Chat TÝDEN.CZ
Co plánuje prezident? Mluvčí Jiří Ovčáček prozradil

30.05.2016 09:20 Původní zpráva


Miloš Zeman se "sladce usmál," když sněmovna smetla protikuřácký zákon. Radost mu už ale poslanci neudělali, když přehlasovali jeho veto školského zákona, který zavádí například povinnou maturitu z matematiky. Na nejbližší kroky Miloše Zemana se nyní můžete ptát jeho pravé ruky, mluvčího Jiřího Ovčáčka.

Prezident republiky Miloš Zeman je v jednom kole. Jmenoval nové členy České národní banky, u nichž hrozí, že podpoří pokračování měnových intervencí i po celý příští rok. Poslanci také přehlasovali jeho veto ke školskému zákonu, který mimo jiné zavádí povinnou maturitu z matematiky. A do toho všeho hlava státu navštěvuje jednotlivé kraje, kde občas sklízí kritiku za své kontroverzní výroky.

Proč se prezident občas chová vulgárně? Jak je na tom Miloš Zeman se zdravím? A co chystá v nejbližších dnech? Ptejte se tiskového mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka v online chatu na TÝDEN.CZ již v úterý 31. května od 14.00.

Jiří Ovčáček, někdejší novinář, nedokončil studia andragogiky na Filozofické fakultě UK. Místo toho pracoval jako redaktor komunistických Haló novin, odkud přestoupil do bulvárního deníku Blesk. Pak se přesunul na Úřad vlády pod vedením Jiřího Paroubka, v letech 2006 až 2007 byl šéfem PR a marketingu ČSSD. S Paroubkem se rozešel ve zlém a vrátil se k novinařině v deníku Právo. V prosinci 2013 se stal mluvčím prezidenta Miloše Zemana a o pár měsíců později i šéfem tiskového odboru Hradu. Je bezdětný, se svým partnerem žije v Praze.

Chat

  • Václav Císař

    Dobrý den pane Ovčáčku,
    chtěl bych se zeptat, zda si myslíte, že budou předčasné volby do Poslanecké sněmovny a také, koho tipujete na příštího premiéra?

  • Host chatu

    Přeji krásné odpoledne čtenářům Týden.cz. K prvnímu dotazu. Nedomnívám se, že by se konaly předčasné volby do Poslanecké sněmovny. Ty řádné se uskuteční již příští rok a kapři si do té doby rybník nevypustí. A kdo bude po volbách premiérem? Ten, kdo získá největší počet hlasů voličů a bude schopen deklarovat většinovou podporu v Poslanecké sněmovně.

  • Yossi

    Dobrý den,

    jak jde hledání Peroutkova článku?

  • Host chatu

    Dobrý den, mohu potvrdit, že se dál zabývám dílem Ferdinanda Peroutky. A až se najde v mém nabitém pracovním programu chvilka, možná v létě, mám v plánu pátrat v několika zajímavých archivech, na které jsem byl upozorněn.

  • Marie Kaňovská

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda odpovídáte na emaily studentů s dotazem ohledně pana prezidenta nebo ne.
    S pozdravem
    Marie Kaňovská

  • Host chatu

    Dobrý den, na maily, které mi studenti zaslali, jsem odpověděl a tyto odpovědi jsem navíc uveřejnil na sociálních sítích. Ostatně, odsud je převzala některá média.

  • Václav Škopek

    Dobrý den,

    Pije pan prezident alkohol?

  • Host chatu

    Dobrý den, že Vy chcete, stejně jako pan Veselovský, získat Cenu Ferdinanda Peroutky? Pan prezident, a tím se nikterak netají, dává přednost suchému moravskému vínu. Právě moravské, ale i české vinaře pan prezident podporuje.

  • Michal Chaloupka

    Dobrý den pane Ovčáčku,
    jste naprosto skvělý řečník. Neuvažujete po skončení práce pro hrad, tedy v roce 2023, vstup do politiky?

  • Host chatu

    Dobrý den, teď se plně soustředím na profesi tiskového mluvčího pana prezidenta. Nu, a pokud bude pan prezident znovu kandidovat a bude nadále stát o mé služby, velmi rád zůstanu na Hradě. Přemýšlet o tom, co bude, až nebudu mluvčím, bych považoval z tohoto hlediska za neslušné.

  • Lovacoop

    Pane Ovčáčku navštívil soudruh prezident v Moskvě taky největší mešitu v Rusku? Putin si pozval po její zdařílé rekonstrukci na otevření Erdogana a jiné představitele muslimů. Putin po mešitě ťapkal bos,znamená to, že si váží islámu víc než náš prezident?

  • Host chatu

    Dobrý den, zajímalo by mě, ze které země píšete svůj dotaz, když tam doposud máte soudruha prezidenta. U nás v České republice máme prezidenta republiky. Soudruhy prezidenty jsme zrušili v roce 1989.

  • Emeritni lekar

    Pane Ovcacku, dobry den....
    Tak by mne zajimalo jak perspektivne chce pan president as vladfa zabezpecit dostupnost lekare a nemocnice nas okrajovych castech Ceska, ba i Moravy

  • Host chatu

    Dobrý den, mohu Vás ujistit, že právě debaty o problémech zdravotnictví jsou pravidelnou součástí programu pana prezidenta v krajích. Podněty, které zde pan prezident dostává, pak řeší s ministrem zdravotnictví. Prezident republiky má jedno velmi důležité právo - povolávat si ministry ke konzultacím.

  • František Vomáčka

    Dobrý den, prosím o Vaši definici slova "fašizace"...Děkuji.

  • Host chatu

    Dobrý den, projevem je nejen neschopnost přijímat oponentní názory, ale také to jsou pokusy tyto názory zakazovat nebo omezovat jejich veřejnou prezentaci. Pražská kavárna v této "disciplíně" vyniká. A vynikala i v minulosti. Vždy si vzpomenu na jednu historku z doby krátce po Mnichovu. Členové zlaté pražské mládeže tehdy v kavárně Praha uspořádali akci, kdy společně skandovali "Židi ven!". Projevem je tedy i stádnost. .

  • Jiří Křepelka

    Dobrý den pane Ovčáčku,

    co říkáte na nedávné prohlášení pana prezidenta Vladimíra Putina, že Rusko je přítelem a spojencem světa Islámu? Viz. http://tapolitika.cz/ze-sveta/ruska...

    Už dorazily z Kremlu pokyny pro přehodnocení politiky našeho pana prezidenta?

    Děkuji a přeji vám úspěšný pracovní týden,

    JK

  • Host chatu

    Dobrý den, žijeme v České republice, nikoliv v Rusku. Tudíž mi nepřísluší komentovat výroky ruského prezidenta. Poznamenat mohu pouze to, že Rusko oproti EU nečelí migrační krizi. A pokud jde o Kreml, opravdu žádné pokyny nechodí. Nesmíte tolik podléhat našim drahým médiím. Někdy mám spíše pocit, že tyto pokyny proudí k našim bojovníkům s ruskou propagandou.

  • Lovacoop

    Pane Ovčáčku,kdyby jsme nebyli zbabělci a nechali USA postavit radar blízko Karlových Varů,kde žije početná ruská menšina tak by nebylo korektní od Putina vyhrožovat preventivním úderem.

  • Host chatu

    Dobrý den, opravdu neexistujue žádný důvod pro to, aby byla na území České republiky umístěna jakákoliv vojenská základna jiné armády, byť spojenecké. Sebevědomá země nepotřebuje takové berličky.

  • Lovacoop

    Pane Ovčáčku nechystá se prezident Zeman navštívit Dubaj a ze 160 patra Burdž CHalífi podívat jak vypadá návrat do středověku?

  • Host chatu

    Dobrý den, pan prezident už Spojené arabské emiráty navštívil, a to v loňském roce. Setkal se zde s korunním princem Abú Zabí Muhammadem bin Zajdem Nahajánem.

  • Annabella Miles

    Dobrý den,

    chtěla bych se zeptat, jak se daří jinanu dvoulaločnému, který pan prezident zasadil s čínským prezidentem v Lánech. Kdo se o jinan stará?

  • Host chatu

    Dobrý den, stromu, který pan prezident zasadil společně se svým čínským protějškem, se daří dobře. Nedávno jsem se na něj byl podívat. Lánský park je v péči zahradníků. Na konci června zde pan prezident představí další novinku. Nebude to tentokrát strom, ale v parku budou umístěny lampy, které věnovali hejtmani.

  • Safura Alizadeh

    Máte nějaký deadline pro vyhledání Peroutkova článku?

  • Host chatu

    Dobrý den, nikoliv. Nejde o soutěž. Mimochodem, jsem rád, že se konečně začíná i ve veřejném prostoru debatovat o publikační činnosti Ferdinanda Peroutky za druhé republiky a protektorátu.

  • Jan Pohan

    Dobrý den,
    který z prezidentských kandidátů z minulých voleb byl podle Vašeho názoru druhý nejlepší?

  • Host chatu

    Dobrý den, pokud bych měl hodnotit nápaditost kampaně, zaujal mne profesor Vladimír Franz.

  • Mika Nakashima

    Dobrý den pane Ovčáčku,

    jak spí pan prezident v noci, se svojí politikou řízenou z Kremlu? Protože nám se dobře nespí.

  • Host chatu

    Dobrý den, netušil jsem, že jedna osoba může být "nám". To se používalo právě v dobách před rokem 1989, kdy zde Kreml rozhodoval. Hojně se využívalo "my". Jsem nesmírně rád, že pan prezident narovnal České republice páteř a prosazuje, aby byla hrdou, suverénní zemí.

  • Emanuel Sobotka

    Dobrý den,

    zajímal by mě názor pana prezidenta na vystoupení JUDr. Samkové k islámu, který prezentovala před nedávnem v parlamentu ČR, a také jeho názor na "okamžitou reakci" státního zastupitelství Praha 1, které ve věci zahájilo šetření (na podnět-stížnost tureckého ambasadora) a na obdobnou rychlou vyšetřovací reakci advokátní komory.

    Děkuji a přeji Vám oběma slunce v duši.

  • Host chatu

    Dobrý den, paní Samková, byť hodně tvrdě, vyjádřila svůj názor. A právo na vyjádření názoru bychom měli všichni bránit.

  • Novák

    Dobrý den.Opravdu si myslíte, že hrad má právo žádat potrestání policisty, který oprávněně domlouval skautům, že porušují návětěvní řád? Jste pouhý úředník,žádný nadřízený policie. Uvědomil jste si to?

  • Host chatu

    Dobrý den, už krátce po této mediální "aféře" jsem veřejně jasně sdělil, že žádné potrestátní žádat nebudeme. Nemůžete trestat někoho, kdo plní své povinnosti.

  • Petrtýl

    Dobré odpoledne. Skauti na hradě porušili návštěvní řád tím, že neoprávněně zabrali část Jiřského náměstí, kde na sebe vykřikovali kdo je odkud z jakého oddílu. Na to je policista upozornil. Nezakázal jim hymnu, ani je nevykázal. Ale o hymně, že ji mají v plánu zazpívat,nikdo nic neřekl. Dále skauti nenahlásili svoje shromáždění SPH, což činí všichni, kdo plánují jakoukoli akci na hradě. Proč to nikdo neřekne popravdě? Můžete mi odpovědět? Děkuji.

  • Host chatu

    Dobrý den, již jsem v zásadě na tuto otázku před chvílí odpověděl.

  • Oldřich Koutný

    Tuší pan prezident, že existuje i tato elektronická odnož časopisu Týden.cz ?
    A jak hodnotíte tento server vy osobně? Podle mého názoru jeho úroveň po změně majitele a vedení redakce značně poklesla. Server pakticky pouze propaguje svůj titul a zařazuje chat s více či méně známou nebo zajímavou osobností. Jinak převážně jen selektivně přebírá zprávy ČTK. Proto i čtenáři diskutují minimálně. A když už, tak k Zemanovi, Rusku, popř. k uprchlíkům.

  • Host chatu

    Dobrý den, mojí povinností je pročítat všechny možné zpravodajské servery, tedy i Týden.cz. Pokud jde o pana prezidenta, prozradím, že jeho zdrojem informací již není jen legendární teletext, ale že takřka každý večer surfuje na internetu a seznamuje se s nejnovějšími zprávami.

  • SF

    Co říkáte na názor Petra Cibulky, že Miloš Zeman byl zvolen v roce 2013 podvodem a že vyhrál ve 2. kole K. Schwarzenberg?

  • Host chatu

    Dobrý den, čas na tento rozhovor již vypršel, tudíž poslední odpověď. Pan Cibulka ve své podstatě uráží občany České republiky, kteří v první přímé volbě prezidenta republiky svobodně a demokraticky zvolili Miloše Zemana. Děkuji za dotazy a omlouvám se těm, na které se nedostalo. Jiří Ovčáček

Foto: Jakub Stadler

Autor: - red -

Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Prezident České republiky Petr Pavel.

Nový prezident
Profesory odmítnuté Zemanem Pavel jmenuje, pokud školy nominaci potvrdí

Prezident Petr Pavel jmenuje profesory, které odmítl jmenovat jeho předchůdce Miloš Zeman, pokud dostane potvrzující stanovisko příslušných orgánů vysoké... více

Kancléř končícího prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář (na snímku z 23. února 2023 vpravo) k 9. březnu 2023 rezignoval. Nahradí ho Jana Vohralíková (vlevo), kterou si vybral nový prezident Petr Pavel.

Výměna funkcí
Mynář k dnešku rezignoval, prezidentskou kancelář povede Vohralíková

Kancléř bývalého prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář k dnešku (čtvrtek 9. 3. 2023) rezignoval. Uvedl, že rezignaci podal Zemanovi ve středu, a to s... více

Dosluhující prezident České republiky Miloš Zeman.

Politická kariéra
Zeman podle analytika zanechal výraznou stopu v politice, rozděloval společnost

Miloš Zeman zanechal výraznou stopu v politickém vývoji České republiky. Jeho odkaz je ale kontroverzní a jako politik rozděloval společnost. Ve středu to řekl... více

Nastupující prezident České republiky Petr Pavel.

Hlava státu
Pavel bude prezidentem odlišného formátu než jeho tři předchůdci, míní historici

Nastupující prezident Petr Pavel bude hlavou státu odlišného formátu než jeho tři novodobí předchůdci, jde o přirozenou výměnu generací, míní oslovení... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov