Proces s VV
Kalousek se ptal, jestli jsou ve VV jen debilové, řekla Kočí

05.04.2012 08:35 Původní zpráva Aktualizováno 05.04. 15:15

On-line

  • 08:20

    Dobrý den, vážení čtenáři, vítáme vás u pokračování on-line reportáže ze soudního líčení s Vítem Bártou, Jaroslavem Škárkou a Kristýnou Kočí v kauze údajné korupce u Věcí veřejných.

  • 08:39
    Jaroslav Škárka
    Škárka a jeho obhájce nevyužili práva na odročení řízení, přestože jim hrozí, že Škárkův trestný čin bude překvalifikován. Závěrečné řeči tak proběhnou podle plánu zítra.Vypovídat začíná první ze dvou dnešních svědků, plzeňský kmotr ODS Roman Jurečko.
  • 08:46
    "Se Škárkou mě seznámil pan Bárta," vypověděl Jurečko. Na schůzku za tehdejším ministrem dopravy Vítem Bártou se spolu s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem dorazil proto, aby Bártu varoval před podivným chováním někdejšího primátora Plzně Rödla, o kterém se uvažovalo jako o šéfovi krajského Ředitelství silnic a dálnic.
  • 08:46
    "K plzeňskému klubu VV jsem měl stejný vztah jako ke klubu ČSSD nebo TOP 09." Jurečko tak odmítá včerejší slova někdejší regionální manažerky ODS Kateřiny Jankové o tom, že před komunálními volbami ovládal plzeňské "véčkaře".
  • 08:54
    Jurečko zábavně popisuje schůzku s Bártou na ministerstvu dopravy. "Pamatuju si, že jsem po cestě viděl několik soch Napoleona. A pamatuju si manžetové knoflíčky pana Bárty, protože byly ve tvaru žraloka."
  • 09:02
    Vít Bárta
    Jurečko se pokusy o křížový výslech nenechává znervóznit ani od Bárty, ani od jeho advokáta Chudoby. Neví, co to znamená se s někým stýkat často nebo zřídka, neví, zda s někým vedl řeči o rozštěpení poslaneckého klubu VV, neví ani, co to je rozštěpení. A tak se Bárta ptá už co možno nejkonkrétněji: "Venčil jste někdy s panem Škárkou psa?" Ano, Jurečko se Škárkou psa venčil.
  • 09:14
    Jurečko odmítl, že by stál za údajným loňským pokusem rozvrátit vládu. Na omluvu od poslance VV Michala Babáka, který to v médiích několikrát zopakoval, prý stále čeká.
  • 09:17
    Jurečko popisuje, jak při společném venčení psů se Škárkou upadal jeho psychický stav. Spolupráce s VV podle Jurečka funguje podle hesla "Pomáhám ti tak, že na tebe něco mám," naráží plzeňský boss na sledovací praktiky bývalé Bártovy agentury ABL.
  • 09:19
    Jurečko s Bártou se hádají o to, kde se poprvé potkali. "Naše první schůzka proběhla v Obecním domě, a to bych přísahal na svého psa," ukazuje Jurečko na obvyklé místo dostaveníček pražských šíbrů Romana Janouška nebo Tomáše Hrdličky. Bárta si na to nepamatuje.
  • 09:24
    Vít Bárta
    Bárta odmítá, že by v salonku na ministerstvu dopravy vystavoval sochy Napoleona. "Jediné, co tam je, je kmotrovský samopal, který jsem dostal, abych mohl bojovat s kmotry."
  • 09:31
    Kristýna Kočí
    Do jednací síně přichází svědčit Kristýna Kočí.
  • 09:35
    Kristýna Kočí
    "Velmi se omlouvám panu ministru Jankovskému, nikdy nebylo mým záměrem pana ministra Jankovského nahrávat," vypravuje Kočí o pokračování nahrávky proslulé WC porady.
  • 09:36
    Vít Bárta
    Slova "Víta Bártu odpálím" podle Kočí odkazují na následný rozhovor v Mf Dnes. Poslankyně jeho znění přinesla soudu jako důkaz. Kočí v rozhovoru mluvila o tom, že význam Bárty je větší než význam údajného předsedy strany Radka Johna, a že je nespokojená s neustálými změnami stanovisek VV.
  • 09:46
    Kristýna Kočí
    O kuřácké pauze při jednom z jednání K9, která se zabývala další změnou názoru VV, se místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek údajně ptal Kočí: "S těmi VV už to dál nejde, to jste tam všichni takoví debilové?" Kočí prý byla polichocena tím, že ji ministr financí vnímal jako odlišující se od zbytku strany. 
  • 09:48
    Kristýna Kočí
    Kočí s přepjatou intonací cituje některé pasáže z nahrané WC porady. Bárta tam hovoří o tom, jak prezident Klaus čeká na telefonu, aby s VV rozbořil důchodovou reformu, nebo jak budou účastníci porady válcovat poslanecký klub, aby souhlasil s tím, co se u vína dohodne. Kočí se tak snaží doložit, že Bárta měl na vliv strany neúměrný vliv a že ve VV nerozhodovalo oficiální vedení.
  • 10:05
    Soud vyhlásil přestávku, po ní se bude pouštět téměř tříhodinový záznam WC porady, známý pod označením porada u lahví těžkého francouzského vína" a následné debaty Kristýny Kočí s ministrem Kamilem Jankovským.
  • 10:20
    Státní zástupkyně navrhla jako svědka Jaroslava Kmentu, novináře MF Dnes. Podle soudce by se musel dostavit během dneška, jinak bude nutné líčení odročit.
  • 10:26
    čas
    Soudce se s oběma stranami předběžně dohodl na tom, že rozsudek by mohl být vynesen v pátek 13. dubna.
  • 10:31
    Novinář Jaroslav Kmenta se dnes nemůže k soudu dostavit, soudce Jan Šott proto zamítl návrh státní zástupkyně Vrbové, aby byl předvolán jako svědek.
  • 10:34
    Soudce nyní vyjmenovává listinné důkazy - emailová komunikace, podaná trestní oznámení a čestná prohlášení, ale i Škárkou předložené důkazy o sledování pražských komunálních politiků.

Foto: Mediafax , Jakub Stadler, Daniel Beran / MF Dnes / Profimedia

Autor: Jakub Kalenský



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Bývalý ministr dopravy a někdejší šéf strany Věci veřejné Vít Bárta.

Bývalý ministr
Miliony pro Bártu? Ministerstvo uspělo s dovoláním u soudu

Ministerstvo spravedlnosti uspělo u Nejvyššího soudu s dovoláním ve sporu o odškodnění pro Víta Bártu. Bývalý ministr dopravy a někdejší šéf strany Věci... více

Bývalý předseda Věcí veřejných Vít Bárta.

Expředseda Věcí veřejných
Zrušený rozsudek. Bárta může dostat odškodnění 20 milionů

Aktualizováno 15.02. 11:22Bývalý ministr dopravy a bývalý šéf Věcí veřejných Vít Bárta má dál šanci získat 20 milionů korun, které požaduje od státu za trestní stíhání. Pražský městský... více

Vít Bárta.

Žaluje stát
Exministr Bárta chce vysoudit přes 23 milionů za stíhání

Obvodní soud pro Prahu 2 začal projednávat žalobu bývalého ministra dopravy a předsedy Věcí veřejných Víta Bárty na stát. Bývalý vrcholný politik chce vysoudit... více

Exministr Vít Bárta.

Potvrzeno
Slavný kmotr. Bárta se za výrok o Bendovi nemusí omluvit

Aktualizováno 08.12. 16:49Ústavní soud definitivně potvrdil, že se exministr dopravy Vít Bárta nemusí omlouvat podnikateli a politikovi Petru Bendovi za označení "slavný kmotr" a další... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov