Názory
Část českých politiků považuje Benešovy dekrety za překonané

19.05.2018 16:15 Aktualizováno 19.05. 16:39

Podle části českých politiků by se již otázky takzvaných Benešových dekretů neměly z minulosti vytahovat. Někteří politici je považují za vyhaslé, další kritizují opětovné otevírání tématu. Neshodnou se, nakolik ovlivňují česko-německé vztahy. Vyplývá to z ankety, kterou ČTK uspořádala mezi zástupci sněmovních stran a prezidenta Miloše Zemana.

Zpět na článek

Nejdiskutovanější názory

  • Karel Musil (3 hlasy) 19.05.2018 17:50

    Nebyly to "Benešovy dekrety" ale dekrety prezidenta Beneše, dodatečně...

  • Daša Fuksova (1 hlas) 21.05.2018 10:28

    Zapamatujte si je, budou opět volby, pak jim to spočítáme.

  • Guru Jára (1 hlas) 19.05.2018 17:51

    Fiala opět použil na tupé nekvalitní lak,vypadá jak idi@t

  • daniel Pink (1 hlas) 19.05.2018 17:51

    98%obcanu SRN netusi nic o Benesovych dekretech,maji spis problemy se...

Vložte nový příspěvek

Pro přidání vlastního názoru musíte být přihlášen.

Přihlášení | Registrace

Diskuzní příspěvky

Sudetoněmecký svaz by byl nejraději, kdyby se Benešovy dekterty oivažovaly ze "vyhasjé". Ano, to může - ovšem logicky bude následat poždavek náhrady škod, které jim vznikly násilným vyhnáním.
Také v pořádku, to mohou - ovčem - česká republika by měla právo také na nich žádat o náhradu škod, kteé jí a jejím občanům způsobili sudetští Němci - tehdy čeští občané - odtržením části území státu, nuceným zabráním majetku Čechů na tomto území, jejich vyhnáním do okleštěného státu. a následující účastí jako občané nepřátelského Německa občanům ČSR druhou uválkou. Možná bychom na tom vydělali, mohli bychom to panu Poseltovi, nebo jak se ten pán kmenuje, navrhnout. Co vy ny to?

0 hlasů

Zapamatujte si je, budou opět volby, pak jim to spočítáme.

1 hlas

ofšem stephan mazer je semita žid-názi.co dělá mezi sudeťákama?rozeštvává bělochy,Čechy s němcama.to samé dělají na ukrajině semiti židi-pučisti.ti rozeštvali Rusy s ukrajinci a kradou tam od rána do večera.teď chtějí rozeštvat trumpa s panem presidentem Ruska V.Putinem.proto to budeme muset VYKOPAT do židostána.afro-aziaty semiti židi.

0 hlasů

překlep...stephan mayer ...

0 hlasů

Fiala opět použil na tupé nekvalitní lak,vypadá jak idi@t

1 hlas

Ty pouze nevypadas. Ty vskutku jsi nefalsovany idiot:-)

0 hlasů

98%obcanu SRN netusi nic o Benesovych dekretech,maji spis problemy se zvacimy dekrety jejich kancleřky a stejne jako vetšina obcanu Ceska blije z arogance Prazske kavarny a Kalouskovych svazaku

1 hlas

Nebyly to "Benešovy dekrety" ale dekrety prezidenta Beneše, dodatečně schválené jako zákony Národním shromážděním. Přestaňme tomu také říkat Sudety, když jde o české pohraničí. Je to oblíbené téma sudeťáků, bez ohledu na jejich vinu na rozbití Československa, vyhnání českých občanů, teror v Protektorátě, atd.

3 hlasy

Co vím, tak poněkud stále sporný bod je ohledně toho jak se tu Mníchovskou dohodu vidí, kde například ČR ji má za ex tunc právně neplatnou (tj. od počátku), a např. SRN prý stále říká, že ex nunc (tj. že se stala právně neplatnou až později). A to SRN prý říká i přesto, že je obzvláště dnes jasné, že Hitlerem došlo k organizování a vyslání Freikorps-teroristů do pohraničí za účelem vyhrocení situace.

A v takovém kontextu se v státní rovině nedivím, že se dělá jako: "No, když Vy děláte, že taková Mníchovská dohoda je eventuálně zase normální, možná tentokrát dokonce odsouhlasené EU parlamentem jak po Prusech jíž sotva co zbylo na čem se Němci, Francouzi a Italové mohou napakovat, tak my jako takové dekrety.".

Co se týče té jako soukromé sféry, tak osobně sice nevidím moc smyslu ve výkladu, že se část občanstva Československa dopouštěla zrady tím, že volba nezakázané strany (jakože té Sudetoněmecké strany, která k tomu vyvíjela nátlak formou postih v zaměstnání pokud se tu stranu nepodpoří, což těžko v demokratickém smyslu). Také nevidím moc smyslu v pojetí válečného práva v kterém si "strana pachatele" za válečné zločiny dává amnestii (jakože by se například asi i Češi rozčilovali kdyby prezident SRN dal všem nacistům amnestii a dělal, že by taková amnestie měla mít mezinárodní charakter).

Nicméně, ohledně toho majetku, tak co vím valná většina "Sudetů" si vzala kompenzaci od SRN za majetek o který přišli, čímž jednoznačně odstoupili soukromý vlastnický nárok na tento majetek. Nápodobně se to týče i valné většiny odsunutých osob které měly Pruské občanství před rokem 1934 (v kterém nacisté jednotlivá občanství zrušili beze souhlasu a v jménu toho "ein Deutsch-land", jakože té jedné německé země a ne docela federální uspořádání které se mělo nápodobně jak je EU sdružení států a ne "jedna EU-země").

Což ne, že by paralel mezi "Sudety" a Prusy bylo mnoho - jakože ani ve volbách roku 1933 do "Sněmovny" Pruska NSDAP neměla ani 50% hlasů (a k na oko parlamentní většině se dostali tím, že se sociálním demokratům a komunistům sebralo mandáty v rámci propagandy obzvláště od nacistů, že požár Reichstagu je jen počátek pokusu komunistů o ujmutí si moci), a SA-SS kolem voleb dělali mnohem větší nátlak, například terorizováním ostatních stran, než to bylo u SdP. A navíc ohledně státních věcí docela rozdíl mezi územím které před Hitlerem bylo Československé a územím Pruského státu které Němci odevzdali tak jako by EU odevzdala Moravu za nějakou válku v které ČR neměla ani slovo. Ale ohledně toho soukromého majetku docela došlo k vypořádání a tudíž k zániku soukromých vlastnických nároků.

0 hlasů

Ohledně těch voleb v Prusku, pokud někoho zajímá, tady trochu více detailů jaké byli výsledky v roce 1933:
https://de.wikipedia.org

https://de.wikipedia.org/wiki/Liste der Mitglieder des Landtages (Freistaat Preu%C3%9Fen) (5. Wahlperiode)

Roku 1932 to vypadalo takto:

https://de.wikipedia.org/wiki/Liste der Mitglieder des Landtages (Freistaat Preu%C3%9Fen) (4. Wahlperiode)

kde NSDAP sice jako tzv. vyhrála volby, ale jak nebyli schopní dát dohromady většinu (jak s ními nikdo další nechtěl nic mít), tak zůstala jako úřadující vláda ta předešlá O. Brauna. A to se nelíbilo Papenovi, který v těch dnech federální kancléř a docela kamarád Hitlera, načež došlo k vynucenému sesazení té vlády O. Brauna tzv. Preußenschlagem (který byl 3 měsíce po těch zmíněných volbách).

https://en.wikipedia.org/wiki/Preu%C3%9Fenschlag

0 hlasů




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov