Sjezd strany
ČSSD má spasit Hamáček, Zimola mu ve vedení pomůže

18.02.2018 19:43

On-line

  • 10:40

    V Hradci Králové začal státní hymnou mimořádný sjezd sociální demokracie, na kterém by si strana měla zvolit nové vedení. Má také rozhodnout o tom, zda se zapojí do vyjednávání o vládě s hnutím ANO, nebo zůstane v opozici. O funkci předsedy ČSSD se před sjezdem přihlásilo osm kandidátů, mezi nimi i členové dosavadního vedení Milan Chovanec a Jan Hamáček či dlouhodobý kritik poměrů v čele strany Jiří Zimola. Krátce po zahájení vystoupí bývalý předseda ČSSD, prezident Miloš Zeman.

  • 11:01

    Delegáti poměrně dlouze debatovali to tom, zda se do jeho programu má dostat hlasování o odvolání stranického vedení, nebo ne. Prosazoval to bývalý ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, podle kterého by ve vedení neměl po dnešku zůstat nikdo, kdo nemá důvěru nynějšího sjezdu.

  • 12:28

    Prezident Miloš Zeman za důvod poklesu preferencí ČSSD považuje to, že v čele neměla silnou osobnost. Nepřímo zmínil bývalého premiéra Bohuslava Sobotku, který loni několik měsíců před volbami opustil funkci předsedy strany. Zeman ve svém vystoupení na dnešním mimořádném sjezdu doporučil sociálním demokratům, aby si vybrali do svého čela osobnost, a ne nudnou úřednickou bytost. 

  • 13:26

    Zemanův projev vyvolal emoce. Prezident prý vyzval ČSSD, aby se vzdala předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Na twitteru to v reakci na Zemanův projev na sociálnědemokratickém sjezdu uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Podle něj se potvrdilo, že Babiš sestavuje Zemanovu vládu. Místopředseda KDU-ČSL Daniel Herman označil Zemanův projev za arogantní.

  • 13:28

    Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) označil projev prezidenta Miloše Zemana na sjezdu ČSSD za pravdivý, trefný a vtipný. Předseda ODS Petr Fiala se Babišovu hodnocení nediví, podle něj Zemanova doporučení směřovala ke zničení ČSSD a jejímu nahrazení hnutím ANO. Zeman v projevu mimo jiné vyzval ČSSD, aby jednala s ANO o podpoře vlády, neusilovala ale o ministerské pozice.

  • 14:41

    Úřadující šéf ČSSD Chovanec se v kandidátském projevu na předsedu sociální demokracie postavil proti účasti strany ve vládě. Delegátům dnešního mimořádného sjezdu strany v Hradci Králové řekl, že ani dohodou na vládě nebude možné zamezit tomu, že ANO bude mít ve sněmovně alternativní koalici s hnutím Svoboda a přímá demokracie a komunisty, která si bude dělat co chce.

  • 14:45
  • 14:57
  • 15:00

    Kandidát na předsedu Jan Jukl: ČSSD se stala "Kosteleckými uzeninami české politiky".

  • 15:21

    Antonín Staněk, který také kandiduje na předsedu strany, uvedl, že chce straně vrátit důvěryhodnost. "Bez důvěryhodnosti těch, co za ni mluví, strana nikdy neosloví ty, které jsme ztratili," uvedl. Připomněl pravidelný pokles voličů s tím, že příznivců od ČSSD odešlo průběžně přes milion. Vrátit chce straně také jednotný hlas.

  • 15:22

    Miroslav Krejčík řekl v nominačním projevu delegátům sjezdu, že by mohl být změnou.

  • 15:40

    ČSSD podle Jiřího Zimoly rezignovala na levicový program, zapomněla poslouchat voliče. Strana již podle něj nemá čas na "přešlapování, další chyby a kecy". Ohlas mezi delegáty dnešního sjezdu v Hradci Králové vyvolal tím, že jim před svým kandidátským projevem rozdal růžové brýle. Prý proto, aby se podívali, jak současné vedení ČSSD vidí situaci v sociální demokracii.

  • 15:44

    Romana Žatecká chce sebevědomou stranu, které budou lidé věřit. Vládou s Andrejem Babišem, který byl obviněn z podvodu a je evidovaným spolupracovníkem komunistické Státní bezpečnosti, by ČSSD ztratila tvář. Sociální demokraté se musí podle Žatecké vrátit za voliči do hospod, kaváren a na pracoviště.

  • 16:30

    Do druhého kola postupují současný místopředseda sociálních demokratů Jan Hamáček a dlouhodobý kritik vedení a bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola, který získal nejvyšší počet hlasů.

  • 18:18

    Sociální demokracii povede dosavadní místopředseda strany a místopředseda Poslanecké Sněmovny Jan Hamáček. V druhém kole hlasování na dnešním mimořádném sjezdu strany v Hradci Králové získal potřebný nadpoloviční počet hlasů a porazil podle informací bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu.

Foto: ČTK/Taneček David

Autor: ČTK



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Lékárny a obchody
Řetězce jsou připravené do cen respirátorů promítnout zrušení DPH

Potravinářské i lékárenské řetězce jsou připraveny promítnout do cen respirátorů zrušenou daň z přidané hodnoty (DPH). Změna by podle nich měla platit už od... více

Vicepremiér a šéf koaliční ČSSD Jan Hamáček.

Politika
Odchod ČSSD z vlády není na pořadu dne, řekl Hamáček

V situaci, kdy je nutné každý den řešit koronavirovou krizi, není namístě se zabývat výzvami k odchodu z vlády. Není to na pořadu dne, řekl vicepremiér a šéf... více

Milánská opera La Scala.

Milánská opera
La Scala musela zrušit zahájení nové sezony, mezi pěvci řádí covid

Milánský operní dům La Scala zrušil tradiční zahájení nové sezony plánované na 7. prosince. Důvodem jsou vládní restrikce i šíření koronavirové nákazy mezi... více

Ilustrační foto.

Oslavy Vánoc
Praha letos kvůli koronaviru zrušila velké vánoční trhy a doprovodné akce

Oslavy Vánoc v Praze budou letos z důvodu pandemie v omezené podobě, budou chybět tradiční velké trhy a doprovodné akce. Řekl to radní Jan Chabr (TOP 09).... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 05/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov