Poslanecká sněmovna
Oslabení demokracie? Lidovci s ODS kritizovali zákon o referendu

13.02.2018 13:44

Česká republika nepotřebuje podle občanských demokratů zákon o obecném referendu, jak o něm vyjednává hnutí ANO s komunisty a hnutím SPD. Návrh je populistický a povede k rozmělnění demokracie, uvedl po jednání s lidovci místopředseda ODS Martin Kupka.

Zpět na článek

Nejdiskutovanější názory

  • Josef Kohout (4 hlasy) 13.02.2018 16:24

    Pokud jsou přesvědčeni, že jsme národ blbců, co nemůže rozhodovat v...

  • Patrik Vesecký (4 hlasy) 13.02.2018 15:44

    Lidovci jsou spolupachateli církevních restitucí, což bylo okradení...

  • Karol Hallik (4 hlasy) 13.02.2018 15:17

    Ta parta,co se vejde do výtahu může kvičet,za chvíli po nich nezbyde...

  • doctorX doctorY (4 hlasy) 13.02.2018 15:51

    a jakou demokracii maji na mysli? tu nasi nebo tu jejich?

  • S Vrba (4 hlasy) 13.02.2018 16:55

    Vztah politické strany k zákonu o všeobecném referendu, které je...

Vložte nový příspěvek

Pro přidání vlastního názoru musíte být přihlášen.

Přihlášení | Registrace

Diskuzní příspěvky

Referendum by znamenalo určité omezení moci politiků. Zneužívání této moci ve prospěch toho kdo zaplatí víc je však hlavním zdrojem příjmů většiny z nich. Proto se nelze divit, že jsou proti.

1 hlas

ČSSD,TOP,ODS,STAN A KDU-ČSL NÁS DOSTALDO TÉKO ŠLAMASTIKY !!Piketty na stránkách Le Monde psal, že země jako Česká republika, Polsko, Maďarsko či Slovensko sice dostávají podporu ze strany EU, ale zároveň z nich na Západ proudí velký objem peněz ve formě dividend a kapitálových příjmů.
Bershidsky ale poukazuje na novou analýzu maďarského ekonoma Zsolta Darvase pracujícího pro bruselský think tank Bruegel. Analýza upozorňuje na to, že konvergenční programy jsou svou podstatou něco úplně jiného než přímé zahraniční investice, u kterých investoři právem očekávají odpovídající návratnost. To, že jde o porovnávání jablek a hrušek, Darvas demonstruje například na tom, že peníze z fondů EU také neporovnáváme se zisky, které třeba v Maďarsku generují pobočky japonských či jihokorejských společností.


Darvas také tvrdí, že zahraniční investice byly klíčem pro ekonomický rozvoj regionu střední a východní Evropy. Zahraniční společnosti v těchto ekonomikách podle něho také nedrží mzdy dole tak, jak se někdy tvrdí, ale „většinou platí více než místní firmy a jejich zaměstnanci mají obvykle více práv“. Ekonom ale také poukazuje na to, že třeba v České republice bylo mezi lety 2000–2017 z každých 50 firem, které obdržely dotaci, 39 zahraničních. Podle Darvase je to důkaz toho, že Češi si jsou vědomi významu zahraničních investic. Nicméně Bershidsky se ptá, zda už to není slepota a zda jsme se nedostali do bodu, kdy již zahraniční investice více škodí, než aby prospívaly.

1 hlas

Vztah politické strany k zákonu o všeobecném referendu, které je součástí ústavy, vyjadřuje názor ke svým voličům. Některé strany považují své voliče za omezené a jiné za úplné bl-bce.

4 hlasy

Pokud jsou přesvědčeni, že jsme národ blbců, co nemůže rozhodovat v referendu, pak jim nic nebrání se odstěhovat do země géniů!

4 hlasy

a jakou demokracii maji na mysli? tu nasi nebo tu jejich?

4 hlasy

Lidovci jsou spolupachateli církevních restitucí, což bylo okradení nás všech. Jsou to hanebné krysky.

4 hlasy

Ta parta,co se vejde do výtahu může kvičet,za chvíli po nich nezbyde ani smrad

4 hlasy




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov