Pohled sousedů
Okamura láká voliče na populismus a šovinismus, píší Slováci

22.10.2013 09:47

Senátor a lídr hnutí Úsvit Tomio Okamura se před nadcházejícími volbami do sněmovny snaží ostatní politiky překonat nejen sociálním, ale i nacionálním populismem a šovinismem, napsal v úterý slovenský list Sme, podle něhož Okamura v minulosti hájil rasisty a nacionalisty a také prohlásil, že aby si Romové měli vytvořit vlastní stát.

Zpět na článek

Nejdiskutovanější názory

  • Jiří Susa (1 hlas) 22.10.2013 11:58

    Výraz "píší Slováci" znamená v češtině, že to napsal jeden...

  • malo1 malo1 (1 hlas) 22.10.2013 10:26

    Ač budu volit ČSSD jsem četl jiný program "Úsvitu" než list Sme.

  • Karel Klepsa (1 hlas) 22.10.2013 10:18

    Pořád lepší Okamura než pravice, která to tady v posledních letech...

  • Bořivoj Pauk (1 hlas) 22.10.2013 11:18

    Lůza věří, že jim Velký Kim zařídí vetší žvanec, který si odhlasují v...

Vložte nový příspěvek

Pro přidání vlastního názoru musíte být přihlášen.

Přihlášení | Registrace

Diskuzní příspěvky

Hodně lidí se mě ptá, jak hodnotím předvolební peloton stran a hnutí a koho budu volit. Mnozí lidé jsou toho názoru, že není moc z čeho vybírat. Jsem přesvědčen, že v budoucnu budeme moci vybírat kvalitnější kandidátky, sestavené na základě spravedlivého a efektivního volebního systému. I v současných volbách je nicméně velmi důležité, co nejkvalitněji vybrat. Dovolte mi nabídnout vám svůj pohled.

KDU-ČSL
Zaujala mne pražská kandidátka KDU-ČSL. Vede ji Daniel Herman, kterého osobně znám a který odvedl špičkovou práci v Ústavu pro studium totalitních režimů, a proto byl také z politických důvodů odvolán. Číslem čtyři je whistleblower Ondřej Závodský; poté, co odvážně upozornil na korupci na ministerstvu vnitra, mu Nadační fond proti korupci udělil Cenu odvahy. Pokud jdou takovíto lidé do voleb za tradiční středopravicovou formaci, které velmi prospěl pobyt v opozici, má tato strana šanci být velmi pozitivní silou v nové Sněmovně.

Změna
Politickému hnutí Změna jsem půjčil peníze na předvolební kampaň, ale velmi mě zklamalo. Přál jsem si, aby šlo do voleb společně se Stranou zelených, zorganizoval jsem za tím účelem několik schůzek a dělal mediátora mezi oběma stranami, ale pánové Korytář a Liška se nakonec – hlavně kvůli postoji prvního z nich – nedohodli. Změna si tím zavřela dveře do Sněmovny, a to z velké části vlastní vinou. Volit Změnu proto v žádném případě nedoporučuji.

Strana zelených
Moje zklamání z neúspěšných rozhovorů mezi Změnou a zelenými částečně padá i na zelené. Dal se čekat velký synergický efekt. Bohužel tato skvělá možnost je ztracena. Zelení jsou většinou sympatičtí a přímí lidé, kterým bych byl ochoten dát důvěru, nicméně riziko, že se opět nedostanou do Sněmovny, je velmi vysoké.

TOP 09
Ze stran, které byly ještě nedávno ve Sněmovně, je pro mě nejpřijatelnější TOP 09. Její volbu nepovažuji za chybu. Za velký hendikep strany považuji jejího místopředsedu Miroslava Kalouska. Osobně jsem měl velké výhrady k některým jejich ministrům, například k panu Drábkovi, pod jehož patronátem se korumpovalo na Ministerstvu práce a sociálních věcí.

ANO
Mám určité důvody věřit, že Andrej Babiš jde do kandidatury s čistými úmysly, nicméně vidím potenciální střet zájmů v tom, že je příjemcem velkých zemědělských dotací. Nesouhlasím s jeho tvrzením, že stát by se měl řídit jako firma, i když je pravda, že některé prvky z firemního řízení by se ve státní správě aplikovat daly. Andrej Babiš sice ne vždy splní to, co slíbí (moje osobní zkušenost), ale považuji celkově za dobré, že vstoupil na politickou scénu. Mimo jiné se tím snižuje pravděpodobnost vzniku ústavní většiny ČSSD plus některé nedemokratické strany.

ODS
Zažila zasloužený pokles preferencí. Umím si představit, že ve sněmovní opozici, případně mimo Sněmovnu by se i tato strana mohla očistit. Musela by se ovšem explicitně zříci vlivu Václava Klause.

ČSSD
Za velký problém ČSSD považuji existenci dvou křídel, Haškovo a Sobotkovo, z nichž to první se přiklání k prezidentu Zemanovi. Tato skutečnost by mne hodně odrazovala, pokud bych byl volič levice. Považuji za velké riziko vznik ústavní většiny ČSSD a některé nedemokratické strany, např. KSČM, v horším případě i SPOZ. V případě spojení těchto stran by hrozilo zneužití ústavní většiny Milošem Zemanem.

Hlavu vzhůru
Paní Bobošíková je směšná populistická figurka. Tento volební blok nepovažuji za demokratický, stejně jako tři následující formace.

Úsvit
Populisticky vystavěné subjekty tohoto typu považuji za potenciální nebezpečí pro demokracii. Důležitý fakt je, že šance takovéhoto typu stran na úspěch ve volbách by výrazně snížila změna volebního systému, kterou jsem publikoval pod názvem Demokracie 2.1.

KSČM
Strana, která měla být po listopadu 1989 zakázána. Špunt na funkčnost demokracie u nás.

SPOZ
Tuto stranu aktuálně považuji za vůbec největší nebezpečí pro demokracii u nás. Doufám, že se do Sněmovny nedostane. SPOZ explicitně porušuje jakékoliv etické zásady.

Považuji za velmi důležité, aby k volbám přišlo co nejvíce lidí. Lidí, kteří budou přemýšlet nad svou volbou a využijí všechny možné prostředky, aby i v rámci stávajícího špatného volebního systému vyjádřili co nejsilněji své preference. Jen tak můžeme zamezit pozvolnému rozkladu demokracie u nás.

A koho budu volit? KDU-ČSL. Myslím, že hodnoty průměrného kandidáta této strany jsou v porovnání s ostatními stranami vysoké a že se dostane do Parlamentu.

Karel Janeček

0 hlasů

Výraz "píší Slováci" znamená v češtině, že to napsal jeden zkorumpovaný novinář ze SME. Kolik stojí takový plurál na Týdnu?

1 hlas

Lůza věří, že jim Velký Kim zařídí vetší žvanec, který si odhlasují v referendu pokaždé, když jim zrovna vytráví. V referendu si tak leda odhlasují doživotní titul pro Velkého Kima a k tomu asijskou dietu - hrst rýže na den, k tomu ještě výlet s CK Okamura za Ural - bez zpáteční jízdenky.

Po listopadu se jednotná, všudypřítomná, tradičně husitsky loupeživě založená, na feudálním, dědičném, třídně zakomplexovaném kádrovém principu konsolidovaná a „jediná vedoucí státní strana KSČ“ spolu se svými, po srpnu 1968 plánovitě vytvořenými zemanovskými „disidentskými“ zálohami, za účelem udržení své reálné moci, pod vedením KGB „leninsky“ strategicky rozdělila na tři bojové a navzájem koordinované proudy, předstíraně a teatrálně spolu „politicky soupeřící“: 1) revoluční a třídně uvědomělí, přízemní „užiteční“ idioti zůstali v KSČM a odborech (aniž by se byť i jen pokusili založit alespoň jedinou vzorovou neparazitickou produktivní sociální firmu, penzijní fond, nebo proletářský kibuc) a v pohodlí vyčkávají na svoji šanci od masy neschopných socek; 2) mazanější zemanovští hajzlové podvodně „obnovili“ komunisty zničenou ČSSD; 3) nejcyničtější klausovské kryptokomunistické kolaborantské svině založily z prstu vycucanou „pravicovou“ ODS a estébácké hlídací a vyděračské ABL agentury, různé tunelářské firmy, a pomalu zakládají nové krajně nacionalistické, protizápadní a zamindrákované partaje. Ani „levicová“ křídla v šovinistické, izolacionistické a kleptokratické nabídce nezůstávají pozadu a občas si s „pravičáky“ navzájem prohodí klíčové členy (Rath) a papouškované fráze. Takto je totalitně nevolnicky vychovaný, závistivý, zápecnický, bezradný a stádovitý volič fackován z více stran jako kibic v mariáši a může si vybrat, komu střídavě skočí na lep a koho bude „vlastenecky“ živit a na koho naopak v pracovní době žlučovitě prskat na bezplatném internetu pod taktovkou ruského agenta sjednotitele Vjačeslava Pružinského a jeho věrného soudruha Miloše Žvanila - až do návratu zdegenerovaných „árijských“ čechů do ruských stepí - či dokonce až za Ural - a jejich náhradou Novými Rusy.
Tak jako původní bolševici prošustrovali poválečný lup, tak ti nynější stihli vyplýtvat výnosy z privatizace zkomunizovaného majetku do pochybných spřátelených tunelářských rukou. V nové nesametové revoluci už nebude z čeho rozdávat a bude se začínat od nuly.

Nejzkorumpovanější jsou čeští kolektivističtí, ba stádovití voliči: za guláš, mávátka a jalový slib čehokoli prodají svůj hlas komukoli. Šarlatánský systém, založený na zhruba rovnoměrném zisku „standardně klauzemanovsky“ získaných hlasů pro falešné, umělé, neautentické a následnické partaje, vzniklé rozpadem „vedoucí síly KSČ“, nutno nahradit občanskoprávním adresným a zpětnovazebním systémem, z občany permanentně individuálně prověřovaných nejlepších zastupitelů - bez ohledu na jejich partajní příslušnost. Národní mužstvo se také sestavuje z nejlepších hráčů – nikoli „většinově“ z nejvlivnějších klubů a jejich bafuňářů, zajištěných finančně na čtyři roky. Každé jiné řešení je „falešný a prázdný“ šarlatánský trik.
„Nepartajnická politika“ (podobná nezávislé advokacii), na bázi občanského zákoníku založená, má reálnou a logicky zdůvodněnou šanci, a to univerzálně.Všechno už tady jednou bylo – jenom zodpovědný občanskoprávní, adresný a průběžný volební systém na bankovně účetním principu dosud nikoli.Nepomůže nic jiného, než úplná obousměrná personální ručitelská adresnost a zpětnovazebnost volebního systému na voliče, včetně možnosti levného a voličsky osobně zodpovědného referenda i přímé volby kohokoli :„Státy se prostě udržují těmi principy, na kterých vznikly“ (korupčník TGM).
Existuje stručný a logický, na partajích nezávislý projekt adresné spoluvlastnické demokracie (nikoli však falešné, diletantské a klamavé tzv. „přímé demokracie“): v článku „Právní stát" na google:
http://www.inuru.com/index.php/spolecnost/organizace-spolenosti/324-pravni-stat-volby

1 hlas

Ač budu volit ČSSD jsem četl jiný program "Úsvitu" než list Sme.

1 hlas

Pořád lepší Okamura než pravice, která to tady v posledních letech totálně rozkradla a zdevastovala.

1 hlas




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov