Vládní krize
Ministři se dohodli. Zachovají porodné a bohatým zvednou daně

10.04.2012 06:00 Původní zpráva Aktualizováno 10.04. 15:30

On-line

  • 08:00
    TÝDEN.CZ
    Dobrý den, vážení čtenáři. Vítáme vás u on-line reportáže, v níž budeme po celý den sledovat jednání o osudu Nečasova kabinetu.
  • 08:01
    Špičky vládních stran ODS, TOP 09 a Věcí veřejných povedou zásadní jednání o osudu koalice. Krizi vyvolala nejmenší vládní strana, jež hrozí odchodem svých ministrů z kabinetu. Občanští demokraté a TOP 09 podmiňují pokračování vlády dohodou o opatřeních ke snížení rozpočtových schodků. V opačném případě budou pro předčasné volby, pro něž se vyslovily i opoziční ČSSD a KSČM.
  • 08:03
    ODS
    Ještě před koaličním jednáním zasednou poslanci a senátoři ODS; podle informací z největší vládní strany je poslední kroky VV značně rozladily. Sejít by se měla také výkonná rada Věcí veřejných. Naopak vedení TOP 09 žádné jednání nechystá.
  • 08:27
    Výkonná rada Věcí veřejných jedná od osmi hodin, v devět se začnou radit poslanci a senátoři ODS. zda bude vláda pokračovat, nebo skončí, bude zřejmě jasné až odpoledne.
  • 08:31
    ODS
    V jedenáct hodin bude užší porada ekonomických ministrů před jednáním koaličních stran o rozpočtových škrtech a požadavcích VV na změny ve vládě.
  • 09:01
    Místopředsedkyně VV Dagmar Navrátilová při příchodu na jednání novinářům řekla, že výkonná rada bude "ladit noty" před dnešními rozhovory s ODS a TOP 09. Věci veřejné se o víkendu seznámily s návrhy, které jim minulý týden předal premiér Petr Nečas (ODS). "Já si myslím, že vždycky jsou věci, které se budou dolaďovat," uvedla Navrátilová.
  • 09:54
    ODS
    Koaliční jednání začne ve 14 hodin ve Strakově akademii.
  • 10:10
    ODS
    Podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy (ODS) by jednání poslanců a senátorů ODS nemělo připravit Nečasovi nové limity pro další jednání. "Pan premiér mantinely nastavil celkem jasně. A nemyslím si, že povedeme debatu o zásadních detailech," řekl Mediafaxu ministr životního prostředí.
  • 10:12
    TOP 09
    TOP 09 jako jediná vládní strana se před koaličním jednání radit nebude.
  • 10:55
    Porada VV se chýlí ke konci. Jednání opustili ministři Kamil Jankovský a Pavel Dobeš, kteří odcházejí na poradu ekonomických ministrů.
  • 11:05
    ODS
    Podle informací se již dnes ráno sešli na separátním jednání ekonomičtí experti ODS a TOP 09. Jednalo se spíše o technickou poradu před jednáním ekonomických ministrů, které začíná právě v těchto chvílích a které má projednat škrty v rozpočtu na letošní rok. Obě velké strany se však nepochybně také dohodly na mantinelech, za které Věcem veřejným, iniciátorovi současné vládní krizi, nehodlají ustoupit.
  • 11:13
    ODS
    Europoslanec občanských demokratů Eduard Kožušník o jednání špiček ODS informoval dokonce i na svém Twitteru. Podle fotky, kterou veřejně vyvěsil, měl premiér a předseda strany Petr Nečas říci, že s předčasnými volbami to myslí zcela vážně.
  • 11:17
    Ekonomičtí ministři se nad rozpočtovými opatřeními dohodnou, prohlásil v úterý po jednání výkonné rady strany Věci veřejné její šéf Radek John. Dohody o snížení výdajů začaly již před několika měsíci, nyní jde jen o finalizaci, dodal.
  • 11:25
    ODS
    ODS po jednání poslanců a senátorů: Podporujeme premiéra, ultimáta Věcí veřejných jsou nepřijatelné.
  • 11:28
    TOP 09
    Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) při příchodu na jednání zástupců vládní koalice ve Strakově akademii novinářům řekl, že platí dosavadní návrhy ministerstva financí pokud jde o celkový objem úspor. Možné jsou podle něj jen minimální alternativy ve způsobu opatření na straně výdajů státu. Pokud se dnes koalice na rozpočtových škrtech nedohodne, chce premiér Petr Nečas (ODS) začít jednat o předčasných volbách.
  • 11:31
    TOP 09
    "Jsem přesvědčen, že návrhy ministerstva financí jsou racionální, byť to samozřejmě nejsou žádné příjemné zprávy," uvedl při příchodu na schůzku ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). "Jsou jedinou možností, jak stabilizovat veřejné rozpočty. Doufám, že to získá většinu v Poslanecké sněmovně, pokud ne, tak postrádá jakákoli existence vlády smysl," dodal.
  • 11:57
    Jednání vedení VV skončilo.
  • 12:15
    "My jsme nikdy neměli problém s tím, že jsme rozpočtově zodpovědní. Domluvy o snížení výdajů začaly před několika měsíci a dnes jde jenom o finalizaci," uvedl po jednání VV Radek John.
  • 12:24
    Vicepremiérka Karolína Peake podotkla, že VV jdou jednat, ne něco rozbíjet.
  • 13:16
    ODS
    Na jednání ekonomických ministrů ve dvě hodiny plynule naváže porada vládních špiček.


Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Bývalý slovenský premiér Igor Matovič.

Politická krize
Odchod Matoviče z čela slovenské vlády byl nezvratný, píše tisk

Ohlášený odchod slovenského premiéra Igora Matoviče z čela kabinetu byl v zájmu řešení vládní krize v zemi nezvratný, až čas ale ukáže, zda dohoda čtyřčlenné... více

Ilustrační foto.

Malý Janek
Řada restauratérů i přes zákaz otevře, chce žalovat vládu

Někteří restauratéři sdružení kolem pivovaru Malý Janek v Jincích chtějí podávat žaloby na vládu, omezuje podle nich jejich svobody dané ústavou. více

Předseda KSČM Vojtěch Filip.

Výkonný výbor
Vláda zatím komunisty o státním rozpočtu nepřesvědčila, další kolo bude v pátek

Komunisté se zatím nedohodli s vládou na podpoře státního rozpočtu na příští rok, řekl novinářům po úterní schůzce s premiérem Andrejem Babišem (ANO) předseda... více

Desítky podnikatelů v Praze protestovaly proti vládním opatřením.

Podnikatelské odbory
Desítky podnikatelů vyšly v Praze protestovat proti vládě

Několik desítek zástupců podnikatelů a živnostníků se vydalo v úterý dopoledne od pomníku druhého odboje v parku na pražském Klárově k úřadu vlády, kde... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov