Boj odborů
ON-LINE: Odboráři se kasají: stávka je vítězná

16.06.2011 00:01 Původní zpráva Aktualizováno 16.06. 17:36

On-line

Dnešní den se v Česku ponese ve znamení celostátní stávky. Po celé republice se zastaví vlaky a v Praze, Brně a dalších městech také hromadná doprava. Na vybraných silnicích budou blokády. Ke stávce se nepřidali pouze letečtí dopravci.

  • 06:00
    Týden.cz
    Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line reportáže z celodenní generální stávky dopravních odborů.
  • 06:03
    odbory

    Stávku pořádá Koalice dopravních odborových svazů (KDOS), která zastřešuje 13 odborářských organizací. Podle šéfa odborového sdružení železničářů (OSŽ) Jaroslava Pejši nebudou dnes jezdit v celé zemi žádné vlaky. Šéf dopravního odborového svazu DOSIA Jan Rejský uvedl, že se omezí provoz městské dopravy v Praze, Brně, Olomouci a Ústí nad Labem.

  • 06:08

    Dopravní společnosti ze středních Čech avizovaly, že vyjedou všechny plánované spoje. Obávaly se přitom zejména původně plánovaných blokád, kvůli nimž by se autobusy nemusely do metropole vůbec dostat. Metro v Praze nejezdí, tramvajová doprava zatím ano.

  • 06:13
    železnice

    Vlaky Českých drah se kvůli stávce kompletně zastavily krátce po půlnoci. "Žádné velké problémy jsme nezaznamenali, na nádražích je klid a zůstalo na nich většinou jen minimum cestujících," řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

  • 06:18
    železnice

    Na stávku zareagovaly i zahraniční železnice. Rakouské dráhy například vlaky směrem do Česka vůbec nevypravily, spoje ze Slovenska končily před půlnocí před hranicemi. Z Německa železniční doprava končila v Drážďanech.

  • 06:31
    železnice

    Odbory jsou zatím s průběhem stávky na železnici spokojeny. "Stávka probíhá přesně podle plánu a naprosto bez komplikací. Vlaková doprava se zastavila celoplošně tak, jak jsme avizovali. Zatím jsme tedy spokojeni, ovšem já především doufám, že budeme spokojeni s výsledkem toho vyjednávání, které se uskuteční po stávce," řekl předseda Odborového svazu železničářů Jaroslav Pejša.

  • 06:31
    MHD

    Metro poprvé ve své historii stojí. Jeho první soupravy po půl páté ráno nevyjely. Metro omezeně fungovalo i při tragických povodních v roce 2002 a při generální stávce v roce 1989 se zastavilo na hodinu. V 05.00 bylo v provozu 40 procent tramvají a 20 procent autobusů. Pražský dopravní podnik zajistí 30 procent povrchové dopravy, řekl náměstek primátora Karel Březina.

  • 06:36
    MHD

    V Karlovarském kraji stojí od půlnoci kvůli stávce osobní i nákladní vlaky provozované Českými drahami, všechny autobusy v regionu ale začínají jezdit v běžném provozu.

    Ohlášená stávka dopravních odborů v Libereckém kraji zastavila vlaky, v časných ranních hodinách však zatím viditelné komplikace nezpůsobila. K akci se v regionu přímo připojili jen železničáři, jezdí příměstské autobusové linky i městská hromadná doprava.

    V jihočeských městech se podle jízdních řádů nad ránem rozjela městská hromadná doprava bez omezení.

  • 06:38
    MHD

    V Brně začala částečně jezdit městská hromadná doprava. Má zajistit zejména přesun lidí do práce během celostátní stávky dopravních oborů. Po dohodě s odboráři jezdí ve špičce celkem 11 linek. První vozy vyjely dnes v 05.00. Budou jezdit do 10.00 a pak znovu odpoledne.

  • 06:42
    MHD

    "Po nástupu ranních směn je v tuto chvíli zřejmé, že do stávky se zapojilo vysoké procento zaměstnanců dopravního podniku," řekl v centrálním dispečinku dopravního podniku v Praze Karel Březina.

  • 06:44
    MHD

    Část ranních spojů se nevydala do ulic ani v Olomouci. S omezením provozu MHD lidé musejí počítat v průběhu celého dne. Podle vedení dopravce na své trasy vyjela polovina tramvajových a necelých 50 procent autobusových spojů. Bez dopravních komplikací a přeplněných vozů městské dopravy pak zatím probíhá protest v Ústí nad Labem. Ačkoli část řidičů stávkuje, zbývající stačí v omezeném režimu cestující vozit.

  • 06:52

    V Moravskoslezském kraji od půlnoci stávkují někteří řidiči autobusových dopravců ČSAD Havířov a Veolia Transport Morava na Bruntálsku. Autobusová hromadná doprava proto jezdí omezeně v Havířově, na Bruntálsku a Krnovsku.

  • 07:21
    MHD

    Autobusy soukromých dopravců, kteří vozí cestující v rámci pražské integrované dopravy, vyjely podle plánu. Celkem se jedná zhruba o 500 autobusů. Některé nahradily vozy pražského dopravního podniku nebo vlaky. Provoz je zatím neobyčejně klidný, řekl Filip Drápal ze společnosti Ropid, která v Praze a jejím okolí organizuje hromadnou dopravu.

  • 07:56

    Magistrála v Praze je sjízdná z Chodova po Nuselský most jako v ranní špičce, žádné větší zdržení, hlásí zpravodaj on-line deníku TÝDEN. CZ.

  • 07:57
    MHD

    "Odpověď na to, jestli se metro rozjede a kdy, vám dát nedovedu. Optimistická úvaha je, že by mohlo jezdit odpoledne," řekl novinářům primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

  • 08:00
    MHD

    Tramvaje jezdily v ranních hodinách spíše poloprázdné, s příchodem ranní špičky se začínají plnit. Zpravodaj TÝDNE.CZ hlásí, že linky z Kobylis a Tróji začínají být přeplněné.

  • 08:03
    Bohumil Dufek.

    Odboráři se na protestní pochod z Palackého náměstí vypraví k budově ministerstva financí a úřadu vlády, na Pražský hrad demonstrovat nepůjdou, řekl šéf Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek. Shromáždění odborářů na podporu stávky začne v 09.00 na Palackého náměstí. Na mítink se odboráři vydají v 08.00 z Tyršovy ulice. Po shromáždění se pochod vydá k ministerstvu financí a úřadu vlády. Tam chtějí odboráři složit balíky slámy.

  • 08:06
    odbory

    "V Praze vyjelo jen 14 procent tramvají a 6,5 procenta autobusů," říká Luboš Pomajbík, předseda odborového svazu dopravy. Doprava v metropoli ovšem zatím zatím nijak zásadně nekolabuje. Mnoho lidí se do práce vydalo podél Vltavy na kole či na kolečkových bruslích.

  • 08:09
    odbory

    V Ostravě se vydalo asi 200 odborářů na pochod městem.

  • 08:10
    odbory

    Na Palackého náměstí, kde se mají odboráři v 9.00 sejít je zatím poouze několik jednotlivců z řad odborářů a asi dvacet policistů, hlásí zpravodaj TÝDNE.CZ.



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Bič na odbory
Drábek chce vrátit zákon o stávce do připomínkového řízení

Původní zpráva Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) na úterním zasedání navrhne vládě, aby vrátila věcný záměr zákona o stávce do připomínkového řízení.... více

Jaroslav Zavadil.

Spor o stávku
Šéfodborář: Kalousek je stižen prvním stupněm hlouposti

Žaloba, kterou na nás kvůli červnové stávce v dopravě podalo ministerstvo financí, je nesmyslná, tvrdí odboráři. víceDiskuse (53)

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil.

Zavadil o vládě
Odborový boss: Kalousek chce vyhrát 20:0, to je špatně

Vztahy mezi odboráři a vládou Petra Nečase jsou v současné době na bodě mrazu. Podle Jaroslava Zavadila, předsedy Českomoravské konfederace odborových... víceDiskuse (53)

Přes tři tisíce zaměstnanců pražského dopravního podniku nepřišlo do práce (ilustrační foto).

Dozvuky protestů
Dopravní podnik vydělal na stávce v Praze tři miliony

UVNITŘ FOTOGALERIE. Zhruba tři miliony korun vydělal podle svých výpočtů pražský dopravní podnik na celodenní stávce, při níž odboráři minulý čtvrtek ochromili... víceDiskuse (22)




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov