Nový premiér(ka)
Kubova ODS eso nevytáhla. Hledá "pana přijatelného"

17.06.2013 14:35 Původní zpráva

On-line

Sledujte on-line reportáž o pádu Nečasovy vlády:

  • 07:57
    TÝDEN.CZ

    Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line reportáže, jež mapuje dění kolem demise premiéra Petr Nečase (ODS)

  • 07:58
    Petr Nečas

    Premiér a předseda ODS Petr Nečas dnes odejde z obou funkcí. Rezignaci ohlásil v neděli kvůli kauze své blízké spolupracovnice Jany Nagyové. Demisi předsedy vlády předá do rukou prezidenta Miloše Zemana. O odchodu z čela strany bude informovat jednání výkonné rady ODS. Širší vedení občanských demokratů se bude zabývat také výběrem kandidáta na nového premiéra. Jméno pak ODS sdělí koaličním partnerům. Pokud se koalice na kandidátovi shodne, mohla by s návrhem už v úterý jít za prezidentem Milošem Zemanem.

  • 07:59
    ODS

    Jméno nového předsedy vlády se bude podle Nečase teprve hledat. Připravenost stanout v čele kabinetu, pokud o to bude svou stranou požádán, vyjádřil první místopředseda ODS Martin Kuba.

  • 08:00
    Petr Nečas

    Odcházející premiér Nečas doufá, že pokud koalice najde potřebných 101 poslanců připravených podporovat novou vládu, prezident Zeman to bude respektovat. Opozice s takovým postupem nesouhlasí, žádá předčasné volby.

  • 08:00
    Miroslav Kalousek

    Místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek řekl, že respektuje právo ODS nominovat premiéra. TOP 09 ale podle něj nebude akceptovat každý návrh. Pokud se koalici nepodaří rychle nalézt ve Sněmovně pro novou vládu většinu, jsou podle Kalouska na místě předčasné volby.

  • 08:08
    Petr Nečas

    Podle informací ČT se Nečas dostaví se svojí demisí na Hrad dnes okolo 11.00

  • 08:24
    Petr Nečas

    Německý deník Bild nebo rakouský Kurier o ohlášené rezignaci Petra Nečase soudí, že tlak na českého premiéra byl příliš velký, než aby ho ustál. Podle Die Welt připomíná pád předsedy vlády zápletku politického thrilleru; německý list v pozadí vidí Nečasovu lásku k Janě Nagyové - šéfce jeho kabinetu a hlavní obviněné v mimo jiné korupční aféře. Švýcarský Tages-Anzeiger pak v narážce na Nečasovo dřívější prohlášení konstatoval, že premiérovi už politický guláš ležel těžce v žaludku.

  • 08:24

    Některé německé servery se zamýšlejí nad dalším vývojem české politické scény po pádu vlády. Spiegel online konstatuje, že není vůbec jasné, zda středopravá koalice bude moci s novým předsedou dál vládnout, jak by si přála. "Levicová opozice požaduje nové volby. Hodně teď bude záviset na schopnosti prezidenta Miloše Zemana nalézt řešení," míní Die Welt.

  • 08:34

    "Nečas padl kvůli lásce ke zkorumpované vedoucí své kanceláře," domnívá se německý deník Die Welt. "Zní to jako zápletka politického thrilleru. Český premiér musí odstoupit, protože jeho milenka pravděpodobně uplácela poslance, měla kontakty na mocné 'kmotry' a nechala sledovat Nečasovu ženu," píše list. Také on poznamenává, že tlak na Nečase byl "hodinu od hodiny masivnější".

  • 08:54
    TÝDEN.CZ

    Jiří Paroubek o Nečasově pádu pro TÝDEN.CZ: Zasloužený a pochopitelný konec svatouška "pana Čistého". Asi ale ne konec té děsivě vládnoucí koalice.

  • 08:55
    Miloš Zeman

    Kancléř prezidenta Zemana Vratislav Mynář v rozhovoru pro LN nevyloučil, že hlava státu pověří sestavením vlády 1. místopředsedu ODS Martina Kubu. Je podle něj naopak nereálné, aby prezident dával dohromady 120 hlasů nutných na rozpuštění sněmovny.

  • 09:04

    Český premiér Petr Nečas neustál aféru ohledně uplácení bývalých poslanců a zneužití vojenského zpravodajství, do které je zapletena šéfka jeho kabinetu Jana Nagyová - tak v kostce informuje slovenský tisk o Nečasově ohlášené demisi. Média zdůrazňují, že další vývoj v Česku ovlivní prezident Miloš Zeman, který rozhodne o novém ministerském předsedovi.

  • 09:05

    Ohlášená demise českého premiéra Petra Nečase v důsledku korupční aféry a zatýkání významných osob i v jeho okolí je dnes ve středu pozornosti polského tisku. Vlivný liberální deník Gazeta Wyborcza o Nečasově odstoupení informuje v rubrice věnované nejdůležitější události dne - a politické drama současně přirovnává k románu z edice pro paní a dívky.

  • 09:24
    ČSSD

    Opoziční ČSSD vítá demisi premiéra Petra Nečase, uvedl v prohlášení šéf strany Bohuslav Sobotka. Nejsilnější strana ve Sněmovně ale podle něj nepodpoří pokus ODS a TOP 09 obnovit pravicovou koalici. Trvá na tom, že v nynější situaci je řešením dohoda o rozpuštění Poslanecké sněmovny vedoucí k předčasným volbám. O nich chce ČSSD stále jednat s dalšími stranami i prezidentem Milošem Zemanem.

  • 09:25
    ODS

    V souvislosti s novým premiérem a předsedou ODS se zatím skloňují tři jména: Pavel Blažek, Martin Kuba a Jiří Pospíšil. Zatímco ministr průmyslu Kuba už oznámil, že je případnou nabídku připraven přijmout, dosavadní místopředseda strany Pospíšil odmítl na toto téma spekulovat. „Nebudu skloňovat žádná jména kandidátů ani své jméno v médiích. Je třeba, aby vedení ODS v klidu vybralo svého kandidáta. Ten, kdo bude vybrán, bude mít moji maximální podporu,“ řekl on-line deníku TÝDEN.CZ Pospíšil. Klíčové podle něj je, aby byl nový předseda vlády z nejsilnější vládní strany, tedy z ODS. Výkonná rada ODS se sejde dnes ve 13 hodin.

  • 10:36
    Petr Nečas

    "Prezident republiky Miloš Zeman přijal v pondělí dne 17. června 2013 na zámku v Lánech předsedu vlády Petra Nečase. Na tomto setkání informoval Petr Nečas prezidenta republiky o svém záměru podat demisi," stojí na webu prezidenta.

    "Demisi předá předseda vlády do rukou prezidenta republiky v pondělí dne 17. června 2013 v 18.00 hodin na Pražském hradě."

  • 10:42
    ČSSD

    "Prezident nezmůže v této situaci nic. Jediné legitimní řešení jsou předčasné volby," potvrdil on-line deníku TÝDEN.CZ své stanovisko místopředseda sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek. "ČSSD má pro to podporu některých stran ve sněmovně, s jinými stále jednáme."

  • 10:44
    ODS

    Místopředseda ODS Jiří Pospíšil podporuje Martina Kubu do čela vlády. Předčasné volby nechce, neboť by mohly ohrozit nový občanský zákoník, řekl serveru idnes.cz.

  • 10:53
    ČSSD

    Sněmovna zřejmě nebude v úterý jednat o vyhlášení nedůvěry vládě, jak požadovala opoziční ČSSD. Důvodem je, že premiér dnes hodlá podat demisi. "Předpokládám, že se ta schůze konat nebude," řekl předseda poslaneckého klubu sociálních demokratů Jeroným Tejc.

  • 10:58

    Na Facebooku situaci komentoval Ondřej Nečas, syn premiéra: "ty voe, jehovisti, co prijde dal? tady uz fakt jenom :))," komentoval výroky obhájce Jany Nagyové o tom, že dala sledovat Radku Nečasovou kvůli vlivu sekty.

Foto: ČTK

Autor: - pcl -



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Ruský premiér Dmitrij Medveděv.

Novinářský výmysl
Čistky v ruské vládě? Kreml: Bez komentáře

Kreml popřel spekulace západního tisku o chystané demisi premiéra Dmitrije Medveděva a zevrubné reorganizaci ruské vlády, k níž má prý prezident Vladimir Putin... více

Jana Nečasová (dříve Nagyová) byla soudem zproštěna viny.

Kauza
Zneužití rozvědky: Nečasová je nevinná, soud ji opět osvobodil

Aktualizováno 17.06. 14:20Soud znovu zprostil Janu Nečasovou (dříve Nagyovou) a tři bývalé zpravodajce Milana Kovandu, Ondreje Páleníka a Jana Pohůnka viny ze zneužití Vojenského... víceDiskuse (28)

Petr Nečas.

Monstrózní akce
Temné pozadí pádu Nečasovy vlády

Původní zpráva Trojkoalice se rozpadla. Padla vláda. To je jediný výsledek monstrózní akce, při níž Útvar pro odhalování organizovaného zločinu vtrhl na Úřad vlády. Byla to... víceDiskuse (24)

Petr Pithart.

Reakce
Pithart: Zemanův výrok o Nejvyšším soudu je děsuplný

Původní zpráva Aktualizováno 25.08. 15:11UVNITŘ ANKETA. Z Česka se může stát poloprezidentská republika. Uvedl to bývalý předseda Senátu Petr Pithart, jenž hlavu státu kritizoval i kvůli výrokům na... víceDiskuse (59)




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov