Protesty
ON-LINE: Radikálové prošli Bydžovem, Romy hlídala policie

12.03.2011 11:08 Původní zpráva Aktualizováno 12.03. 15:34

On-line

  • 11:03

    Policisté od dnešního rána kontrolují auta na příjezdech do Nového Bydžova na Královéhradecku, kde se odpoledne uskuteční mítink Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). Při kontrole zajistili například plynovou pistoli, basebalové pálky a sekyru, řekla mluvčí královéhradecké policie Ivana Ježková. Konání shromáždění oznámily také další subjekty. Obchody v centru Bydžova jsou uzavřené, některé mají dřevěnými deskami zakryté výlohy.

  • 11:12

    Na náměstí i v okolních ulicích jsou vidět desítky policistů, před 10.00 hodinou nad městem přelétl policejní vrtulník a centrem města projela kolona policejních dodávek. Po ulicích chodí také policisté z antikonfliktních týmů, vidět jsou členové pořádkových jednotek. "Z našeho pohledu je zatím klid," řekla mluvčí královéhradecké policie Ivana Ježková.
    Na příjezdu od Hradce Králové stojí policejní hlídky u benzinové čerpací stanice. Kontrolují všechny přijíždějící automobily, tvoří se kolona vozidel. Policisté zastavovali také linkové autobusy, kde kontrolovali doklady cestujících. "Musel jsem ukázat také obsah kapes a otevřít batoh," řekl ČTK jeden z cestujících z autobusu.

  • 11:19

    Obchodníci v Novém Bydžově dnes z obav z násilností uzavřeli své obchody, někteří výlohy zajistili dřevěnými deskami. Desky kryjí výlohy například lékárny, obuvi či prodejny hraček. Z centra města zmizely odpadkové koše.

  • 11:21

    Do 11 hodin se na místě shromáždění proti rasismu sešlo přibližně 200 lidí. Svolavatel Miroslav Brož před začátkem překvapivě oznámil, že shromáždění, které se mělo konat v ulici U Hřiště, ruší a mění jej na náboženské shromáždění a procesí. "Tato forma nepodléhá oznamovacímu zákonu. Můžeme volit trasu, jakou chceme," uvedl. Po chvíli průvod zastavila policie, aby prověřila, zda mohou dál pokračovat jako církevní shromáždění.
    Většinu účastníků průvodu tvoří Romové. Akci přijeli podpořit také členové Strany zelených a České pirátské strany. V průvodu jsou i bývalí ministři pro lidská práva Michael Kocáb a Džamila Stehlíková.

  • 11:35

    Policisté na příjezdových cestách kontrolují jak pravicové radikály, tak jejich odpůrce a obě skupiny podrobují osobním prohlídkám. Přijíždějící musejí odstavovat auta na parkovištích mimo centrum a dále musejí pěšky.

  • 11:44
    Tyden

    Mezi dvěma stovkami odpůrců pochodu svolaného DSSS je podle odhadu reportéra on-line deníku TÝDEN.CZ asi 40 místních Romů. Jeden z nich reportérovi potvrdil, že mnoho romských žen, dětí a starších Romů raději pro dnešek opustilo město.

  • 11:47
    Tyden

    U místního kostela se dostali pravicoví radikálové a účastníci pochodu proti rasismu k sobě na vzdálenost zhruba deseti metrů. Odděluje je kordon policistů, ke konfliktům zatím nedochází.

  • 12:32

    Účastníci protestu proti pochodu Dělnické strany nesou transparenty "Neonacismus není řešení" nebo "Vandasi, jdi do práce". Tomáš Vandas je předsedou DSSS. Do této strany se přesunula většina členů soudem rozpuštěné Dělnické strany. Bývalý tajemník Republikánů Miroslava Sládka Vandas byl i předsedou Dělnické strany.

  • 12:42
    Tyden
    Na náměstí, kde se má shromáždění DSSS před pochodem sejít, je zatím podle reportéra on-line deníku TÝDEN.CZ zhruba 300 pravicových radikálů, které pozoruje asi padesátka jejich odpůrců převážně z řad levicových aktivistů. Na místě je už také šéf DSSS Tomáš Vandas. Zatím vše pribíhá v klidu.
  • 12:54
    Romové zablokovali ulici Na Šarlejích, kudy má projít pochod DSSS. Úřednice radinice požádala organizátory pochodu, zda by raději. nezměnili trasu. Ti to odmítli s tím, že zajištění průchodu ohlášeného pochodu je věcí policie.
  • 12:56
    Tyden
    Z rozhovorů reportéra on-line deníku TÝDEN.CZ s místními neromskými obyvateli vyplývá, že většinou konání pochodu DSSS spíše vítají. Po jeho ohlášení prý podle nich ve městě ubylo kriminality a zvýšila se aktivita policie.
  • 13:25
    Na náměstí hovoří šéf DSSS Tomáš Vandas. Shromáždění začalo se zpožděním, čekalo se až příznivci pravice projdou policejními kontrolami.
  • 13:36
    Policii se zatím nedaří přesvědčit radikálnější skupinu Romů podporovanou ultralevicovými aktivisty se sdružení Antifa, aby umožnili pochodu DSSS projít ulicí Na Šarlejích.
  • 13:38
    Tyden
    Mezi účastníky shromáždění radikálů je také senátor a jeden z kandidátů na předsedu ČSSD Vladimír Dryml. "Pokud se problém s kriminalitou ve městě nebude řešit, nahrává to lidem jako je Vandas," řekl Dryml reportérovi on-line deníku TÝDEN.CZ. Podle informací, která má Dryml údajně od svých voličů, mohou za zvýšenou kriminalitu ve městě především nedávno přistěhovaí Romové.
  • 13:47
    Romy a levicové aktivity, kteří blokují trasu pochodu, se snaží rozehnat policisté na koních.
  • 13:48
    Předseda Strany zelených Ondřej Liška s exministry Džamilou Stehlíkovou a Michaelem Kocábem šli požádat policii, aby shromáždění DSSS ukončila. Podle jejich názoru je akce rasistická.
  • 13:50
    Projevu Tomáše Vandase naslouchá podle odhadu reportéra on-line deníku TÝDEN.CZ asi 500 lidí. Zaznívá například skandování "Čechy Čechům."
  • 13:53
    Policistům na koních a policejním těžkooděncům se za pomoci dělbuchů podařilo uvolnit průchod ulicí Na Šarlejích, kudy má projít pochod DSSS. Ulici blokovali příznivci krajní levice a radikální Romové.
  • 14:12
    Tyden
    Vandas ukončil shromáždění na bydžovském náměstí; účastníci se pomalu řadí do čtyřstupů k pochodu.
  • 14:19
    Tyden
    Pravicoví demonstranti za pokřiku "Čechy Čechům!" vyrazili na pochod. Policisté je pomalu pouští na trasu.


Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Demonstrace pracovníků služby na doručování jídla a dalšího zboží Wolt, 1. února 20233, Praha.

Odměňovací systém
Kurýři rozvážkové společnosti Wolt protestovali v Praze proti snížení honorářů

Zhruba stovka kurýrů rozvážkové společnosti Wolt ve středu dopoledne demonstrovala na Václavském náměstí v Praze proti změnám v odměňování a snížení honorářů.... více

Oslavy výročí 17. listopadu (ilustrační foto).

Sametová revoluce
Česko si ve středu připomene výročí 17. listopadu opět v ulicích měst

Česko si ve středu připomene 32 let od sametové revoluce a 82 let od uzavření vysokých škol nacisty. Konat se budou pietní shromáždění i kulturní akce. více

Demonstrace spolku Milion chvilek.

Sněmovní volby
Milion chvilek vylepil na protest proti Babišovi asi ve 30 městech exekuční pásky

Spolek Milion chvilek v pondělí ráno připravil v desítkách měst po celé ČR happening s názvem "Zabaveno ANO-FERTEM". Akce má podle spolku upozornit na... více

Ilustrační foto.

Novela zákona
Před slovenským parlamentem se demonstruje, policie použila slzný plyn

Slovenská policie v pátek použila slzný plyn poté, co se demonstranti z řad odpůrců očkování proti covidu-19 pokusili vtrhnout do sídla parlamentu. více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov