Rozhovor za oceánem
Babiš vyloučil vstup Česka do eurozóny před rokem 2018

28.04.2015 11:02

Ministr financí Andrej Babiš odmítl úvahy, že by Česká republika vstoupila do eurozóny ještě za úřadování současné Sobotkovy vlády. Vláda v pondělí schválila koncepci politiky České republiky v Evropské unii, která mimo jiné počítá s navozením debaty o přijetí eura.

Zpět na článek

Nejdiskutovanější názory

  • Anička Nová (2 hlasy) 28.04.2015 11:16

    Drž se, Babiš!

  • Hogo Fogo (1 hlas) 28.04.2015 15:14

    Je to legrační, celá ta debata chytráků o tom, kdy přijme ČR euro....

  • Petr Homolac (1 hlas) 28.04.2015 11:19

    Bohužel Babišem předkládané důvody jsou mylné nebo podružné. Vysoké...

  • Karel Musil (1 hlas) 28.04.2015 11:31

    Během služebně-soukromého pobytu v USA dostal Babiš za úkol starat se...

Vložte nový příspěvek

Pro přidání vlastního názoru musíte být přihlášen.

Přihlášení | Registrace

Diskuzní příspěvky

Je to legrační, celá ta debata chytráků o tom, kdy přijme ČR euro. Ono to není ani náhodou na rozhodnutí vlády, Sobotky či Babiše, nebo národní banky.
ČR neplní "maastricht" a ti, co před časem vykřikovali, že Singr manipuluje s kurzem v zájmu rychlého prijetí eura jsou směšní. Singr, přesněji národní banka, vstup do eurozóny oddálila.
____________________________________________
Maastrichtská kritéria (známa také jako konvergenční kritéria) jsou kritéria pro členské státy Evropské unie pro vstup do 3. fáze Evropské hospodářské a měnové unie (EMU) a pro zavedení společné měny – eura. Čtyři hlavní kritéria jsou založena na článku 140(1) Smlouvy o fungování Evropské Unie.

Členské státy EU, které chtějí zavést euro, musí splnit tato kritéria:

Cenová stabilita – průměrná roční inflace nesmí překročit o více než 1,5 p. b. průměrnou roční inflaci tří členských zemí s nejlepšími hodnotami inflace (to neznamená nutně 3 země s nejnižší inflací, ale spíše, i když to není nikde explicitně napsané, tři země s inflací nejblíže k inflačnímu cíli ECB. Tento cíl je definován jako hodnota inflace nižší, ale blízká 2 %).
Stabilita devizového kurzu – alespoň dva roky před vstupem do měnové unie by se kandidátská země měla zapojit do ERM II a po tuto dobu by nemělo dojít k devalvaci.
Konvergence dlouhodobých úrokových sazeb – dlouhodobá nominální úroková míra nesmí přesahovat o více než 2 p. b. průměr tří zemí s nejlepšími výsledky týkajících se cenové stability.
Veřejné finance
Výše hrubého veřejného dluhu – podíl veřejného dluhu na HDP nesmí překročit 60 %.
Deficit veřejného rozpočtu – podíl deficitu státního rozpočtu na HDP musí být menší než 3 %.
Shodné statuty centrálních bank [zdroj?]

Maastrichtská konvergenční kritéria musí splnit každý stát, který chce vstoupit do Evropské měnové unie.

V roce 1999, kdy se hospodářská a měnová politika dostala do třetí fáze, splňovalo maastrichtská konvergenční kriteria 13 členských států (ne všechny se zapojily do měnové unie). Řecko, jako jediné nespňovalo maastrichtská kritéria. V roce 2000, na základě nových hospodářských ukazatelů Řecka, bylo rozhodnuto,že již splňuje konvergenční kritéria. V roce 2004 vyšlo najevo, že Řecko statistické údaje zfalšovalo. Nicméně postavení Řecka se v eurozóně nezměnilo .

1 hlas

Vidis, ze dokazes napsat a nebo opsat text bez tech obligatnich nesmyslu.

0 hlasů

Hlavně abychom to stihli ještě než se EU rozpadne.

0 hlasů

To by bylo to nejhorší, co by se nám mohlo stát. Všichni by se vypařili z hospody a my bychom zaplatili účet.

0 hlasů

Vy nic platit nebudete, protoze na to nemate.

0 hlasů

no Babis se Sobotkou je popularnejsi nez smejdi ala Kalousek Fiala ci Nemcova s Bendou- mam z toho radost

0 hlasů

Během služebně-soukromého pobytu v USA dostal Babiš za úkol starat se hlavně o zájmy Westinghousu a tak hned po návratu apeloval na nový tendr na další atomové reaktory, ačkoliv to ministrovi financí vůbec nepřísluší. Ale to mu nevadí, mluví i do zdravotnictví a všeho ostatního, armádě po návštěvě USA slíbil 20 miliard, jako by to byly jeho peníze a ne kompetence vlády a parlamentu. S novým tendrem je třeba podle Westinghousu pospíchat v době, kdy pozice Ruska s tehdejší výhodnější nabídkou a velkým zapojením českých firem je mezinárodně oslabena.

1 hlas

Připadá mi, že každá vláda má strach do toho průseru lidi zatáhnout.

0 hlasů

Bohužel Babišem předkládané důvody jsou mylné nebo podružné. Vysoké náklady naopak máme permanentně kvůli nákladům na rizika směnného kurzu, nezávislost Singrovy ČNB je pro Česko vyloženou brzdou, Řecko když vypadne tak Euro bude pevnější atd. Babiš má pravdu jen s tou byrokracií. Ovšem vlastní, českou byrokracií, přebujelou, neschopnou a navíc zkorumpovanou.

1 hlas

Drž se, Babiš!

2 hlasy




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov