Chat
Ministr Drábek odpovídal on-line: Vyrovnaný rozpočet? V roce 2016

Jaromír Drábek.

Chat s osobností

07.01.2011 11:05 Původní zpráva

Od ledna vešla v platnost novela zákona o zaměstnanosti, jež mimo jiné znevýhodňuje lidi, kteří dají sami výpověď. Lidé odcházející letos až do října do důchodu zase musejí počítat s jiným způsobem výpočtu penze. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek odpovídal on-line. 

Ministr práce a sociálních věcí se narodil 5. března 1965 v Jablonci nad Nisou, kde také žije. Vystudoval Elektrotechnickou fakultu ČVUT. Působil ve Výzkumném ústavu energetickém, byl prezidentem Hospodářské komory ČR či zastupitelem v Jablonci nad Nisou. Až do vzniku TOP 09 nebyl členem žádné politické strany.

Jaromír Drábek je ženatý a má dvě děti. Mezi jeho koníčky patří turistika, lyžování, literatura a hudba (zejména hudba provozovaná kapelou jeho dětí Duo D + 22).

Chat

  • madqwert

    Dobry den, madarska vlada znarodnila penzijni fondy. Na Slovensku a v Polsku generuji rocne deficit ve vysi 2 % HDP a tez hodlaji alespon zmenit jejich parametry. Behem ekonomicke krize penzijni fondy v zemich OECD ztratily 3,5 bilionu dolaru! Proc nam chcete zavest system, ktery se ukazal jako nefunkcni a slouzici pouze k uzce skupine kapitalu?

  • Jaromír Drábek

    Dobrý den všem čtenářům. Nehodnotím to tak, že by se systém ukázal jako nefunkční, naopak v naprosté většině zemí běží dlouhou dobu bez jakýchkoli problémů. Přechhodné snížení hodnoty aktiv v průběhu ekonomické krize považuji za normální. Z příkladů citovaných zemí je zřejmé, že parametry musí být nastaveny odpovědně a dlouhodobě stabilně, to je úkol pro následující odbornou diskusi.

  • madqwert

    Dobry den, zaujalo mne, ze generalnim sekretarem TOP 09 se stal volici vykrouzkovany zkorumpovany exposlanec Severa. Proc? Si delate z obcanu legraci? Dekuji za odpoved

  • Jaromír Drábek

    Generální sekterář je úřednická funkce uvnitř strany. Pan Severa má moji plnou důvěru, rozhodně ho nepovažuji za zkorumpovaného člověka, naopak si vážím jeho zásadových postojů.

  • madqwert

    Dobry den, v kauze Drobil se ukazalo, ze statni fondy ukladaji sve penize u soukromych subjektu, aniz by si je vybiraly ve verejne soutezi ci alespon zverejnovaly, kdo nase prostredky spravuje. Proc je takto postupovano? Je to proto, aby se daly vyvadet penize do politickych stran?

  • Jaromír Drábek

    Považuji to za chybný postup. V mém resortu se nic takového neděje.

  • madqwert

    Dobry den, povinnosti SUKL, ktery primo ridi MZ CR, je kazdorocne provadet revizi cen a uhrad leku. Naposledy k tomu doslo v roce 2007. Nejen, ze je tim porusovan zakon, ale neskutecne na tom tratime, nebot nakupujeme leky v kurzu 28 korun za euro. Jak v takove situaci muze ministr Heger tvrdit, ze nema penize na mzdy lekaru, kdyz vyhazuje penize z okna za predrazene leky? Dekuji za odpoved

  • Jaromír Drábek

    Tato otázka patří ministru Hegerovi. Pokud vím, tak tuto důležitou otázku intenzivně řeší.

  • Lenka

    Pane ministře přeji vám to nejhorší v novém roce.Asi víte proč.

  • Jaromír Drábek

    Tak to opravdu nevím. Nicméně i taková přání mi nezbývá než unést. Přeji Vám hodně pohody v novém roce, co nejméně zloby a nenávisti.

  • Pr(u)dič Pružina

    Pane ministre, vykaslete se na Madqwerta alias Macuru z Lihace. Dostal stranickym rozkazem psat sem blbosti a ukojit tak sveho vudce v dupackach.

  • Jaromír Drábek

    Díky za informaci. :-)

  • Klíma

    Proč se chováte asociálně a bez skrupulí prosazujete likvidaci starší generace, nebo jste se již rozhodli v rámci "trojkolky" vyeliminovat pobíratele důchodů na nejmenší možný počet, aby zbylo na válčení v cizině, rozkrádání do partrajních pokladen, na vyplacení šlechty a církví? Co vedlo nestraníka ke vstupu do strany jejíž protinárodní a protistátní účelovost je zřejmá. Připomenu citát z K.H. Borovského: "...nechoď Vašku s pány na led, mnohý příklad známe..." a ještě jednou lidové moudro, "na každou svi.i se vaří voda"

  • Jaromír Drábek

    Důchody se od 1. ledna zvýšily, a to jak starobní, tak invalidní. Ke vstupu do strany mě vedla nespokojenost se způsobem řízení státu, považoval jsem za lepší řešení přiložit ruku k dílu než nadávat na ty, co to dělají špatně.

  • Dima

    Proč okrádáte lidi o peníze, které si svojí prací do důchodového účtu naspořili? To je ctižádost politiků je prozabíjet a proválčit v cizích zemích za zájmy zámořské velmoci a naplnit jimi partajní pokladny, případně je darovat frátenickým pedofilním flákačům a šlechtě, která otročila historicky na lidu této země??? Zasloužíte pouze opovržení svých dětí a prokletí okolí !!!

  • Jaromír Drábek

    Již jsem částečně odpověděl. Nemám za to, že bychom někoho o něco okrádali. Důchody se naopak zvyšují nejen podle inflace, ale i podle růstu průměrné mzdy.

  • madqwert

    Dobry den, podle politolozky Vladimiry Dvorakove je Vami predkladana zmena odmenovani statnich zamestnancu prokorupcni opatreni, nebot sef bude posuzovat sve podrizene subjektivne. Proc protikorupcni vlada dela jeden prokorupcni krok za druhym? Dekuji za odpoved.

  • Jaromír Drábek

    Nepovažuji to za prokorupční opatření, protože možnost odměňování nadřízeným byla i v minulosti. Úprava platná od počátku roku 2011 jen odstraňuje povinné rozdíly v odměňování podle odpracovaných let. Navíc na tom není nic převratného, protože v mnoha profesích to tak ve veřejné správě úspěšně funguje už řadu let.

  • honza

    Moc by mne zajímalo, jaké máte spaní, když jako politický turista za více nasypaným korytem jdete s každým, jako nějaká rozhoňožka, p. Drábku?? Vy musíte mít žaludek a ještě takové bláboly, zrůdnosti a paskvily co z vás padají, no zkrátka jste zloděj, tunelář, korupčník, žvanil a neskutečný lhář, do té svoloče TOP 09=HOP zlodějů se hodíte, jeden morální a lidský odpad vedle druhého, jako váš kmotr Kalousek a šišlo-kokta-dege kníže, fuj!

  • Jaromír Drábek

    Vzhledem k tomu, že jsem poprvé členem politické strany, před členstvím v TOP 09 jsem nikdy v žádné straně nebyl, tak se rozhodně za politického turistu nepovažuji.

  • Emil

    Mít nárok na dávky v hmotné nouzi stanoví zákon, podle úředníků je ale všechno jinak. Už se ani nedivím, že jsou za skleněnými přepážkami. Nedat té arogantní kreatuře facku, znamená vynaložit značné úsilí. Po takovém jednání je dřina, udržet si vůbec náklonnost k ženám.
    I nepříznivé informace se musí umět sdělovat, ne se vrtět na polstrované židli, v teplíčku kanceláře a jen tak "odsekávat" přes rameno.
    Úřady práce, kapitola ze socialismu... Vědí ti lidé, co je vůbec práce? Co ví býv. učitel marxismu-leninismu o pracovním trhu?

  • Jaromír Drábek

    Úřady práce procházejí reorganizací právě proto, aby poskytovaly lepší služby občanům. Pozorně sledujte, kdo se proti takovým změnám staví. Zmínce o učiteli marxismu-leninismu nerozumím, asi moc ne, ale to se musíte zeptat přímo jeho, jestli někoho takového znáte.

  • Petr

    Pane ministře, proč ještě nebyl podán návrh zákona, podle kterého by lidé starší než 60 let byli povinně utracení jako prašiví psi ? Důchodové fondy vykradly Klausovy vlády a Topolánkova vláda dokradla to málo co tam po Klausovi zbylo. Dnes tedy na důstojné důchody nejsou peníze. Ty popravy lidí v už neproduktivním věku by mohly být řešením.

  • Jaromír Drábek

    Věřím, že je to cynická nadsázka, starost o občany v poproduktivním věku považuji za jednu z nejdůležitějších úkolů společnosti.

  • daniel Pink

    vaš stranicky kolega Kalousek si vzal za naměstka proflakleho gaunera BARTAKA z ODS, svatoušek Nečas se malem rozplakal ,když MF odhalila causu Drobil-----nemate dojem,že již na každem ministerstvu se usazuji ruzni bezpateřni mafiani či doslova=zlodejsky ksindl ,kteři ma jediny cil -rozkrast to malo ,co ještě zbylo po klausovske zpackane privatizaci?

  • Jaromír Drábek

    Nemám ten pocit, alespoň na mém ministerstvu jsem na takové lidi nenarazil.

  • jirka

    Dobrý den otázka je jasná

    s manželkou čekáme druhé dítě bohužel to vyšlo tak špatně že rodičovský příspěvek na syna nám skončil v prosinci, dítě čekáme na konci června...tzn. manželku nikdo nezaměstná automaticky spadne do 4 leté rodičovské ...a příjem od 9 měsíce věku dítěte 3800 korun je opravdu směšný...nechápu proč touto nemožností výběru v délce RP (alespon mezi 3 a 4 letou variantou) trestáte rodiny s dětmi..... opravdu podpora rodin s dětmi naprosto ukázková....gratuluju

  • Jaromír Drábek

    Možnost volby varianty čerpání rodičovského příspěvku jsem předkládal na podzim, bohužel ji vláda neschválila. Budu tuto úpravu předkládat znovu. Obecně platí, že finanční podpora rodin s dětmi je v naší zemi nejvyšší z všech rozvinutých zemí na světě.

  • HBA

    Proč jste nezveřejnil počet propuštěných pracovníků vašeho ministerstva?
    Proč jste propustil odborné pracovníky a proč se pouštíte do dalších aktivit v tomto směru?
    Jak budete chránit pracovníky (spíše pracovnice), na které se vypravují rozčilení lidé, kteří přišli o sociální příplatek?
    A vůbec - kdy konečně přestanete likvidovat Váš rezort? Nepovedlo se to ani dnešnímu premiérovi....
    Jděte laskavě strávit den někam do terénu, abyste to viděl.

  • Jaromír Drábek

    Děkuji za radů, nicméně v terénu se pohybuji dost dlouho a dost intenzivně. Váš pohled respektuji, musím Vás však ubezpečit, že nutná úsporná opatření provádím se záměrem zachovat odbornou úroveň v resortu a zvýšit efektivitu práce, aby provoz státu, který si občané platí, nebyl tak drahý.

  • Josef

    Pane ministře, z jakých personálních zdrojů a které planety jsou personálně obsazovány úřady práce?
    Jak může učitel marxismu-leninismu s pracovním týmem s věk. průměrem mírně nad 20 let účinně radit nezaměsnaným čtyřicátníkům?
    Proč rekvalifikační kurzy jsou vždy nesmyslné? Spíše to vypadá, jako by měly ukázat, že ÚP vyvíjí nějaké aktivity, ale efekt pro nezaměstnané je nulový.
    Odeslal jsem dotaz na ÚP a pracovnice mi odpovídá, že neví a přikládá e-mailovou adresu své kolegyně, tam se mám prý pozeptat... Proč jí nepředala můj dotaz přímo?
    Úřady sociální péče toť učiněná Sodoma-Gomora. Chápu, že musí čelit mnoha lidem, snažící se je nějak "oblbnout", ale každý přeci není Róm, nemakačenko... Pro mne, jako pro býv. úředníka je pobyt na sociálce tak potupný, zacházení se mnou tak ponižující, že buď se naučím spásat trávu, nebo musím přikročit k jednání, které psychologové nazývají "bilanční sebevražda". Nuznější život už žít prostě nedokážu a pokud Váš stájový kolega Kalousek vylepšuje rozpočet na úkor důchodců a nemocných... Snad by měl nejprve ty rozeschlé necky vyspravit než stále jenom dolívat vodu...

  • Jaromír Drábek

    Jak jsem již napsal, prováděná reorganizace úřadů práce má za cíl zlepšit efektivitu práce a úroveň poskytovaných služeb klientům. Totéž se děje i v ČSSZ. Nicméně musím se zastat mnoha dobrých pracovníků v obou těchto institucích, odvádějí hodně důležité práce. Důchody se od počátku zvyšovaly, nemocenské dávky zůstaly na stejné výši jako v minulém roce.

  • Jirka

    Dobrý den. Údajně chystáte "čestné prohlášení" pro příjemce příspěvku na péči. Znamená to, že ten příjemce dávky, který do onemocnění poctivě pracoval a pořídil si třeba chatu, bude muset tu chatu prodat a ze získaných peněz si péči platit? Pokud to tak bude, pak ti, kteří se práci vyhýbali, budou neuvěřitelně zvýhodněni, protože teď "nic nemají" a na příspěvek "mají nárok". Lze také očekávat, že pokud "čestné prohlášení" zavedete, začne masové předávání majetku (a možná i úspor) mezi příbuznými. Děkuji za odpověď.

  • Jaromír Drábek

    Vidíte to příliš vyhroceně. Jde pouze o to, aby lidé, kteří jsou opravdu bohatí, stát jednou rukou neobíral prostřednictvím daní a druhu rukou jim ty peníze nevracel jako dávku sociální sítě. To není podle mého názoru správné.

  • lx

    pane ministře proč je druhý pilíř penz.reformy založen jen penz.fondech?
    Proč mladým lidem neumožníte volbu mezi penz.fondem a investicí na kapitálovém trhu.Místo příspěvku penz.poj. např nižši zdanění dividend.

  • Jaromír Drábek

    Zda bude druhý pilíř povinný či dobrovolný, ještě není rozhodnuto. Investice na kapitálovém trhu je vhodným doplňkovým prostředkem, jako standardní nástroj se mi však jeví jako příliš rizikový.

  • Marie

    Pane ministře, mám dva dotazy a děkuji předem za jejich zodpovězení.
    1) Až vejde v platnost nová důchodová reforma, při které mají být zrušeny vdovské/vdovecké důchody z důvodu, že důchody manželů se budou vypočítávat ze společného základu, což znamená, že oba důchodci-manželé budou mít stejný důchod (pokud jsem to správně pochopila), dojde k přepočítání již vyměřených důchodů u manželů? Pokud k přepočítání nedojde, jak se budou řešit např. důchody žen, které mají kvůli péči o rodinu nízký důchod a jejich manžel s větším důchodem nebo s budoucím nárokem na větší důchod (pokud ještě není v důchodu) zemře?

    2) Uvažujete o nějakém podstatnějším zvýšení nejnižších starobních důchodů poté, co se zvýší poplatky za den v nemocnici na 100 Kč? Při dlouhodobějším pobytu v nemocnici už totiž nezbudou takovému důchodci prostředky na zaplacení nájmu a záloh na energie - nejnižší důchod je nyní asi 3000 Kč, měsíc v nemocnici bude stát 3000 Kč.

  • Jaromír Drábek

    Důchodová reforma ve zvažovaném návrhu nepočítá se zrušením pozůstalostních důchodů, jen s jejich časovým omezením. Při současné míře rozvodovosti pozůstalostní důchody neplní svůj účel. Považuji za mnohem vhodnější postupný přechod na sdílený výpočtový základ. Zvýšení poplatků za pobyt v nemocnici nemůže řešit důchodový systém, bude to řešeno v systému hmotné nouze.

  • Petr

    Dobrý den, myslíte si, že se dožiji splacení státního dluhu ČR? Je mi 23 let a zatím se držím dobrému zdraví.

  • Jaromír Drábek

    Pokud nenastoupí nezodpovědná politická reprezentace, dočkáte se v roce 2016 vyrovnaného státního rozpočtu, tedy zastavení zadlužování naší země. Zda budou případné rozpočtové přebytky v dalších letech využity na snižování dluhu či na rozvojové aktivity, to je na hlubokou odbornou diskusi, v tuto chvíli je to však opravdu předčasné.

  • Martin

    Dobrý den, jeden můj příbuzný pracuje jako prodavač/doplňovač v jednom supermarketu. Otevírací doba tohoto supermarketu je 7-20 hod s tím, že tam musí být už hodinu před a po (kvůli inventuře zboží, přípravě atp.). Není porušování zákoníku práce, když za pracovní dobu 7-20 má jen 2 přestávky? Díky a přeji hodně zdaru do nového roku!

  • Jaromír Drábek

    Děkuji za přání. Tak to jste mě nachytal, to z hlavy nevím. Je to přesně popsáno v zákoníku práce, v případě potřeby je možné se poradit na nejbližším pracovišti inspektorátu práce.

  • Robert

    Dobrý den pane Drábku.
    Není vám hanba vystupovat pod jménem ministra práce a soc. věcí.
    Múžete mi ukázat jediný sociální skutek který jste prodadil. Zatím jste obral nezranitelnější skupiny lidíí, kteří nejsou schopni se účinně bránit.
    Pokud spíte klidně, napadá mě přirovnání o hroší kůži.
    Snad by bylo alespň vhodné uvažovat o přejmenování vaše ministerstva používající tento matoucí název-
    P,S. kolik pracovních míst jste pomohl vytvořit?

  • Jaromír Drábek

    Nejzranitelnější skupiny lidí jsou podporovány ze systému hmotné nouze, na kterém ani nutná úsporná opatření nezměnila vůbec nic, všechny podpory zůstaly na původní úrovni. To, že stát v minulých letech rozdával víc, než na kolik měl, považuji za velkou chybu. Umělé vytvážení pracovních míst státními zásahy považuji za chybné, obvykle taková pracovní místa nejsou dlouhodobá a novíc jsou velmi drahá. Mnohem lepší cestou je podle mě vytváření systémových předpokladů pro tvorbu nových pracovních míst, touto cestou postupuji.

  • Gregor

    Dobrý den
    Pracuji 25 let v kuse a zároveň tak dlouho platím já i zaměstnavatel odvody sociální a zdravotní.Jestliže by došlo k tomu,že se stanu nezaměstnaným budu na tom stejně jak člověk,který nepracoval a tudíž neodváděl do systému tolik peněz co já.Proč se toto nerozlišuje,kdo kolik odvedl a odpracoval let?? Parazit co nikdy nehákoval je hodnocen stejně,jak člověk co má odkrouceno a odplaceno několik let.Dokonce parazit má víc,pokud má větší rodinu.

  • Jaromír Drábek

    Není to tak. Kdo nepracoval, nemá na rozdíl od Vás nárok na podporu v nezaměstnanosti. Totéže platí o nároku na starobní či invalidní důchod či nemocenské dávky.

  • Středový volič

    Dobrý den pane ministře. Nejprve bych Vám chtěl popřát do nového roku hodně zdraví, štěstí a pevných nervů.

    Pozorně sleduji na eklepu návrhy podané MPSV a i když má vetšina "vašich" návrhů moji podporu, tak s některými věcmi nemohu souhlasit.

    1. Tzv. malá důchodová reforma

    a)
    vůbec se mi nelíbí bod, že pro přiznání nároku na tzv. trvalý vdovský důchod by se nově nepočítala péče o osobu ve II. stupni postižení.

    Už jsem Vám dříve psal, že péče o postižené a s tím související záležitosti jsou velmi citlivé a každé "škrty" v tomto smyslu bolestné nespavedlivé. Na handikepovaných by se mělo šetřit až úplně v poslední řadě. A sebrat "výhodu" nároku na vdovský důchod pro osobu, která pečuje o osobu ve 2. stupni je krátkozraké.

    b)Neobáváte se soudních sporů na "nespravedlnost" důchodového systému, že jeden člověk odejde do důchodu před 30.11.2011 a druhý po 30.11.2011 a budou mít stejné vyměřovací základy a stejnou odpracovanou dobu a každý bude mít jiný důchod.?

    c)Celkově šlo vyřešit nález ústavního soudu jinak, aby to neodnesla nejvíce střední vrstva, ale aby to bylo rozloženo do delší doby, případně na širší skupinu obyvatel - změna redukčních hranic.
    Navíc zde nebylo bráno v potaz, že nejvyšší přímové skupiny mají strop na sociální pojištění. S tím šlo také pracovat...

    2. "Velká důchodová reforma" - pokud bude uzákoněna povinost opt-outů, tak bude lehce napadeno u ústavního soudu, že nelze člověka nutit - dávat mu povinnost odvádět své peníze na spoření na důchod.
    Ať si každý spoří jak chce. Dejte lidem svobodu a nenuťte je. Každý je strůjcem svého štěstí. Umím investovat jinak, tak ať mi stát neříká jak.
    Umím se o sebe postarat. Nepříjde mi to fér.
    Argument, že by lidé nižších příjmových vrstev nespořili není relevantní. Ti spoří už teď a 300-500 Kč co spoří je nevytrhne. Navíc musíme uvažovat vliv inflace vs výnosy.

    3) Zrušíte ve spolupráci s MFCR přídavky na děti a nahradíte je větší slevou na dani na dítě / daňovým bonusem? Je to mnohem víc motivační, aby lidé pracovali. Aspoň jeden z rodičů. A matkám samoživitelkám nebo krátkodobě nezaměstnaným, pokud se řádně starají o děti tuto dávku přiznat také. Je to sociálně citlivé a přitom spravedlivější.

    4. Můžete mi dát na sebe mailový kontakt, rád bych Vám napsal.

    Děkuji a jsem s pozdravem.

  • Jaromír Drábek

    Děkuji za přání i za obsáhlý názor. Beru jej jako důležitý odborný podnět pro další diskusi. E-mailovou zprávu mi můžete zaslat prostřednictvím mých stránek www.jaromirdrabek.cz.

  • Středový volič

    Ještě si dovolím jednu otázku a ta se bude týkat čestného prohlášení testující potřebnost dávky. Není toto spíše kontraproduktivní?
    Kdo to bude chtít obejít, tak si cestu najde a těm poctivým to přidělá problémy.

    Spíše bych uvítal, aby příjemci sociálních dávek dostali charge karty s určitou částkou a mohli s ní nakoupit potřebné věci. Nikoliv však alkohol, cigarety atd.

    Děkuji a přeji hezký den.

  • Jaromír Drábek

    Zvažujeme obě varianty. Též přeji pěkný den, Vám i všem čtenářům a omlouvám se všem, na jejichž otázky se nedostalo, neboť čas přidělený pro naši diskusi vypršel.




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov