Expremiér
Pithart: Převrat nebyl revolucí, komunisti to sami vzdali

09.11.2014 17:15

UVNITŘ ANKETA. Společenský převrat v tehdejším Československu v roce 1989, pro nějž se záhy vžil termín sametová revoluce, revolucí podle bývalého premiéra a předsedy Senátu Petra Pitharta nebyl. Tím se podle něj situace lišila i od konce totalitních režimů v jiných východoevropských zemích.

Zpět na článek

Nejdiskutovanější názory

  • Petr Úlisný (20 hlasů) 09.11.2014 17:41

    U příležitosti tohoto neblahého výročí si kladu tuto otázku. Koho z...

  • Jan Dýmal (12 hlasů) 09.11.2014 18:35

    Pithart, synek komoušského ministra a později velvyslance, sám komouš...

  • destiny - (12 hlasů) 09.11.2014 18:02

    Připrav se, za chvíli tu máš henexe a np np a zbylé trolly.

  • Karel Eliáš (12 hlasů) 09.11.2014 18:32

    Lži a lži. Dřívější vedoucí kádry předali v pohodě a na oko loutce...

  • Jan Novák (11 hlasů) 09.11.2014 19:00

    Kdyby spousta lidí věděla co je čeká tak v těch oslavách těmi...

Vložte nový příspěvek

Pro přidání vlastního názoru musíte být přihlášen.

Přihlášení | Registrace

Diskuzní příspěvky

Marián Čalfa přesvědčil ÚV KSČ a předal to Havlovi a spol. za příslib beztrestnosti komunistických kádrů a nezrušení této strany.

1 hlas

Má samozřejmě pravdu. Bylo to vyjednané předání moci z rukou známých bolševiků, do rukou nepříliš známých bolševiků. Zaštítil to Havel, který s bolševikem vždy ochotně a rád spolupracoval.

2 hlasy

To sedí!!!!

0 hlasů

Komouši to nevzdali, odstaveny byly jen ty přední figurky, ti v zákulisí přebrali ekonomickou moc a tím vlastně i tu politickou, žádná revoluce, normální estébácký převrat.

2 hlasy

Upřednostňovat totalitní režim bez svobod, demokracie a nostalgicky na něj vzpomínat může jen nějaké bezduché hovado, které přišlo o rozum. Kdyby hrálo roli elespoň více žrádla v mražáku, ale ani to nebylo. Jen mražená flákora v pátek, obchody prázdné, nic se nekupovalo, ale vše jen shánělo, ponejvícxe kradením, vnitřní státní dluh utěšeně rostl, památky, dopravní infrastruktura, prakticky vše v rozkladu,atd. To si soudruzi uvědomte, až zase pojedete z Kauflandu s plným vozíkem i exotického ovoce, všeho v milionech druhů,atd. Že Vám není hanba z toho rouhání a lží.

0 hlasů

"až zase pojedete z Kauflandu s plným vozíkem i exotického ovoce,"

zapomnels na hajzlpapir v tom plnem voziku.:-)

1 hlas

Prostě komouši byli morálně i ekonomicky v pr....!
Dnes radí a vykřikují, jak se má dělat ekonomika a politika, zdejší bolševická chátra má bojového ducha,ale zároveň nepřejde bez hole ulici. Johan, Jan Novák a další se po výměně plenek cítí znovuzrozeni a o padesát roků mladší. Nechme je plkat u počítačů, nic jiného nemohou!

1 hlas

Převrat nebyl žádnou revolucí? Pithart, to Vám to ale trvalo než to z vás těch tzv. disidentů někdo přiznal.

3 hlasy

Pane Pittharte, slyset komunisty kvicet je rajska hudba.

1 hlas

NO , kdyz ti lahodi kvikot, to musis byt teda pekny hovadko..Buh stebou!

4 hlasy

Ale to je překvapení, pane Pithart, to jsou mi novinky. A voni nám to 25 let tajej a vytasej se s tím až teď, když jsou vyražený pamětní medaile?

1 hlas

Již nikdy do žádného paktu nepůjdeme. Kdo to řekl? Vašek.

5 hlasů

Pithart má pravdu. Převrat v roce 1989 byl nebyl revolucí. Lidé delší dobu tušili, že režim musí padnout i u nás. Padl. Události 17.listopadu byly k tomu impulsem. Jinak šlo o vyjednané předání moci, komunisté to vzdali.V Praze a na náměstích velkých měst se změna režimu již jen oslavovala.

10 hlasů

Kdyby spousta lidí věděla co je čeká tak v těch oslavách těmi cinkajícími klíči umlátí Vaška a spol. ..

11 hlasů

Připravujeme koncept důkladné ekonomické reformy, která nepřinese sociálni otřesy, nezaměstnanost, inflaci a jiné problémy, jak se néktefí z vás obávají. Všichni chceme republiku, která bude starostlivě pěčovat o to, aby zmizely všechny ponižující přehrady mezi různými společenskými vrstvami, republiku, v níž se nebudeme dělit na otroky a pány.

Toužím po takové republice víc než kdo jiný. Náš štát by už nikdy nemél být přívažkem či chudým příbuzným kohokoli jiného. Jsou lidé, kteří kalí vodu a panikaří, že se bude zdražovat.

4 hlasy

Řekl Venca v památném projevu a lidi mu věřili. Všechny je obelhal.

1 hlas

Jsem už dost starý a velmi dobře si pamatuji pompézní oslavy 25.výročí "Vítezného února", což bylo jedno z označení pro "socialistickou revoluci", pro "vítezství pracujícího lidu" atd. Dnes tomu říkáte "komuistický puč", podobně jako událostem v listopadu 1989 říkáte "sametová revoluce". Obojí bylo převratem, jak správně uvádí Petr Pithart. V obou případech převrat z povrchního pohledu vypadal, že jde o revoluci podporovnou většinou národa S odstupem let vidíme, že šlo v obou případech jen o převrat v prospěch jedné části společnosti.

10 hlasů

JEn skoda ze "osvoboditel od despoty se po uchopeni moci stava Despotou jeste vetsim..A to se nezmeni ani v budoucnu pokud budeme na minulost stale plivat!

0 hlasů

..ano, já to říkám taky...kdo je u lizu, ten líže...proto je třeba být u lizu..a ne si stěžovat...

1 hlas

Tak bylo v té době jasné, že to komanči vzdají - dobrovolně. Jen se hladalo jak to udělat a hlavně také komu tu "moc" předat, aby stát jako takový bez problémů fungoval dál.
A je jasné, že (všeho)schopný člověk se uplatní kdykoliv, tedy i v novém režimu, což se potvrdilo.

5 hlasů

"Jinak KSČ byla úplně down.Učeně se tomu prý říká imploze, když se něco zhroutí dovnitř," uvedl.

Neučeně by se tomu dalo asi rict,revoluce,prevrat,predani moci zlodejum,explose kterou odpalila KGB a STB?

2 hlasy

Lži a lži. Dřívější vedoucí kádry předali v pohodě a na oko loutce západu (Havlovi) vedení, ten byl natolik dementní, že to nechápal (ale spíš byl dobytek, který jen lhal a šlo mu jen o své blaho) zatímco zde vznikla mocenská skupina bohatých starých komunistů za podpory prohnilého kapitalistického západu, který se díky EU zase změnil v podivný socialistickodiktátorský režim. V prdeli jsme byli a jsme tam nadále! Nevidí to jen idioti jako pn pn a jeho další alterega.

12 hlasů

Zatim vedes a druhy je soudruh Nadymal:-)

1 hlas

Vím že vedu, to ty prohráváš!

1 hlas

Jeste tady chybi narky a plac soudruha Machacka:-)

1 hlas

Když padl SSSR nemelo cenu vzdorovat.Naopak, dnes může Rusko lépe držet západ pod krkem protože své nejlepší mozky má už dávno na západě.Sranda je že nikdo neví kde jsou a to je pro západ postupem času smrtelné .To že západ Rusko uzbrojil,nebo že parchanti dělali nějakou revoluci zapomente ! :-)))))))

1 hlas

Pithart, synek komoušského ministra a později velvyslance, sám komouš od roku 1960, klasický typ disidenta. A to že komouši to "pustili se snad ví už hodně dlouho. A pro ty co mají krátkou paměť, tak soudruhům z KSČ, Gorbačov už začátkem roku 1989 jednoznačně vysvětlil že SSSR na ně kašle a pomoc od něj že čekat nemají, Tím i zdejší režim prakticky skončil a jen se zřejmě hledal nejlepší (pro komouše) způsob jak moc předat - hodili se bývalí kamarádi ze stejné straně kolem Havla i hýčkaný "bojovník" proti režimu. Takže ano, žádná revoluce, jen ojebávačka na lidi. A asi se povedla, když ještě dnes mnozí věří že "Havel vyhnal komunisty" :-) Dost směšná představa

12 hlasů

Je to stejné, jako to, že Kocáb vyhnal sovětská vojska z ČSSR.:-)))

3 hlasy

Samozřejmě má Pithart pravdu. Jakápak revoluce. Vždyť jsme už byli pomalu poslední a za námi snad už jen Albánie. Umí si snad někdo představit, že bychom tady dnes existovali jako evropská Severní Korea? Každý, kdo žil mimo ČSSR věděl už delší dobu, že je to pouze otázka času.

2 hlasy

U příležitosti tohoto neblahého výročí si kladu tuto otázku. Koho z těch klíčníků by před pětadvaceti lety napadlo, že tehdejší zlo bude vystřídáno zlem ještě daleko horším? Sebekriticky doznávám, že i já jsem byl tenkrát jedním z těch zvoničů. Holt chyby děláme všichni. Důležité je jestli se někdo z těch chyb dovede poučit. Když tu čtu příspěvky některých diskutérů, tak žasnu kolik z nich je nepoučitelných.

20 hlasů

Připrav se, za chvíli tu máš henexe a np np a zbylé trolly.

12 hlasů

Soudruh udavac destiny je cely nesvuj, protoze doba, kdy jeho fotrik udaval, se uz nevrati.

1 hlas

Každý hovado má svůj strop, ty jsi vyjímka potvrzující pravidlo.

7 hlasů

Soudruhu udavaci, tebou vysnena doba se nevrati. Smir se s tim nebo emigruj do CCCP.

1 hlas

No opravdu se nesmířím s tím, že z daní živím takovýhle netahaví hovado žijící ze sociálních dávek.

2 hlasy

Nebojte se. Na takovou nebetyčnou blbost nebude nikdo soudný reagovat.

1 hlas

Tak proč reaguješ renegáte?

8 hlasů

Renegate a proc?

0 hlasů

Přečti si pár jeho nebo Lustigovo příspěvků a sám uvidíš proč. Tolik nenávisti kolik oni projevují vůči národu ze kterého vzešli se hned tak nevidí. Slovo renegát znamená odpadlíka a odrodilce což na tyhle dva přesně sedí. Proti emigrantům jako takovýmrozhodně nic nemám a mám mezi nimi řadu přátel. I ty jsi zřejmě emigrant a chováš se naprosto normálně i když třeba nemáme stejné názory tak si tě jako člověka vážím. Ono je to totiž všechno o lidech. Takže asi tak.

7 hlasů




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov