Razie na Úřadu vlády
Nečas: Nemám důvod rezignovat, Nagyové stále věřím

13.06.2013 16:45 Aktualizováno 13.06. 20:40

On-line

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu zasahuje ve vysokých kruzích politiky.

  • 11:03
    TÝDEN.CZ

    Vážení čtenáři, sledujte na on-line deníku TÝDEN.CZ v živé reportáži aktuální vývoj zatýkání v nejvyšších patrech české politiky.

  • 11:04
    policie

    "Jediné, co můžu v tuto chvíli říct, je, že probíhá realizace," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Zásah podle něj dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, bližší informace k němu ale ÚOOZ zatím sdělovat nebude. 

  • 11:05
    policie

    Podle komentátora Respektu Jaroslava Spurného policie pracovala na případu zhruba dva roky a do případu je zapojeno na 400 lidí, razie má probíhat po celém Česku probíhat až do sobotního rána.

  • 11:05
    Miroslav Kalousek

    "Jediné, co k tomu mohu říct, je, že jsem zjevně odešel včas," zavtipkoval šéf financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Jinak prý neměl ráno informace.

  • 11:06
    Karolína Peake

    "O zásahu nic nevím, z jednání vlády jsem odešla dřív. Jak je známo, na Úřadu vlády ani nemám kancelář, takže co přesně se tam dělo, nevím," sdělila on-line deníku TÝDEN.CZ vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM).

  • 11:07
    policie

    Policie nyní zasahuje také v komplexu, ve kterém sídlí lobbista Roman Janoušek a podle informací on-line deníku TÝDEN.CZ zasahují policisté také v budově ministerstva obrany. Podle médií policisté nyní provádějí domovní prohlídku u pražského lobbisty Iva Rittiga.

  • 11:08

    "Takovou situaci nepamatuji v celé naší historii, ani za posledních dvacet třicet let v evropských civilizovaných zemích, aby policie zatýkala na úřadu vlády," prohlásil Jiří Paroubek (LEV-21). "To, že byla zatčena i  Nečasova nejbližší spolupracovnice Jana Nagyová, povede podle mě k hlasování o nedůvěře a ke konci této vlády."

  • 11:09

    Pražský politik Tomáš Hrdlička (ODS), který je často také označován za jednoho z pražských kmotrů, je pracovně v Chorvatsku. "Nemám žádné informace o tom, že by se to mělo týkat i mě," řekl pro Aktuálně.cz.

  • 11:12

    "K tomu mohu říci, že celou věc vyšetřuje vrchní státní zastupitelství Olomouc a ÚOOZ zaúkolovala k některým úkolům. Veškerá práva na informace si vyhradilo zastupitelství Olomouc, takže víc nevím a ani říci nemůžu," prohlásil ministr vnitra Jan Kubice.

  • 11:17

    "Ta situace vypadá jako velmi vážná a možná se jedná za největší skandál za posledních mnoho let," prohlásil šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc. Strana žádá premiéra o co nejrychlejší reakci, zatím čeká na potvrzení informací.

  • 11:19

    "Věci veřejné jsou připraveny podpořit předčasné volby v co nejdřívějším termínu," řekl předseda strany Vít Bárta. "Jedině rozpuštění Poslanecké sněmovny, jedině ukončení této vlády jsou tím správným řešením, které může dát jistotu občanům České republiky, že se toto nebude opakovat."

  • 11:20

    Šéfka sněmovny Miroslava Němcová (ODS) řekla, že situace je vážná. "Žádná žádost o vydání poslance ze strany policie zatím do sněmovny nedorazila. Musíme počkat na další fakta."

  • 11:22

    Dnes ráno chyběla řada ministrů i poslanců na interpelacích ve sněmovně, trvaly tak jen pár minut. Plénum nemohlo pro nedostatek přítomných členů dolní komory ani hlasovat. 

  • 11:24
    Bohuslav Sobotka

    "ČSSD pokládá zveřejněné informace médií o zásahu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v budově úřadu vlády a o údajném zadržení řady představitelů ODS za velmi závažné. Pokládáme za nezbytné, aby se k celé situaci co nejdříve oficiálně vyjádřili představitelé policie a státního zastupitelství," uvedl v tiskovém prohlášení předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

  • 11:25
    policie

    Server Aktuálně.cz píše, že za akcí jsou stovky hodin odposlechů, které v posledních měsících policie nasadila na lobbistu Romana Janouška.

  • 11:26
    policie

    "Mohu potvrdit, že v budově ministerstva zasahují pracovníci Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu," řekla mluvčí Ministerstva obrany Mira Třebická. Dodala, že policisté dorazili do budovy zhruba v 09.30 celkem sedmi vozy.

  • 11:27
    policie

    ParlamentníListy.cz uvedly, že detektivové provádějí razii i v domě Libora Grygárka, bývalého náměstka Vrchního státního zastupitelství v Praze.

  • 11:28
    policie

    Podle serveru iHNED.cz detektivové byli i na Kladně v administrativní budově, kde do minulého týdne sídlila společnost Kardio Port, mající blízko k Romanu Janouškovi.

  • 11:30

    "To, čemu říkáte zásah, byla návštěva dvou státních zástupců a pana ředitele ÚOOZ u premiéra Nečase za účelem úkonu trestního řízení," uklidňoval situaci ministr vnitra Kubice.

  • 11:31

    "V budově ředitelství je naprostý klid a běžný provoz," informoval mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík. Firma je také v souvislosti se zatýkáním a s kauzou rebelů z ODS zmiňována.

Foto: ČTK

Autor: - red -



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Bývalý prezident Mauricio Funes.

Údajná zpronevěra
Prezident-korupčník? V Salvadoru nařídili zatknout Funese

Prokuratura v Salvadoru nařídila zatknout bývalého prezidenta Mauricia Funese, který čelí obvinění z rozsáhlé korupce. více

Ilustrační foto.

Zatýkání politiků
Turecké úřady vydaly zatykač na šéfku prokurdské strany

Turecká prokuratura vydala zatykače na dalších 17 lidí kvůli tomu, že na sociálních sítích kritizovali operaci Ankary proti kurdským milicím na severu Sýrie.... více

Kubánská policie.

Pronásledování kritiků
Opozice na Kubě dostala ránu. Policie zatkla několik aktivistů

Kubánská policie podnikla v noci na čtvrtek razii v sídle organizace Kubánský vlastenecký svaz v Santiagu de Cuba a zatkla deset členů vedení, včetně šéfa... více

Ilustrační foto.

Rozsáhlá akce
Policie rozbila loupežný gang Ukrajinců, Němců a Čechů

Pražští a plzeňští policisté dopadli společně s celníky organizovanou skupinu Ukrajinců, Čechů a Němců, která se údajně dopustila loupežných přepadení,... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov