Obálková kauza
Finanční poměry u Bártů? Jedna velká neznámá

08.03.2012 08:00 Původní zpráva

On-line

  • 07:45
    Týden.cz

    Dobrý den, vážení čtenáři, vítáme vás u čtvrtého dne on-line reportáže ze soudního líčení s Vítem Bártou, Jaroslavem Škárkou a Kristýnou Kočí v kauze údajné korupce u Věcí veřejných.

  • 08:30
    Vít Bárta

    K soudu právě dorazili "hlavní hrdinové" - Jaroslav Škárka a Vít Bárta.

  • 08:40
    Jaroslav Škárka

    Škárka přinesl soudci flash-paměť s nahrávkou, která zachycuje předávání obálky Vítem Bártou. Bártův obhájce Chudoba se proti takovému předání důkazu ohradil s tím, že podobnou věc může přinést kdokoli. Škárka má za úkol přinést do pondělí samotné záznamové zařízení.

  • 08:40
    Kristýna Kočí

    Přichází Lenka Andrýsová, do obálkové afér jedna za největších kamarádek Kristýny Kočí.

  • 08:45

    Soudce Jan Šott se Andrýsové ptá na únorové jednání poslaneckého klubu, kde se poslanci VV bavili o snížení platů. "Zaznělo, že kdyby někdo měl se snížením platů problémy, může se na Víta Bártu obrátit," vypovídá Andrýsová. Nepřiklání se tak ani k verzi "půjček", o kterých mluví Bárta a jeho suita, ani k verzi "dorovnání", o kterém mluvily v úterý Kočí a její asistentka Alena Maršálková.

  • 08:55

    Andrýsová se s Kočí setkala po předání obálky, a obě kamarádky tento incident probíraly. Andrýsová nyní schůzku silně interpretuje a z její výpovědi je zřejmé, že jednoznačně stojí na straně Víta Bárty. "Nebylo mi jasné, proč by měla dostávat úplatek za loajalitu. Ptala jsem se jí, proč si ty peníze brala, když je měla za úplatek. A ona mi na to nedokázala odpovědět. Ptala jsem se jí, proč ty peníze nevrátí. Říkala, že je vrátit nemůže, protože na všech bankovkách jsou její otisky a při vrácení by ji naopak Vít Bárta mohl obvinit, že ona uplácí jeho. Ptala jsem se jí na spoustu otázek, na které mi nedokázala odpovědět, nebylo mi z toho jasné, že jde o úplatek."

  • 08:56
    Kristýna Kočí

    "Nerozumím tomu, že by někdo počítal půl milionu korun bankovku po bankovce. Navíc na mě šeptala, což mi přišlo divné," popisuje Andrýsová schůzku s Kristýnou Kočí.

  • 08:56

    "Přišlo mi nelogické, proč by měl Vít Bárta uplácet Kočí za loajalitu. Přišlo mi to absurdní," pokračuje Andrýsová.

  • 09:02

    Andrýsové přijde zvláštní, že když měla Kočí nějaké pochybnosti, nechtěla je probírat na dubnovém jednání poslaneckého klubu, přestože ji k tomu vyzvala.

  • 09:09
    Týden.cz

    Státní zástupkyně Vrbová se Lenky Andrýsové ptá, co bylo její povinností v době, kdy byla místopředsedkyní Věcí veřejných zodpovědnou za boj proti korupci. "Měla jsem tu informaci předat Radkovi Johnovi jako předsedovi strany. Ale po oznámení Kočí bylo jednak už pozdě, protože u nás se musí takové nabídky hlásit do 48 hodin, a navíc jsem si nebyla jistá, že mi Kočí hlásí korupční nabídku," říká o incidentu, kdy jí Kristýna Kočí řekla, že se ji Vít Bárta pokusil uplatit. A další tři dny o něm nikoho neinformovala.

  • 09:22
    Kristýna Kočí

    Škárkův obhájce Jan Blažek se poslankyně VV Andrýsové ptá, jak si mohla myslet, že půl milion pro Kočí byl odměnou za práci. "Víte snad o tom, že by v jiných stranách byli lidé taky odměňovaní obálkami?" Andrýsová přiznala, že o žádném takovém příkladu neví.

  • 09:22
    Týden.cz

    Do soudní síně vchází poslankyně VV Jana Suchá.

  • 09:30
    Týden.cz

    Také poslankyně Suchá mluví o únorovém jednání poslaneckého klubu VV, kde se hovořilo o snížení platů. "Vít Bárta nabízel možnost komunikace s nějakým jeho člověkem. Říkal, že nás obejde jeho člověk a probere s námi naši situaci," popisuje poslankyně a nepřiklání se ani k verzi "půjček", ani k verzi "dorovnávání". Popírá však Bártovo úterní tvrzení, že na jednání nebyl přítomný nikdo kromě poslanců. To je podstatné pro věrohodnost svědectví asistentky Maršálkové, která stejně jako Kristýna Kočí mluví o tom, že Vít Bárta nabízel poslancům dorovnání platů, nikoli půjčky. Podle Víta Bárty Maršálková na jednání klubu být nemohla.

  • 09:32

    Poslankyně Suchá na dotaz soudce připouští, že verzi Kristýny Kočí o úplatku mohla věřit. "Člověk přemýšlí o ledasčem," říká Suchá.

  • 09:38

    Suchá je po ministrovi Jankovském další, kdo připouští, že slyšel cosi o částce šesti milionů. "Mluvila o tom paní poslankyně Drastichová." Někteří svědci totiž hovoří o tom, že půl milion pro Kristýnu Kočí měl být jen první část šestimilionového úplatku. Kristýna Kočí i Vít Bárta to v netradiční shodě odmítají.

  • 09:38

    Přichází Pavel Rödl, muž, o kterém se v minulých dnech v jednací síni často hovořilo. Škárka tvrdí, že Vít Bárta po něm chtěl, aby v plzeňských VV zařídil, aby se Rödl stal šéfem krajského Ředitelství silnic a dálnic.

  • 09:47

    Rödl, odpadlík z ODS, u soudu popisuje, že vlivný plzeňský lobbista Roman Jurečko (ODS), blízký spolupracovník ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, se v Plzni snažil o to, aby nedostal práci. A proto se ucházel o práci v krajském Ředitekství silnici a dálnic. Protože Jurečko navštívil ministra Víta Bártu, chtěl se s ním sejít i Rödl, aby předešel možné diskreditaci. U Bárty se Rödl zmínil, že je prý Škárka v Plzni považován za Jurečkova člověka, Vít Bárta o tom podle Rödla tehdy nechtěl ani slyšet.

  • 09:55

    Rödl odpovídá na dotaz státní zástupkyně Vrbové, zda uvažoval o vstupu do Věcí veřejných: "Podle mě by to bylo naprosto nelogické. Odešel jsem z ODS kvůli vlivu pana Jurečka, a proč bych vstupoval do klubu VV, o kterém jsem přesvědčený, že ho také ovládá pan Jurečko?"

  • 10:17
    Věci veřejné

    Rödl před soudem: Stojím za Bártou, Škárka je pučista

    Obžalovaný Škárka se Rödla ptá, proč docházel na Kosárkovo nábřeží do bytu Víta Bárty a radil Věcem veřejným, jak vytvářet krajskou strukturu. Přestože kandidoval za jiný politický subjekt a de facto tak radil konkurenci. Rödl na to nedokázal smysluplně odpovědět, zato dal všem okolo jednoznačně najevo, na jaké straně sporu stojí. "Když jsem viděl ten puč ve VV, ten útok na demokracii, tak prostě budu vždycky 'Véčkům' fandit," řekl bývalý plzeňský primátor.

  • 10:34

    Do soudní síně po kuřácké pauze vchází bratr Víta Bárty, současný šéf bezpečnostní agentury ABL Matěj Bárta.

Foto: ČTK

Autor: -kak-



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Šéfredaktor časopisu TÝDEN František Nachtigall.

Editorial
Nejlepší lékaři v Česku

Zahajujeme v Česku unikátní projekt, seriál, který by se dal zjednodušeně nazvat Nejlepší lékaři v Česku. Naši redaktoři po dobu několika měsíců hovořili... víceDiskuse (6)

Premiér Petr Nečas (vpravo) a ministr průmyslu Martin Kocourek.

Reformy
ODS žádá finanční ústavu. Vláda potřebuje pomoc opozice

Občanští demokraté chtějí, aby vláda do konce roku připravila ústavní zákon o rozpočtové kázni, zavazující vlády k vyrovnanému hospodaření. V příštím roce by... víceDiskuse (16)

Bohuslav Svoboda je kandidátem ODS na primátora Prahy.

Kandidát na primátora
Svoboda: Nebudu loutkou, to raději odejdu

Rozhovor Gynekolog a vysokoškolský pedagog Bohuslav Svoboda je kandidátem ODS na pražského primátora dva dny. O podpoře od premiéra Petra Nečase, o zákulisí svého... víceDiskuse (6)

Václav Klaus mladší, poradce ministra školství.

Byrokracie
Ani ministr školství teď nemůže učit, kritizuje zákon Klaus jr.

Rozhovor Ředitel vzdělávací společnosti PORG Václav Klaus mladší se v pondělí poprvé sešel s ministrem školství Josefem Dobešem. Z pozice jeho poradce má omezit... víceDiskuse (12)




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov