Sněmovna
Nedůvěra vládě? ČSSD: Babiš se choval nestandardně

16.01.2018 13:30

On-line

  • 11:42

    Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) důvěru menšinové vládě hnutí ANO nedá. Poslanci STAN také chtějí dnes před jednání o důvěře vládě zařadit jednání o vydání premiéra Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání, ačkoli předseda poslaneckého klubu Jan Farský dal najevo jisté pochybnosti, zda se tento krok podaří prosadit. Pro případný druhý pokus o sestavení vlády nevylučuje STAN jednání s hnutím ANO, ovšem za předpokladu, že premiérem nebude znovu Babiš.

  • 13:30
    TÝDEN.CZ

    Dobrý den, vítáme vás u on-line reportáže mapující průběh schůzce Poslanecké sněmovny, na které vláda premiéra Andrej Babiše (ANO) žádá poslance o důvěru.

  • 13:30

    V návrhu programu lednové schůze figuruje taky opakovaná volba předsedy komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů. V prosinci sice sněmovna zvolila kontroverzního kandidáta KSČM Zdeňka Ondráčka, předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO) ale výsledek pro pochyby o počtu hlasů nutných pro zvolení zrušil.

  • 13:31
    Andrej Babiš

    Diskusi o menšinovém kabinetu sněmovna přerušila minulou středu. Vládu tehdy podpořit prezident Miloš Zeman. Ani jeho přímluva nezměnila nic na tom, že s výjimkou poslanců ANO žádná ze sněmovních stran pro důvěru hlasovat nebude. Babišův kabinet tedy bude muset podat demisi.

  • 13:33
    ČSSD

    Sociální demokracie chce v úterý hlasovat prioritně o důvěře vládě. Nepodpoří proto návrhy, aby se před hlasování předřadilo rozhodování o vydání premiéra Andreje Babiše (ANO) a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Kabinet by měl podle ČSSD co nejdřív vědět, že důvěru nemá, aby podal demisi a nedělal zásadní kroky, řekl úřadující šéf strany Milan Chovanec. ČSSD současně chce, aby se o vydání lídrů ANO hlasovalo už tuto středu, nikoliv příští týden.

  • 13:34
    KDU-ČSL

    Lidovci vládě důvěru nedají a před hlasováním o ní budou chtít jednat o vydání premiéra Andreje Babiše (ANO) a předsedy poslanecké frakce ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání, řekl před jednáním sněmovny lidovečtí představitelé s tím, že vydání obou politiků ANO kvůli dotaci pro farmu Čapí hnízdo podporují. Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek uvedl, že navrhne předřazení policejní žádosti o vydání Babiše s Faltýnkem před hlasování o důvěře. "Je důležité vědět, zda budoucí premiér bude vydán policii ke stíhání, nebo ne," řekl. Zároveň ale vyjádřil jistou skepsi k tomu, že se podaří návrh prosadit. Podle něj by ho mohli zablokovat poslanci ANO, SPD a KSČM, kteří spolupracovali i při rozdělování funkcí ve sněmovně.

  • 13:36
    KSČM

    Předseda komunistů Vojtěch Filuip nechtěl předjímat, jak bude vypadat druhý pokus o sestavení vlády. Zdůraznil, že nehodlá nikomu dávat bianco šek před jednáním. Případná podpora nebo tolerance KSČM pro nový kabinet podle něj bude záviset na obsahu programového prohlášení.

  • 13:37
    Andrej Babiš

    Ještě před startem jednání sněmovny imunitní výbor doporučil plénu sněmovny, aby vydalo premiéra Andreje Babiše (ANO) a prvního místopředsedu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo. Kdy se bude policejní žádostí o jejich vydání zabývat dolní komora jako celek, zatím není jasné. Piráti budou žádat, aby se tak stalo ještě v úterý před hlasováním Sněmovny o důvěře menšinové vládě.

  • 13:49
    Česká pirátská strana

    Piráti chtějí před jednáním o důvěře vládě hlasovat o vydání premiéra Andreje Babiše (ANO) a šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Pokud se jim to nepodaří prosadit, chtějí tento bod zařadit na středeční jednání sněmovny. Hlasování až příští týden, jak zaznívá z ANO, by podle Pirátů bylo příliš pozdě.

  • 13:50

    Předseda pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek řekl, že se rozhodnutí v policejní žádosti o vydání Babiše a Faltýnka natahuje a že Piráti s tím nesouhlasí. Podle něj je třeba, aby všichni občané měli stejná práva a aby se Babiš s Faltýnkem díky poslanecké imunitě nemohli stíhání vyhýbat. Za důležité Michálek označil to, že v mandátovém a imunitním výboru podpořily vydání obou poslanců ANO zástupci všech stran s výjimkou vládního hnutí, to podle něj ukazuje, že Sněmovna policejní žádosti patrně vyhoví.

  • 13:51
    Česká pirátská strana

    Předseda Pirátů Ivan Bartoš potvrdil, že Piráti nedají důvěru menšinové vládě ANO. Nechtějí s ANO spolupracovat ani při druhém pokusu o sestavení vlády a v souladu se svou strategií, kterou přijali před volbami, hodlají být konstruktivní opozicí.

  • 13:56
    ODS

    ODS by považovala za užitečné, aby se nejprve hlasovalo o vydání Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání kvůli údajnému dotačnímu podvodu v případu Čapího hnízda a až následně o důvěře vládě. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura však připustil, že návrh zřejmě neprojde s ohledem na "hlasovací koalici" ANO, KSČM a SPD ve sněmovně.

  • 13:56
    ANO.

    Poslanecký klub hnutí ANO bude hlasovat proti vydání premiéra Andreje Babiše (ANO) a svého předsedy Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání, uvedla členka mandátového a imunitního výboru Taťána Malá (ANO). Faltýnek navrhuje, aby se o vydání obou politiků ANO hlasovalo příští týden v úterý. V předchozím volebním období se poslanci ANO hlasování o vydání Babiše a Faltýnka neúčastnili. Změnu postoje předseda Sněmovny Radek Vondráček a ministr obrany Martin Stropnický zdůvodnili tím, že v policejní žádosti o vydání nepřibyly žádné důkazy.

  • 14:04

    Byla zahájena pátá schůze Poslanecké sněmovny, která by měla pokračovat v jednání o důvěře vládě Andreje Babiše.

  • 14:06

    Na začátku jednání proběhlo hlasování o odložení hlasování o důvěře vládě Andreje Babiše do doby, než se rozhodne o vydání poslanců Babiše a Faltýnka. Pro návrh, jak jej předložil předseda klubu KDU Jan Bartošek, hlasovalo 58 ze 180 přítomných poslanců. Proti jich bylo 116 hlavně z řad ANO, SPD, KSČM a KDU-ČSL. Jednání pokračuje projednáváním žádosti vlády ČR o vyslovení důvěry.

  • 14:14

    "Vydání obou poslanců a důvěra vládě jsou matematicky nezávislé jevy, výsledek jednoho nepředjímá výsledek druhého. Této vládě nevadí protahování," vyjádřil se Václav Klaus ml. a apeloval na to, že strany musí mít snahu vládnout a splnit voličům co nejdříve část svých programů.

  • 14:25
    Drahoš.
  • 14:29
    KDU-ČSL

    Lidovci nevysloví podporu menšinové vládě, řekl šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek.

  • 14:38
    ODS

    "Vláda je vrcholným orgánem výkonné moci v oblasti represivních orgánů státu a jako takový nás žádá o důvěru a na nás záleží, zda ji vyslovíme. Potřebuje 101 hlasů, aby mohla být výkonná, nikoliv zákonodárná," připomněl poslanec ODS Pavel Blažek.

  • 14:48

Foto: ČTK

Autor: ČTK



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Premiér Andrej Babiš (ANO).

Kontroverzní tvrzení
Média vyzvala Babiše k omluvě za výroky při interpelacích

Zástupci některých médií v pátek vyzvali premiéra Andreje Babiše (ANO) k omluvě za výroky při čtvrtečních sněmovních interpelacích. Babiš v jedné z odpovědí... více

Premiér Andrej Babiš (ANO).

Diplomacie
Důležitým tématem pro Unii a USA je zlepšení obchodních vztahů

Premiér Andrej Babiš (ANO) považuje za důležité zlepšit obchodní vztahy mezi Spojenými státy a Evropskou unií, vidí také velký prostor ve vědecké spolupráci.... více

Ilustrační foto.

Webový formulář
Do pátku by mělo začít sebereportování nakažených

Do pátku by mohlo začít sebereportování nakažených covidem-19. V pilotním testování formulář na pomoc hygienikům vyplnilo už téměř 300 lidí. Na twitteru to... více

Andrej Babiš.

Rozšíření eRoušky
Babiš vyzval operátory ke zlevnění chytrých telefonů pro seniory

Premiér Andrej Babiš (ANO) apeloval na mobilní operátory, aby zlevnili chytré mobilní telefony pro seniory. Podle Babiše by to pomohlo k většímu rozšíření... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov