Chat TÝDEN.cz
Jaké jsou příznaky boreliózy? Ptejte se Ing. Petra Dymáčka

06.07.2018 07:30 Původní zpráva

Jaké důsledky má borelióza pro těhotenství? Jaké má nemoc příznaky? Jak probíhá léčba? Existuje prevence? Na tyto a další otázky odpovídal Ing. Petr Dymáček.

Ing. Petr Dymáček, Ph.D. je od roku 2008 místopředsedou občanského sdružení, nyní spolku Borelioza CZ z.s. Zabývá se lymskou boreliózou od roku 2002, kdy jí sám onemocněl. Ve spolku zajišťuje komunikaci s lékaři a státní správou, prezentuje na konferencích. Pracuje jako vědecký pracovník v materiálovém výzkumu na ústavu Akademie věd ČR.

Chat

  • SK

    Jaké jsou příznaky u boreliózy?

  • Host chatu

    Kromě prvotní charakteristické skvrny - migrujícího erytému, který se vyskytuje zhruba jen u poloviny případů jsou velmi variabilní, v prvním stádu podobné viróze, v pozdním stádu podobné kde čemu. Únava, poruchy imunity, stěhovavé bolesti kloubů, neurologické potíže jako závratě, brnění končetin, mozková mlha, arytmie a asi 100 dalších příznaků... Borelioza je po syfilis druhý velký imitátor. Doporučuji pečlivě pročíst záložku příznaky nemoci na stránkách borelioza.cz.

  • GF

    Jaké jsou nejhorší důsledky boreliózy?

  • Host chatu

    Podlomené zdraví, špatná imunita, zničený život a kariéra, často i mladých lidí, lidé končící na psychiatrických klinikách... sebevraždy. Až tam to může dojít. Prostě obrovské škody pro lidskou společnost.

  • GF

    Je nějaká komorbidita u boreliózy?

  • Host chatu

    • Často to bývají koinfekce z klíšťat, kromě arboviru klíšťové encefalitidy další tzv. zoonózy, nákazy mohou být mnohočetné. Po nějakém čase se můžou rozvinout různé typy autoimunit. Také není borelióza jako borelióza, je doposud objeveno asi 17 kmenů bakterie borrelia burgdorferi sensu lato, některé kmeny jsou k organismu velmi agresivní, některé vyvolají jen protilátky, ale téměř bez příznaků, pak jsou také borrelie co způsobují návratnou horečku především v Africe. Ale vzhledem k tomu, že používáte lékařské pojmy si zřejmě budete schopen přesnější odpověď dohledat sám.

  • SOD

    Kolik lidí trpí v ČR boreliózou?

  • Host chatu

    Podle oficiálních hlášení je to 3-6 tis. nových případů ročně. Tj. Oficiálně je v ČR několik desítek až stovka tisíc lidí s "přeléčenou" či vyléčenou LB. V roce 2015 přehodnotilo CDC počet nových případů lymské boreliózy v USA za rok z 30 000 případů na 300 000 případů. Tj. reálný stav v ČR může být i 10x vyšší, tj. podlé mého je mezi námi několik set tisíc až milion lidí, kteří prodělali nebo prodělávají LB, dost jich o tom ani neví a léčí se na něco jiného. Zdravotní a sociální systém toto stojí obrovské peníze nehledě na velké lidské utrpení.

  • DIS

    Jsou sklony k borelióze dědičné?

  • Host chatu

    Zde bych položil také otázku - jsou sklony k syfilis dedičné? Spíše jsou dědičné sklony k autoimunitě kterou LB často vyvolává kvůli podobnosti a variabilitě povrchových struktur této bakterie a některých lidských tkání. Po důkladném odstranění borrelií z organismu autoimunita často vymizí, k překvapení lékařů. A možná je tomu podobně i u jiných zejména vnitrobuněčných infekcí. To ale ukáže medicína v budoucnu.

  • DIS

    Proč lymská nebo lymeská borelióza?

  • Host chatu

    Obojí je z pohledu českého jazyka možné, tak jako borelióza nebo borrelioza potvrdil Ústav pro jazyk český AV ČR. Městečko Old Lyme, kde byla objevena je v USA a pro češtinu je běžné počešťování zahraničních názvů. My pacienti jakožto laici máme rádi počeštěné názvy narozdíl od lékařů, kteří se snaží působit důležitěji ;o)

  • Lada

    Dobrý den pane doktore Dymáčku,
    Velmi si vážím práce, kterou již mnoho let pro nemocné zaštiťujete. Protože ne každý z nakažených je dostatečně informován o novinkách v léčbě. Zeptám se. Z dohledatelných konferencí prosakuje na veřejnost zpráva, že prvotní léčba ordinovaná praktickými, infekčními lékaři v dávce 200mg Doxyciklinu je nedostatečná a měla by se zohlednit váha pacienta. Hovořilo se zde z úst lékařů o dávce 400mg. Můžete to trochu osvětlit a také možnost tuto informaci přes povolané lékaře, ministerstvo a spol zapracovat do Doporučených postupú.
    Proč asi máme tolik chronicky nemocných se můžeme domnívat. Děkuji

  • Host chatu

    Poddávkování časné léčby je určitě obrovským nešvarem dnešní medicíny. Bohužel medicína má obrovskou setrvačnost a trvá i několik generací než dojde byť i k drobné změně v zaběhnutých schématech. Budeme na toto nadále upozorňovat odpovědné instituce. Velký problém je také nedostupnost některých účinnějších léků než je Doxycyklin v ČR, zejména pro letní období, kdy působí potíže s reakcí na slunce a u jedinců, kterým působí žaludeční nevolnosti a překyselení. Nevím kde je zakopaný pes, ale v ČR nějak vázne dostupnost mnoha léků, které jsou běžně dostupné třeba v Německu. Ale teď pozitvní zpráva. Vzhledem k tomu, že se u dg. Borelioza namísto jediného kódu A69.2 chystá, za přispění mezinárodního konsorcia pacientů a vstřícných lékařů, kterého jsme také členy, poměrně radikální změna v klasifikaci kódů této dg. na asi 11 podskupin, doufám, že se v dohledné době dočkáme i smysluplných změn v doporučených postupech diagnostiky a léčby LB, za které je zodpovědná Společnost infekčního lékařství ČLS JEP.

  • Věra Hrivňáková

    Dobrý den, pane Ing. Dymáčku
    Začátkem června jste pro časopis týden uvedl, že víte o lidech, které borelióza dovedla až k sebevraždě. Mohl byste blíže popsat, jakými problémy tito lidé trpěli? Jak se projevují deprese u lidí s boreliózou?
    Dále bych se chtěla zeptat, zda se únava, bolesti kolen, úbytek chrupavky v kolenou a psychické problémy, mohou projevit po letech u přeléčené boreliózy.

    Velice děkuji za odpovědi a přeji mnoho úspěchů ve Vaší práci.

  • Host chatu

    Deprese jsou veliký problém u chronických onemocnění, kdy má člověk bolesti, patologickou dlouhodobou únavu nebo dokonce neurologické příznaky jako třeba závratě, mozkovou mlhu, výpadky paměti, podobné příznaky jako u Parkinsonovy nebo Alzheimerovy choroby. Každý reagujeme trochu jinak, ale pokud již stavy nejsou k žití, a lékaři nejsou ochotni či schopni pomoct, nezabírají ani opiáty, bohužel tito pacienti již většinou ztratí zcela důvěru ve zdravotní systém, často i své okolí, které je nechápe. Plně tyto lidi chápu, že udělají co udělají. Někdy je organismus již infekcí tak zachvácen že reakce na antibiotika jsou velice přemrštěné, tzv. Herxhemerovy reakce, organizmus je zaplaven toxiny. Tj. tito chroničtí pacienti obtížně snášejí léčbu. Situaci velice komplikují i koinfekce, zejména bartonelly, rickettsie, anaplasma, babesie, nemalaricka plasmodia a další třeba i tularémie. Zejména u bartonell jsou popsány případy výrazného vlivu na psychiku. Tyto mnohočetné infekce nelze léčit jen jedním lékem, ale je třeba dlouhodobější kombinované terapie a přizpůsobovat ji aktuálnímu stavu pacienta. Jinak doporučuji přečíst dotaz i velmi fundovanou odpověd např zde: http://www.umirani.cz/diskuse/smrt-...

  • Jar

    Borelioza je označována jako multisystémové onemocnění. Berou to lékaři dalších odborností v úvahu při vyšetřování pacientů?

  • Host chatu

    Ješte k předchozí tazatelce, u druhého dotazu bych se zaměřil na znovuvyšetření protilátek zejména metodou Westen Blot, zvážil bych i vyšetření koinfekcí k LB a v případě pozitivity léčbu vhodným kombinovaným protokolem u kloubních potíži např. dle prof. Samuela Donty kombinací makrolidu a hydroxychlorochinu. Pro Jar: Většina lékařů by toto měla vědet, problém je však ve zdravotním systému. Takový multisystémově nemocný pacient koluje mezi lékaři různých odborností (většinou obvodní, pak infektolog, neurolog, dermatolog nebo revmatolog podle toho kam to sedne, dále mohou následovat, ortoped, oftalmolog, kardiolog, imunolog, endokrinolog a další odb., (každý si řeší jen tu svou škatulku) a po letech infekce a chronických zánětů to bohužel často končí u psychiatra nebo dokonce onkologa. Protože pacient během tohoto kolečka už tam či onde dostal, pár krabiček antibiotik, v případě objektivních nálezů někdy i infuze tzv. "silných antibiotik", je borelióza považována za "přeléčenou" , (ale dle našich poznatků ne za vyléčenou) a příčiny se začnou hledat jinde. Ona se většinou najde nějaká následná či zástupná diagnóza, ať již rozjetá autoimunita, či psychické následky onemocnění, na které se dnes mnohé svádí. Je to v hodně případech smutná pouť pacienta českým zdravotním systémem. Řešením by mohlo být vybudování komplexního centra pro nemocí z klíšťat či vektorové nákazy, tzv. zoonózy, kde by byli lékaři z těchto oborů, kteří by chtěli a uměli rychle a efektivně spolupracovat. Bohužel ani několik našich jednání na ministerstvu zdravotnictví a s infektology k tomuto směru řešení situace zatím nepomohlo. Nadějnější se jeví jednání s imunology, uvidíme co přinese čas.

  • JR

    Chtěl bych se zeptat, jak se dají zjistit borelie, které se uhnízdí například v kloubech.

  • Host chatu

    Borrelie se v kloubu nejjednodušeji dají zjistit vyšetřením výpotku z kloubu (pokud je kloub výrazněji oteklý) na DNA borrelií pomocí metody PCR. Další metodou může být vyšetření vzorku z chrupavky pod mikroskopem na přítomnost živých borrelií, to se ale prakticky nedělá neboť to je nekomfortní a invazivní zákrok pro pacienta. Je též minimum ortopedů, kteří by se zabývali hlouběji boreliózou. Při dlouhodobých nebo opakovaných otocích kloubů bez jasnějších příčin je třeba naléhat na ortopeda, aby místo "vylití výpotku do odpadu" jej raději zaslal na PCR vyšetření do NRL pro LB ve Státním zdravotním ústavu v Praze, nebo do některé z komerčních laboratoří. V SZÚ je cena i pro samoplátce asi 1400 Kč, samozřejmě rozumný lékař by to měl udělat na pojišťovnu.

  • Molka - babinka

    Dobry den pan doktor Dymacek,
    napred Vam dakujem za Vasu pomoc aj boreliotikom na Slovensku. Bola som snad prva, komu Ste Vasimi cennymi vedomostami a radami pomahali v liecbe.
    Prosim, aky je Vas nazor na informacie, ze boreliozu okrem kliestov prenasa aj iny hmyz- napr. komare?
    Dakujem.

  • Host chatu

    Děkuji za zajímavý dotaz a zdravím Vás na Slovensko. Mnoho lidí zaznamenalo skvrnu - migrující erytém nejen po klíštěti, ale i po poštípaní hmyzem jako muchničkami, ovády či komáry. Komáři zcela jistě mohou nasát a obsahovat borrelie, mimo řady dalších patogenů, to již bylo vědecky prokázáno. Jasný důkaz však chybí, že je mohou přenést do hostitele na kterém takto nakažení komáři sají. Ale mechanický přenos např. zamáčknutím nakaženého komára na kůži pokud obsahuje nakaženou krev je poměrně reálný. Borrelie bohužel mají velice dobrou schopnost provrtat se všemi vrstvami kůže a infikovat lidský organismus z jejího povrchu. Empirických pozorování nákazy od komárů máme spousty, ale zatím chybí vědecký důkaz a přesné vysvětlení, jak by mohli komáři nakazit člověka sáním krve. Já osobně jsem přesvědčen, že to možné je, zejména pokud třeba sají na nakaženém člověku, jsou vyplašeni pohybem spícího a pak záhy sednou na druhého člověka ve stejné místnosti, ale bude ještě nějakou dobu trvat než se toto podaří experimentálně prokázat.

  • Georg

    Dobrý den,zajímalo by mě,jestli mohu dostat borélie do těla darovanou krví,,transfuzí,od nakaženého dárce ?
    Nacházejí se borélie,kromě krve a mozkomíšního moku také i jinde ? Třeba v močí,slinách,slzách a třeba i ve spermatu ?
    Existuje riziko že nákaza se přenáší i pohlavním stykem ?

    Děkuji za případné odpovědi.

  • Host chatu

    Zajímavý a aktuální dotaz. Nejsem si vědom vědecké studie, která by toto prokazovala u transfuzí u lidí, ale u myší toto bylo prokázáno. Z toho se vyvozuje, že je přenos možný i když není dosud u lidí potvrzen. Proč se výzkumníci věnují více myším než lidem? Asi z pohodlnosti. Situace je tak velmi paradoxní. Když se koncem 80tých let americký lékař, patolog Alan McDonald zeptal vědecké komise, zda by osobně přijali krev od dárce s pozitivním testem na LB všichni mu odpověděli že nikoliv. Když však měli rozhodnout zda má být krev od těchto dárců zničena tak to nedoporučil nikdo z nich. Řekl bych, že i vědci v komisích mohou být sobečtí a krátkozrací tvorové. K dalším dotazům - v tělních tekutinách borrelie nemají moc co žrát, potřebují především kolagen. Menší množství se jich tam ale může vyskytovat, tj. jsou prokázané občasné nálezy ve většině tělních tekutin včetně spermatu, přenos pohlavním stykem je tedy zřejmě možný i když ne asi tak častý jako u syfilis.

  • Telecký

    Pěkný den,
    Prodělal jsem borreliosu, byl jsem léčen ATB. Ale protože mám stále vysoké titry IgG a IgM proti borreliose jsem opakovaně dlouhodobě léčen antibiotiky a nemám žádné potíže. Existuje nějaká jiná laborat. diagnostika než sérologie, např. PCR.
    Děkuji za odpověď.

  • Host chatu

    Pokdu nemáte absolutně žádné potíže, nechápu proč Vás lékaři nutí do léčby? Je na Vás, zda se na léčbu cítíte nebo ne. Ano PCR existuje, je to velmi specifický test, ale má malou výtěžnost, tj. může vycházet falešně negativní z důvodu příliš malého množství přítomé DNA bakterie. Ale pokud byste byl borreliemi prolezlý od hlavy až k patě, potíže byste jistě měl a PCR by mohlo vyjít pozitivní. Ješte existuje i test tranformace lymfocytů tzv. LTT test, který zatím není v ČR standardně používán, ale který ukáže jak na infekci reaguje v daném okamžiku imunita. Je možné jej provést např na pracovišti na Slovnensku viz borelioza.sk, nebo BCL Clinic v Augsburgu. Začínají s ním i v lab. Agel Nový Jičín.

  • Novák

    Zdravím,
    je borreliosa nakažlivá od člověka na člověka nebo zvíře ? Dá se borreliosa vyléčit ? Jaké jsou krátkodobé a dlouhodobé komplikace borreliosy ? Existuje vakcinace a nebo jiná prevence ? Dá se klíště vyšetřit na přítomnost borreliosy ?
    Děkuji za odpověď

  • Host chatu

    Ano velmi pravděpodobně je přenosná a to různými způsoby. Od poštípání blechou, po pohlavní či vrozený přenos. Není to tak časté jak u pohlavních nemocí, ale riziko přenosu určitě existuje. Vakcinace pro lidi zatím není, existuje pro psy a koně. Vědci usilovně pracují na vývoji humanní vakcíny, ale má to mnoho úskalí. Klíště lze vyšetřit velmi spolehlově, je několik komerčních laboratoří v Brně či Českých Budějovicích, vice info je na borelioza.cz.

  • Michal

    Dobrý den,

    existuje nějaká souvislost s neplodností a lymeskou boreliózou?

    S pozdravem

  • Host chatu

    Asi nelze ospovědět pouze stručně. Větsinou se jedná o souběh několika problémů, ale infekce v močopohlavním traktu muže či ženy toto mohou způsobovat. Borrelie byly v literatuře prokázány jak ve spermatu tak ve veginálním sekretu. Vliv na plod pokud se k němu infekce dostane bývá fatální. To jestli se k němu dostane závisí na mnoha faktorech. Největší riziko pro matky je nakažení v prvním trimestru. Pokud je matka nakažena již před početím nebo jsou nakaženi oba rodiče je to velmi individuální a může to vést jak ke zdravému dítěti, k různým stupňům postižení plodu i k potratům. Je to sázka do loterie.

  • Věra

    Dobrý den, je borelioza smrtelná nemoc? Děkuji

  • Host chatu

    Většinou nedochází k akutním úmrtím, ale člověk zemře na postupný rozklad imunity a celého organismu. Problém jsou chronické záněty, které nezvyšují např. CRP ani sedimentaci, následná autoimunita, útrapy pacienů viz. dotazy výše.

  • Petra

    Zdravím vás pane doktore. Jak to vypadá s boreliozou ve vědě? Daří se nějak najít účinnou pomoc? Děkuji

  • Host chatu

    Podle nás pacientů je vývoj v infekční medicíně příliš pomalý a zdlouhavý. Již nyní lze účinně kombinovat různé léky, byliny a postupy imunomodulace jak perzistentním infekcím čelit. Ale mám pocit, že infektology, zajímají jen aktuní smrtelné nákazy, a ty co se snadno šíří mezi lidmi. Borelioza bude asi v budoucnu doménou imunologů.

  • JB

    Začátkem srpna 1993 jsem měla přisáté klíště pod kolenem, po třech měsících jsem zjistila velkou růžovou skvrnu (průměr asi 25 cm). Dostala jsem 1 dávku antibiotik a byla mi odebrána krev, skvrna zmizela, lékařka mi oznámila negativní výsledek odběru krve. Od roku 1997 mám neustálé potíže s pohybovým aparátem (bolesti v kolenou, na páteři, zadní části nohou, chodidel atd) Bolesti se stěhují, chůze bez bolesti neexistuje, bolesti mám i při spaní, někdy i v klidu. Mohly by tyto bolesti souviset s rokem 1993? Děkuji za odpověď.

  • Host chatu

    Ano souviset to zcela jistě může. Nechte si udělat testy Western Blot, PCR z krve a moči, pokud jsou klouby oteklé tak i zvýpotku. S dignostikou Vám mohou pomoci v SZU v Praze nebo na borelioza.sk viz odpověďi výše.

  • Petr Kukaň

    Dobrý den. Važím si Vaší osvětové práce a děkuji Vám za ni. Jak dlouho může současný zdravotní systém lhát veřejnosti? Co je možno dělat, jak pomoci, aby lékaři konečně nelhali, nebagatelizovali, přiznali problém? Zaměřili se na prevenci, diagnostiku a společně hledali možnosti léčby? Řešili příčinu, nikoliv následky strašlivé nemoci s názvem Lymeská borrelioza. Když se člověk pozorně dívá kolem sebe, musí vědět, že chronické infekce jsou velkým civilizačním problémem. Tolik kulhajících, "tenisových loktů", bolesti zad, hlavy, "psychicky nemocných". Tolik maserů, tolik antidepresiv, tolik psychosomatiky. Jinými slovy -tolik lži. Jak pomoci, aby se jsme se jako společnost konečně podívali pravdě do očí, normálně ji vyhodnotili a pokusili se ji normálně řešit? Moc děkuji a přeji vše dobré. Petr Kukaň

  • Host chatu

    Bohužel popsal jste to zcela přesně. Současná společnost je hodně o přetvářce, alibismu, penězích, zisku. Je to prostě hluboká krize západní kultury a společnosti. Na Hippokratův slib se často zapomíná. Ale ne všichni to dělají záměrně, systém lékaře nutí dělat věci - třeba administrativu, kterou dělají na úkor své odbornosti. Takže i ti upřímní a féroví jsou často semleti systéměm.

  • Markéta

    Jaká je pravděpodobnost přenesení viru z infikovaného klíštěte? Je to automatické po přisátí, nebo lze tuto možnost eliminovat rychlým odstraněním klíštěte bez dráždění, popřípadě klidně šetrným vyškubnutím a následným důsledným vydezinfikováním rány třeba jodisolem? Díky!

  • Host chatu

    Virus je klíšťové encefelitidy. Tam je nákaza rychlá v řádu do hodiny po přisátí. U bakterie borrelia burgdorferi se říká 24h od přisátí. Ale některé práce např. u myší odhalily nákazu do cca 2h. Je potřeba ostranít klíště co nejrříve. Můžete vydezinifikovat i celé přisáté klíště Jodisolem odstratnit vikláním (nemačkat jej pinzetou) nebou spec. kartou z lékárny a pak vydezinfikovat ranku znovu.

  • Honza

    Dobré ráno
    Mluví se v diagnostice o falešné pozitivitě. Ta se doktorům vždy hodí.
    Jsem pacient, který nemá žádné protilátky v současně použitých testech i přes opakovaný erytem. Jsem pozitivní v Pcr a to opakovaně. Ale toto vyšetření jsem si vše platil. Můj případ spadl tzv do neléčené boreliozy. S trvalými následky. Co udělat, aby se počítalo i s takovými případy. Existují statistiky seronegativity? Tito lidé jsou odsouzeni a stigmatizováni psychiatricky. S díky a pozdravem H.

  • Host chatu

    Pokud jste pozitivní v PCR je to jasný důkaz přítomnosti infekce v těle. Plus erytem (vyfotit) je už dvojitě 100% potvrzená diagnóza. Protilátky se nemusí někomu tvořit. Takoví lékaři by měli vrátit diplom. Bohužel takoé statistiky nikdo nevede.Napište stíženosti na ČLS JEP a Lékařskou komoru. Pokud se nebudou jednotliví pacienti ozývat - jedině v množství je síla, tak se to dál nikam neposune.

  • MS

    Dobrý den,
    trpím dnavým onemocněním. Někdy se však stane, že bolesti a otoky se stěhují poměrně v krátkém časovém období z kloubu na kloub, trpím při tom zvláštní úzkostí a jako dna mi to vůbec nepřipadá. Klíšťat jsem měl za život desítky a rodina je na onemocnění z klíšťat citlivá (děda encef-obrna, strýc v jednom roce encef-úmrtí, matka borel-oslabení, přeleéčeno). Myslíte, že takto může u mne dna s boreliozou koexistovat?
    Máte zkušenosti s homeopatickou léčbou? Slyšel jsem o pozitivních ohlasech.

  • Host chatu

    Pokud nepomáhá léčba dny a potíže josu jak popisujete může to být souběh s LB. Vyšetřit a léčit viz výše. S homeopatii nemám zkušenosti. U chron. infekcí myslím že to bude slabé.

  • Janamarie

    Myslíte, pane inženýre, že je rozdíl mezi syfilidou a boreliozou? Spirochety jsou si podobné. Syfilis je vážná nemoc, která postupně zničí celé tělo, Borelioza je dle infektologů lehce léčitelná, nic nedělající, bagatelizovaná. Na druhou stranu jsou její následky stejné jako u syfilidy.

  • Host chatu

    Rozdíl tu je v původci, ale pozdní stádia těchto nemocí jsou obě devastující. Problém je že u LB není prokázán přenos z člověka na člověka, takže se nebere jako tak vážná epidemiologická hrozba. Před 20ti-30ti lety ji infektologové brali podstatně vážněji.

  • Aneri

    Dobrý den,
    myslíte, že je LB přenosná z matky na dítě? Lékaři to však popírají přesto, že záznamy si vedou, že matka má LB, syfilidu, chlamydie trachomatis a pod. Jaký je Váš názor, prosím? Děkuji

  • Host chatu

    Ano, bohužel jsou případy popsané v literatuře. Lékaři by měli takovýmto případům věnovat velmí zvýšenou péči.

  • Irena

    Dobrý den, myslíte, že je normální, že státní zdravotnictví nedělá testy pacientům na různé koinfekce LB / babesie, riketsie, bartonela,, anaplasma,...../,neuznávají je, neumí je ani vyhodnotit? I tyto koinfekce způsobijí dle mého názoru zdravotní potíže. Proto si musí pacienti, kteří jsou odmítáni platiti testy sami za hotové, případně se sami léčit. Lékaři si nás přehazují, vyšetřují, mnohdy neléčí.V lepším případě jsme pak odesílaní na psychiatrii. Jaký je Váš názor, prosím?

  • Host chatu

    Šetření na nepravém místě, nedostatek informací na lékařských fakultách, mnoho dlaších faktorů je příčinou tohoto stavu. Lékaři jsou přetížení, nemají na pacienta dostatečný čas,někdy je lékař spíš úředník a limity pojišťoven omezují škálu vyšetření. Také nam klesá imunita vlivem zamoření životního prostředí. Je to problém celé lidské civilzace.

  • IP

    Dobrý den, pane inženýre, bojujete za pacienty s LB, což je velmi záslužná činnost, za kterou Vám děkuji. Jste prostředníkem mezi nemocnými a lékaři. Jsou na základě rozhovorů nějaké změny k lepšímu stran léčby LB nebo lékaři odolávají přijmout fakt, vědců a odborníků, že problém s léčbou LB je daleko složitější, než dnes připouští lékaři ? Váš názor,prosím.

  • Host chatu

    Většina zodpovědných strká hlavu do písku. Ale jsou vyjímky, velmi mě potěšil zájem imunologů z Olomouce o vytvoření komplexního centra pro pacienty s LB. Je to ale ještě trnitá cesta, protože podpora z nejvyšších míst zatím není v dohledu.

  • Konečný

    Zdravím,
    Prodělal jsem borreliosu a lékař mi řekl, že jsem vyléčen. Existuje nějaký laboratorní test, který může potvrdit mé vyléčení ? Jelikož bolesti kloubů mám stále, někdy i migrující exantém. Existuje nějaký test, který by potvrdil, že kloubní obtíže mi způsobuje borreliosa, nebo který by potvrdil, že jsem vyléčen.
    Velmi moc děkuji za odpověď

  • Host chatu

    PCR, LTT, soukromé ambulance v Praze či Bratislavě, více info na diskusi borelioza.cz. Bohužel za nemalé peníze. Zkuste SZU jako samoplátce, z exantému odebrat vzorek u dermatologa a poslat tam. Pokdu jsou otoky klobů tak vyšetřit výpotek PCR tamtéž.

  • Lukon

    Dobrý den,
    chtěl bych se zeptat, jaká je zkušenost členů sdružení s diagnostikou boreliózy a případných koinfekcí, a účinností léčby běžně nasazovanou lékaři, obojí podle doporučených postupů

  • Host chatu

    Mnoho členů sdružení absolvovalo tzv. samoléčbu, léčbu si víceméně řídili sami podle kombinovaných ATB protokolů vyvinutých zahr. odborníky. Je to pro lékaře v ČR nezvyklé a těžko se s tím smiřují jen sledovat pacienta, který si řídí dávkování leků sám, ale v případě LB je to velice účinné. Běžne doporučované postupy fungují cca u 80% pacientů. Zbylých 20% by potřebovalo individualizovanou léčbu. Více třeba v této přenášce: https://www.youtube.com/watch?v=ejq...

  • Uzel

    Zdravím,
    prodělal jsem borreliosu a byl jsem léčen 3 týdny ATB. Stále mám bolesti kloubů a velkou únavnost. Mám vysoké titry protilátek IgG, IgM proti borreliose, ale lékař mi tvrdí, že jsem vyléčen. Mám i časté bolesti hlavy. Na jakého odborníka bych se měl obrátit. Bojím se o své zdraví.
    Děkuji za odpověď

  • Host chatu

    Boreliza byla přeléčena ale zřejmě ne vyléčena. Lékař by měl léčit do vymizení příznaků, pokud Vás chce vyléčit. Otázka jestli je jeho léčba dostatečná. Razantní léčba je dostupná v soukromých ambulancích v Praze či Bratislavě více info v záložkách a diskusi na borelioza.cz či borelioza.sk

  • Tornádo Lu

    Dobrý den,
    znám mnoho vyléčených pacientů tak na 90%, spirochet se asi již nikdy nezbavíme., Ale vyšetření i léčbu si hradili sami tady či v zahraničí. Proč nejsou toho schopni naši lékaři? Je faktem, že uzdravení se neléčili jen monoterapií, ale léčbou kombinovanou. Na komplikované případy standardní léčba nezabírá, proč nemají všichni stejné šance?

  • Host chatu

    Taky si pokládám často toto otázku, proč třeba v ČR nemáme lékaře, kteří jsou členy ILADS (www.ilads.org) Mezinárodní lékařská společnost pro boreliózu a koinfekce. Asi je to málo odvahy, pohodlnost, alibismus, necitlivě nastavený zdravotní systém, bude toho více. V Německu mají vlastní společnost DBG je tam 200 lékařů, v Polsku aspoň 30. Nevím zda je někdo perzekuuje nebo ne. V ČR byl jeden, pár let a skončil. Úspěchy se v ČR neodpouštějí.

  • Luboš

    Ptám se , jak je možné ,že někteří lékaři nedbají toho co jim nemocní pacienti a je jedno s borelliozou nebo chlamydiovou infekci říkají , dávno mám pocit ,že si neumí poradit a tak to "hrají do autu".
    Děkuji

  • Host chatu

    Viz dotaz výše.

  • Hana Blažková

    Pane inžen, Vy sám jste již zcela vyléčen? Nemáte žádné zdravotní problémy ? Léčil jste se za státní peníze, za své, tady nebo i jinde? Děkuji za odpověď.

  • Host chatu

    Podle testů WB, LTT a měření "jistými pro lékaře neuvěřitelnými metodami" vyléčen nejsem. Ale je to k žití, stav je tak na 80-90% kolísavý než před infekcí, ale je to potřeba hlídat a průběžně léčit. Zpočátku jsem se léčil za státní peníze, pak už za svoje, dá se říci samoléčba se sledováním lékařem. Měl jsem velmi empatickou obvodní lékařku, která měla případ LB v rodině. Nyní zkouším léčbu nové generace, která jestli pomůže tak o ní časem rád něco zveřejním.

  • Leda

    Dobrý den.
    Ve společnosti je alarmující přehlíživost, naprostá bagatelizace následků neléčené, nebo špatně léčené L.boreliozy. V okolí mám 2 případy naprostého zoufalství mladých lidí. Bez opory lékařů, bez možnosti dosáhnout na invaliditu. U těch lidí opravdu hrozí sebevražedné jednání.Poslední oporu tito lidé vyhledali na webu o LB. Jedna Želbohu pozdě. Vzala si život. Pane Dymáčku spojte síli s ochotnými lékaři aby k takovým tragediím nedocházelo. Je třeba zapojit média, politiky. S pozdravem a děkujeme za Vaše snaženi.

  • Host chatu

    Ano máte pravdu jsou to hrozné lidské osudy. Komplexní centrum alespoň jedno v ČR, kde by lékaři pacientům mohli pomoci na jenom místě by bylo potřeba jako sůl. Budeme dělat co je v našich silách aby se to pohnulo k lepšímu.

  • Procházková

    Zdravím,
    lze spirochetu prokázat v biologickém materiálu např. metodou PCR DNA a tím jednoznačně určit infekci borreliosou ? Nebo například elektronovou mikroskopií z tkáňové biopsie ? Za jak dlouho od kousknutí klíštěm při jeho infekci jsou pozitivní protilátky v krvi ? Tedy jak časovat serologické vyšetření při možné borreliose - bolesti kloubů a erytém.
    Děkuji velmi za kvalifikovanou odpověď

  • Host chatu

    Ano lze, u PCR má to svá úskalí, množství DNA nemusí být dostatečné nebo se špatně načasuje odběr.Vyšetření v komerčních lab. je poměrně drahé. Elektronová mikroskopie, časově a odborně náročná, zde bych vyzdvilhl usilí bývalé dlouholeté vedouci NRL dr. Dagmar Hulínské a jejích následovníků v SZÚ. Protilátková odpověď má určité zpoždění, asi 3-6 týdnů pro IgM a 2-6 měsíců pro IgG. Lidé ovšem tvoří protilátky velmi individuálně, podle toho v jakém stavu je imunita. Erytem ohraničený s centrálním výbldenem je jasný důkaz LB, není třeba serologie pro indikaci léčby - NEČEKAT.

  • Irena

    Měl by jste se za sdružení zeptat, proč ve zdravotnictví pracuje tolik doktorů či sester, kteří jsou pak na nemocné, kteří hledají pomoc v nouzi nejvyšší, neurvalí, arogantní, netaktní a o slušném chování evidentně nic neví. Proč to zdravotnictví toleruje? Pacienta nezajímá, kolik vydělávají či kolik mají směn. Chudáci doktoři jistě nejsou!

  • Host chatu

    Bohužel vím i o případech zdravotníků s pozdní LB, sestry, kterým nebylo se strany kolegů adekvátně pomoženo. Je to o principu sytý hladovému nevěří.Osobní zkušenost je nepřenositelná. Bohužel morální kvality mnoha zdravotníků nejsou tam kde by měly být. A problém je ve zdravotním systému. Pacient není klient, klientem je v podstatě pojišťovna.

  • Jája

    Proč je jediná možnost, jak člověk v zoufalém, zanedbaném stavu neléčení či léčby pozdní, pouze psychiatrie? Protože tam se dá uhrát vše? Jenže antidepresiva ani jiné oblbováky podstatu neléčení LB či jiné infekce neřeší! Mnohdy to končí tragicky a já se nedivím, když pacient napadne či zabije doktora. Je to jen následek léčby špatné, končí pro něho celý život bez ohledu na věk, neměl jinou možnost. Tímto by se měli doktořui zabývat.

  • Host chatu

    Určite zajímavý podnět. Pošlu odkaz na tuto diskusi a konkrétně Váš dotaz vedení ČLS JEP:

  • Delver

    Proč nás lékaři nutí do lumbálních punkcí, když se z nich většinou nic nezjistí? Jen proto, že pojištovna toto vyšetření dobře platí! A poté stejně neléčí. Jak můžou být léze na mozku a pacinetovi, který potíže má, LB má, je tvrzeno, že je zdravý!? Je to mrhání peněz pojištovny vyšetřením a neléčením.

  • Host chatu

    Ano je tomu tak. Borrelie či protilátky v likvoru se najdou jen v případě že jsou b. většínou kmen garinii v centráním nervovém systému. Ale mohou být i v periferním nervovém systému a tm je žádné vyšetření livoru nenajde. Navíc lékaři často šetří a udělají jen základní vyšetření ELISA, místo WB a PCR, vyšetření na koinfekce herpesviry atp.

  • Kadraba

    Zdravím,
    má se vůbec sérologie na borreliosu odebírat, když nepomůže v určení nemoci, ani nemoc nevyloučí, ani nemoc nepotvrdí, ani není nápomocná s určením aktivity onemocnění, asi 10 % zdravé polulace je pozitivní. Kolísání titrů nic nevypovídá atd. Navíc je vyšetření enormně drahé v tisícových ekvivalentech, čili cost/benefit se limitně blíží nule.
    Děkuji velmi za Váš kompententní názor

  • Host chatu

    Určitě je dobré sledovat dynamiku protilátek po léčbě, asi tak 1x za rok. Pokud neklesájí titry protilátek je potřeba se zabývat proč a zda má pacient stále potíže. Pak jsou nové metody které do toho zapojit PCR LTT. Není na místě šetřit na testech ani léčbě, protože chronicky nemocný člověk je obrovskou zátěží pro společnost nehledě na jeho utrpení.

  • Tyna Maryna

    Proč tak málo doktorů ví o spojitosti u LB - infekčním a neurologii? Každý doktor si hraje na svém písečku a nikdo pak nevidí člověka komplexně. Proč není povinné doškolování doktorů? Je to nutnější, jak u obnovy svářečského průkazu!

  • Host chatu

    Chyba v systému západní medicíny. Máme na všechno specialisty a komplexně se na člověka zapomíná dívat. Lékaři samozřejmě absolvují celoživotní systém vdělávaní, jde o to, zda není špatně nastaven.

  • Malinká

    Zeptejte se za sdružení na ministerstvu, proč udělali ze zdravotnictví byznys. Už to není o hledání příčiny nemoci a léčbě, teď je to o tunelování pojištoven a neléčení.

  • Host chatu

    Ano souhlasím, ale pachatel na ministerstvu se Vám dobrovolně nepřizná :o/

Foto: archiv

Autor: - red -

Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Paraziti
Klíšťata hrozí lidem i zvířatům, nebezpečí infekcí roste

Poslední roky testování parazitů na přenositelné choroby ukazují, že každé čtvrté testované klíště bylo nakažené nakažené! Nejčastějšími chorobami, které... více

Ilustrační foto.

USA
Pentagon prověří experimenty s klíšťaty. Šlo o biologickou zbraň?

Americká Sněmovna reprezentantů uložila Pentagonu prověřit, zda za rozšířením klíšťat infikovaných lymskou boreliózou nestojí experimenty armády s biologickými... více

Sběr klíštěte pomocí pinzety.

Nelichotivé prvenství
Česko vede žebříček v počtu případů klíšťové encefalitidy

Aktualizováno 23.05. 16:32Česko mělo loni nejvyšší počet případů klíšťové encefalitidy ze zemí Evropské unie. Případů bylo 712, což je nejvyšší počet od roku 2011. Víc nakažených ve... více

Klíště, záludný zabiják.

Malý parazit
Klíště, záludný zabiják. Může člověka dovést až k sebevraždě?

Původní zpráva Vážné zdravotní komplikace, úmrtí, a dokonce sebevraždy mají na svědomí klíšťata, malí parazité, o nichž s odporem psal už Aristoteles. Česko přitom bez... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov