Obviněn z korupce
Rath: Dostal jsem krabici s vínem, o penězích jsem nevěděl

15.05.2012 11:00 Původní zpráva Aktualizováno 15.05. 23:42

On-line

Praha

  • 11:00
    Týden.cz

    Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line reportáže, která mapuje zadržení středočeského hejtmana a poslance Davida Ratha.

  • 11:35
    Policie
    Poslanec a středočeský hejtman David Rath byl již obviněn. ČTK to řekla ústecká krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Podle ní umožňuje ústava zahájit trestní stíhání poslance v případě, že byl zadržen při páchání trestného činu či těsně poté.
  • 11:36
    Sněmovna
    Souhlas s odevzdáním poslance ČSSD Davida Ratha soudu vydala v pondělí předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Sněmovna na své následující schůzi rozhodne, zda s konečnou platností stíhání připustí. Rath je podezřelý v případu, kde jde o poškozování zájmů EU, podplácení a sjednávání výhody při veřejných zakázkách.
  • 11:36
    Sněmovna
    O přípustnosti trestního stíhání Davida Ratha rozhodne sněmovna na schůzi, která začne 5. června.
  • 11:40
    David Rath
    Poslanec ČSSD a středočeský hejtman David Rath označil své zadržení za politický útok, policie podle něj zneužívá svou pravomoc k zastrašování a likvidaci politických odpůrců.
  • 11:42
    Sněmovna
    "Podle informací, které mi k rozhodnutí byly předloženy, byl poslanec David Rath zatčen bezprostředně po spáchání trestného činu," řekla předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS).
  • 11:44
    Policie
    Mezi zadrženými je také exposlanec ODS a současný blízký Rathův spolupracovník Petr Kott a ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová. Policie podezírá současně i šéfy minimálně dvou stavebních firem, jednou z nich je podle serveru lidovky.cz i společnost Konstruktiva.
  • 11:48
    Jiří Paroubek
    Předmětem zájmu detektivů jsou tendry v středočeských krajských nemocnicích, především v příbramské a kladenské; skupina ale údajně organizovala i podvody s eurodotacemi při rekonstrukci Buštěhradského zámku, uvedl server lidovky.cz.
  • 11:48
    Policie
    Policie od časného úterního rána prohledávala prostory středočeského krajského úřadu v Praze. Dorazila také do kladenské nemocnice. Policisté si tam vyzvedli batoh, který byl uložen v jednom ze zaparkovaných aut.
  • 11:49
    Miroslav Kalousek
    Ministerstvo financí kvůli zatčení Davida Ratha do odvolání pozastavilo certifikaci výdajů pro Regionální operační program Střední Čechy. Platby příjemcům evropských dotací ale budou vypláceny dál.
  • 11:49
    David Rath

    V doprovodu policistů se v Hostivicích u svého domu objevil David Rath.

  • 11:52
    ČSSD
    Davida Ratha v čele hejtmanství Středočeského kraje povede krajský náměstek pro životní prostředí Miloš Petera (ČSSD). Současný starosta Nymburka to řekl ČTK. "Odpoledne jedu na krajský úřad. Sejdu se s ředitelem úřadu, abych si vyjasnil kompetence z hlediska zákona o krajích. Tam bych měl vědět více informací," uvedl. Ve středu se bude situací kolem hejtmanova zatčení zabývat užší vedení ČSSD.
  • 11:57
    Policie

    Pokud by se potvrdila informace, že Rath převzal pětimilionový úplatek, hrozilo by mu až 12 let vězení.

  • 12:06
    David Rath
    Mezi zadrženými spolupracovníky Davida Ratha je podle serveru Blesk.cz i Rathův asistent Patrik Tomšů.
  • 12:32
    ČSSD
    Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka chce, aby obviněný David Rath pozastavil své členství ve straně a rezignoval.
  • 12:41
    Jiří Paroubek
    Podle předsedy NS-LEV 21 a exšéfa ČSSD Jiřího Paroubka sociální demokracie v mnoha krajích prokázala, že není alternativou vůči pravicové politice, ale pouze jejím klonem. "Ve vedení mnoha krajů, v nichž od roku 2008 vládne ČSSD, se nápadně často usazují "oranžová bratrstva", pro něž je politika jen prostředkem k podnikání, řekl Paroubek v den, kdy policie obvinila středočeského hejtmana Davida Ratha z korupce.
  • 12:42
    Policie
    Podle informací ČT policie stále prohledává středočeské hejtmanství.
  • 12:43
    David Rath
    Jednou ze zadržených je i Kateřina Pancová, blízkou spolupracovnicí hejtmana Davida Ratha. Loni v červnu byla zvolena do předsednictva ČSSD. Pancová podle médií s Rathem spolupracovala již v Lékařském odborovém klubu a před lety s ním vlastnila firmu Paracelsum, kde figurovala i Rathova manželka Eva. Pancová stála i v čele příspěvkové organizace Krajská nemocnice Středočeského kraje, kterou nechal Rath založit v červenci 2009 a která měla zastřešit středočeské nemocnice. Podle médií nemocnice musely společnosti posílat miliony korun. Poté, co loni v létě soud donutil kraj organizaci zrušit (vrchní soud ji odmítl zapsat do rejstříku, neboť nesplňovala účel, za jakým byla založena), část jejích činností převzala kladenská nemocnice.
  • 12:49
    ČSSD
    Podle místopředsedy ČSSD Jiřího Dienstbiera by David Rath měl pozastavit členství v ČSSD a opustit všechny stranické funkce.
  • 12:49
    Policie

    Domovní prohlídky se podle serveru lidovky.cz odehrávají na několika místech zároveň. V hejtmanství, v kladenské nemocnici, v domě Kateřiny Pancové v Rudné a také v sídle firmy Konstruktiva Branko v pražském Braníku.

Foto: Jakub Stadler, Petr Topič / iDNES.cz / Profimedia

Autor: - red -



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Bývalý středočeský hejtman David Rath.

Rozhodnutí soudu
Státní zástupci se nemusejí Rathovi omlouvat za výrok, že lhal

Středočeské krajské státní zastupitelství se nemusí omlouvat Davidu Rathovi za mediální výrok, že bývalý hejtman ve své korupční kauze lhal. Ve čtvrtek o tom... více

David Rath.

Justice
Věznice a státní zástupci pochybili. Rath neměl mít dovolené civilní oblečení

Aktualizováno 28.07. 13:45V souvislosti s vězněním bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha pochybila jak teplická věznice, tak i státní zástupci. V tiskové zprávě to v úterý uvedlo... více

David Rath.

Kauza
Rath bude muset doplatit peněžitý trest. Soud mu ho nepromine

Krajský soud v Praze nevyhověl žádosti bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha, aby mu prominul druhou část desetimilionového peněžitého trestu. Na... více

Ilustrační foto.

Usnesení soudu
Věznice nechybovala, když umístila Ratha do vyššího zabezpečení

Teplická věznice nechybovala, když umístila odsouzeného bývalého politika Davida Ratha do oddělení s vysokým stupněm zabezpečení. Ústavní soud odmítl stížnost... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov