Schwarzenberg k migraci
Neexistuje "pan Schengen", EU nemůže bránit jeho hranice

30.05.2016 17:31

Evropa by v debatě o migraci a ochraně hranic měla být realističtější, řekl v pondělí na mezinárodní konferenci Evropské dialogy bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Čestný předseda TOP 09 v diskusním panelu o schengenském prostoru upozornil, že k uzavření hranic Schengenu kvůli přílivu uprchlíků vyzývají často ti, kdo zároveň odmítají dát Evropské unii větší pravomoci, aby to mohla udělat.

Zpět na článek

Nejdiskutovanější názory

  • Honza Hloupý (7 hlasů) 30.05.2016 19:01

    Schwarzenbergovo poselství je jasné: EU zadělala na smrtelný průšvih...

  • Jan Vobr (5 hlasů) 30.05.2016 19:01

    Prioritou EU není ochrana hranic, ale přijímání migrantů za jakoukoli...

  • pes ozzy (4 hlasy) 30.05.2016 18:06

    pre boha, veď ten nevie o ´čom rozpráva.......neuveriteľné....

  • Pavel Sam (4 hlasy) 30.05.2016 19:47

    Nejen vzhledem k výsledkům politiky EU na Ukrajině (a třeba v Libyi)...

  • Vlastimil Pražák (3 hlasy) 30.05.2016 18:26

    Snad je pochopitelné že knížecí demence pokročila a je vhodné mu už...

Vložte nový příspěvek

Pro přidání vlastního názoru musíte být přihlášen.

Přihlášení | Registrace

Diskuzní příspěvky

Pěkně řečeno. Ale i stranou té záležitosti mi případají některé záležitosti docela trapné. Jakože by se určitě dalo chápat pokud se vyzdvihne technické možnosti vojensky zabezpečit i hraniční pás, natož aby se vyzdvihlo jak je důležité aby se vláda dokázala starat o své lidi v rámci sociálního zabezpečení i vzdělávání atd. (natož aby se vyzdivhlo rozebírání, že koncepty jako socialismus a liberální kapitalismus ne nutně slučitelné, respektive že nejde mít vše najednou neboť v některých aspektech to je prostě to nebo ono nebo argumentativně patvar), ale místo vyzdvihování alespoň něčeho toho to dělá dojem jakoby se akorát dávalo důraz jak je důležité aby se chudí, natož válkou zatížení, z venkova nesměli dostat do města. Což by se za některých okolností jistě dalo chápat, jako když je město jíž válečnou zónou a přesměruje se toky uprchlíků, věc která obzvláště ne tak výjimečná za moderního válčení kdy se fronta a vojska na ní dokážou pohybovat mnohem rychleji než uprchlíci obzvláště pěšky a choré, a také chápu, že například Turecko nestojí o nějaké aby se jím jakkoliv pletlo a podobně, ale když se nemělo mandát na vojenský vpád do Sýrie tak se jistě mohlo například s Jordánskem domluvit aby se tam mělo nějaký kontigent i podpora, místo nějakého, že se teprve něco řeší když tedy jako alespoň desítky tisíc mrtvých, a kvůli pouhému vetu že nějaký údajný národní koncil jako ustanovený vládce, a podobně. Opět, ne že bych nechápal, že po dekádě údajného zajišťování korporacím kámošů některých politiků nějaký profit místo co se oficiálně ohání veřejným zájmem lidu tam, že toho tam nehledě na situaci mnozí mají ažaž, ale celé to jak několik tisíc občanů EU cestovalo do Sýrie a Iráku po jako fatwě velmocí proti Asadovi, a mnozí z ních i zpět, ale rolnící dovolující si nebýt za pěšáky údajně velké nebezpečí, a podobné zvšeobecňující výroky, to je prostě trapný. Na druhou stranu se jistě dá chápat, že to není moc úžasné když k tomu aby se něco hnulo musí být velké demonstrace a podobně, jakože vlády nedělají nic z vlastní inciativy (a prezident často vykastrovaný), byť tedy nějaké snahy se spatřit dají jako například mediatorství, ale s kulemi mi tedy spíše přišlo kdyby se při OSN argumentovalo, že celá Rada bezpečnosti OSN je prostě na nic když si stálý člen nadržuje svému zákazníkovi i kdyby bylo dalšího holokaustu s výrobky toho stálého člena, a argumentativně i že OSN má světskou roli a není jak za církev který občas s nějakou morální rezolucí, a potažmo by měla mít nějakou exekutivní sílu, nebo prostě podobné argumenty ohledně celé té věci že by stav obzvláště v Sýrii nebylo takové jak co přirovnávám k mladým partám experimentující s drogami, a potom volby a zřejmě nějak znova podobně a jako by vše bylo jak se má za řádné.

0 hlasů

Loni říkal, že mezi migranty nejsou teroristi.Teď mluví opět nesmysly. Pan Schengen existuje. Velký bratr nás sleduje, tak proč by nemohl zastavit migraci ? Všechno jde, když se chce.

3 hlasy

Jakože aby Brusel koukal nasadit německé vojsko v ČR s pravomocemi zatýkat i deportovat?

0 hlasů

A kde že je v ČR hranice Schengenu?

0 hlasů

Nejen vzhledem k výsledkům politiky EU na Ukrajině (a třeba v Libyi) nesouhlasím, je třeba méně pravomocí těm nezodpovědným lidem v Bruselu.

4 hlasy

Prioritou EU není ochrana hranic, ale přijímání migrantů za jakoukoli cenu. Schwarzenberg to podporuje - už jednou lidem vzkázal, že na jejich nesouhlas s přijímáním vetřelců se nemá brát zřetel.

Posílení EU by nepřineslo lepší ochranu hranic, ale větší pravomoci pro přerozdělování migrantů. Je to Eurosvaz a je třeba z něj vystoupit.

5 hlasů

Schwarzenbergovo poselství je jasné: EU zadělala na smrtelný průšvih podporou a zřejmě i spuštěním imigrace a k vyřešení průšvihu nemá dostatečné kompetence, jako je výlučná pravomoc k ochraně hranic, řízení migrace a bezpečnosti vůbec, je tedy potřeba tyto kompetence odejmout státům a dát Bruselu.
Říká to doslova: "Jisté pravomoci v obraně, zahraniční politice, bezpečnostní politice, energetické politice by měly být společné". "Společné" znamená samozřejmě v rukou Bruselu.

Z toho všeho je vidět, proč kolonizační vlna vůbec vznikla a proč dále probíhá. Schwarzenberg prozradil víc, než zřejmě původně chtěl.

7 hlasů

pre boha, veď ten nevie o ´čom rozpráva.......neuveriteľné....

4 hlasy

Naopak, ničemu nerozumíte vy. Všechno v tom článku je bohužel pravda, EU i podle KS stojí na velmi hliněných nohách.

0 hlasů

Jako realista říkám že je potřeba přestat bránit chorobným mozkům v projevech a zavírat do kazajky v patřičných léčebnách.Degenerace se asi roznáší stejně snadno jako tuberkulóza.

2 hlasy

To co jste napsal nemá hlavu ani patu.. Jinak máte nějaký názor na uvedený článek?

0 hlasů

Snad je pochopitelné že knížecí demence pokročila a je vhodné mu už nedávat prostor pro další sebeztrapnění a zesměšnění.

3 hlasy




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov