Nekalosti ve sběrnách
Boj se zloději: bezhotovostní výkup kovů se odsouvá na jaro

29.12.2014 18:40 Původní zpráva

Přísnější pravidla pro prodej kovů do sběrných surovin se odsouvají. Ministerstvo životního prostředí sice původně slibovalo, že už od ledna nová vyhláška zakáže výkup za hotové, teď ovšem tvrdí, že nové předpisy začnou platit až od jara.

Zpět na článek

Nejdiskutovanější názory

  • Jarda Čáp (4 hlasy) 29.12.2014 21:58

    Zákon proti zlodějům měl být už od r. 1989, vše později je zpoždění....

  • LV 426 (2 hlasy) 29.12.2014 21:58

    Nepíšu o platbě za vedení účtu, ale o platbě za převod. Ten většinou...

  • LV 426 (2 hlasy) 29.12.2014 20:01

    To není boj se zloději, ale boj s poctivými lidmi, kterým se...

  • LV 426 (1 hlas) 30.12.2014 00:30

    Představte si, že si v supermarketu koupíte pivo, nějaký policista...

  • David Lejdar (1 hlas) 30.12.2014 03:17

    Jak by jste poznal Vy zda se jedna o kradene?

Vložte nový příspěvek

Pro přidání vlastního názoru musíte být přihlášen.

Přihlášení | Registrace

Diskuzní příspěvky

......naprosta neschopnost na vsech rovinach vedeni statu.

0 hlasů

Btw, opravdu ze jako inspirace z VB a to bez toho aby se melo prehled o tom jak to soucasne vlastne je v CR?

0 hlasů

V Nemecku, myslim u DB nebylo-li to o berlinske mestske hromadne, zacali pred nejakym casem pouzivat specialni prvky napriklad do kabelu, jakoze to ve i ve sberovne meli poznat, ze se jedna o neco "ocejchovaneho" cimz nefirmy nijak neobchodovali. Jak to je presne, jak videt nevim, ale technicky vzato predpokladam, ze pokud to sberovna koupi a chce zrejme prodat dale, tak se to nestane ze by to nekdo koupil v domneni ze vse v poradku.

0 hlasů

http://www.welt.de/wirtschaft/article120694771/Wie-die-Deutsche-Bahn-jetzt-gegen-Metalldiebe-vorgeht.html

Zminka i ohledne Vattenfallu ktere pry planuje nasazeni dron.

http://www.eurosecglobal.de/deutsch/index.php?opti - on=com_content&view=article&id=4767:vpsitex-erfolg - -gegen-kabeldiebstahl-auf-baustellen&catid=44:alar - msysteme&Itemid=74

Zrejme komercni nabidka zamerena primo na zalezitost kradeze kabelu na stavbach.

...

0 hlasů

Zákon proti zlodějům měl být už od r. 1989, vše později je zpoždění. Ale co, vždyť vrána k vráně sedá, a druhé oči nevyklove. Nejen ti, co kradou, ale i ti, kteří kradené převádějí na peníze by měli být postihováni. Proč když se najde kradené ve výkupně, není majiteli udělena výstraha s tučnou pokutou a nejpozději na potřetí není zkonfiskována živnost s tím, že napříště nebude smět žádnou živnost provozovat ani s provozováním jinému pomáhat či radit? Pokud ano, postihnout podobně hned i toho, kdo s potrestaným spolupracuje.

4 hlasy

Jak by jste poznal Vy zda se jedna o kradene?

1 hlas

Představte si, že si v supermarketu koupíte pivo, nějaký policista Vás venku zastaví a zjistí, že ty lahve, které si nesete v tašce, kdosi před lety ukradl někomu z bytu a prodal do výkupu. Asi by Vás zaskočilo, kdyby Vám za to chtěl sebrat občanku, zabavit kvartýr a napařit tučnou pokutu. Přesně tohle chcete dělat majitelům těch sběren. Oni nemají šanci poznat, kde to ti prodávající vzali. Nepozná se to ani podle druhu zboží, protože dnes máte soukromé podniky, které běžně při rekonstrukcích likvidují i kanály a lampy pouličního osvětlení. Veškerá vina leží na tom pachateli, který poškozuje i tu sběrnu, protože kradené zboží je zabaveno a vyplacené peníze se zpátky prakticky nedají dostat. Zákon, že se nemají krást kovové věci, tady byl v roce 1989, za Havla, za komunistů i za Hitlera. dokonce už za Marie Terezie tady byl. Potíž vždy ležela jen v tom, jak důsledně byl vymáhán.

1 hlas

Tak takovou hovadinu si může myslet a napsat jenom naprostý blb, nebo případně majitel sběrny, který si na kradeném kovu mastí léta kapsu.

0 hlasů

Ježiš to je piczovina. Ten mukl ve sběrně nepozná, že se jedná o mosazné štítky z hrobů? Nebo si myslí že kanalizační poklopy se všude jen tak povalují?

0 hlasů

To není boj se zloději, ale boj s poctivými lidmi, kterým se zkomplikuje život, když budou muset platit bankovní převody a čakat na peníze. A také je to boj s přírodou, protože se lidem zkomplikuje třídění odpadu. Skutečný boj se zloději by bylo, kdyby policie ve sběrnách aktivně hledala kradené věci a soudy za krádeže pachatele trestaly. V situaci, kdy se krádež jen zaprotokoluje a v případě náhodného dopadení se to řeší jen podmínkou a to ještě po mnoha měsících od krádeže, nemá smysl o nějakém boji se zloději vůbec hovořit.

2 hlasy

Sice nechapu jaky to udela rozdil kdyz stejne je jiz obcanka a zapsani udaju povinne, co vim, ale tak ci tak, kdyz vystavi sek, tak v poho.

0 hlasů

jake platby za bankovni prevody a cekani na penize? dnes mate na vyber nejmene z 10-12 bank kde vas ucet nestoji ani korunu a prevody jsou max do druheho dne pokud nepodate prikaz do nejakych 12h kdy je dostanete jeste tentyz den.
to ovsem nic nemeni na tom, ze misto zakazu by mela byt policie/soudy/prestupkove komise operativni a solit flastry/tresty okamzite.

0 hlasů

Nepíšu o platbě za vedení účtu, ale o platbě za převod. Ten většinou něco stojí a kdyby nestál peníze, čas plátce a příjemce stát bude. Navíc se tím nezíská žádný důkaz, co konkrétně ve sběrně skončilo. Bude to jen doklad, že tam dotyčný něco odnesl. Žádnou krádež to nedokazuje. 1000 poctivých lidí bude mít problémy, aby se teoreticky usnadnilo dopadení jednoho pachatele. Je to nesmysl.

2 hlasy

To je jiste pravda, ze jak to vyznelo to zni jako ze se to da snadno obchazet ohledne dokazovani cehokoliv, jakoze je na strane sberoven nemit jenom nejake hromadky na ktere se neco hodi. Tak ci tak, jak jsem zminil v predeslem prispevku, "cejchovani" se zda docela ucinna metoda jak zajistovat aby nedosli ani k tomu obchodu kradeneho zbozi. Napriklad: nekdo prinese od kanalu uzaver. Pokud by bylo bezne, ze to je cejchovane (viz neco jako seriove cislo motoru auta) tak by prodejce mel mit papir k tomu, ze to je jeho, a pokud ne nebo pokud to seriove cislo jako vymazane, tak uz se technicky vzato da volat na policii s padnym duvodem.
Vsak jiste, pro sberovny to znamena jako praci navic v porovnani se soucasnym stavem, a i to nevylucuje zadne krivarny, ale pokud Vy osobne mate neco lepsiho nez "zastrelme vsechny osoby ktere jsem zapsal na svou listinu nepratel" nebo proste destruktivni rozebirani, tak Vam nikdo nebrani se o tom zminit nebo spolu sednout k tematu. Cimz nemyslim, ze by se nemelo kritizovat co vypada jako hrozna blbost, ale zaroven to ponekud... ehm.. ubira na Vasi vaznosti pokud koneckoncu vyznivate jako ze kritizujete protoze prece nemuzete cekat den na prachy kdyz jiz mate nasmerovano za hranice ci podobne.

0 hlasů

Jenze zlodeji vetsinou ukradene veci naporcuji a hledat pak v hromade srotu nejaka cisla je pak nemozne.

0 hlasů

Cejchy, ty uz me taky napadly. Kazda tovarna ma prinytovane stitky a pod. na svych zarizenich. Apropo, dam ti radu: prestan sem hazet nemecke pismenka jak Lustig, kdo to ma pak prekladat. Radsi je prozen skrze translator a vysledek copy/paste plus odkazovy link na zdroj. Usetris nam par zbytecnych pohybu mysi.

1 hlas




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov