Korupční aféra
ON-LINE: Druhý den soudu s poslancem Rathem skončil

08.08.2013 08:45 Původní zpráva Aktualizováno 08.08. 16:19

On-line

V Praze probíhá soud s Davidem Rathem.

  • 08:50
    TÝDEN.CZ

    Vážení čtenáři, vítáme vás u pokračování on-line reportáže z druhého dne soudního procesu s poslancem Davidem Rathem.

  • 09:00
    TÝDEN.CZ

    Na začátku jednání se David Rath, ale i další obžalovaní krátce radili s advokáty. Nyní už Rath pokračuje ve své mnohahodinové one man show, kterou včera přerušil až konec pracovní doby soudu.

  • 09:10
    David Rath

    První část dnešní výpovědí věnuje Rath médiím. Pochválil některé novináře za aktuální komentáře k jeho kauze. Jiná média zase kritizoval za zpravodajství ze soudní síně, které prý bylo překrouceno.

  • 09:19
    David Rath

    Rath se vrací k rekonstrukci Buštěhradského zámku, která je v jeho kauze zřejmě mediálně nejznámější. Pokud se podle něj někdo pokusil ovlivnit tuto zakázku, musel tak učinit daleko dříve, než mu dávají vyšetřovatelé za vinu.

  • 09:45
    David Rath

    Rath pokračuje v obšírném popisu zakázky na rekonstrukci Buštěhradského zámku. Podle obžaloby byla hodnota zakázky uměle nadhodnocena na zhruba 218 milionů korun. Dokumentace vypracovaná firmou ARIA ale cenu odhadla na zhruba 160 milionů korun. "Šlo mi o to ten zámek zachránit. Vnímal jsem to i jako dluh Kladensku," řekl Rath. Buštěhrad je z jedné strany obklopen areálem kladenské Poldovky a ze druhé Lidicemi. "Mohlo to sloužit jako využití pro některé akce Lidic," dodal.

  • 09:51
    David Rath

    Rath se pozastavuje nad cenou, kterou si ARIA účtovala za vypracování dokumentace k rekonstrukci Buštěhradského zámku. Chtěla zhruba dva miliony korun, což je zhruba jedno procento celé zakázky. Právě to nakonec rozhodlo, že krajský úřad firmu vybral.

  • 09:59
    David Rath

    Rath se podle svých slov snažil, aby alespoň rekonstrukce zahrady zámku byla zahájena před krajskými volbami. Hodlal toho využít ve volbách, protože podle něj jde o téma, které je na Kladensku sledované a mohlo mu pomoci k volebnímu úspěchu.

  • 10:10

    Buštěhradský zámek - podle obžaloby byla jeho rekonstrukce uměle nadhodnocena na zhruba 218 milionů korun.

  • 10:28
    soudce

    Soudce do Rathovy výpovědi prakticky nezasahuje. Pouze dvakrát jej upozornil, že svými dokumenty zakrývá jeden z mikrofonů, který nahrává dění v soudní místnosti.

  • 10:29
    TÝDEN.CZ

    Bývalý středočeský hejtman David Rath směřuje k rekordu. Po včerejších třech hodinách už dnes mluví hodinu a půl. A ani jednou se nepotřeboval napít. Možná mu pomáhá i klimatizace, která v místnosti oproti venkovnímu vedru drží teplotu 23 stupňů.

  • 10:38
    David Rath

    Rath vyjmenovává všechny části stavby, které projektanti do dokumentace zapomněli přidat. Náklady na rekonstrukci Buštěhradského zámku tak postupně rostly. "Měl jsem pocit, že ten projekt je prokletý," dodal Rath.

  • 10:40
    David Rath

    O Buštěhrad Rath údajně ztratil postupem času informace. Slyšel o něm až ve chvíli, kdy plánoval výjezd do kladenské nemocnice. Ten se měl uskutečnit 18. května 2012, tedy čtyři dny po svém zatčení. V Buštěhradském zámku se měla krajská delegace zastavit a symbolicky zahájit rekonstrukci. Účastnit se měla i Pancová, protože jako členka ČSSD měla podle Ratha "zájem o akce, které měly politický přesah".

  • 10:45
    David Rath

    Rath se znovu snaží zpochybnit výpověď Salačové, která je korunním svědkem v případu. Ta nereaguje.

  • 10:49
    TÝDEN.CZ

    Monotónní projev Davida Ratha má další oběť. Po vzoru Karla Schwarzenberga teď "poslouchá se zavřenýma očima" i jedna z přísedících. Předseda senátu exhejtmana vyzval, aby dokončil myšlenku. Hodlá vyhlásit krátkou přestávku.

  • 11:01
    soudce

    Soudce přerušil jednání na 30 minut.

  • 11:22
    David Rath

    Rathovi advokáti řekli, že bude chtít přerušit výpověď, protože je unavený. Pokračovat chce zítra. Soudce to však může odmítnout.

  • 11:28

    Eskorta odvádí o přestávce poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha (uprostřed) a bývalou ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou (vzadu vlevo) z jednací síně soudu.

  • 11:41
    David Rath

    Rath požádal o přerušení výpovědi do pátku. "Potřeboval bych srovnat myšlenky," řekl. Soudce mu vyhověl.

  • 11:45
    soudce

    Soudce nyní bude číst výpověď Lucie Novanské ze společnosti ML Compet, která se ze soudního jednání omluvila kvůli zdravotním problémům. Po čtení výpovědi má následovat výslech Ivany Salačové, která má statut korunní svědkyně.

  • 11:47
    TÝDEN.CZ

    Po přečtení výpovědí Novanské by měla následovat obžalovaná Ivana Salačová, která je zároveň stěžejním svědkem. S vyšetřovateli spolupracovala a získala statut spolupracující obviněné.



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

David Rath.

Korupce
Soud začne projednávat druhou část Rathovy kauzy

Krajský soud v Praze začne v úterý projednávat druhou část korupční kauzy bývalého středočeského hejtmana a poslance Davida Ratha. Někdejší politik čelí... více

Ilustrační foto.

Vinu popírá
Šéf středočeské záchranné služby rezignoval. Kvůli kauze Rath

Ředitel středočeské záchranné služby Martin Houdek v pátek rezignoval. Důvodem je druhá větev korupční kauzy bývalého hejtmana za ČSSD Davida Ratha. více

David Rath.

Exhejtman
Rath prohrál spor s žalobcem Jirátem, potvrdil to odvolací soud

Aktualizováno 26.04. 13:09Státní zástupce Petr Jirát se jako soukromá osoba nemusí omlouvat bývalému středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi za své mediální výroky o něm. více

David Rath.

Korupční kauza
Policie navrhla obžalovat Ratha v druhé větvi korupční kauzy

Aktualizováno 11.04. 16:05Policie dnes navrhla obžalovat bývalého hejtmana Davida Ratha v druhé větvi korupční kauzy. Uvedl to dozorující státní zástupce Jiří Pražák. více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov