Policejní razie
Exposlanci ODS Tluchoř a Fuksa obviněni z korupce

14.06.2013 10:05 Aktualizováno 14.06. 12:41

On-line

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu zasahuje ve vysokých kruzích politiky.

  • 06:00
    TÝDEN.CZ

    Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line reportáže, jež mapuje vývoj kolem razie na Úřadu vlády a zatýkání vlivných politiků a vysokých státních úředníků.

  • 07:21

    Co vše se v pátek čeká? Prezident Miloš Zeman se sejde s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Ten by měl policejní zásahy na svém úřadu i dalších místech vysvětlit rovněž ve sněmovně. A o dalším osudu Nečasova kabinetu budou jednat politické strany.

  • 07:22
    policie
    Bližší informace o zásazích mají poskytnout také Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a dozorující státní zástupce Ivo Ištvan.
  • 07:23
    krize
    Pokud důkazy předložené policií podpoří rozsáhlý policejní zásah, bude to nejspíš pro Nečasovu vládu znamenat neodvratný konec.
  • 07:24
    ODS
    Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) v rozhovoru pro Mf Dnes v reakci na policejní razii řekl, že on sám je připravený skončit, i s celou vládou, prakticky okamžitě.
  • 07:41
    policie

    Výslechy podezřelých probíhaly podle informací serveru Novinky.cz celou noc. Policie byla i v kanceláři šéfky úřadu premiéra Jany Nagyové a také v jejím bytě; vyšetřovatelé odtud odjeli kolem páté hodiny ráno.

  • 08:00
    Petr Nečas
    České kauzy si všimli i v sousedním Polsku. Tamní listy píší o konci vlády Petra Nečase v důsledku "největší korupční aféry v české historii", předvídá to Gazeta Wyborcza. Zatčení šéfky premiérova kabinetu, bývalých ministrů a poslanců, šéfa vojenského zpravodajství a lobbistů podle deníku znamenají konec Nečasovy kariéry a určitě nové volby. "Češi, kteří si ve čtvrtek zapnuli televizi, nevěřili vlastním očím. Taková vlna zatýkání v demokratických Čechách ještě nebyla," poznamenal autor a dodal, že i kulisy akce speciální policejní jednotky pro boj s organizovaným zločinem byly "na evropské standardy neobyčejné".
  • 08:01

    "Korupce otřásá českým státem," zdůraznila polská Rzeczpospolita a předvídá, že dlouho připravovaná policejní akce proti prominentním politikům "přinese největší politickou krizi od dob transformace". Takový rozsah patrně potvrzuje všeobecné přesvědčení o zkorumpovanosti značné části vysokých státních úředníků.

  • 08:05
    Polský Dziennik píše o "aféře na nejvyšší úrovni" a "největším politickém skandálu v Čechách za 20 let", který hrozí pádem vlády. Dodává také, že zatčená Nagyová "byla známá jako dobrá známá dvou vlivných lobbistů, jejichž jména se roky spojují s korupčními aférami".
  • 08:05
    krize
    Televize TVN 24 na svém webu referuje o podezřeních z korupce i z průniku mafiánských struktur do politiky. Připomněla také americké diplomatické depeše, odtajněné na serveru WikiLeaks, které označovaly Česko za nejvíce zkorumpovanou zemi regionu.
  • 08:25
    Za razii nebývalých rozměrů, která může vyústit až v pád vlády premiéra Petra Nečase, označil slovenský tisk rozsáhlou policejní akci českých detektivů na úřadu vlády, ministerstvu obrany a na dalších místech. Informace o zátahu kriminalistů se dostaly na titulní stránky slovenských deníků, které podrobně informují o případu.
  • 08:39
    Petr Nečas
    Za možný začátek konce vlády Petra Nečase považují německé deníky Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) a Süddeutsche Zeitung policejní razii proti vysoce postaveným českým politikům a úředníkům. Další německé a rakouské listy dnes v souvislosti s touto kauzou píší o politickém zemětřesení v Praze a politickou budoucnost českého premiéra označují za velmi nejistou. "Tento zásah nemá v Česku, jinak často otřásaném skandály, obdobu a mohl by zpochybnit trvání konzervativně-liberální vlády v Praze," soudí Süddeutsche Zeitung. Připomíná přitom, že Nečasův kabinet od svého vzniku v roce 2010 poznamenala už řada afér a ze svých funkcí muselo odejít více než deset ministrů.
  • 08:40
    policie
    Olomoucký vrchní státní zástupce Ištvan uvedl, že ve čtvrtek v noci byla předána první obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby a dalších trestných činů. Zadrženo je podle něj "kolem osmi osob".
  • 08:41
    Petr Nečas
    "Razie proti korupčním českým politikům a vysokým úředníkům v Praze by mohla být začátkem konce konzervativní koalice," domnívá se rovněž FAZ. "Nedávno musel premiér Petr Nečas vyměnit už 13. člena svého kabinetu, vztahy mezi ODS a TOP 09 ministra zahraničí Schwarzenberga připomínají setkávání během studené války a v průzkumech se opoziční levice pohybuje vysoko nad vládními stranami," přiblížil frankfurtský deník situaci na české politické scéně.
  • 08:44
    "Nečas se ujal předsednictví ODS se slibem, že očistí stranu od 'kmotrů' a získá zpět ztracenou důvěru voličů. V obou bodech selhal," poznamenává FAZ, podle něhož Češi dlouho doufali, že policie udeří proti kriminálním vazbám na nejvyšších místech. "Nečas sám působí sice jako bezúhonný, zatčení šéfky jeho kanceláře ale naznačuje, že tyto vazby mohou sahat až do jeho nejbližšího okolí," uvádí FAZ, podle něhož by tentokrát snahy opozice o konec Nečasovy vlády mohly mít úspěch.
  • 08:44
    Petr Nečas
    Německé deníky Die Welt a Sächsische Zeitung zdůrazňují, že mezi zatčenými je premiérova "pravá ruka" Jana Nagyová. "Zatčením jeho blízké důvěrnice Nagyové je situace pro premiéra Nečase více než povážlivá. Sotvakdo mu dává šanci na politické přežití," píše rakouský Wiener Zeitung. Nečas se podle něj dostal pod obrovský tlak a policejní razie otřásla Českem. "Vzhledem k rozsahu celé akce je pravděpodobné, že tu dochází k rozbití celé sítě korupce a protekcionismu," vyvozuje vídeňský list.
  • 08:49
    policie

    V 11 hodin oznámí Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a také olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan podrobnosti k razii na politiky, významné státní úředníky a lobbisty. Ištvan ve čtvrtek v noci uvedl, že už byla předána první obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby a dalších trestných činů. Zadrženo je podle něj "kolem osmi osob".

  • 09:10

    Poslanecká sněmovna začne schůzi v jedenáct hodin.

  • 09:12

    Podle Aktuálně.cz s razií souvisí poslední bod na programu jednání vlády v noci na čtvrtek - lukrativní zakázka na technickou ostrahu muničních skladů Armády České republiky.

  • 09:16

    Podle olomouckého vrchního státního zástupce Iva Ištvana bylo k deváté hodině obviněno sedm lidí. Případné uvalení vazby zatím není aktuální.

Foto: ČTK

Autor: ČTK



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Šéfredaktor časopisu TÝDEN František Nachtigall.

Editorial
Nejlepší lékaři v Česku

Zahajujeme v Česku unikátní projekt, seriál, který by se dal zjednodušeně nazvat Nejlepší lékaři v Česku. Naši redaktoři po dobu několika měsíců hovořili... víceDiskuse (6)

Premiér Petr Nečas (vpravo) a ministr průmyslu Martin Kocourek.

Reformy
ODS žádá finanční ústavu. Vláda potřebuje pomoc opozice

Občanští demokraté chtějí, aby vláda do konce roku připravila ústavní zákon o rozpočtové kázni, zavazující vlády k vyrovnanému hospodaření. V příštím roce by... víceDiskuse (16)

Bohuslav Svoboda je kandidátem ODS na primátora Prahy.

Kandidát na primátora
Svoboda: Nebudu loutkou, to raději odejdu

Rozhovor Gynekolog a vysokoškolský pedagog Bohuslav Svoboda je kandidátem ODS na pražského primátora dva dny. O podpoře od premiéra Petra Nečase, o zákulisí svého... víceDiskuse (6)

Václav Klaus mladší, poradce ministra školství.

Byrokracie
Ani ministr školství teď nemůže učit, kritizuje zákon Klaus jr.

Rozhovor Ředitel vzdělávací společnosti PORG Václav Klaus mladší se v pondělí poprvé sešel s ministrem školství Josefem Dobešem. Z pozice jeho poradce má omezit... víceDiskuse (12)




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov