NATO o Afghánistánu
Jednat s Tálibánem je riskantní, obhajuje Zeman vojenské mise

28.02.2019 14:33 Aktualizováno 28.02. 15:44

Český prezident Miloš Zeman při schůzce s kolegy z dalších osmi členských zemí NATO ze střední a východní Evropy obhajoval alianční misi v Afghánistánu.

Zpět na článek

Nejdiskutovanější názory

  • Jan Vacek (1 hlas) 28.02.2019 16:16

    Takové summity by měly přijít s nějakými iniciativami kooperativní...

Vložte nový příspěvek

Pro přidání vlastního názoru musíte být přihlášen.

Přihlášení | Registrace

Diskuzní příspěvky

Já, představitel Pruska. Stav v Afghánistánu nemám osobně za relevantní ohledně politiky-nazývané "vnitřní bezpečnosti" Pruska. Nicméně, když se s lidem v Afghánistánu došlo k bodu jisté mezinárodní solidarity a dokonce kolegiálnosti, tak mám za to, že to je něco co by se mělo ctít - a tudíž se nezdá jako rozumná možnost nechat tamější lid na holičkách.

Způsob jakým tam členové NATO operují však nemám za vyloženě profesionální. A část kritiky by se mělo i vůči důjstoníkům, ale valná část kritiky směřuje k velitelům.

Viz například, že to co se v Afghánistánu děje není jen ten 'terorismus' typu Olga Hepnarová najala nákladním vozem do někoho. Ale v leččems to je ozbrojený konflikt, který by měl spadat pod Ženevské vojenské konvence, ohledně výkladu čehož se však zdá, že členové NATO mají odlišné pohledy (jako například Bushovský výklad, že 'terorista' vlastně není 'combatant' ale také nespadá pod civilní justici, a tudíž se kohokoliv údajně podezřelého z terorismu může mučit nějakou tajnou policii). A ten výklad není relevantní jen v Afghánistánu, ale razdva i u Vás na zahradě, nehledě na to pod jakou vlajkou ten Váš oponent operuje.

Například v Berlínu teď máme takový scénař/manévr: V případě vyhlášení Pruské osvobozenecké války by několik jednotek razdva obsadilo úsek z kterého by se houfnicí dostřelilo na Úřad kancléře/ky SRN (a pěchota by možná i kamenem na tu budovu dohodila) - budova která validní vojenský cíl neboť tam sedí velitel armády SRN. Něco co by se dalo nazvat šachovým tahem kterým Merkel v šachu. A jaký tah teď od Merkel, pokud nějaký a i pokud by měla celou armádu SRN na dosah? Jakože:

- chtěla by po zemské anebo spolkové policii aby se vrhla na stanoviště Pruské armády i pokud ví, že Pruská armáda má i těžké kalibry (viz co se vše "ztratilo" ze Sovietských arzenálů před nějakým tím desetiletím) a i pokud by se ji zmínilo, že pokud civilní policie projeví agresi proti Pruské armádě, že se tu agresi bude opětovat palbou a že se následně bude považovat oddíly té civilní policie za nepřátelský cíl?

- chtěla by aby letectvo pro jistotu rozbombardovalo všechny čtvrtě kde by taková houfnice a nějaká pěchota mohla být (nehledě na eventuální "collateral damage" mezi civilisty a jejích majetkem) ?

- chtěla by aby pěchota SRN koukala obsadit budovu za budovou, i přesto, že tím všude kde ta pěchota je tak validní vojenský cíl (neboli razdva rozstřelené celé čtvrtě) ?

- chtěla by zdrhnout jak myšička do své díry (neboli do bunkru který pod úřadem asi má), a doufat, že ji hrstka vojáků postavených před bunkrem ochrání ?

- chtěla by opustit své stanoviště byť by tím Pruská armáda získala odkud by se dostřelilo na Sněm SRN i pouhou puškou a i pokud vlastně ani neví jestli by nebyla ihned zajatá kdyby opustila budovu?

- ... ?

- nebo by uznala, že jsem já, jako velitel Pruské armády, ji, s jednou z nějvětších armád světa, docela porazil?

A jak jsem ji do takové situace mohl dostat? Velmi usnadněné právě tím, že mezitím co Vaši sedí před nějakými monitory a řeší zda je někdo muslim či nikoliv, tak ani nevíte zda já nemám jednotky možná jíž za Vaší hradní zdí připravné Vás zajmout a Vaše sídlo opevnit v napjatém očekávání co na to vše Hlavy vlád Vaších zemí.

0 hlasů

Co to je dnes - Prusko? Kde jste spal posledních 70 let?

0 hlasů

Nekdo by mohl tomu gerontovi vysvětlit, že v Afhgánistánu nevyhráli Angláni a později ani SSSR a to měli společné hranice. A je jen otázka času jak z těch kopců vypadnout, aby USA neztratilo před světem tvář (teda jestli ještě mají co ztratit po Vietnamu). Protože proti svým musliským kámošům a obchodním partnerům kteří zřejmě podporují Talibán nemohou zasáhnout.

0 hlasů

Náš moudrý zkušený upřímný odvážný president varuje,
že jednání s Tálibánem je riskantní. Zná lidi, i mimo Česko.
Světoví politici se jen korektně neúčinně dohadují,
ale aktivně rozhodnout se bojí. S muslimy to nemají snadné.

0 hlasů

Zeman díky jeho odpornosti nikdo ve světě (kromě Ruska samozřejmě) neposlouchá. Jeho názory jsou světové veřejnosti ukradeny. Jedině domácí publikum - jeho jednodušší polovina - ho má za tatíčka, co jim rozumí.

0 hlasů

Podle Zemana se u Kábulu bojuje o Prahu, tak se nerad loučí s americkým nápadem, že bychom tam již s Talibánem bojovat, když je tak riskantní a mohl by nás uprostřed Evropy ohrožovat.

0 hlasů

Takové summity by měly přijít s nějakými iniciativami kooperativní mírové spolupráce a spravedlivého mezinárodního řádu, které jsou také hlavní zárukou trvalé bezpečnosti.

1 hlas




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov