Chat s politikem
Kdo lže v kauze "falešná mluvčí"? Michal Hašek odpovídal

12.08.2016 14:00

Kdo lže v kauze "falešné mluvčí"? TÝDEN.CZ vám umožnil zeptat se přímo hejtmana Michala Haška. Přečtěte si jeho odpovědi na vaše otázky.

Velký mediální zájem o hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška (ČSSD) vzbudil deník Mladá fronta Dnes spadající pod mediální divizi Agrofertu Andreje Babiše (ANO). Deník se zaměřil na osobu skrytou za e-mailovou schránkou pojmenovanou po Lucii Proutníkové. Z adresy několik let chodila médiím vyjádření Haška i avíza na akce s jeho účastí. Podle listu i podle svědectví bývalé oficiální mluvčí kraje Denisy Kapitančikové žádná Proutníková neexistuje a e-maily rozesílala kontroverzní lobbistka Jana Mrencová. Sám Hašek vše popírá.

Jihomoravské ANO v návaznosti na kauzu odmítlo jakoukoliv povolební spolupráci s Michalem Haškem. Jednání se sociální demokracií bez Haška však ANO nevylučuje... Předsednictvo jihomoravské ČSSD se ale za svého lídra před krajskými volbami postavilo. Nejenže vzalo na vědomí vysvětlení hejtmana ke kauze "falešné mluvčí", ale také odmítlo zpochybňování sestavení kandidátky. "Lžou jiní, nikoliv já," řekl Hašek, podle něhož jde o předvolební kampaň, jejímž cílem je znevěrohodnit jeho i samotnou stranu před volbami. Skutečně MF Dnes podle Haška pouze plní zadání svého majitele Andreje Babiše, který chce ČSSD porazit ve volbách? Kdo lže, když ne hejtman? A odstoupí, pokud by to po volbách ANO požadovalo?

TÝDEN.CZ vám umožnil zeptat se přímo hejtmana Michala Haška. Přečtěte si jeho odpovědi.

JUDr. Michal Hašek je hejtmanem Jihomoravského kraje a předsedou Asociace krajů České republiky. Dříve zastával funkce statutárního místopředsedy ČSSD a poslance (2002–2009, 2010–2014). V Jihomoravském kraji je dlouhodobě považován za oblíbeného politika, mezi hejtmany patří k nejpopulárnějším v rámci celé ČR, kdy od roku 2015 zastává první místo v žebříčcích agentury Phoenix research. Absolvoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity (Mgr.) a Vysokou školu Danubius ve Sládkovičově (JUDr.).

Chat

  • GF

    Hašek je lhář, spolupráce s ním nemožná, hlásí ANO - co vy na to?

  • Host chatu

    Hezké odpoledne z Brna všem a díky za otázky pro následující hodinu dikuse. ctím totiž motto TGM,že demokracie je diskuse...a druhé-demokracii už máme,tož teď by to chtělo nějaké ty demokraty... ČSSD ani jiné demokratické politické strany nejsou a doufám ani nikdy nebudou pouhými divizemi Agrofertu. Jsem rád,že se k této hloupé výzvě zoufalého jihomoravského hnutí ANO žádná demokratická politická strana nepřidala. Podpořili ji statisté z brněnského magistrátu- Žít Brno sado-maso odborníka Hollana a Zelení blokující několik let územní rozvoj města i kraje... Nenecháme se kádrovat těmi,kdo nemají vlastní program a pár týdnů před volbami přicházejí s jediným heslem-Antihašek! bojím se,kdyby mě ANO a Žít Brno neměly,musely by si mě vymyslet...

  • DIS

    Váš názor na Janu Mrencovou?

  • Host chatu

    Paní Mrencovou znám řadu let a nikdy jsem to nepopíral. Poznal jsem ji jako organizátorku úspěšných charitativních a společenských akcí,kterých se účastnily špičky českého politického,kulturního i duchovního života napříč politickým spektrem. vždy disponovala řadou kontaktů v médiích i v politickém a společenském spektru. i to byly duvody,proč s ní navázal spolupráci Jihomoravský kraj. konec konců její práci chválí i nynější lídr jihomoravské ANO pan Bohumil Šimek :-)

  • DENMARK

    "Lžou jiní, nikoliv já," řekl Hašek - kdo lže tedy konkrétně?

  • Host chatu

    Najděte si mediální témata posledních týdnů-zmizela migrační krize, policejní reforma, zavádění EET,Čapí hnízdo a jako ve "Vrtěti psem" se největším problémem ČR stala spolupráce Jmk a agentury Profil. Jak na běžícím páse lže brněnská Mladá fronta Dnes, údajní hlavní svědci pan ŠImek mění názor během několika minut na vlstní tiskové konferenci(je na webu), paní Kapitánčiková tvrdí,že nikdy NIC nepodepsala a náhle,když objevíme sérii jí vlastnoručnš podepsaných dokumentů o převzetí práce agentury Profil,tatéž Kapitančiková plačtivě říká Babišovým Lidovým novinám,že "úroveň msty mne zaskočilo"... Kraj se nemstí,kraj ukazuje na konkrétních dokumentech,kdo lže... jen pro neznalé, pan Šimek je lídr hnutí ANO v Jmk,paní Kapitánčiková je tisková mluvčí radnice Brno-střed,kde vládne koalice Žít Brno a ANO... Hnojomety spuštěny a běží na plné obrátky...

  • Frantisek Kalina

    Dobry den, rad bych se zeptal, jestli je v poradku ze nekolikrat nachytany lhar je stale vrcholnym politikem? Prosim odpoved na tuto obecnou otazku.

  • Host chatu

    Narážíte zjevně na "Lánskou schůzku". Za tehdejší mé vyjádření jsem se veřejnosti omluvil a odešel jsem z vrcholové politiky-opustil jsem pozici 1.místopředsedy ČSSD a později i poslanecký mandát. mojí prací v regionu jsem přesvědčil v dalších letech ČSSD o tom,že mi dala znovu šanci a v referendu jsem byl potvrzen lídrem letošních krajských voleb.V nich se jasně vyjádří občané,zda mne chtějí v politice.

  • Kouba Jaroslav

    Pane Hejtmane.
    Označil jste za původce negativní kampaně proti Vám "Agrofert".
    Povídá se , že negativní kampaň proti Vaší osobě je na objednávku lidí vyšších kruhů ČSSD, kterým by se hodilo,že nebudete hejtmanem. Myslíte, že je to možné?

  • Host chatu

    ČSSD mne v hnojometné palbě spuštěné médii Andreje Babiše jednoznačně podpořila. musím říci, že Babišova média už nejsou hlídacím psem demokracie,ale spíše jeho cvičeným pudlem a jak všichni uvidíme i v následujících týdnech,jde vlastně o volební noviny a média hnutí ANO...

  • Libor Jinoch

    Lhal jste po Lanech, jak Vam mame verit ted? Ja volil SD 20 let, ale tohle je moc???

  • Host chatu

    Člověk může udělat v životě chybu(viz Lány a jedna z předchozích odpovědí),ale slovy Miloše Zemana jen blbec chybu opakuje... :-) a já fakt po podzimu 2013 nehodlám být v české politice za blbce...

  • ZB

    Pane Hašku, odnípnete si imunitu a půjdete do soudního boje za svoji čest proti všem zlořádům, kteří Vás křivě nařkli? Jste přeci přesvědčen, že pravda je na Vaší straně - proč jste již nepodal trestní oznámeníl? Mlátíte jen prázdnou slámu o "předvolebním hnojnometu", že "lžou jiní já ne" alá klasický politik. Dobře, když tedy někdo lže je třeba rozlousknout kdo, nemyslíte? Neo to zase vyšumí do ztracena, jak je tady zvykem?

  • Host chatu

    Žádnou imunitu nemám :-) na politiky se podle ustálené judikatury vztahuje bohužel povinnost strpět téměř libovolně vysokou míru kritiky a žádný soudní spor by při rychlosti naší justice neskončil do 7-8.října 2016,kdy budou krajské volby a "VO TO JDE"... politická dehonestační kampaň jak z učebnice Stb, člověk musí zatnout zuby,vydržet a trpělivě vysvětlovat těm,kdo o diskusi a argumenty stojí...

  • AB

    Pane hejtmane, myslíte že tato kauza je pouze zástěrkou pro to, že lidé z ANO jsou pouze loutkami v rukou Andreje Babiše, který je prostě zvyklí své protivníky ničit estébáckými praktikami?

  • Host chatu

    Andrej Babiš je majitelem hnutí ANO a také se podle toho chová (Babiš i hnutí:-) ... V komunální politice se ukázalo,jak ANO není schopné řídit statutární města a rozpadá se mu rok až dva po volbách mnoho městských koalic, nyní totéž hrozí krajům,protože ANO nemá žádný reálný program pro správu regionů,kromě toho,že chce všechno řídit jako firmu... Bohužel je třeba připomenout,že např.Babišův investiční fond Hartenberg slovy svého šéfa pana Janova avizuje "privatizaci nemocnic". Kterých asi??? ČSSD zabránila už jednou privatizaci krajského zdravotnictví připravované ODS, pro nás není zdraví zboží a pacient pouhá nákladová položka...

  • Jouda

    Zdravim

    V mediich se pretrasalo, ze cinsti investori za cca 2 mld. postavi lazne v Pasohlavkach u Novomlynskych nadrzi. V jakem je to nyni stadiu, uz se mistni uci cinsky? a nebo to bude takova pompezni zalezitost jako AQUALAND MORAVIA a jak to hodnotite po 3 letech?

    Mejte se !

  • Host chatu

    na spolupráci s Čínou a jejími regiony pracuje Jihomoravský kraj od roku 2012,v této chvíli máme uzavřena partnerství se 3 čínskými provinciemi,lídry ekonomiky a turistiky v Číně (Guangdong,Hainan,Hebei) a řešíme konkrétní projekty spolupráce nejen v lázeňství,ale i ve vědě,výzkumu a inovacích, ve vinařství a obecně zemědělství, v průmyslu zejména strojírenském. V Pasohlávkách kraj a obec připravovali lázeňskou zónu více než 10 let,ale chyběl strategický partner. jsem rád,že jsme ho našli právě v Číně,je jím silná investiční a developerská skupina,která bere lázeňskou zonu Pasohlávky jako svůj pilotní projekt v ČR a střední Evropě. vznikne moderní centrum až pro cca 2 tisíce hostů a zejména více než 500 pracovních míst pro místní pracovní sílu,což je pro Břeclavsko a Brněnsko velmi významné. půjde o klasické evropské lázně a wellness se zapojením prvků trediční čínské medicíny v jednom ze 12 pavilonů. věřím,že veřejnost bude moci do tohoto centra zavítat už v roce 2020.

  • Zbyněk

    Pane Hašku, proč se chováte jako hlupák?

  • Host chatu

    Myslíte,že se chovám jako hlupák? Copak nemám právo se bránit proti lžím a manipulacím politické konkurence a vyloženě estébáckým metodám?

  • Ladislav Malý

    Dobrý den pane Hašku,

    rád bych si nějaký volný víkend vystudoval Vysokou školu Danubius ve Sládkovičově. Můžete mi v rámci konání dobra pro své voliče poskytnout nějaké kontakty, které mi to umožní? Děkuji.

  • Host chatu

    Děkuji za tento dotaz. Předně- nejsem žádný "turboprávník" a la Plzeň, řádně jsem vystudoval právo v 5 letém denním studiu na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně a získal jsem titul Magistr práva. V roce 2010 jsem složil na fakulte práva janka jesenského vysoké školy ve sládkovičově rigorozní zkoušku a obhájil rigorozní práci,to je něco zcela jiného než denní studim,což jistě víte. Kontakty na VŠ si najděte na internetu,kde jsou jistě i podmínky studia a také podmínky složení rigorozní zkousky.

  • Už nevolič ČSSD

    Koho krom Vás může ještě ČSSD nabídnout? Velikáni jako Paroubek, Gross, Zeman, Kavan, Palas, Wolf....a pak pravdomluvní Hašek, Zimola,Tejc, Škromach....ukázka čistoty a ctnosti. Nedivím se, že nerespektujete ani výrok soudu, že si z poslaneckých náhrad stavíte baráky....Pánové, kdo Vás nato má? Divíte se že se lidi obrací na Babiše, nebo zpátky k hulvátovi Kalouskovi? HNUS

  • Host chatu

    ČSSD tvoří lidé z masa a kostí,jsme zde více než 130 let a za tu dobu najdete mnoho výzmaných sociálních demokratů vnímaných pozitivně i negativně. je nás přes 20 tisíc a nehrajeme si na žádnou "elitu národa" jako např.pražská či brněnská kavárna. Ve srovnání s pány Babišem nebo Kalouskem jsem já ani většína Vámi zmíněným kolegů z ČSSD nikdy nepracovali v podniku zahraničního obchodu,nemuseli jsme se soudit o to,zda jsme agenty Stb,nic jsme neprivatizovali a nestavěli jsme si Čapí hnízda, neřešili jsme zbrojařské zakázky na ministerstvu obrany ani ekologické škody na financích...

  • Max

    Jak muzete odovedne zvladat vsechny vase mnohacetne funkce?

  • Host chatu

    Sice se mi v minulosti říkalo japonská kalkulačka,ale to už několik let neplatí.Internetem sice koluje "zaručený seznam Haškových funkcí a odměn" s desítkami položek a údajným milionovým měsíčním příjmem,ale realita je jiná. Tedy - jedinou placenou funkcí,kterou zastávám,je funkce hejtmana Jihomoravského kraje. Z ní ze zákona vyplývají další neplacené pozice-např.předseda Bezpečnostní rady kraje,předseda Krajské povodňové komise či předseda krajské tripartity. Za Jihomoravský kraj jsem potom bezplatně členem některých orgánů. a pokud bych nebyl hejtmanem,nemohl bych být ani předsedou Asociace krajů ČR,kterou tvoří jenom všichni nejvyšší představitelé krajů... Kam se však hrabeme na kluky a holky z holdingu, ti jdou po honorovaných správních a dozorčích radách nejen uvnitř Agrofertu,potom není jasné koho kde vlastně zastupují a čí zájmy prosazují ...

  • Jiří Klempera

    jste k smíchu a jako oranžády jste nevolitelný , nezachováte se jako chlap a neodstoupíte ze všech funklcí a zkusíte opravdu pracovat jako ostatní lidi v této republice

  • Host chatu

    Ubezpečuji Vás,že pracuji i jako hejtman opravdu tvrdě v zájmu jižní Moravy a jsem na to hrdý. Nemám 8 hodinovou pracovní dobu a slovy naší politické konkurence - nekecám a makám, ikdyž jsem politik :-)

  • Občas Věstonic

    Dobrý den.
    Po sesuvu půdy mezi Dolními Věstonicemi a Pavlovem jste sliboval, že se do roka silnic opraví. Doteď není ani žádná snaha o nápravu. Bude se tam někdy něco dít?
    Jak pozoruji Vaše vyjádření v médiích, tak to vypadá, že Vaše sliby o opravě byly pouhé lži nebo se pletu.
    S pozdravem.
    Občan Věstonic

  • Host chatu

    Zdravím do Dolích Věstonic. Řešení sesuvů a zprovoznění krajské komunikace z Vaší obce do Pavlova mne trápí úplně stejně jako Vás. Jediný,kdoi zatím reálně něco udělal a zajistil provizorní sanaci byl totiž Jihomoravský kraj, který také poskytl miliony korun z krajského rozpočtu. Bohužel,žábou na prameni je Ministerstvo životního prostředí a přístup některých jeho úředníků. Ikdyž vláda ČR rozhodla o strategii obnovy za cca 50mil.Kč už v prosinci 2014, teprve letos MŽP vypsalo příslušný dotační program a dodnes žádost Vaší obce NEZAREGISTROVALO a NEUVOLNILO JEDINOU KORUNU na definitivní sanace. o celé situaci jsem již informoval pana předsedu vlády a velmi kritickým dopisem jsem se v minulých dnech obrátil i na ministrra životního prostředí pana Brabce z hnutí ANO. Pokud bude MŽP dále otálet, požádám premiéra,aby se věcí zabývala celá vláda a oslovím i poslance a senátory za příslušnou část Jihomoravského kraje se žádostí o interpelace a dotazy,již dnes úzce spolupracuji např.s poslancem Jiřím Petrů či senátorem Janem Hajdou. V září navrhnu Zastupitelstvu Jmk také uvolnění mimořádné pomoci na sanace ve výši cca 20mil.Kč,které budou vázány právě na otevření krajské komunikace Dolní Věstonice-Pavlov. Věřím,že to obec a kraj společně zvládnou :-) ... Vážení návštěvníci on-line rozhovoru, omlouvám se,že nedojde na další dotazy,ale hodinka s Vámi utekla velmi rychle. Těším se někdy příště a zdravím z nejkrásnějšího kraje :-) MH

Foto: ČTK

Autor: - red -

Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Michal Hašek.

Exhejtman
Hašek zpátky ve sněmovně. Jako asistent poslance Běhounka

Bývalý místopředseda ČSSD a exhejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek bude jako asistent pomáhat poslanci Jiřímu Běhounkovi (za ČSSD), který je zároveň... více

Podle Haška by odchod Sobotky voliče zpět k ČSSD už nenalákal. Na fotce Michal Hašek.

Propad
Hašek: ČSSD zřejmě voliče zpět nenaláká, i kdyby Sobotka odešel

Ani možný odchod Bohuslava Sobotky z pozice volebního lídra ČSSD nemusí voliči ocenit a není jisté, zda by se vrátili k ČSSD. více

Michal Hašek.

Návrat
Hašek po konci v křesle hejtmana působí u advokáta Jansty

Aktualizováno 23.11. 19:00Bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) působí po odchodu z krajského úřadu v Advokátní kanceláři Jansta, Kostka jako advokátní koncipient.... více

Lídr ANO v Jihomoravském kraji Bohumil Šimek.

Tajná volba
Haškovo sbohem. Novým jihomoravským hejtmanem je Šimek

Aktualizováno 16.11. 11:46Hejtmanem Jihomoravského kraje se ve středu stal Bohumil Šimek (ANO). Rozhodli o tom v tajné volbě zastupitelé na ustavujícím zastupitelstvu. více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov