Povodeň 2013
Policie střeží Ústí před zloději, Praha se bojí plného Orlíku

05.06.2013 05:45 Reportáž

On-line

On-line deník TÝDEN.CZ přináší podrobné zpravodajství z průběhu povodní v Čechách včetně Prahy.

  • 05:00
    TÝDEN.CZ

    Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line reportáže z průběhu povodní v Čechách.

  • 05:48
    voda
    S výjimkou Nežárky už na jihu Čech kulminovaly všechny toky v povodí horní Vltavy po Orlík. Některý z povodňových stupňů platí podle dispečinku Povodí Vltavy dnes po ránu pro 14 vodních toků, nejvyšší - třetí na osmi řekách. Nežárka v měřící stanici Hamr na Jindřichohradecku stoupla přes noc o 11 centimetrů na 424 centimetrů. Hladina je vyšší o 134 centimetrů než normálně.
  • 06:09
    MHD
    V pěti stanicích pražského metra, které byly kvůli povodňovému nebezpečí uzavřeny, byl dnes ráno obnoven provoz. Na lince A jde o stanici Muzeum a na lince B o stanice Smíchovské nádraží, Kolbenova, Vysočanská a Českomoravská. Ve stanici Muzeum A jezdí vlaky jen po jedné koleji. Druhá je zahrazena páskou. První souprava přijela do stanice zhruba deset minut před pátou hodinou ranní a po několika minutách odjela zpět ve směru náměstí Míru. Obnoveného provozu v této brzké hodině ale využilo jen několik málo cestujících. Některé stanice v centru města zůstávají i nadále uzavřeny, zavedena je náhradní autobusová a tramvajová doprava.
  • 06:09
    voda
    Mělník stále zápasí se vzedmutou hladinou Labe. Voda se však nepřelila přes hráz chránící město, řekla po 4.00 dispečerka městské policie. "Takovou informaci, že by se přelila hráz nebo se nějak protrhla, určitě nemám. Je to stejné, jako to bylo," uvedla policistka.
  • 06:11
    voda
    V Ústeckém kraji v noci klesla pod první povodňový stupeň hladina Ploučnice v Benešova nad Ploučnicí na Děčínsku. Kulminovala Ohře v Lounech, kde je ale stále třetí povodňový stupeň. Nadále stoupá Labe v Ústí nad Labem a Děčíně, opadávat by mělo začít večer.
  • 06:12
    voda
    Řeky v Libereckém kraji se postupně vrací k normálu. Bdělost mají jen na Ploučnici v České Lípě, vyplývá z informací Českého hydrometeorologického ústavu.
  • 06:12
    krize
    Zoologická zahrada v Praze-Tróji, jejíž spodní část je ještě z většiny zatopena, dnes otevře horní část areálu. Některá zvířata ale návštěvníci ještě dlouho neuvidí. Pod vodou je například pavilon oblíbených goril. Gorily, které jsou nyní v povodňové věži, se proto budou příští týden stěhovat do zoo ve Dvoře Králové.
  • 06:30
    voda
    Pitná voda je dostupná ve všech částech Ústí nad Labem. Problémy jsou jen v obcích Malešov, Březí-Pohoří a části Kojetic, které jsou v kopcích nad městem. Byla tam kvůli silným dešťům znečištěna prameniště, informovalo město Ústí na svých webových stránkách. Od úterního odpoledne jsou kromě těchto obcí zásobováni cisternami s pitnou vodou také obyvatelé tří obcí na Děčínsku, pěti na Litoměřicku a deseti na Teplicku.
  • 06:52
    voda
    Děčíně je ráno stále otevřený silniční Nový most, druhý Tyršův je mimo provoz od pondělí. Obvyklý nájezd na most u Pětimostí je zatopený, dá se ale objet okolo průmyslového areálu ulicemi Děčínská a Ústecká. Informovala o tom mluvčí města Markéta Lakomá. Hladina Labe byla v 6.00 na 10,27 metru, kulminovat má ve středu na více než 11 metrech.
  • 06:59
    voda
    Povodňový stav ohrožení trvá zhruba na 25 místech českých řek, za posledních 12 hodin jich deset ubylo. Extrémní stupeň ohrožení nadále platí v Mělníku u soutoku Labe a Vltavy a na řece Kamenici v Hřensku na Děčínsku vlivem vzedmutí hladiny Labe. Z údajů Českého hydrometeorologického ústavu k 6.00 vyplývá, že hladiny a průtoky dál stoupají na dolním Labi v Ústí nad Labem a Děčíně, na většině ostatních toků klesají. Přeháňky v Čechách meteorologové pro dnešek očekávají jen ojediněle.
  • 06:59
    voda
    Podle ranních předpokladů Povodí Labe má hladina Labe v Litoměřicích kulminovat až ve středu odpoledne. Kulminace v Ústí nad Labem byla přesunutá na noc, hladina se bude pohybovat mezi 11,1 a 11,5 metru. Vyplývá to z informační zprávy zveřejněné dnes ráno Povodím Labe.
  • 07:14
    krize
    V Mělníku intenzivně prosakuje hráz chránící město v úseku asi 100 metrů. Hrozí zaplavení čtvrti Mlazice. "Hasiči patu hráze zatěžují panely a dalším materiálem," řekl kolem 7.00 starosta Ctirad Mikeš (ČSSD). Labe je stále na maximu, další dvě až tři hodiny podle starosty rozhodnou.
  • 07:38
    voda
    Kvůli záplavám bylo v Česku ve středu ráno neprůjezdných 99 úseků silnic, většinou jsou zaplavené. Za poslední den tak počet uzavírek klesl skoro o 40 úseků. Nejvíce neprůjezdných silnic je ve středních Čechách, Ústeckém kraji a Praze. U velké části plánují správci zprovoznění dnes nebo ve čtvrtek po opadnutí vody. Uzavírky jsou převážně na silnicích druhých a třetích tříd a místních komunikacích v obcích.
  • 07:45
    voda
    Hladiny všech řek i potoků v Plzeňském kraji se po úterním poklesu dále snižují. Třetí stupně povodňové aktivity jsou ještě hlášeny na čtyřech místech v kraji, v Plzni už jsou všechny řeky na druhém stupni. Dnes v regionu nemá pršet, ve čtvrtek a v dalších dnech jsou hlášeny pouze lokální bouřky, které plošně situaci na řekách nezhorší.
  • 07:46
    voda
    Hladiny řek v Karlovarském kraji postupně klesají, v kraji zůstává třetí povodňový stupeň jen na odtoku z přehrady Jesenice. Na prvním stupni byl ráno Libocký potok pod přehradou Horka a Ohře v Citicích a Karlových Varech - Drahovicích, vyplývá z údajů Povodí Ohře. Od úterka v kraji ustaly srážky a zejména přítoky Ohře se vrací do svých koryt.
  • 07:46
    voda
    Hladina rozvodněné Cidliny v Novém Bydžově na Hradecku v noci na středu klesla ze třetího na druhý stupeň povodňové aktivity. Na poklesu jsou i ostatní toky v hradeckém kraji. Cidlina v Bydžově při pondělní kulminaci ve východní části města zatopila asi sto objektů.
  • 08:24
    Druhý stupeň povodňové aktivity vyžadující pohotovost platí ve středu ráno na řece Trnavě v Hořepníku na Pelhřimovsku. Bdělost odpovídající prvnímu stupni povodňové aktivity je také na Trnavě v Červené Řečici, na Želivce v Poříčí a v Želivě a na Šlapance v Mírovce na Havlíčkobrodsku.
  • 08:24
    voda
    Podle ranních předpokladů Povodí Labe má hladina Labe v Litoměřicích kulminovat až dnes odpoledne. Kulminace v Ústí nad Labem byla přesunutá na noc, hladina se bude pohybovat mezi 11,1 a 11,5 metru. Při povodních v roce 2002 řeka dosáhla v Ústí nad Labem 11,96 metru.
  • 08:33
    MHD
    V Ústí nad Labem přestaly kvůli uzavření křižovatky Předmostí jezdit trolejbusy. Náhradní autobusy jezdí podle sobotního jízdního řádu. Na svých stránkách o tom informoval Dopravní podnik města Ústí nad Labem.
  • 08:50
    krize
    Hasiči do dnešního rána evakuovali před velkou vodou 19 094 lidí, 492 lidí zachránili. Více než polovina evakuovaných je z Ústeckého kraje, kde vzedmuté Labe donutilo opustit lidi jejich domovy v hlavně v Děčíně, Ústí na Labem a Litoměřicích. Kulminovat má řeka až v noci na čtvrtek. Zhruba 7000 lidí bylo evakuováno také ve středních Čechách. Počet obětí záplav se zatím ustálil na čísle osm.

Foto: ČTK , Petrášek Radek.

Autor: ČTK , - red -



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Šéfredaktor časopisu TÝDEN František Nachtigall.

Editorial
Nejlepší lékaři v Česku

Zahajujeme v Česku unikátní projekt, seriál, který by se dal zjednodušeně nazvat Nejlepší lékaři v Česku. Naši redaktoři po dobu několika měsíců hovořili... víceDiskuse (6)

Premiér Petr Nečas (vpravo) a ministr průmyslu Martin Kocourek.

Reformy
ODS žádá finanční ústavu. Vláda potřebuje pomoc opozice

Občanští demokraté chtějí, aby vláda do konce roku připravila ústavní zákon o rozpočtové kázni, zavazující vlády k vyrovnanému hospodaření. V příštím roce by... víceDiskuse (16)

Bohuslav Svoboda je kandidátem ODS na primátora Prahy.

Kandidát na primátora
Svoboda: Nebudu loutkou, to raději odejdu

Rozhovor Gynekolog a vysokoškolský pedagog Bohuslav Svoboda je kandidátem ODS na pražského primátora dva dny. O podpoře od premiéra Petra Nečase, o zákulisí svého... víceDiskuse (6)

Václav Klaus mladší, poradce ministra školství.

Byrokracie
Ani ministr školství teď nemůže učit, kritizuje zákon Klaus jr.

Rozhovor Ředitel vzdělávací společnosti PORG Václav Klaus mladší se v pondělí poprvé sešel s ministrem školství Josefem Dobešem. Z pozice jeho poradce má omezit... víceDiskuse (12)




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov