Chat
Odborový předák Dušek on-line: Zablokujeme Kalouska na ministerstvu

13.06.2011 14:10

Čtvrteční stávka dopravních odborů zastaví po celém Česku vlaky a MHD v řadě velkých měst. Jak radikální bude? A proč odboráři volí jako protest proti vládním reformám právě celostátní stávku, která zkomplikuje život tisícům lidí? Předseda Svazů odborářů služeb a dopravy Jaromír Dušek odpovídal on-line.

Vystudoval střední průmyslovou školu železniční a nastoupil na místo železničního výpravčího v České Třebové, kde sloužil až do roku 1989. V tomtéž roce získal post mluvčího Občanského fóra a začal se angažovat v železničních odborech. V roce 1995 se stal předsedou Odborového sdružení železničářů. V roce 2007 nastoupil na Generální ředitelství Českých drah. Od roku 2009 působí jako předseda Svazů odborářů služeb a dopravy. Ve volbách 2010 neúspěšně kandidoval do Senátu.

Chat

  • Pepík Břucháč

    Čest práci,příteli Dušku.Zajímalo by mne,jak byste po vítězství našeho lidu naložil s jeho nepřáteli,s teplouši,modráky a zlodějskými pražáky ?

  • Jaromír Dušek

    Zřejmě jste tento výraz byl zvyklý používat.Na rozdíl ode mě, který jsem členem dřívější vedoucí strany nebyl. Nepovažuji své partnery při jednání za nepřátele. Nenavrhuji na rozdíl od pana Krause, že občan, který využije svého Ústavního práva, má být na jeho návrh potrestán.

  • míra

    dobrý den, stávka je od půlnoci. Znamená to že když v noci pojedu vlakem, ve 12 mě vysadí a nedojedem do cílové stanice? Prosím o odpověď, plánuju cestu

  • Jaromír Dušek

    Dá se říci, že to tak je. Budeme tolerovat dojezdy vlaků pouze několi minut po půlnoci a zcela výjimečně.

  • Hrdý volič KSČM

    Je vám sympatický Mirek Gebeníček ?

  • Jaromír Dušek

    Za posledních 20 let mám důvod více věřit panu Grebeníčkovi naž panu Kalouskovi. O sympatiích bych nehovořil.

  • DOvolená

    Dobrý den pane Dušku, dostanu se ve čtvrtek z Prahy autem na letiště? Mám už zaplacenou dovolenou. Jaké je riziko, že mne někde zablokují nebo zdrží? Pokud to riziko je, co byste mi poradil?

  • Jaromír Dušek

    Z centra bych doporučil přes Dejvice po Evropské (pozor na 50 km/h) a hezkou dovolenou.

  • Dr.AZ

    Dobrý den pane Dušku. 1.) Bude stávkovat i ombudsman ČD pan Fejk? 2.) Jak se díváte na rozumný názor pana prezidenta, že by najal soukromé firmy a stávkující, kteří stávkou prosazují výlučně politické cíle, by okamžitě propustil?
    Předem děkuji za odpovědi.
    Dr. Zehl

  • Jaromír Dušek

    Pan ombudsman by přišel o 1/20 svého nemalého příjmu a proto stávkovat určitě nebude. Z našich daní má zajištěn takový blahobyt, že ho refomry určitě nezajímají. Nevím, jak můžete považovat nedemokratické doporučení pana prezidenta za rozumné. Inu, už mu je, chudákovi, 70 let a už mu to taky nemyslí jako kdysi.

  • Jetui

    dobrý den, proč stávkujete vy? dyť vás se pozdní odchod do důchodu týkat nebude? klidně si někde protestujte, ale neberte si lidi jako rukojmí!!!!!!!!

  • Jaromír Dušek

    To ještě neznamená,´že mám nečinně přihlížet největší krádeži tisíciletí, která postihne všechny mé potomky. Dobře víte, že nejde jen o důchodový věk. Jste-li tak hloupý, že Vám to nevadí tak jim klidně zatleskejte.

  • quartz

    Váš kolega Dufek vyzýval veřejně k tzv. "divokým blokádám veřejných komunikací". Souhlasíte s ním? Předpokládám, že počítáte s tím, že budete čelit různým trestním oznámením v případě, že tyto blokády povedou nedejbože k nějaké tragédii (ohrožení zdraví, majetku atd).

    Proplatíte mi vícenáklady na mou čtvrteční cestu do práce, kterou jsem si předplatil ve formě měsíční jízdenky?

    Děkuji předem za odpovědi.

  • Jaromír Dušek

    1) Pan Dufek nikoho nevyzval k divokým blokádám, ale varovar, že mohou díky většímu počtu naštvaných občanů (panem Kalouskem) nastat. Aktuální informace od pana Dufka je taková, že organizovaných blokád bude minimum a soustředí se především na papaláše. Ministerstva a hrad.. Ekonomickou ztrátu z Vaší předplacené jízdenky, u kterého jste ji zakoupil.. Máte na to nárok.

  • honza

    Pane Dušek držím vám palce, tuhle vládu, která se chová jako komunisti před sametem je potřeba vyhnat od korytářských koryt. Už by zase zakazovali stávku, omezovali svobodu projevu, ovlivňovali svobodu slova, ovlivňovali média, justici, policii, propouštěli stávkující apod. nenechte se zastrašit, máte podporu 80% lidí!

  • Jaromír Dušek

    Děkuji Vám za podporu, mám stejný názor jako vy.

  • Honza

    Pane Dušku, dnes mně běhal mráz při kritice rádoby prezidenta Klause, jako bych slyšel Jakeše, co vy na to jak to na vás působilo? Nepřipadal jste jste i jako před rokem 89?

  • Jaromír Dušek

    Zcela jednoznačně. Náš Václav si zavzpomínal na doby, kdy měl vyplněnou přihlášku do KSČ. Už jen čekám, kdy vyzve k tomu, aby bylo do dělníků stříleno. Socialismus (kapitalismus) si rozvracet nedáme!

  • Ivan

    Pane Dušku co říkáte na to, že si vláda bere 80% občanů za své rukojmí jako otroky, bez práva na svobodu a slušný život! Jak vám osobně se vláda korupce, zlodějen, tunelů líbí jakou vláda svazáckého udavače Nečase-Jakeše je?

  • Jaromír Dušek

    Myslím si, že jste ta % podcenil. Jsem přesvědčen, že je to hodně přes 90%, jen si to někteří ještě neuvědomují, že je to semele taky. I moje nedávno narozená vnučka má díky těm syčákům dluhy o jakých se jí ani nesnilo. A také se jí nikdo neptal, jestli s tím souhlasí.

  • Dominika

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, v jakém rozsahu budou probíhat blokády silnic, popřípadě, kde je možné získat o tomto informace? Někteří máme na čtvrtek povinnosti (studenti zkoušky) a jediná možnost, jak se přepravit, bude autem. Děkuji za odpověď

  • Jaromír Dušek

    Vyhněte se , pokud možno, centru Prahy a okolí vládních budov, popřípadě hradu. Jinak přeji, ať to studentům ve škole dobře dopadne.

  • Michal Koudel

    Dobrý den pane Dušku,
    myslím, že takovou podporu lidí jako máte teď, jste ještě od roku 1989 neměli. Uvažujete i o generální stávce? Také si myslím, že momentálně se "hraje" i o budoucnost odborů. O tom jakou jak budou respektovány a jakou sílu v budoucnu budou mít. Nenechte se tedy prosím zastrašit a ukažte jim, že i u nás dokážou být odbory tvrdé.

  • Jaromír Dušek

    Můj názor je, že ke generální stávce již mělo dojít na podzim loňského roku. Jsem přesvědčen, že nejde pouze o budoucnost odborů, ale o samotnou podstatu demokracie v tomto státě. Měli by se všichni občané, kteří se nenchali "zblbnout" lživými prohlášeními vlády spojit tak jako v roce 1989.

  • Pr(u)dič Pružina

    Pane Dusku, hlavne si do pruvodu neberte snerovaci boty. Proslycha se, ze na vas chysta atentat Slamecka a spol. Nekdo vam rozvaze tkanicku, vy se ohnete, abyste si botu zavazal a ... Zbytek vam vysvetlovat snad nemusim:-)

  • Jaromír Dušek

    Děkuji za varování. Mmch pan Slamečka získal nové koryto jako předseda představenstva ČD Cargo, a.s. (říkali chlapi v hospodě...). Pánbůh opatruj zaměstnance na Cargu.

  • Vodry

    Zřetelně víte, co nechcete; proti čemu stávkujete... Co ale vlastně chcete???

  • Jaromír Dušek

    Pominu-li skutečnost, že jsme to na mnohých letácích, tiskových prohlášeních a webových stránkách nesčíselněkrát opakovali, zjednoduším to do jedné věty. Žádná privatizace (krádež) veřejných prostředků, žádné další ožebračování těch, kteří se nemohou bránit a žádný vládní byznys z peněženek občanů ČR.

  • Vašek

    Pane Dušek,Vy a celé odbory děte do prdele.Jsem drobný živnostník a živím se rukama.Neznám pojem dovolená,stravenka do restaurace,odborářská dovolená,soulož s podřízenou nabo nadřízeným.
    Znám pouze co jsou složenky a dluhy.a práce 14 hodin denně.
    Přestante si hrát na americké odbory.a předložte návrh k řešení situace
    uvnitř státu.Uřvaný odborář na náměstí Vám možná přidá politické prefernce k volbám ,ale hovno se změní.

  • Jaromír Dušek

    Řadu z těch věcí, které jste vyjmenoval nemám také. Kdybych byl neschopný živnostník, asi bych živnost nedělal. A sex v zaměstnání zažiju jen tehdy, když se mnou management nebo politici chtějí "vyjebat". Naše návrhy si přečtěte na stránkách ČMKOS. Co se týče Vašeho doporučení, kam máme s odbory jít, přišlo pozdě. Díky vládě už tam totiž všichni jsme.

  • Petr

    Pane Dušku, změňte, prosím, logo své stávky. Stavkujete za odborové svazy, nikoliv obecně za občany. Děkuji.

  • Jaromír Dušek

    Až si nás budou platit občané a nikoliv naš odboráři, budeme moci změnit i logo. Nicméně i když si nás ostatní občané neplatí, stávkujeme i za ně a za jejich budoucnost. Jste-li přesvědčeni o správnosti našich kroků, podpořte nás.

  • Dovolená

    Ještě jedna otázka pane Dušku,
    jak byste vyjádřil účel stávky? Mnohým lidem nedochází, o co jde, a mozek jim funguje jenom zprava doleva...
    Odlétám sice na dovolenou, ale držím palce, ať se cíl zdaří...

  • Jaromír Dušek

    Obrovské zadlužení , které nám zde zanechaly předchozí vlády, a na kterém se významně podíleli pánové Klaus i Kalousek, se snaží současná vláda ještě zvětšit s heslem "ukradněme zbytek a chybějící zdroje státního rozpočtu nechme zaplatit tu lůzu, která se nemůže bránit". Jinak děkuji za podporu.

  • OSVČ

    Pane Dušku, kecat umí skoro každý. Když vidím ty vaše kolegy a k tomu zubatého Sobotku, tak je mi jasné, že z vás řešení nevypadne. Jde jen o moc a osobní výhody. Pokud máte řešení současných problémů, tak ho dejte na papír a zveřejněte. Jinak je jasné, že splnění vašich socialistických požadavků nás vede do Řecka, Portugalska a do pr...

  • Jaromír Dušek

    Souhlasím s Vámi, že kecat umí každý. Ale ne každý se podílel na zadklužení tohoto státu, ne každý předložil a nechal schválit zákony o snížení zdrojů státního rozpočtu, ne každý toleruje neuvěřitelnou korupci nejen ze státních zakázek, ne každý má možnost tak jako vláda omezit rozbujelou šedou ekonomiku a ne každý určitě nezištně nechává prohrát ČR jednu arbitráž za druhou. Pouhých 30% ušetřených ze státních zakázek by pokrylo hravě roční schodek státního rozpočtu, aniž bychom museli ždímat tělesně postižené, rodiny s dětmi, policisty, hasiče, učitele, zdravotníky a ostatní. Stačí NEKRÁST! Ani jeden z našich požadavků se nevymyká průměrným standardům vyspělých evropských států (Norsko, Švédsko, Německo apod.). Nečetl jsem, že by tam vládl socialismus.

  • Tomáš Svoboda

    Jsem režisérem Blonďaté Bestie (scénických rozhovorů o Kristýně Kočí) A věřte mi, že po Vašem vyvolávání sociálních nepokojů a dalších Vašich projevech, se stáváte kandidátem na další díl našeho politického kabaretu. Mají Vaše akce jiný výsledný efekt než, aby si pár odborových předáků na úkor, jak stádně demonstrujících odborářů (jedni rukojmí), tak zbytku pracujících, (druzí rukojmí) zajistili volitelná místa na kandidátkách ČSSD nebo KSČ? A moje hlavní otázka, které asi budete rozumět lépe: Nechtěli byste s tím Vaším cirkusem jít do prdele?

  • Jaromír Dušek

    O Vaší úrovni svědčí Váš slovník. Již výše jsem odpověděl, že v prdeli díky této vládě dávno jsme. Včetně Vás. Jen Vám to zřejmě pomaleji myslí, a proto Vám to ještě nedošlo. Rád se budu podílet na Vaší kultivaci.

  • Martin

    Na koho se mám obrátit s žádostí na úhradu ztráty vzniklé blokováním veřejné infrastruktury???

  • Jaromír Dušek

    Nemyslím si, že Vám jakékoli ztráty z nějaké blokády vzniknou. Kdo Vám dodnes zaplatil něco za to, že jste mnohdy ve frontách na zablokovaných komunikacích strávil desítky hodin?

  • Marek Bajcar

    Dobrý den,chtěl jsem se zeptat,zda je již čtvrteční stávka potvrzena a zda pojedou alespoň nějaké tramvaje či autobusy.Děkuji

  • Jaromír Dušek

    Pěškobusem to bude nejjistější, ale teď bez legrace... Nikdy nic není 100%, ale na MHD bych na Vašem místě rozhodně nespoléhal.

  • Karl von Opitz

    Dobrý den,pokud vláda i přes protesty neustoupí a nebude ochotna jednat,jak budou odbory postupovat dále?Jinak stávku podporuji,nelze již nečinně přihlížet k tomu,jak nás tato vláda ožebračuje...

  • Jaromír Dušek

    Budeme muset přitvrdit, protože bychom neradi, aby to vláda dotáhla tak daleko, jako ve Španělsku, na Islandu, či dokonce v Sýrii.

  • Dovolená

    Už máte jasno v tom, zda budete blokovat v Praze a Brně komunikace a jaké? A dálnici? Jde mi o kolegy z práce, aby se dostali, pokud pojednou vozem, na místo nebo aby dojeli z Brna do Prahy. Vím o lidech, kteří se chstají k lékaři po doluhé době objednání ..
    Co radíte?

  • Jaromír Dušek

    Opakuji, že jsme se rozhodli od většiny blokád komunikací ustoupit a co nejvíce blokovat ty, kteří nás do této situace vehnali. Tedy ministerské a hradní papaláše. Lékaře určitě zvládnete.

  • František Matějček

    Matej
    Coříkáte dvoum bodům, jež prosazují protestující ve Španělsku?

    4.Daňová reforma příznivá pro nižší příjmové skupiny lidí, reforma daní a nemovitostí. Zavedení „Tobinovi dani“, která zdaňuje mezinárodní finanční převody a odstranění daňových rájů.
    5.6. Odmítnutí a odsouzení korupce. Absolutní netolerance vůči politikům podezřelých nebo usvědčených s korupce

  • Jaromír Dušek

    Je to velmi dobrý námět pro ČR, k prosazení něčeho takového bude cesta velmi trnitá.

  • NEC

    Poteče na ulicích krev ??

  • Jaromír Dušek

    Proboha, snad si něco takového nepřejete.

  • Patrik

    Chtěl bych Vám jen vyjádřit podporu a doufám , že se v tomhle státě konečně něco změní ... , že tenhle korupčnický systém konečně padne.

  • Jaromír Dušek

    Tak snadné to nebude. Když nepolevíme, tak se to podaří. Už bychom si neměli nechat na hlavě štípat dříví.

  • Major Terazky

    vyhlaste GENERALNI STAVKU. Musime se tech zlodeju zbavit dokud to jeste jde!

  • Jaromír Dušek

    Podaří li se mi přesvědčit zatím váhající odborové předáky, určitě k tomu dojde.

  • Pavla

    Dobrý den, budou blokády kounikací probíhat i mimo Prahu?

  • Jaromír Dušek

    Nikoliv. Dnešním rozhodnutím koordinačního jednání odborářů jsme od nich upustili. Výše jsem již zmínil, že blokovat budeme pražská papalášská centra s určitým omezeným dopadem na pražskou dopravu.

  • Patrik

    Chci se ještě zeptat ... Co si myslíte o vyjádření jejich prezidenta Klause na stávku?

  • Jaromír Dušek

    Pan prezident se zapomněl před rokem 1990. Ta jeho čtvrteční sedmdesátka je již hodně znát. Představte si, jak budou v 70 svižní ti, kteří mají náročná a zodpovědná povolání. Už mu chybí jen vydat povel, aby armáda vyrazila jako v Číně nebo v Sýrii proti svým občanům.

  • Josef7

    Jako učitel podporuji stávku. Prač s deformami proti lidem! Držím palce.

  • Jaromír Dušek

    Děkujeme za podporu.

  • Ben Melech

    Chtěl bych Vám vyjádřit svoji podporu a držím Vám palce ( i u nohou) Ale jednodenní stávka je málo, chce to generální a neomezenou!

  • Jaromír Dušek

    Děkuji za podporu. Ke generální stávce s největší pravděpodobností bude muset dojít.

  • Retro

    Pane Dušku, kde si mohu přečíst vaše návrhy na řešení špatné finanční situace státu, na schodky ve zdravotnnictví atd ... prostě vize vašich řešeních ? Víte, kritizovat umí každý, pro bych si chtěl přečíst vaše návrhy, abych si mohl udělat nějakou představu, jak byste řešili ne příliš pozitivní situacu v rozpočtu vy.

  • Jaromír Dušek

    Doporučuji oficiální stránky a veřejná prohlášení ČMKOS, popřípadě časopis Sondy.

  • quartz

    Jaromír Dušek
    1) Pan Dufek nikoho nevyzval k divokým blokádám...

    Nemáte pravdu (nejste asi informován). Podívejte se na OVM na ČT, 1. hodina cca 50 min... Dufek vyzval odboráře k co největší blokádě Prahy. Sám to přiznal. Pravá ruka neví, co dělá levá. Dufek mi připomíná rétorikou bolševické odboráře.

    http://www.ct24.cz/vysilani/2011/06/12/21141103050 - 0612-12:00-otazky-vaclava-moravce/

  • Jaromír Dušek

    Opakuji aktuální informaci z dnešního jednání odborářů, organizují-li něco odbory, nemohu to považovat za divokou blokádu. Na rozdíl od Vás jsem přesvědčen, že drtivá většina občanů po nedělním vystoupení pan Kalouska a zveřejnění stanoviska pana Klause pochopila, kdo je tady "zakopaný komunista" a komu vadí demokracie.

  • Witold de Wenusberg

    Vážite si paní baronky Thatcherové?

  • Jaromír Dušek

    Tato dáma zapříčinila vítězství labouristů ve Velké Británii a podobným způsobem zřejmě stávající garnitura pravicových komsomolců v Čechách způsobí radikální nárůst preferencí KSČM a socdem.

  • Michal

    Jste připraveni na to, že pokud se pokusíte někde něco blokovat, tak přijde tvrdá odplata?

  • Jaromír Dušek

    Už vidím, jak se nám ministerští úředníci mstí za to, že jsme jim zkazili pohled z okna úřadovny, kde zrovna dřou do roztrhání těla.

  • Monika

    Pane Dušku, pracoval jste někdy pořádně rukama?

  • Jaromír Dušek

    Už jste si vlastníma rukama postavila domek, jako já? Myslíte si, že mám stovky poskoků a posluhů jako pan Klaus na hradě? Nebo ministři? Co si neudělám, to nemám...

  • Monika

    Milé odbory a pane Dušku, zažila jsem odbory i za éry komunismu a mohu jen potvrdit, že jste jen vyžírkové, nic víc...jak někdo výše psal, změnte logo a laskavě nestávkujte za ty, co si to nepřejí. Sice s vládou nesouhlasím, ale než podpořit příživníky, jako jsou ty Vaše odbory, tak si raději flusnu před zrcadlem do obličeje.
    Že vám odborářům není hanba, schovávat se za poctivě pracující lidi.!!!

  • Jaromír Dušek

    Nebýt odborářů v roce 89, dodnes byste tiše šoupala nohama na stranické schůzi a plnila socialistické závazky.

  • mih

    Pane Dušku, na Kalouska nemáte, ten je chytrý a ještě to otočí proti vám. Vy, odboroví předáci, máte hlavu jenom na čepici.

  • Jaromír Dušek

    Kéž bychom měli na své straně Vás. Zřejmě jste členem Mensy a Vaše rada by nám pomohla toho chytrolína Kalouska zvládnout. Určitě bychom k Vám všichni rádi chodili pro rozumy.

  • mih

    Podle všeho jsou tady dotazy filtrovány. Jsou tu jen ty, které fandí odborářům. Odpovědi pana Duška jsou útočné, ale co bychom od něj chtěli. jako odborárový vůdce se má jako prase v žitě. Hodně peněz za tlachání a žádnou práci.

  • Jaromír Dušek

    Proč nedeklarujete, jak se máte Vy? Abychom Vám nemuseli závidět? Možná, kdybyste se líp učil a někdo uvěřil Vašim řečem, byl by z Vás dnes odborář.

  • Jarda Přemek

    Dušku, pan Ombudsman Fejk narozdíl od vás, je pracovitý a rozumný člověk, nezáviďte mu plat, vy byste si nevydělal totiž ani na suchej rohlík, kdybyste měl pracovat jako mnozí z nás v čele s panem Fejkem.

  • Jaromír Dušek

    Škoda,, že si to myslíte na celé železnici jen Vy a zřejmě pan Fejk. Díky Vám přišly desítky železničářů o místo a několik tratí není z důvodu nedostatku prostředků provozováno. Kdybychom měli více Vám podobných darmožroutů, přestaly by vlaky jezdit úplně.

  • Jiří

    chci se zeptat - nevím jestli jste to byl Vy nebo někdo jiný, v případě že Vy:
    nekoupil jste náhodou "alternativní elektrárnu" a propustil všechny zaměstnance? máte tam odbory? proplácíte zaměstnancům (své rodině) stravenky?

    Děkuji

  • Jaromír Dušek

    Doporučím Vám zapátrat v médiích roku 2004, abyste zjistil, že mnou zakoupená elektrárnička (na dluh) neměla žádné zaměstnance a nemá je tudíž ani nyní. Voda vykonává práci roztáčením turbíny a následným pohonem generátoru. Veškeré manuální činnosti spojené s údržbou a provozem vykonávám já a moji rodinní příslušníci. Chcete li přijít na brigádu, rád Vám přidělím práci.

Foto: Karel Šanda

Autor: - red -




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov