka (Národní divadlo v Praze, Semafor, Hudební divadlo Karlín, Městské divadlo Brno, Divadlo Na Fidlovačce, přes 150 divadelních, filmových a televizních rolí, koncertní činnost doma i v zahraničí). Věnuje se čínskému bojovému umění tai-či (7. místo na MS), působila tři roky jako kondiční trenér u extraligového hokejového týmu Slavia (titul 2007/8). Je autorkou hudby a textů písní pro děti i dospělé, píše dětskou literaturu, ilustruje knihy. Od roku 2012 je vedoucí dětského vysílání v Českém rozhlasu, od roku 2013 šéfredaktorkou stanice ČRo Rádia Junior. Je vdaná za hudebního skladatele a producenta Zdenka Mertu, mají dcery Viktorie (25) a Esther (15).

Chat

  • Kamila Novotná

    Dobrý den, paní Jandová,
    mám devitíletou dcerou, která je velice šikovná, zpívá, tancuje, má moc hezký přednes.
    Ráda bych se zeptala na Vaši radu, jak nejlépe tyto dovednosti rozvíjet.
    Děkuji a přeji krásné léto.
    Kamila Novotná

  • Host chatu

    Dobrý den. Různé kroužky, jejichž úroveň si pohlídáte, nepřetěžovat, trénovat tělo i mysl a když bude trvalý zájem, zkuste nějakou uměleckou školu. A kdyby to nevyšlo - koníčky pomáhají udržovat dobrou náladu :-) Z.J.

  • Silvie

    Krásný den Zirkon,zajímalo by mě,jak tráví dovolenou šéfredaktorka Rádia Junior.Děkuji.Fajn léto.
    Silvie

  • Host chatu

    Dobrý den. Oproti životu na volné noze, kdy jsem mohla střídat workoholická období s nečinností, to už čtyři roky, co jsem v ČRo, nejde. Odpočívám tedy u něčeho, co se mi bude hodit - studuju a píšu povídání o rozhlasových strašidlech. A jsem hodně s rodinou :-) Z.J.

  • Kristina Uhrová

    Hezký den, myslíte si, že současné školství umožňuje rozvíjet přirozený talent u dětí? Děkuji. Kristina

  • Host chatu

    Dobrý den, nemyslím. Jsou snahy věnovat se těm, kterým to z nějakého důvodu nejde. To je dobře. Ale v rozvíjení talentovaných a výjimečných dětí je naše základní školství pozadu. Metodiku práce s takovými dětmi bohužel neovládají všichni pedagogové. Záleží tedy na domácím zázemí dítěte :-) Z.J.

  • Roland

    Dobrý den budete vysílat přes prázdniny?a budou noví moderátoři?

  • Host chatu

    Přes prázdniny pochopitelně vysíláme. Začínáme jen o hodinku později, aby si děti mohly přispat. Máme i novinky, např. Nedělní jízdu v Klubu Rádia Junior (19:00-20:00 i na Dvojce ČRo) - poprvé zavádíme v tento čas živé vysílání jako službu pro ty děti, které jsou na cestách, ale nejenom pro ně. písničky, soutěže, hosté... Vše najdete na www.radiojunior.cz Je tam i nový prázdninový kalendář s různými "bonbónky". Naše řady rozšíří moderátor Jakub Voříšek :-) Z.J.

  • Helena Čápová

    Dobrý den, paní Jandová,
    moc Vás zdravím z Ústí nad Labem! Žasnu při výčtu Vašich aktivit. Jelikož jsem sama pracovně vytížená a mám dvě malé děti, zajímalo by mě, jak to zvládáte?
    Jak dokážete skloubit divadlo, práci v Rádiu Junior, studium, rodinu a další aktivity?
    Děkuji za odpověď a přeji vše dobré!
    Čápová

  • Host chatu

    Dobrý den, měla jsem štěstí, že jsem měla holky až ve 32, resp. 42 letech, kdy už jsem měla kariéru rozjetou. Také desetiletý odstup mezi nimi způsobil, že jsem měla vlastně dva jedináčky :-) To se toho dá stihnout víc. Nikdy jsem neměla ráda průběžné učení (!!!), ale teď vstávám kolem šesté a do sedmi se učím. Pak budím dceru, vezu ji do školy a na cestě do rádia si opakuju, co jsem si zapamatovala. Divadlo můžu zkoušet už jenom po pracovní době - nejlépe monodrama, abych nebyla na nikom závislá - u mne doma v ateliéru. Hraju jen dvě představení: zájezdové monodrama Z deníku hraběnky M. a v Divadle Na Fidlovačce s úžasnými kolegyněmi řádíme v muzikálu Jeptišky. V divadle si odpočinu od rádia a naopak. Ale v ČRo jsem opravdu šťastná :-) Z.J.

  • Helena

    Hezký den, Zoro,
    vypadáte velmi exoticky. Nemáte nějaké cizokrajné předky?
    Helena

  • Host chatu

    Dobrý den. Přes střed Evropy se odjakživa proháněla různá vojska... :-) Z.J.

  • Markéta

    Dobrý den. Jak jste trávila prázdniny vy, když jste byla dítě? Co vás bavilo a do čeho vás rodiče museli nutit? A jak to mají vaše dcery?
    Pěkné letní dny prozářené sluncem přeje Markéta

  • Host chatu

    Dobrý den. Nejčastěji u prababičky nebo u prarodičů na venkově. Domácí zvířata, příroda, práce na poli... Mě snad nikdy nikdo do ničeho jako dítě nenutil. Maminka mě trestala zákazem činnosti - sedět na židli a VŮBEC nic nedělat. Když zjistila, že se zájmem počítám rozsvícená okna sídliště, vzdala to... Nenutím nikoho do ničeho, snažila jsem se holky zaujmout a rozvíjet to, co je bavilo. Vymýšlela jsem pro ně různé soutěže a bojovky, na které dodnes vzpomínají. A teď to dělám pro širší okruh dětí v Rádiu Junior. Vlastně jsem to dělala tehdy a dělám i dnes kvůli sobě :-))) Z.J.

  • víťa

    Dobrý den, paní Jandová., mile, Rád bych se zeptal, snad, malinko mohla by jste poodhalit, jaké pak, vysvědčení měla jste, jako bývalá studentka, mockrát děkuji za odpověď

  • Host chatu

    Dobrý den. Z češtiny, dějepisu, zpěvu, výtvarky, přírodopisu skoro stále jedničky, ale nevyhnuly se mi ani trojky a na gymnáziu jsem měla dokonce na vysvědčení tři jedničky, tři dvojky, tři trojky a tři čtyřky! Ale na obou vysokých školách, které jsem studovala a ještě studuju mám vše za jedna nebo za A - s výjimkou ekonomie, tu jsem měla za E, protože jsem si s ní nechtěla kazit prázdniny :-) Z.J.

  • víťa

    Příjemný den, paní Jandová, zajímalo by mě, zda-li pak můžete vysvětlit, jako vedoucí - dětského vysílání v Českém rozhlasu - Junior, proč pak, dlouhodobě jsem neslyšel, jako posluchač, toho-to působicího, jako moderátora a spisovatele, publicistu, herce, zpravodaje: pana Honzu Hergeta, který moderoval, jako moderátor, tom-to se vysílajicím, jako rozhlasovém pořadu= Klub Rádia Junior, předem děkuji za odpověď

  • Host chatu

    Dobrý den. Já bych ho v našem vysílání taky moc ráda slyšela! Ale Honza je editorem na Radiožurnálu a nemá na nás čas. Je to moc důležitá práce, baví ho moc, ale určitě se mu po nás stýská :-) Z.J.

  • MUDr. Alena Novotna

    Pekny den, pani Jandova!
    Mame doma takovou rozepri s manzelem ohledne maskota Radia Junior Usouna Rusouna. Ja tvrdim, ze ho mluvite vy, manzel je presvedcen, ze je to muzsky hlas (a nas syn si mysli, ze je to opravdove rozhlasove strasidlo :-).
    Mam pravdu ja, nebo manzel??
    Preji krasny den a hodne zdravi Vasi rodine!!
    MUDr. Alena Novotna

  • Host chatu

    Dobrý den. Pravdu má pochopitelně Váš syn! Nebo že bych ho mluvila já mužským hlasem??? Některá tajemství mají zůstat nevysvětlená... Z.J.

  • Vašek

    Dobrý den paní Jandová, máme zrovna debatu, zda klasický tábor ve stanech, kde děti pomáhají s úklidem a výpomocí v kuchyni a když táborák, tak se sběrem dřeva, bojovky a různé hry..i za cenu šrámů a boulí, nebo raději tábor se švédskými stoly a přehnanou hygienou ve skoropanelácích ? :-)
    U nás na Buštěhradě vyhrává vždy plně obsazený tábor s natrženými kaťaty a s tím že děti přijedou domů možná trošku špinavé a s rýmou,,když se Medard vyplní, ale plné dojmů a úžasných zážitků..Nedávno jsem slyšel názor jedné maminky, že by dítě do takové špíny, jako je les a louka u potoka dítě nikdy nepostala , můžeme vědět váš názor?

  • Host chatu

    Dobrý den. Přikláním se k první možnosti. Ostatně za 14 dní jdeme s mladší dcerou na kurz přežití. Smíme mít jen spacák, nůž a čelovku. Vymýšlím pro Rádio junior Dobrodružnou několikaměsíční soutěž, kde se různé tábornické dovednosti děti spolu s dospělými naučí. A nejenom to. Chci zapojit záchranáře, hasiče, policisty i instruktory přežití. Bude to zábava, ale všichni se dozvědí a zafixují hodně důležitých věcí. A trochu potrénují i mozek :-) Z.J.

  • GF

    Co zajímavého nabízí ČRo Rádio Junior pro děti o letoštních letních prázdninách?

  • Host chatu

    Dobrý den. Koukněte na naše webové stránky www.radiojunior.cz - je tam program vysílání i Prázdninový kalendář. Poprvé v historii budeme vysílat živě i v neděli mezi 19:00 a 20:00. Nedělní jízda bude plná písniček, povídání i soutěží. A děti mohou i do ní bezplatně telefonovat na 800 199 199 :-) Z.J.

  • GF92

    Když srovnáte dobu, kdy jste byla dítě vy a dnešná dobu - z hlediska letních prázdnich dětských, co si pomyslíte?

  • Host chatu

    Dobrý den. o prázdninách a volném času dětí rozhodují především rodiče nebo dospělí okolo nich. Jaké to dětem vymyslíme, takové to budou mít. Kdo se o děti opravdu zajímá, má přehled o tom, co je baví. Možná by dospělým pomohlo, kdyby si pustili náš pořad Atrium (každý všední den mezi 21:15 a 22:00). Je určen dospělým, kteří se chtějí lépe orientovat ve světě dětí. V pondělí máme téma z Linky důvěry, v úterý zdravý životní styl a zdraví, ve středu technologie a komunikace, ve čtvrtek výchova a škola a v pátek různé tipy na naši činnost. O prázdninách pouštíme nejzajímavější reprízy. Z.J.

  • MORTAR

    Co se zlepšilo změnou režimu na demokracii v ČR ohledně děstkých letních prázdnin a co naopak?

  • Host chatu

    Dobrý den. Myslím, že vždycky se najdou nadšenci - režim nerežim, kteří dětem vytvoří nádherné barevné dětství. Mně ho moji dospělí vytvořili a já se snažím o totéž s vlastními dětmi i s těmi svěřenými :-) Z.J.

  • víťa

    Dobrý den, paní Jandová., Chtěl jsem se Vás zeptat, jest-li pak, budete zvát, jako moderátorka a vedoucí - Junior, toho-to se nadcházejicího, jako letního táboru, pro děti a mládež: Multi Dance Campu 2016, který dělají, jako Pořadatelé - rodina Karochová Filippi, předem děkuji za odpověď

  • Host chatu

    Dobrý den. I letos tento příměstský tábor podpoříme a navštívíme s Rádiem Junior. A pochopitelně nejenom ten. Na různé prázdninové aktivity pro děti upozorňujeme pravidelně v našem vysílání :-) Z.J.

  • Roland

    Kdy budete vysílat i vy páni šéfradaktorko zorko?.Roland

  • Host chatu

    Dobrý den. Vysílám na střídačku s kolegyněmi pondělní Linku důvěry, nově to bude 3.7. od 19:00 do 20:00 Nedělní jízda, pro dospělé uvádím Atrium a na Dvojce zhruba 1x měsíčně v neděli moderuju Noční Mikrofórum :-) Z.J.

  • Jana

    Dobrý den, co si myslíte o názoru, že rádio je zastaralé médium? Může vlastně dětem, zhýčkaným televizí a internetem, ještě něco nabídnout?

  • Host chatu

    Dobrý den. Odpojením vizuálního vjemu musíte zapojit jiná centra mozku než obvykle, což je prospěšné. Má to navíc vliv na rozvoj fantazie a kreativity, např. při poslechu rozhlasových pohádek a her. Podle výzkumů jsou kreativní lidé úspěšnější a spokojenější v životě... Je to jiný druh komunikace. Naše dlouhodobé soutěže pospojovávají rodiny nebo školní týmy. Společná komunikace nad řešením různých složitých i zábavných úkolů je něco, na co děti později budou vzpomínat. Nechci připoutat děti k přístrojům, ale chci jim prostřednictvím Rádia Junior otevírat dveře do různých světů... :-) Z.J.

  • Parmenka

    Zdravím! Jaké jsou nároky na moderátory dětského rádia? Musí to být odlišné od těch dospěláckých, ne? Už jen kvůli tomu, že u dospělých bohužel slýcháváme vulgarismy a nespisovnou řeč. Díky, Parmenka

  • Host chatu

    Dobrý den. Především nabízíme bezpečné prostředí - jsme médium veřejné služby. Také korektnost informací. A snažíme se i o kultivovaný projev- nemusí to být vždy nutně spisovná čeština. Uvědomujeme si, že spoluvytváříme normy. Rozhodně nejdeme cestou komerčních médií, ale jistá volnost a zábava i na Rádiu Junior musí být. Pravidelně konzultujeme s odborníky naši činnost. Rodiče se nemusí bát svěřit nám své děti :-) Z.J.

  • Jana Ftípková

    Dobrý den paní šéfredaktorko, kdy vás už uslyšíme i mimo internet na klasickém FM a celorepublikově? Ani nevíte, jak bych vás uvítala občas v autě! Kdo o tom rozhoduje a kde mám psát prosby? :-)) Jana

  • Host chatu

    Dobrý den. Chce to digitální přístroj i do auta... Zatím zůstaneme internetovou a digitální stanicí s hodinou vysílání (19:00 - 20:00) na ČRo Dvojka. Do auta se Vám šikne v tomto čase i naše Nedělní jízda. Musíte si cestování naplánovat na tuhle dobu :-) Z.J.

  • Petr Slamný

    Dobrý den, omlouvám se za kontroverzní otázku, ale viděl jsem na Vás upoutávku na Facebooku a jako od člověka vzdělaného a pohybujícího mezi dětmi mne Váš názor velmi zajímá. Co říkáte na vyeskalovanou debatu ohledně inkluze ve školství? Podporujete takové snahy? Podle mého názoru máme školství, zejména první stupeň ZŠ, na vynikající úrovni a změn se moc bojím. Díky, Petr

  • Host chatu

    Dobrý den. Už je pozdě na podrobnější debatu. Inkluze je důležitá, ale musí být pro ni na jednotlivých školách podmínky - technické, ekonomické i personální. Nejsem si jistá, jestli příkazem - jako mávnutím kouzelného proutku - se to všude podaří. Především by se mělo myslet na konkrétní děti, rodiče i pedagogy. Z.J.

Foto: archiv

Autor: - red -

Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Šéfredaktor časopisu TÝDEN František Nachtigall.

Editorial
Nejlepší lékaři v Česku

Zahajujeme v Česku unikátní projekt, seriál, který by se dal zjednodušeně nazvat Nejlepší lékaři v Česku. Naši redaktoři po dobu několika měsíců hovořili... víceDiskuse (6)

Premiér Petr Nečas (vpravo) a ministr průmyslu Martin Kocourek.

Reformy
ODS žádá finanční ústavu. Vláda potřebuje pomoc opozice

Občanští demokraté chtějí, aby vláda do konce roku připravila ústavní zákon o rozpočtové kázni, zavazující vlády k vyrovnanému hospodaření. V příštím roce by... víceDiskuse (16)

Bohuslav Svoboda je kandidátem ODS na primátora Prahy.

Kandidát na primátora
Svoboda: Nebudu loutkou, to raději odejdu

Rozhovor Gynekolog a vysokoškolský pedagog Bohuslav Svoboda je kandidátem ODS na pražského primátora dva dny. O podpoře od premiéra Petra Nečase, o zákulisí svého... víceDiskuse (6)

Václav Klaus mladší, poradce ministra školství.

Byrokracie
Ani ministr školství teď nemůže učit, kritizuje zákon Klaus jr.

Rozhovor Ředitel vzdělávací společnosti PORG Václav Klaus mladší se v pondělí poprvé sešel s ministrem školství Josefem Dobešem. Z pozice jeho poradce má omezit... víceDiskuse (12)




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov