Fiala odpovídá
ON-LINE s poslancem: jak zatočit s množírnami psů

26.06.2015 09:59

Nejčastěji se jim říká množírny, někdy také továrny na psy. Stovky psů tam žijí v tragických podmínkách. V narychlo postavených plechových přístřešcích, v naprosté tmě, kde leží ve vlastních výkalech a dostávají minimum žrádla. Návrh, jak s tím zatočit, nyní ve sněmovně připravuje poslanec Radim Fiala (Svoboda a přímá demokracie). Co bude novela obsahovat? Ptejte se přímo Radima Fialy v pátek od 10 hodin.

Ing. Radim Fiala je český podnikatel a politik, od roku 2006 do srpna 2013 byl poslancem Poslanecké sněmovny zvoleným za ODS (od listopadu 2012 do srpna 2013 nezařazený poslanec); ve volbách do sněmovny v roce 2013 byl zvolen poslancem za Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury z prvního místa kandidátky v Olomouckém kraji. Vystudoval Střední veterinární školu v Kroměříži a Vysokou školu zemědělskou v Brně. Je nadšený pejskař, mezi jeho záliby patří kynologie a sport.

Chat

  • Ing. Štěrbová

    Domníváte se, že by majitelé bojových plemen měli mít nějaké zvláštní povolení na jejich chov? Po sídlištích se totiž probíhá mnoho takových psů, jejichž majitelé je ani nemají na vodítku, a ti pak ohrožují malé psy. Myslím si, že bojový pes nepatří do bytu a už vůbec do rukou nezodpovědných majitelů, kteří si tím zvyšují svoje sebevědomí.

  • Host chatu

    Podle mého názoru neexistují bojová plemena, existují jen nezodpovědní majitelé. To jsou právě ti, se kterými se potkáváte a jejichž psi ohrožují toho vašeho. Na toto téma proběhla v minulých letech rozsáhlá diskuze, nejen v ČR, ale v celé Evropě, a některé státy dokonce přijaly speciální zákon a zařadily některá plemena do seznamu tzv. bojových plemen. Dnes už víme, že tyto zákony v praxi nefungovaly, a že odpovědnost je vždy na majiteli takového psa. Jen pro zajímavost mohu říct, že na těchto seznamech např. v Anglii byla plemena německá a v Německu zase plemena anglická, z čehož vidíte, že tyto seznamy rozhodně nebyly objektivní. Takže závěrem postihováno musí být nezodpovědní majitelé a to tak, jako by oni sami způsobili škodu na zdraví nebo na majetku.

  • SK

    Kolik je asi v ČR množíren psů?

  • Host chatu

    Na začátku musíme říct, co je množírna. Množírna je chov ve špatných zoohygienických podmínkách. Množírna se tomu říká proto, že tito množitelé se snaží za co nejnižších nákladů odchovat a s co největším ziskem prodat své odchovy. To se samozřejmě podepíše na stavu jak dospělých psů, tak štěňat. Přesné číslo množíren dnes nelze odhadnout, právě proto, že ještě není prosazeno čipování psů, ale podle některých údajů můžeme říct, že jich může být v ČR tak sto až tři sta.

  • SOLD B

    Proč novela, stávající právo nestačí?

  • Host chatu

    Základním problémem je nízká vymahatelsnost, která bezprostředně souvisí s označováním, tedy s čipováním psů a s jejich evidencí. Je to stejné jako byste chtěli posuzovat přestupky řidičů a neměli evidenci jejich SPZ aut. Je to nemožné. V případě, že se nám podaří prosadit označování a evidenci, celou situaci by to mělo usnadnit.

  • Inner S

    Která plemena jsou nejčastěji v množírnách psů?

  • Host chatu

    Na to se nedá přesně odpovědět, jsou to plemena módní, která se dobře prodávají a množitel na nich může vytvořit co největší zisk. Většinou se také jedná o plemena malá, protože jich mohou chovat hodně na malém prostoru, což je v přímém rozporu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání. A my to chceme postihovat a kontrolovat prostřednictvím Státní veterinární správy.

  • BKB

    Jsou množírny i jiných zvířat?

  • Host chatu

    Já osobně vím o množírnách psů a koček a oba problémy řešíme na Ústřední komisi na ochranu zvířat proti týrání na Ministerstvu zemědělství. Paradoxem je, že u hospodářských zvířat jsou přesně určeny minimální zoohygienické podmínky pro jejich chov, kdežto u domácích zvířat ještě určeny nejsou. Znamená to, že u hosp. zvířat jsou přísně kontrolovány a případů množíren je daleko méně.

  • Katka

    Dobrý den, boj proti množírnám je chválihodný, ale máte plán na umístování vysvobozených pejsků? Naše útulky jsou plné a psy v nich utrácejí, viz případ v Ostravě a plánované utrácení v Třebíči. Bylo by potřeba investovat do stavby nových útulků, na podporu dočasek a hlavně do osvěty lidem aby nepodporovali množení nákupem roztomilých štěňátek bez PP a zachránili život pejskovi z útulku. Např. v Polsku je zakázáno chovat bez PP.

  • Host chatu

    O utracení psa může rozhodnout jen veterinární lékař a to ze zdravotních důvodů. Jakékoli jiné utrácení je proti zákonu. V Ostravě podle mých informací šlo o epidemii parvovirózy, kde z těchto důvodů došlo k utracení psa a rozhodl o něm veterinární lékař, avšak rozhodně nemůže dojít k utracení např. z důvodu, že je útulek plný. Pokud by se něco takového stalo, je to porušení zákona a ten člověk musí být stíhán. Náš návrh o označování a evidenci má také velké výhody pro psy v útulcích, protože mnoho psů, kteří se zaběhli, se najdou, protože budou označováni a budou v evidenci a také se už nikdo nezbaví psa tak, že ho uváže u popelnice nebo v lese. Protože majitel se najde a ponese za své konání zodpovědnost. Naprosto souhlasím s tím, že rozhodně bych nekupoval štěně, aniž bych viděl zoohygienické podmínky, ve kterých bylo odchováno a také podporuji to, aby si lidi brali psy z útulku a tím jim pomáhali.

  • Michaela Hylmarová

    Množitelé nejsou jen ti, kteří chovají desítky psů v otřesných podmínkách. Jsou to i lidé, kteří mají třeba i jen jednu fenu a pro "blaho jejího zdraví" ji jednou nebo vícekrát nakryjí. Fenu i štěňata mají doma v obývacím pokoji a dobře se o ně starají. Bohužel dost často pro nedostatek informací vyprodukují nemocná štěňata, která končí nechtěná v útulcích nebo utracená. Pokud by byli např. členy chovatelského klubu, který chovatele informuje mimo jiné i o zdravotních vyšetřeních a nepouští do chovu nevhodné jedince, případně jejich využití v chovu koriguje, věřím, že by se časem počet takových zvířat snížil. Myslíte si, že je reálné prosadit pouze chov registrovaných zvířat? Mám na mysli chov zvířat s průkazem původu, ale jde mi spíše o to, aby se zamezilo neuváženému množení štěňat na geneticky nemocných nebo příbuzných jedincích, na jedincích s nestandartní povahou nebo vzhledem a snížení počtu psů v útulcích. Děkuji.

  • Host chatu

    Jednoznačně mohu potvrdit, že Mezinárodní kynologická federace FCI a Českomoravská kynologická unie ČMKU na prvé místo dávají zdraví psů. V podstatě dnes vás ani na výstavě neposoudí, pokud pes není v dobrém zdravotním stavu. Také věnují mnoho prostředků, času a energie na osvětu a welfare psů. Kdyby všichni psi měli průkaz původu a byli registrováni v chovatelských klubech, tedy i evidováni, byl by to ideální stav. K tomuto stavu se můžeme dopracovat tak, že budeme šířit osvětu a přesvědčovat lidi, aby si z těchto chovů kupovali své psy a zapojili se do činnosti těchto klubů. Myslím ale, že k tomu vede dlouhá cesta a ještě dlouho budou také psi bez průkazu původu, protože to, aby byl někdo organizován, nebo choval psy jen s průkazem původu, nemůžeme nařídit. Je to na dobrovolnosti a my musíme přesvědčit lidi, že to je správná cesta.

  • Irena

    Zdravím pane Fialo, nemyslíte si že nastal čas zřídit u nás něco podobného anglické "zvířecí policii" , která by tvrdě potírala špatné zacházení se zvířaty ? Myslím že exemplární tresty, zákazy chovu zvířat a vysoké pokuty jsou jediným řešením. Málokdo z nás si nejspíš umí představit skutečné číslo které udává počet českých množíren. Myslím , že těch týraných psů u nás je tolik, že by si tu "ochranu" zasloužili. Díky. Díky za odpověď

  • Host chatu

    Tresty za porušování zákona na ochranu zvířat proti týrání jsou v ČR dostatečné. Je to až pět set tisíc korun v přestupkovém řízení a nebo je to až odnětí svobody do tří let v trestním řízení. Problémem je nízká vymahatelnost. Na posledním veřejném slyšení v Senátu o množírnách zástupci policie ČR sdělili, že většina těchto případů se odloží z důvodů důkazní nouze. Jsem přesvědčen, že evidence a označování psů by zlepšila podmínky pro práci policie a naopak zhoršila podmínky pro množírny. My v současné době spolupracujeme s neziskovou organizací AnimalEye, která plní něco jako funkci zvířecí policie již dnes. Musíme začít postupně krok za krokem. A tím prvním krokem je označování evidence.

  • Hanka

    Dobrý den,
    moc Vám fandím ve vaší snaze. Mám jen jedinou otázku.....kam ty všechny zvířata dáte? Útulky praskají ve švech a nějak se do záchrany psů nehrnou. Spolky mají už teď plno a nestíhají. Zvířata z množíren jsou často vážně nemocná, kdo bude hradit veterinu když se jich množka zbaví. Jak množky donutíte,aby byl zákon respektován ?

  • Host chatu

    Na jednu stranu bude psů v útulcích dočasně přibývat, protože je vysvobodíme z množíren, a na druhou stranu jich bude dlouhodobě ubývat, protože zaběhnutí psi budou ihned vráceni majitelům. A na základě postihů lidí, kteří se budou živit množením psů, tedy množením v nepřijatelných zoohygienických podmínkách bude ubývat i množíren a tím pádem i psů v útulcích.

  • Iveta

    Dobrý den-jsem ráda,že se konečně někdo nad tímto problémem zastavil-množírny je potřeba opravdu trestat tvrdými postihy- velkomnožírny by jsem trestala i vězením majitele-ale myslím,že je potřeba zakročit i u některých chovatelů doma-ne počítat kolik má mazlíčků v domácnosti,ale jak s nimi hospodaří-zda má každé zvíře očkování,čip a tudíž je v registru a omezený počet vrhů,který by třeba hlídal veterinář,ke kterému zvíře spadá okresně-pokud veterinář zjistí,že např. od jedné fenky a hlavně- nestandartní fenky- jsou štěňata už vícekrát.měla by být povinnost veterináře upozornit majitele,že je něco jako množitel a je to trestné-pak nebudou útulky k prasknutí,již už tak geneticky zdeformovaných hafanů a pokud by to obnášelo tučnou pokutu,pak by se i každý rozmyslel,zda si psa pořídit , za jakým účelem a jak se k němu bude chovat...zaslechla jsem něco o omezeném počtu psů na domácnost-to je podle mne nesmysl-pokud to finančně chovatel zvládá,je to jeho věcí kolik hlav živí-pokud nemnoží....s pozdravem Iveta

  • Host chatu

    Máte pravdu, množírna není o počtu psů, ale o tom, v jakých zoohygienických podmínkách se chovají. Množírna může být i stav chovu, kde budou dvě feny, budou mít neustále štěňata a budou žít ve špatných zoohygienických podmínkách. Naopak dokážu si představit chovatelské zařízení, kde bude třicet fen, budou se o to lidé pravidelně starat, psi budou v dobrém výživném stavu, v čistotě, socializovaní atd. Dnes je to tak, že na špatné podmínky většinou někdo upozorní Státní veterinární správu a ta provede kontrolu. Pokud zjistí veterinární lékař SVS, že došlo k pochybení, řeší tuto věc a pokutu může uložit, obec s rozšířenou působností, pod kterou to místo spadá. Takže závěrem o omezení počtu psů neuvažujeme, je to nesmysl.

  • Svatopluk

    Obsahuje Váš návrh RFID (čipování) a jednotnou republikovou evidenci, která by jasně řekla, kdo je majitelem psa? (z toho vyplývající evidence, poplatky, právní zodpovědnost, atd.). Něco podobného bylo již dříve zpracováno "napříč politickým spektrem" poslankyní Šojdrovou a jednalo se podle mne o nejdůležitější krok v celé problematice. Nevím proč nebylo dotaženo do konce. Každý pes by měl svou "SPZ" a bylo by jasné odkud je, kdo je vlastníkem a kdo tedy za něj zodpovídá. Pak by množírny psů ekonomicky velice rychle skončily.

  • Host chatu

    Vaše otázka je přesně i mou odpovědí. Souhlasím v celém rozsahu. Právě proto se budeme snažit společně s firmou AnimalEye a ČMKU označování a evidenci dotáhnout do konce. To znamená prosadit jako součást Zákona 246 na ochranu zvířat proti týrání

  • bez titulu Kliková

    Myslíte, že by bylo reálné zavést nějakou povinnou osvětu na toto téma už na základních školách? Snad by tím vymizeli v průběhu dalších generací právě tendence jakéhokoliv množení nejen psů.. Navíc pojmy typu ´bojový pes´, které používají i titulované osoby a jiné nepravdivé nesmysly, zažité mýty..

  • Host chatu

    Souhlasím a myslím si, že ta osvěta na ZŠ je důležitá a nutná. Je důležité už u mladých lidí nastavit správný pohled na vztahy mezi lidmi a zvířaty. Týrání zvířat a jejich chov v nepřijatelných podmínkách musí být nejenom proti zákonu, ale i proti jejich vnitřnímu přesvědčení.

Foto: archiv

Autor: - red -

Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Šéfredaktor časopisu TÝDEN František Nachtigall.

Editorial
Nejlepší lékaři v Česku

Zahajujeme v Česku unikátní projekt, seriál, který by se dal zjednodušeně nazvat Nejlepší lékaři v Česku. Naši redaktoři po dobu několika měsíců hovořili... víceDiskuse (6)

Premiér Petr Nečas (vpravo) a ministr průmyslu Martin Kocourek.

Reformy
ODS žádá finanční ústavu. Vláda potřebuje pomoc opozice

Občanští demokraté chtějí, aby vláda do konce roku připravila ústavní zákon o rozpočtové kázni, zavazující vlády k vyrovnanému hospodaření. V příštím roce by... víceDiskuse (16)

Bohuslav Svoboda je kandidátem ODS na primátora Prahy.

Kandidát na primátora
Svoboda: Nebudu loutkou, to raději odejdu

Rozhovor Gynekolog a vysokoškolský pedagog Bohuslav Svoboda je kandidátem ODS na pražského primátora dva dny. O podpoře od premiéra Petra Nečase, o zákulisí svého... víceDiskuse (6)

Václav Klaus mladší, poradce ministra školství.

Byrokracie
Ani ministr školství teď nemůže učit, kritizuje zákon Klaus jr.

Rozhovor Ředitel vzdělávací společnosti PORG Václav Klaus mladší se v pondělí poprvé sešel s ministrem školství Josefem Dobešem. Z pozice jeho poradce má omezit... víceDiskuse (12)




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov