Liberecko
ON-LINE: Višňová odříznutá od světa, déšť neustává

21.07.2011 07:50 Aktualizováno 21.07. 17:16

On-line

  • 09:59
    Třetí povodňový stupeň nyní platí na třech místech v Česku - dvakrát na říčce Smědá v Libereckém kraji a pak také na Úhlavě ve Štěnovicích v Plzeňském kraji.
  • 10:05
    Podle srážkoměrů napadlo v Jizerských horách za posledních 24 hodin 80 až 100 milimetrů a stále prší. Extrémní srážky hlásí i stanice Povodí Labe. Stoupají také hladiny přehrad, stále jsou ale na úrovni zásobního prostoru.
  • 10:17
    Hydrometeorologové vyhlásili druhý povodňový stupeň například na Jizeře, Labi v Hřensku a na Úhlavě a Úslavě v Plzeňském kraji. Na Rokycansku museli hasiči v noci evakuovat dětský tábor.
  • 10:35
    Vytrvalý déšť působí starosti i vodákům. Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu varuje například před velkou vodou: "Téměř 200 kubíků v Berouně je už pro mnoho vodáků nebezpečných. Voda silně táhne k jezům a je potřeba včas přistávat a přenášet," řekl Jančar. Jako prozatím dobře splavnou hodnotí Lužnici a Sázavu.
  • 11:06
    V Kounově u Rakovníka se dopoledne zřítila část staré budovy, která byla po dvou deštivých dnech podmáčená. Čtyři nájemníci byli evakuováni, do bytů se ale zřejmě už nebudou moci vrátit. Uvedla to Česká televize.
  • 11:38
    V povodích horní Berounky a na Liberecku spadlo od středy až 90 milimetrů. V západní polovině Čech napršelo od 30 do 60 mm. Na ostatním území byly srážky již převážně do 30 mm.
  • 12:15
    K 11.30 platilo pět stupňů ohrožení, čtyři pohotovosti a na devíti místech byla bdělost. Nejvíce jsou z tohoto hlediska postiženy kraje Liberecký a Plzeňský, kde podle meteorologů hrozí povodňové nebezpečí i dál.
  • 12:49
    Policie uzavřela most u obecního úřadu v Raspenavě a odklání dopravu. Silnice je neprůjezdná také v Předláncích a Višňové, informovala ČT.
  • 13:09
    Do obce Višňová má okolo páté hodiny dorazit povodňová vlna, hasiči proto evakuovali ženy a děti z domů v okolí řeky.
  • 13:22
    U Frýdlandu protrhla velká voda hráz rybníka Slezanu a zaplavila přízemí jednoho domu. V obci zasedá krizový štáb.
  • 15:16

    Kvůli záplavám uzavřela policie na Liberecku některé silnice a mosty. Největší problémy jsou na Frýdlantsku, kde hladiny řek stále stoupají a někde se už vylily z koryta. Od 14.00 jsou kvůli zaplavení uzavřené silnice třetí třídy 353 a 358 ve Višňové, pod vodou jsou také ulice Tovární, Hejnická a V Údolí ve Frýdlantu.

  • 15:25

    V Libereckém kraji od středečního večera intenzivně prší, za posledních 24 hodin spadlo místy více než 130 milimetrů srážek. Stav ohrožení platí už na čtyřech řekách - na Smědé, Jeřici, Kamenici a na Jizeře. Na Lužické Nise platí zatím druhý stupeň povodňové aktivity,

  • 16:03

    Stav ohrožení je v Libereckém kraji už na pěti řekách po Smědé, Jeřici, Kamenici a Jizeře překročila úroveň třetího povodňového stupně také Řasnice ve Frýdlantu. Na Lužické Nise stále platí druhý povodňový stupeň, na Ploučnici je jednička.

  • 16:10

    Ve Višňové se podle starostky Vladimíry Erbanové situace stále zhoršuje. "Ještě ve středu bylo v řece 12 centimetrů vody, teď je tam 286 centimetrů a stále stoupá," popsala starostka.

  • 16:41

    Vydatné deště zvedly některé řeky v Plzeňském kraji. Po rychlém vzestupu se ale hladiny většinou během dneška postupně uklidňují. Na třetím povodňovém stupni je stále Úslava v Plzni-Koterově a také Klabava na odtoku z klabavské nádrže. Na druhém stupni je Klabava v Nové Huti. Úslava ve Ždírci a Úhlava v Přešticích mají první stupně. Prvního stupně dosáhla také Berounka v Plzni na Bílé Hoře

  • 17:36

    Obec Višňová ve frýdlantském výběžku ohrožená rozvodněnou řekou Smědou je nyní prakticky nedostupná. V dalších osadách, které jsou její součástí a kam se zatím dá dostat, se voda na mnoha místech rozlila do zahrádek a někde i na cesty. Hasiči vodu čerpají a lidé chodí s obavami hladinu řeky kontrolovat. Neustále přitom prší.

  • 17:41

    Vytrvalý déšť v noci na dnešek zvedl hladiny řek ve Středočeském kraji. Na řece Skalici platil třetí povodňový stupeň, na Litavce byl vyhlášen druhý stupeň. Hladina obou toků však přes den postupně klesala a nebezpečí bylo odvoláno.

  • 18:50

    V Libereckém kraji bylo kvůli záplavám preventivně evakuováno devět lidí. Čtyři děti a dva dospělí opustili domov ve Višňové, další tři lidé byli evakuováni v Raspenavě.

  • 19:09

    Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost, on-line zpravodajství o stavu rozvodněných toků v Čechách končí.

Foto: Lucie Pařízková, ČTK

Autor: ČTK



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Kácení několikametrového kaktusu ve skleníku sukulentů v Botanické zahradě, 21. února v Liberci. Arborista pomocí lezecké techniky odřízl špičku kaktusu v dalšímu zakořenění.

Exotická rostlina
Pětimetrový kaktus v liberecké botanické zahradě museli zkrátit, nebyl stabilní

Pětimetrový kaktus v liberecké botanické zahradě museli zkrátit na zhruba 60 centimetrů, rostlina byla nestabilní a hrozilo, že se zřítí a porazí i další... více

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Liberecký kraj
Půta: Korupční kauza je pro mě poučením, bez ní bych už možná hejtmanem nebyl

Deset let stojí v čele Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), a to navzdory tomu, že osm let figuruje v korupční kauze spojené s... více

Ještědský televizní vysílač (ilustrační foto).

Sportovní areály
Za údajné machinace s pozemky na Ještědu uložil soud podmínky

Podmíněné tříleté tresty se zkušební dobou na pět let v kombinaci s finančním trestem uložil v pondělí krajský soud v Liberci dvěma bývalým regionálním... více

Žena dostává vakcínu v nízkoprahovém centru v Ralsku - Náhlově na Českolipsku, kam 19. srpna 2021 dorazil mobilní očkovací tým, který nabízí očkování proti covidu-19 ve vyloučených lokalitách v Libereckém kraji.

Proočkovanost populace
Do vyloučených lokalit v Libereckém kraji vyjel dnes poprvé mobilní očkovací tým

Do vyloučených lokalit v Libereckém kraji vyjel ve čtvrtek poprvé mobilní očkovací tým. Jako první dostali ráno jednodávkovou vakcínu od firmy Johnson &... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov