Slova eurokomisařky
Jourová: Evropské státy musejí být součinné a ČR v EU aktivnější

21.05.2018 10:22

Pro evropské státy je existenční nutností vydržet pohromadě. Na konferenci Výzvy pro Evropu to řekla eurokomisařka Věra Jourová. Zároveň se postavila za návrh, aby Evropská unie rozhodovala o méně oblastech, ale zajistila v nich lepší spolupráci než dosud.

Zpět na článek

Nejdiskutovanější názory

  • Honza Hloupý (1 hlas) 21.05.2018 10:56

    "...vyzvala Česko, aby bylo v EU aktivnější a aby se nesnažilo být za...

Vložte nový příspěvek

Pro přidání vlastního názoru musíte být přihlášen.

Přihlášení | Registrace

Diskuzní příspěvky

kauza budišov
O co v kauze jde
Marek Řičář vymyslel projekt Bono Publico - přes stejnojmennou společnost měla jít evropská dotace na opravu zámku v Budišově.........

jelikoz tam byli soudruzi-pratele z CSSD tak se to ??? . . . Vyšetřování se vleklo tři roky. Policie a státní zastupitelství postupně případ drolí. Nejprve je odděleno vyšetřování přípravy vraždy, pak podvodu na dotacích, vydírání, neoprávněné nakládání s osobními údaji. Jednotlivé případy však samostatně přestávají dávat smysl.
Po třech letech umírá starosta Péťa, kterého už mnoho let trápí rakovina, do měsíce soud nařizuje první stání. Absurdně pak působí postesknutí státního zástupce Špačka: "Kdyby Ladislav Péťa žil, všechno mohlo být jinak, to bych zproštění nenavrhoval."........

+ + + kdo je kdo
Zdeněk Doležel
Byl šéfem personálního odboru na ministerstvu vnitra, pracoval jako šéf kabinetu premiérů Grosse a Paroubka. Proslavil se v kauze takzvaných "pěti v českých na stole". Policie u něj při domovní prohlídce nalezla kompromitující materiály na tři šéfy tajných služeb a některé politiky. Za vlády Stanislava Grosse se měl podle svých slov stát náměstkem ministra obrany. Do politiky se chce vrátit.
Ladislav Péťa
Budišovský starosta byl klíčovou postavou kauzy. Policie ho obvinila z úplatkářství a vydírání. Z vazby byl propuštěn kvůli špatnému zdravotnímu stavu. Letos na jaře zemřel. Státní zástupce tvrdí, že kdyby Péťa žil, celý příběh mohl dopadnout jinak. Při domovní prohlídce u něj policie našla necelé dva miliony korun, prý plánoval, že se pokusí uplatit ministra Petra Gandaloviče.
Miloslav Řehulka
Pracoval jako podřízený Zdeňka Doležela. Právě on seznámil Doležela s člověkem, který měl zlikvidovat Řičáře, a pak vše oznámil policii. Bydleli dokonce spolu v bytě, který policie odposlouchávala. Jeho role v příběhu je jinak nevýznamná. Na projektu Bono Publico se nepodílel a on jediný nikdy nebyl obviněn z úplatkářství. Po celou dobu fungoval více jako prostředník, nic neorganizoval.
Marek Řičář
Zprvu korunní svědek, dnes je jediným obviněným. Policie mu zhruba týden před zahájením soudního líčení sdělila obvinění z praní špinavých peněz a úvěrového podvodu. Podle policie získal dotaci a věděl, že projekt, na který peníze čerpá, nikdy nezrealizuje. Jeho advokát obvinění odmítá. Řičář je i s celou rodinou už tři roky pod policejní ochranou a skrývá se na neznámém místě.
Věra Jourová
Bývalá náměstkyně ministerstva pro místní rozvoj byla obviněna z úplatkářství, strávila měsíc ve vazbě. Péťa o ní rád mluvil a tvrdil, že je "jejich". Je pravda, že v projektu Bono Publico se angažovala. Policie však nikdy žádný důkaz o korupci nepředložila. Její stíhání bylo zastaveno. Jourová tvrdí, že obvinění je pomsta. Řičářovi prý zastavila projekt a on se jí chtěl zbavit.

0 hlasů

18. DUBNA 2017

V kauze Budišov pomohl dostat Jourovou do vazby, nyní soud pustil Řičáře z vězení

V případu Budišov šlo o údajnou korupci při rozdělování dotací na opravu tamějšího zámku, na níž se měla údajně podílet i tehdejší ministerská náměstkyně Věra Jourová. Státní zástupci její stíhání zastavili, ostatní obviněné pak soud zprostil obžaloby.

Vzhledem k závažnosti svědectví v kauze Budišov zařadila Řičáře policie do programu na ochranu svědků, kdy mu byla změněna identita.
Architekt od té doby vystupoval pod jménem Josef Marek, identita se změnila i jeho rodině. Pod jménem Josef Marek byl také propuštěn na svobodu.


Řičář skončil za mřížemi kvůli účasti na dotačním podvodu, jehož se měl s dalšími dopustit v roce 2005. Skupina vytáhla z ministerstva pro místní rozvoj 15,5 milionů korun na přípravu projektové dokumentace k velkorysému projektu regionálních komunikačních center, jenže Řičář a spol. podklady zfalšovali. Na projekt neměli zajištěné finance. Architekta poslal Městský soud v Praze za dotační podvod a legalizaci trestné činnosti na sedm let do vězení, odvolací instance mu ale na sklonku roku 2013 trest srazila o jeden rok.
Architekt měl usednout za mříže počátkem roku 2014, jenže vězení se vyhýbal. Ukryl se v Rakousku, kde ho však po několika měsících tamější policie vypátrala. Do rukou české justice ho rakouské úřady vydaly v květnu 2014, architekt pak putoval rovnou do cely. Jeho nynější podmíněné propuštění překvapuje právě proto, že se mu do vězení nechtělo. Okolnosti nástupu do výkonu trestu jsou přitom jednou z prvních otázek, jíž se soud při rozhodování o podmíněném propuštění zabývá.


Kauza Budišov se policii rozpadla pod rukama, potrestán nikdo nebyl
„Odsouzený splnil veškeré zákonné podmínky pro rozhodnutí o podmíněném propuštění,“ podotkla však místopředsedkyně Okresního soudu v Hradci Králové Helena Huláková. Na svobodu se dostal architekt i díky b e n e v o l e n c i ??? příslušného státního zástupce, který si proti jeho propuštění nepodal stížnost. Během stanovené pětileté lhůty se nicméně nesmí Řičář ničím provinit, jinak si bude muset odpykat zbytek trestu.

„Dotyčný byl podmíněně propuštěn z výkonu trestu, byla stanovena lhůta podmíněného propuštění v trvání 5 let s dohledem,“ potvrdila serveru Lidovky.cz Helena Huláková, místopředsedkyně pro trestní úsek Okresního soudu v Hradci Králové, jenž Řičáře pustil. Architekt vyšel z královéhradecké věznice v pondělí 11. dubna, ze svého šestiletého trestu si odseděl půlku.

0 hlasů

Jourová: Evropské státy musejí být součinné a ČR v EU aktivnější....

TO JSOU Z V A S T Y - - - keci - - halvne , ze TO VI?? PRAVE Mgr. et Mgr. Věra J o u r o v á - TA, KTERA SEDI NA PRAMENI ??? - - Evropská komisařka pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů
a otázky rovnosti pohlaví
Úřadující
Ve funkci od:
1. listopadu 2014 - TAKZE OD ROKU 2015 toho mocccccc NENAMAKALA . . . . .

Jourová působila v letech 2004 až 2006 jako náměstkyně ministra pro místní rozvoj.... Vláda Vladimíra Špidly (15.07.2002 - 04.08.2004)+Vláda Stanislava Grosse (04.08.2004 - 25.04.2005)+Vláda Jiřího Paroubka (25.04.2005 - 04.09.2006).........

..........v roce 2003 Jourová ještě jako úřednice kraje Vysočina chválila projekt opravy zámku v Budišově jako unikátní. "Takové mají v Evropě šanci," řekla tehdy.


TAKZE MEGA LETITE Z K U S E N O S T I Z EU . . . . . .

0 hlasů

Paní Věro...bližší košile než kabát a bohužel, já nechci spolupracovat s EU kvůli migraci a neustálému vyhrožování. Rovnocenní partneři diskutují a nevyhrožují. Migranty pozvala madam Mekle a nevím, jak je teď bude posla zpět....protože to jistě víte, že integrace se nedaří ani ve třetí generaci...

0 hlasů

Bučení EUkrávy , že by ozvěnna Fijálové Milky ?

0 hlasů

ta starákravka jde vyloženě proti zájmům čr v eu , vykopat a nakopat

0 hlasů

"...vyzvala Česko, aby bylo v EU aktivnější a aby se nesnažilo být za každou cenu solidární s Maďarskem a s Polskem" - zde je jádro pudla celé řeči, ostatní jsou jen naleštěné europrdy.

1 hlas




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov