Druhé kolo voleb
ON-LINE: Lidé vybírají senátory, účast je zatím slabá

22.10.2010 13:33

On-line

  • 14:00
    TÝDEN.CZ

    Vážení čtenáři, vítáme Vás u on-line reportáže TÝDNE.CZ z druhého kola podzimních voleb.

    Lidé  začínají rozhodovat o tom, kdo se pro příští dva roky ujme vlády v Senátu. Svými hlasy určí, zda ČSSD zopakuje zdrcující vítězství z předloňských voleb a získá prvně v historii většinu v horní komoře, nebo si tuto pozici udrží strany vládní koalice. Zatímco samotné ČSSD k většině stačí vyhrát ve 12 obvodech, koaliční strany by musely vyhrát v 21, tedy ve všech, kde má finalisty.

  • 14:09
    ČSSD

    Výsledky prvního kola voleb favorizují sociální demokraty. Jejich zástupci vyhráli ve 12 obvodech, v dalších deseti postoupili do závěrečného kola z druhého místa. ČSSD tak má blízko k napodobení předloňského vítězství, kdy získala senátory ve 23 obvodech. Žádné křeslo neobhajuje a díky 29 stávajícím senátorům by mohla sama v jednaosmdesátičlenném Senátu získat nadpoloviční většinu a komplikovat vládě život.

  • 14:12

    "Dvanáct křesel je strategický cíl, který by umožnil kontrolovat Senát a posílit naši vyjednávací pozici vůči vládě," uvedl před volbami úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

  • 14:13

    Premiér Petr Nečas (ODS) po setkání s prezidentem Václavem Klausem řekl, že si přeje vznik odpovědného Senátu, který bude plánované reformy korigovat, a ne negovat. Levicově orientovaný Senát by podle něj vedl ke střetům a konfliktům mezi ústavními institucemi.

  • 14:25
    sčítání hlasů

    Strany vládní koalice by k udržení většiny musely vyhrát ve všech 21 obvodech, kde mají své finalisty. Pouze ve čtyřech, kde proti sobě stojí zástupci ODS a TOP 09, má koalice zachování křesla jisté. V 17 ostatních obvodech má proti sobě levicové kandidáty. Prohrát by si koalice mohla dovolit v krajním případě pouze v jednom obvodu za podmínky, že by v Ostravě byla znovu zvolena členka senátorského klubu ODS Liana Janáčková (za hnutí Nezávislí).

  • 14:51
    ODS
    Volit dnes půjde i předseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.
  • 15:06
    sčítání hlasů

    Volit senátory mohou dnes a v sobotu lidé všude tam, kde měli tuto možnost v prvním kole, které se konalo na začátku uplynulého víkendu. Pro druhé kolo už ale hlasovací lístky se jmény finalistů nedostanou do svých poštovních schránek. Čekat na ně budou ve volebních místnostech.

  • 15:06

    Pobočka krajského soudu v Pardubicích přijala žalobu sdružení Nezávislí proti výsledku voleb v obci Staré Hradiště na Pardubicku. Sdružení Nezávislí tvrdí, že opravený zápis podepsali členové volební komise mimo volební místnost bez možnosti kontroly. Podle nich byly také preferenční hlasy správně připsány pouze jednomu z kandidátů a ostatním ne a napadají postup volební komise při sčítání. Tím mělo sdružení SNK Staré Hradiště, Brozany, Hradiště na Písku neoprávněně získat jeden mandát na úkor Nezávislých.

  • 16:11

    Dosavadní starosta obce Miroslav Čepčář se stížnosti Nezávislých diví. "V obou volebních komisích měli své zástupce, v jedné předsedu, v druhé místopředsedu," uvedl.

  • 16:39
    sčítání hlasů

    Krajské soudy už dostaly do dnešního dne zhruba desítku stížností na letošní komunální volby, které se konaly o minulém víkendu. Proti souběžnému prvnímu kolu senátních voleb zatím nesměřovala ani jediná.

  • 17:06
    ČSSD

    V Českém Dubu odvolil i hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler z ČSSD.

  • 17:20
    sčítání hlasů

    Zájem voličů o finále senátních voleb je podle očekávání zatím většinou nižší než před týdnem při prvním kole, kdy za první dvě hodiny po otevření volebních místností přišlo hlasovat zhruba deset procent voličů. Vyšší volební účast hlásily jen některé okrsky na Liberecku nebo na Českokrumlovsku.

     

  • 17:34

    "Účast je slabší, chodí víc starší lidé," uvedla například předsedkyně jedné z jičínských volební komisí Hana Myšíková. Větší nápor volební komisaři čekají tradičně k večeru, až se budou lidé vracet z práce.

  • 18:03
    ODS
    "Soupeře nikdy nepodceňuji," řekl vítěz prvního kola Přemysl Sobotka s tím, že odhadnout výsledek druhého kola si netroufá. "První kolo voleb něco ukázalo, ale druhé kolo může být při nízké účasti, kterou předpokládám, úplně obráceně," poznamenal.
  • 18:20
    sčítání hlasů
    V Českém Krumlově, kde proti dosavadnímu senátorovi Tomáši Jirsovi (ODS) kandiduje Vladimír Špidla (ČSSD), přišlo hlasovat kolem 11 procent voličů.
  • 18:30
    sčítání hlasů
    Ve třech pražských obvodech, kde se mohlo hlasovat, se účast pohybovala mezi pěti až sedmi procenty. Mluvčí Prahy 6 Martin Šálek uvedl, že do tamních volebních místností zamířilo také hodně lidí, v jejichž okrsku se ale senátor letos nevolí. "Paradoxně tam chodí lidé nejvíce ve snaze volit a ještě se hádají s volebními komisaři, že senátora volili už minulý týden," řekl.
  • 19:05
    Počínající epidemie žloutenky zkomplikovala dnes druhé kolo senátních voleb v Ostravě. Volební místnost na území obvodu Slezská Ostrava musela být kvůli šířící se nemoci přesunuta z prvního patra základní školy do patra třetího. To se ale nelíbí některým voličům, kteří odmítají stoupat po schodech.
  • 19:35
    sčítání hlasů
    Ve volebním obvodu Ostrava - město kandidovalo v prvním kole devět zájemců o senátorské křeslo. Do druhého kola postoupila senátorka Liana Janáčková kandidující za hnutí Nezávislí a sociální demokrat Antonín Maštalíř. Místopředsedkyně senátního výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu Janáčková dostala v prvním kole senátních voleb 24,73 procenta hlasů, starosta Slezské Ostravy Maštalíř získal 23,73 procenta hlasů.
  • 20:00
    policie
    Hlášení o údajném uplácení voličů, která provázela volby na severozápadě Čech o minulém víkendu, nyní policie zatím žádné nemá.
  • 20:30
    sčítání hlasů
    Ve středních Čechách zatím nepřekročila volební účast deset procent.

Foto: ČTK

Autor: - red -



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Sociální podpora
Senát má v plánu navýšit daňové zvýhodnění na druhé a další děti

Senát možná zvýší daňové zvýhodnění na druhé a další děti. Senátní výbory tak doporučily upravit novelu o sociální podpoře, která má zvýšit přídavky na děti od... více

Ilustrační foto.

Silniční zákon
Senát asi odmítne návrh na objíždění cyklistů v předepsané vzdálenosti

Senát asi odmítne poslanecký návrh, aby do budoucna museli řidiči vozidel objíždět cyklisty v předepsané vzdálenosti. více

Ilustrační foto.

Úřad práce
Příjemci sociálních dávek nebudou muset dokládat své příjmy

Příjemci některých sociálních dávek nebudou muset úřadům práce dokládat za první čtvrtletí své příjmy nebo náklady na bydlení. více

Ilustrační foto.

Izolačka
Senát chce prodloužit výplatu příspěvku v karanténě na dva týdny

Senát chce, aby lidé v nařízené karanténě dostávali příspěvek k náhradě mzdy až po dobu dvou týdnů místo vládou navrhovaných deseti dnů. více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov