Kalamita v dopravě
ŽIVĚ: Ledovka povoluje, doprava ožívá. Optimismus nad čtvrtkem

Ilustrační foto.

AKTUALIZUJEME

03.12.2014 06:00

On-line

  • 06:09

    Se zvýšenou opatrností jsou v Plzeňském kraji sjízdné všechny silnice. Lokální problémy stále způsobují stromy a větve, které popadaly zejména na jihu kraje, tedy na Klatovsku a Domažlicku. Všechny údržbové vozy jsou v terénu, teploty se v regionu pohybují kolem nuly, stejné to zůstane také během dne. Přeháňky jsou pouze lokální, řekl ČTK dispečer krajských silničářů Jiří Slapnička.

  • 06:30

    Dvě silnice třetí třídy na Kroměřížsku musely být v noci na dnešek uzavřené kvůli popadaným stromům. Jedná se o méně užívané úseky ze Zdounek na Bunč a z Kostelan na Bunč. Prvně jmenovaná komunikace byla v těchto dnech uzavřena už dříve kvůli ledovce. Ostatní silnice ve Zlínském kraji jsou sjízdné, řidiči by ale měli jet opatrně.

  • 06:44

    V Královéhradeckém kraji silničáři varují motoristy před možností výskytu lokálních námraz na Rychnovsku, na silnicích Orlických hor leží ujetá vrstva rozbředajícího sněhu. V ostatních regionech Královéhradeckého kraje je povrch silnic mokrý, všechny komunikace jsou se zvýšenou opatrností sjízdné.

  • 06:57

    Podle meteorologů by měl dnes místy slabě padat sníh, který má od východu přecházet v déšť. Ledovka se má zpočátku tvořit místy, pak už jen ojediněle. Teploty se budou držet kolem nuly.

  • 06:58

    Do brněnských ulic také asi nadále nebude vyjíždět většina trolejbusů. Jejich provoz omezily také Pardubice. Dopravu závislou na elektrickém vedení nahrazují autobusy.

  • 06:59

    Námraza se může místy vyskytovat na některých silnicích Libereckého kraje. Vozovky jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. V noci místy slabě sněžilo, připadlo do jednoho centimetru sněhu. Na Českolipsku a v nižších polohách mrholilo. Silnice jsou v celém kraji po chemickém ošetření mokré. Námraza se může vyskytovat místy na rychlostní silnici z Liberce do Turnova, hlavním tahu z Liberce na Frýdlant a mostech na Jablonecku a v Jizerských horách. Teploty se pohybují od jednoho do minus tří stupňů Celsia. 

  • 07:15

    Mokré silnice, ve vyšších polohách se zbytky nového sněhu jsou ráno v Karlovarském kraji. Na rozdíl od úterního ráno se už nevytváří na silnicích ledovka. Podle dispečinku krajských silničářů jsou silnice sjízdné.

  • 07:20

    Na Prostějovsku zůstávají uzavřeny kvůli namrzlým stromům tři úseky. Kalamitní stav na silnicích trvá zatím na Prostějovsku i Přerovsku. Situace na cestách se však výrazně zlepšila. Silnice už nenamrzají, řidiči by i tak podle správců cest měli dbát na zvýšenou opatrnost. Na cestách leží místy zbytky rozbředlého sněhu.

  • 07:21

    Námraza a ledovka komplikuje dopravu na Vysočině i dnes ráno. Kvůli spadlým stromům je stále uzavřeno několik úseků vedlejších silnic. Stromy v kolejích zastavily také provoz na některých železničních tratích. Hasiči vyjeli během noci k více než stovce událostí spojených s počasím. Hlavním problémem jsou podle silničářů stále spadlé stromy blokující silnice, náledí se v kraji vyskytuje jen lokálně.

  • 07:21

    Silnice druhých a třetích tříd na výše položených místech jižní Moravy jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Hlavní tahy i dopravní tepny v Brně jsou bez potíží průjezdné. Situace se tak po zhruba dvou dnech, co se region potýkal s ledovkou, mírně zlepšila. Dvě vedlejší silnice v regionu jsou kvůli hrozícím pádům stromů uzavřeny.

  • 07:22

    V Praze bylo ráno v provozu jedenáct tramvajových linek - 3, 4, 5, 8, 9, 12, 17, 18, 20, 22 a 26.

  • 07:31

    Brněnskému dopravnímu podniku se podařilo od rána zprovoznit všechny tramvajové linky. Pouze dvojka stále jezdí jen k Ústřednímu hřbitovu, do Modřic pokračuje náhradní autobus. Z 13 trolejbusových linek jich bylo v provozu do 7.00 pět, od té doby jezdí i linka 31 do Šlapanic. Další linky zajišťují v nejvyšší možné míře autobusy včetně páteřních linek 25 a 26.

  • 07:34

    ČEZ v 6.00 ukončil kalamitní stav vyhlášený v úterý ráno kvůli počasí na Chrudimsku. Již večer skončil také na Přerovsku a Svitavsku. Energetici odhadují, že kvůli nově zjištěným poruchám bez proudu jsou stovky zákazníků, zvláště v západních a východních Čechách. "Drobné výpadky jsou i ve středních a severních Čechách," uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.  

  • 07:36

    Na jihu Čech musejí řidiči počítat se zdržením zejména při průjezdu Prachatickem. Také na Českokrumlovsku a Jindřichohradecku jsou ve vyšších polohách komunikace špatně sjízdné, padají větve a stromy, řidiči podle správy a údržby silnic musejí počítat se zdržením. Hasiči stromy průběžně odstraňují.

  • 07:49

    Provoz tramvají v Praze byl částečně ráno obnoven. Brzy ráno se do ulic vrátilo 11 tramvajových linek, po 07:00 k nim přibyly další čtyři. V současné době tak lidé v Praze mohou opět využít k cestování tramvaje číslo 1, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 17, 18, 20, 22, 26. Část linek ale jezdí jen na zkráceném úseku. Místo zbývajících jezdí náhradní autobusy. V centru města by cestující měli využívat zejména metro, jehož provoz byl podle mluvčího na lince A posílen. 

  • 07:59

    České dráhy uplatní v provozu vlaků kvůli přetrvávající námraze na trolejovém vedení na jižní Moravě úterní model. Směrem na Prahu proto vyjedou přes Českou Třebovou jen některé vlaky vedené motorovou lokomotivou, omezený je provoz rychlíků i přes Havlíčkův Brod. Výrazně omezený je také provoz rychlíků z Brna na Ostravu a Olomouc. Částečně se daří obnovit rychlíkovou linku Brno - Břeclav - Olomouc, ale pouze do Moravského Písku. Ráno jsou bez železnice cestující také na trase Znojmo - Okříšky kvůli popadaným stromům.

  • 08:03

    Příměstské vlaky v Praze a okolí nebudou dnes kvůli námraze na trolejích jezdit vůbec, nebo jen po částech obvyklé trasy. Nahrazují je autobusy. Námraza a ledovka působí problémy v celém Česku již třetí den. V Praze v úterý zcela zastavila provoz tramvají, který se dnes postupně obnovuje.

  • 08:14

    Do ulic Olomouce dnes kvůli námraze na trolejích opět nevyjely tramvaje. Náhradní dopravu cestujících zajišťují autobusy, které jezdí v delších intervalech než tramvaje. Pracovníci Dopravního podniku města Olomouce se snaží zprovoznit trať z Nové Ulice na hlavní nádraží.

  • 08:36

    Všechny silnice v Moravskoslezském kraji jsou dnes se zvýšenou opatrností sjízdné. Ledovka se už většinou netvoří. Pouze horská komunikace v úseku Ostravice - Bílá je uzavřena pro nákladní dopravu. 

  • 08:36

    Dopravu ve středních Čechách dnes opět komplikuje ledovka. Potíže přetrvávají hlavně na železnici, kde stále není možné používat elektrické lokomotivy. Vlaky jezdí v omezeném množství a omezené kapacitě. Stále platí, že pokud lidé dnes nemusí cestovat vlakem, ať se tomu vyhnou.

Foto: ČTK , Šimánek Vít, Krumphanzl Michal, Pindejová Anna

Autor: - red -, ČTK



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Hydrometeorologický ústav
Česko má za sebou zřejmě nejmrazivější noc týdne, bylo i minus 21

Noc na úterek byla podle meteorologů pravděpodobně nejmrazivější nocí tohoto týdne. Především na východě a severovýchodě teploty při vyjasnění klesly až k... více

Ilustrační foto.

Tající sníh
Problém se suchem je v Česku menší než dřív, půdu dosytily deště

Problém se suchem je v České republice menší než v posledních pěti letech. Půdu dosytily deště a tající sníh a dostane se do ní ještě voda ze sněhu, který v... více

Ilustrační foto.

Zimní období
Sníh a ledovka dnes zkomplikovaly dopravu po celém Česku

Sníh a ledovka v pondělí zkomplikovaly dopravu v celé zemi. Nejhorší situace byla ráno, dopoledne se mírně zlepšila, nicméně autobusy a vlaky dál nabírají i... více

Ilustrační foto.

Chladné počasí
Česko zasáhnou v příštích dnech silné mrazy, v noci bude až minus 12

V příštích dnech bude v Česku silně mrznout. V noci na úterý a středu mohou teploty v severní polovině republiky klesat až 12 stupňů pod nulu. více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov